Bästa recepten för Alla hjärtans dag + date night-tipsen
Sugen på att göra något lite extra för din älskling på alla hjärtans dag? Eller bara pigg på att få in lite mer romantik i vardagen? Då ska du låta matinspiratören Patric Nadalutti tipsa om hur du får romantiken att blomstra hemma i köket.
– Nyckeln till en romantisk stund är att anstränga sig och ha en ambition med kvällen. Det viktigaste är att inse att en date night inte händer av sig själv. Som med allt bra här i livet handlar det om att lägga ner själ och hjärta – och att vara generösa mot varandra, att verkligen vilja ge den andra personen och sig själv en fin kväll, säger Patric Nadalutti, som har instagramkontot Editor’s Chef. Här bjuder han på sina tips och två passande rätter för en romantisk kväll – kanske din Alla hjärtans dag-meny?
LÄS MER: Vill du komplettera med den perfekta desserten? Den hittar du här!
Patric Nadalutti
GÖR: Matinspiratör med instagramkontot @editorschef.
ÅLDER: 50 år.
FAMILJ Sambon Jonna Bergh, chefredaktör på Damernas Värld, samt barnen Iris, 15, Ian, 9, och bonussonen Glenn, 17.
BOR: Södermalm i Stockholm.



5 tips för en lyckad date night
1. Boka
”Den bästa träningen är den som blir av”, och så är det även med en date night: den händer inte av sig själv. Någon, eller båda, behöver boka in den, handla och fixa. Överväg att ha en fast dag i veckan eller månaden, det viktigaste är att se till att det blir av.
2. Uppvakta varandra
Häll upp vinet åt din käresta eller käraste, låt honom/henne dra ut stolen och så vidare. Könsroller kan flyga och fara, men uppvaktandet består. Kanske har du en liten present med dig till er date? Att göra sig fin inför en date night är inte bara trevligt för den du klär upp dig för, det sätter också stämningen och markerar att det är en speciell kväll.
3. Ha en målbild
Tänk efter redan innan vad du vill att ni ska prata om, vilken musik som ska spelas (gör en spellista), hur stämningen ska vara och så vidare. Målet bör vara vad kvällen består av snarare än vad den leder till. Resan är målet!
Stora portioner och matkoma hör inte ihop med date night
4. Ät lätt
Visst är det härligt att få äta upp sig under en rejäl middag, men det får du vänta med till en annan dag. Tung mat, stora portioner och matkoma hör inte ihop med date nights. Ni ska bli mätta och få energi, inte bli mätta och trötta.
5. Tänk lady och Lufsen
Minns du hur Lady och Lufsen äter pasta från samma tallrik? Det har något! Därför är det alltid ojämnt antal av godsakerna i mina recept – för att en av er ska kunna ge den sista (pilgrimsmusslan i receptet bredvid) till sin date.
Perfekta date night-menyn
Förrätt: Confiterade vaktellår



Plockiga förrätter passar bra på date nights.
• 7 vaktellår
• Färsk hackad rosmarin och timjan
• 5 dl ankfett
• 1 lagerblad
• Smör
• 2 st vitlöksklyftor
• Salt och peppar
Gör så här:
1. Blanda kryddorna och massera vaktelklubborna med blandningen. Lägg dem i en plastpåse och låt dem vila i kylskåp några timmar.
2. Sätt ugnen på 120 grader. Smält ankfettet tillsammans med lagerblad i en ugnsfast gryta, torka av klubborna och lägg ner i fettet, som ska täcka köttet. Ställ in grytan i ugnen. Fettet ska inte koka, men låt temperaturen gå upp så att det börjar sjuda. Låt stå minst tre timmar i ugnen. Det är klart när köttet enkelt lossar från benet.
3. Stek klubborna i smör med färska örter och vitlök i stekpanna, en minut på vardera sidan, så att skinnet blir krispigt.
4. Servera genast som de är eller med aioli, rödlöks-marmelad (lätt att göra själv), citron och örtolja.
Varmrätt: Linguine med pilgrimsmusslor



En variant på Lady och Lufsens klassiska pastamiddag.
• 9 pilgrimsmusslor
• Olja och smör till stekning
• Linguine
Ugnsrostade tomater
• 10 romanticatomater
• 1 msk olivolja
• 1 stor vitlöksklyfta
• 1 nypa salt
Sås
• 1 medelstor schalottenlök
• 2 vitlöksklyftor
• 1 dl parmesanost
• 1 msk olivolja
• 1 msk tomatpuré
• 1 ½ dl torrt vitt vin
• 1 dl skaldjursfond (ej koncentrerad)
• 3 msk vispgrädde
• Salt och nymald svartpeppar
Topping
• 1 kruka persilja
• Chiliflakes eller lite färsk hackad röd chili
• 1 citron
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj tomaterna och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, skivad vitlök och salt. Rosta i cirka 40 minuter, sänk sedan värmen till 100 grader. Låt stå tills pastan är klar.
2. Medan tomaterna är i ugnen: Finhacka schalottenlök, vitlök och persilja samt hyvla flagor av osten. Lägg musslorna på handduk/papper så att de inte är fuktiga.
3. Dags för sås – använd en större stekpanna. Stek schalottenlök och vitlök på medelvärme i olivolja tills de mjuknar, salta och peppra lite. Tillsätt tomatpuré och låt den brinna av någon minut. Tillsätt vin och fond och låt puttra medan du kokar upp pastavattnet i en kastrull.
4. Koka linguine i välsaltat vatten. När den är al dente, vänd ner den i fonden och tillsätt grädde. Låt stå på låg värme, smaka av med salt och peppar.
5. Salta pilgrimsmusslorna lätt och lägg dem i het olja med en klick smör. Stek på hög värme i två minuter på första sidan. Ös dem med smöret med en sked under tiden. Vänd och stek 30 sekunder på den andra sidan, ta sedan upp musslorna.
6. Lägg i parmesan och nymald svartpeppar i pastan, vänd runt innan du lägger upp på en gemensam tallrik. Lägg på musslor och de ugnsstekta tomaterna på ett vackert sätt.
7. Ringla på lite av oljan från ugnsformen, toppa med persilja och chili och pressa citron över. Servera!
LÄS MER: Komplettera Alla hjärtans-middagen med chokladfondue av DV:s bloggare Mathilda Johnsson