Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
DV:s tränings- och hälsocoach Ida B Olsson berättar om hur hon hittar balans i livet med vila, motion och en och annan kanelbulle.DV:s tränings- och hälsocoach Ida B Olsson berättar om hur hon hittar balans i livet med vila, motion och en och annan kanelbulle.DV:s tränings- och hälsocoach Ida B Olsson berättar om hur hon hittar balans i livet med vila, motion och en och annan kanelbulle.
DV:s tränings- och hälsocoach Ida B Olsson berättar om hur hon hittar balans i livet med vila, motion och en och annan kanelbulle.

”Mina 10 bästa må bra-tips” – Ida B Olssons enkla hälsoknep som funkar i vardagen

Ibland tappar man farten när det gäller att upprätthålla goda vanor i livet. Man glider ur sina rutiner och glömmer bort sina mål. Då kan det vara bra att få lite snabb inspiration för att komma upp på banan igen och åter sätta fokus på sin hälsa. Damernas Världs kloka hälso- och träningsexpert Ida B Olsson ger sina tio bästa tips för att må bra i både kroppen och knoppen.

Livet går i vågor, det vet vi alla. I vissa perioder sover vi gott, äter bra, håller stressen på armlängds avstånd och verkar glida fram på någon form av räkmacka. I andra perioder känns det som att livet är fullt av snubbeltrådar. Omständigheter bortom vår kontroll kan göra att de goda vanorna fladdrar i väg och all energi går åt till att hålla näsan över vattenytan. När livet bjuder på extra mycket motstånd är det inte konstigt att vi behöver ta genvägar (läs: snabbmat, noll besök på gymmet ...) för att överhuvudtaget få ihop dagarna. 

Att vi mår bra av att vara i naturen är bevisat: ge dig ut redan i dag!Att vi mår bra av att vara i naturen är bevisat: ge dig ut redan i dag!Att vi mår bra av att vara i naturen är bevisat: ge dig ut redan i dag!
Att vi mår bra av att vara i naturen är bevisat: ge dig ut redan i dag! Foto: Hanna Skoog

Men även i de motigaste och stressigaste lägena kan vi oftast hålla fast vid några goda vanor – vi mår ju trots allt bra av dem. Ingen kräver att du ska göra allt ”perfekt”, men du kan nästan alltid göra något som är positivt för din hälsa. DV:s hälso- och träningsexpert Ida B Olsson tipsar om sina tio bästa hjälpmedel för att må bra, en lista där du kan plocka ut just det som funkar för dig och din livssituation.  

1. Sömn 

Att sova bra är kanske det viktigaste av allt. Jag vet att många har problem med sömnen och det beror till stor del på hur vi lever dagtid. Själv går jag och lägger mig redan 21.30, för att ge mig själv bättre förutsättningar att sova bra. Mitt råd är att gå och lägga dig samma tid varje dag, och även gå upp vid samma tid, för att kroppen ska få in en rutin. Undvik koffein efter klokan 12 på dagen. Ha det mörkt och svalt i rummet och undvik mobiler och andra skärmar, och även mat, två timmar innan du ska sova.

Det är viktigt att starta dagen inom dig, innan allt annat pockar på från utsidan.

2. Checka in 

Min dag börjar tidigt, innan resten av familjen har vaknat, med ett stort glas vatten med till exempel gurka, citron eller mynta i. Sedan gör jag en kort lymfmassage på min egen nakna kropp följt av 10–15 minuter yoga och meditation. Har jag ont om tid blir det en kortare stund, och har jag gott om tid håller jag på längre. Viktigast här är att starta dagen inom dig, innan allt annat pockar på från utsidan. Skapa din morgonritual innan du skallar dagen. 

3. Mat

”Är magen glad är människan glad” heter det. Jag äter näringsrik mat och ser till att bli lagom mätt. Jag dricker vatten under hela dagen och jag går inte hungrig eller mixtrar med olika dieter. Jag äter ”ren” mat och äter den med andakt. Kroppen behöver protein, kolhydrater, fett, mineraler och vitaminer, inte pulver eller ultraprocessad eller vakuumförpackad mat. Men då finns det alltid utrymme för själens njutning av mat också, som en god kanelbulle emellanåt.

Äter du ”ren” mat, som ger kroppen näring, för det mesta så finns det utrymme för en bulle här och där – för att själen blir glad av att äta den.Äter du ”ren” mat, som ger kroppen näring, för det mesta så finns det utrymme för en bulle här och där – för att själen blir glad av att äta den.Äter du ”ren” mat, som ger kroppen näring, för det mesta så finns det utrymme för en bulle här och där – för att själen blir glad av att äta den.
Äter du ”ren” mat, som ger kroppen näring, för det mesta så finns det utrymme för en bulle här och där – för att själen blir glad av att äta den. Foto: HANNA SKOOG / HANNA SKOOG

4. Motion 

Jag hyllar rörelsekärlek utan piska och pekpinnar. Jag rör på mig för att jag är skapt för det och hela jag mår bättre av det. Det handlar inte om att man ska väga något ­speciellt. Rör på dig för din skull, så kommer utsidan på köpet. Varje dag ger jag mig själv minst 30 minuters rörelse i någon form. Du kan också göra det, utan att jämföra med någon annan. Du behöver skapa ett livslångt förhållande med dig och din kropp, efter dina förutsättningar och mål. 

Jag hyllar rörelsekärlek utan piska och pekpinnar. Jag rör på mig för att jag är skapt för det och hela jag mår bättre av det.

5. Tacksamhet

Inte för att det är en klyscha, inte för att det är på tapeten, utan för att man helt ärligt blir en lyckligare människa av det. Alla har vi mentalt skräp som vi bär på, ibland mer och ibland mindre, men det finns nästan alltid något som skaver. Fokuserar man på det där skräpet finns det risk att man blir bitter, grå och får än mer ångest. Om du varje dag kan hitta en liten sak, eller flera saker, att vara tacksam för och lägga lite fokus på så kommer du att må bättre. Varje morgon skriver jag ner minst tre saker som jag är tacksam för, i en bok som ligger vid min yogahörna, och så påminner jag mig om dem under dagen.

6. Närhet

Egentid är viktig, men social närvaro är också nödvändig. Att aktivt välja de människor du vill umgås med är lika viktigt. Har du en partner där hemma? Se till att varje dag kramas och kyssas. Älska med dig, älska med din partner, och skratta varje dag. Livet sker nu, i de här stunderna.

Tid för vila är lika viktigt som tid för träning.Tid för vila är lika viktigt som tid för träning.Tid för vila är lika viktigt som tid för träning.
Tid för vila är lika viktigt som tid för träning. Foto: HANNA SKOOG / HANNA SKOOG

7. Återhämtning

För mig är det lika viktigt att hitta