Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto / PeopleImages

Meditation – guide till transcendental meditation, övningar & mindfulness

Meditation – kändisarna älskar det, kurserna är fullbokade och apparna med olika övningar poppar upp som svampar ur jorden. Damernas Värld har provat årets hetaste träningsform – transcendental meditation (tm). Är du också sugen på att testa meditation? Längst ner i artikeln hittar du en guide med fem olika former av meditation och mindfulness.

Det finns ett hav av mindfulness- och meditationsappar att välja bland, och att gå en meditationskurs har inte varit så populärt sedan 1960-talet. Crossfit och barreklasser i all ära – den mentala träningen är årets träningsform.

Det är en djupare avslappning, som inte uppnås genom vanlig vila.

I dagens överstimulerade tillvaro är närvaro och fokus en bristvara och något vi behöver verktyg för att finna. Meditation och mindfulness är sådana verktyg, men vilken form ska man välja, kan alla meditera och hur funkar det egentligen?

LÄS MER: Här är bilden som får dig att slappna av på några sekunder

MEDITATIONENS HISTORA

Meditation kommer från latinets meditare, som betyder att föras mot mitten, mot centrum. I Indien och i stora delar av övriga Asien har man utövat olika former av meditation under tusentals år för att nå andlig klarhet. På 1960-talet kom meditationen i ljuset mycket på grund av Beatles, som reste till Indien för att meditera med Maharishi Mahesh Yogi. Maharishi gjorde även västvärlden uppmärksam på transcendental meditation – TM.

Resultatinriktade jag har redan hunnit googla om det finns en genväg till nirvana, det själsliga slutmålet som meditationen siktar mot. Det verkar lite väl tidskrävande att gå en kurs. Kan det effektiviseras och skyndas på? Då mitt försök att hitta genvägen till nirvana på internet visar sig fruktlöst bestämmer jag mig för att det enklaste sättet att få klarhet nog ändå är att pröva själv.

David Lynch i Stockholm för transcendental meditation (TM)

Det är några minuter kvar till det första av mina tio kurstillfällen i transcendental meditation (TM). Jag står, ska erkännas, lite skeptisk utanför meditationslokalen i Stockholm med en blombukett och en påse frukt i handen och stirrar in i ögonen på den excentriske filmregissören David Lynch, vars harmoniska ansikte pryder ena gaveln.

Lynch, som är en av TM-rörelsens största förespråkare, var på plats och höll ett föredrag när den här lokalen invigdes för åtta år sedan. En bit bort står en annan kvinna med en blombukett och en påse frukt. Våra blickar möts, och vi ler åt att vi uppenbarligen ska delta i samma ceremoni – det vill säga introduktionen till transcendental meditation.

Många kända personer kommer hit för att meditera, men det är få som pratar om det offentligt.

Frukten och blommorna är en symbolisk del i ceremonin som deltagarna går igenom med sin handledare. Det verkar flummigt, men efter den initiala riten lämnar vi sådana ceremonier bakom oss. 

3 X APPAR 

Headspace: Låt britten Andy guida dig genom meditationer. Välj till exempel om du behöver hjälp med oro, självkänsla eller relationer. Bra app med fantastiska små illustrationer.

Mindfulness: I den här enkla men användbara appen finns guidade och tysta meditationer. Perfekt att inleda morgonen med.

White noise: Slappna av med ljud! Här finns 40 olika ljud som hjälper dig att slappna av eller drömma dig bort att välja mellan.

Sixten och Ing-Mari Olovsson  har båda mediterat sedan 1970-talet och är i dag auktoriserade lärare i TM och håller kurser på Veda House i Stockholm. De är båda kontorsklädda – inga batikmönster eller rökelser här – och hänvisar till forskning när de berättar om de hälsofördelar som meditation har visat sig ha.

– Många kända personer kommer hit för att meditera, men det är få som pratar om det offentligt. Förmodligen beror det på att man är lite rädd för vad folk ska tycka, och att fördomar om meditation kan göra att de blir missuppfattade, säger hon och poängterar att det i USA snarare är tvärtom.

ANNONS

LÄS MER: Tänk dig till framgång – så når du dina mål genom mental träning

Fördomar mot meditation och mindfulness

Ing-Mari Olovsson tror att fördomarna om meditation som något flummigt och "magiskt" har följt med sedan 1960- och 70-talen, då bland andra Beatles reste till Indien för att meditera med gurun Maharishi Mahesh Yogi. En annan aspekt, tillägger Ing-Mari, är att det i Sverige finns en rädsla för sådant som faller utanför den gängse ramen för hälsa och andlighet.

Vi kan uppnå en ytlig avslappning genom vila eller genom att vara ute i naturen, medan transcendental meditation innebär en djupare avslappning,

Förutom David Lynch, vars organisation David Lynch Foundation jobbar med att sprida TM över världen, har kändisar som Katy Perry, Sting, Ellen DeGeneres, Jerry Seinfeld, Cameron Diaz och Martin Scorsese, för att nämna några, pratat öppet om sin meditation.

LÄS MER: Yoga och wellness som livsstil – kursen för dig som vill uppnå hälsa och harmoni

Många olika sorters meditationsövningar

Det finns en rad olika meditationsformer, men syftet och metoderna är snarlika oavsett beteckning. Olika meditationsformer bygger på olika tekniker, men målet att uppnå en djup avslappning är detsamma. Den djupavslappning som meditation kan leda till har faktiskt visat sig vara djupare än sömn.

LÄS MER: 9 knep som forskning bevisat får dig att somna snabbare

– Vi kan uppnå en ytlig avslappning genom vila eller genom att vara ute i naturen, och även med andra typer av avslappningsredskap. Men flera studier har visat att det främst är just en ytlig avslappning som vi når, medan transcendental meditation innebär en djupare avslappning, som inte uppnås genom vanlig vila, säger Ing-Mari Olovsson.

David Lynch Foundation har arrangerat meditationskurser i skolor för problembarn, på fängelser och för traumaskadade. Samhällsprojekten har visat sig så pass framgångsrika att man i vissa amerikanska stater överväger att införa meditation som skolämne.

Vi har sett att meditation har stora positiva effekter på patienter som till exempel lider av depression.

En av pionjärerna för meditation och mindfulness som behandlingsmetod i Sverige är Karin Ekdahl, läkare och psykoterapeut på Karolinska institutet. Efter flera års forskning inom neurovetenskap, närmare bestämt psykofarmaka och deras effekter, började hon intressera sig för hur olika typer av meditation kan användas inom psykiatrin.

– Numera jobbar jag heltid med att hålla kurser och behandla patienter genom meditation och mindfulness. Vi har sett att meditation har stora positiva effekter på patienter som till exempel lider av depression.

Meditation som lyckopiller

Sara Lander är en av dem som behandlats med just meditation. Efter en jobbig graviditet, då hon även blev sjuk i borrelia, klappade hon ihop både fysiskt och mentalt och det var svårt att komma på fötter igen. En vän rekommenderade meditation. I dag, sju år senare, mediterar Sara fortfarande 20 minuter två gånger om dagen.

Det är lite som ett lyckopiller, har du upplevt lyckokänslan som meditation kan ge så vill du känna den igen.

– Jag tyckte inte att det var så svårt att lära sig. Min kropp förstod direkt vad den skulle göra, säger hon.

Sara Lander märkte att meditationen hade positiv effekt på smärtan och orken. Vissa dagar orkade hon inte kliva ur sängen, men efter meditationen kom orken tillbaka.

– Det är lite som ett lyckopiller, har du upplevt lyckokänslan som meditation kan ge så vill du känna den igen. Jag ville bara ha mer, så jag fick begränsa mig till 20 minuter två gånger dagligen, fastän jag egentligen ville meditera mer.

Hennes tips till dem som vill lära sig meditation är att ha tilltro och tålamod – ingen gång är den andra lik, och även när det känns svårt får man tänka på att meditationen ändå har långsiktig effekt.

ANNONS

Meditation passar även nybörjare

Enligt Sixten och Ing-Mari Olovsson kan alla lära sig meditera, och hänvisar till sina elever i åldersspannet 10 till 100 år.

Vid sista tillfället på min meditationskurs är det många som tar upp att de kämpar med att inte mentalt planera kalendern under de där 20 minuterna. Men vi försäkras att det inte gör något om tankarna far i väg – "återta bara mantrat mjukt och lugnt, utan tvång". Meditation är nämligen något så sällsynt som en belöning utan prestation, tyvärr en svindlande sällsynt företeelse i vår tid.

 

Guide: 5 olika meditationsformer

Mindfulnessmeditation

På svenska översätter vi termen med "medveten närvaro". Mindfulness kommer från 2 500-åriga traditioner och är en av grunderna i den buddistiska filosofin. Det finns en rad mindfulnessappar att prova, och kurser ges över nästan hela landet.

Transcendental meditation (TM)

Introducerades av den indiske vishetsläraren Maharishi Mahesh Yogi 1958. Kännetecknas av användandet av mantran som en väg till transcendering – sinnet går bortom de finaste tanke impulserna och når fullständig inre stillhet utan tankeverksamhet, det vill säga rent medvetande.

Zenmeditation – från buddhismen

Zenmeditation härstammar från buddismen, och går till så att du i stillhet räknar dina andetag för att hitta fokus och lugn.

Pulsmeditation – upprepa mantra

En del i den medicinska yogan. I pulsmeditationen känner du din puls med fingret och upprepar ett mantra i takt med pulsen.

Andningsmeditation

En meditationsform som bygger på djupandning. Du sitter helt enkelt lugnt och bekvämt och fokuserar på att andas djupt genom näsan i 10-20 minuter.

Av: Sofie Zettergren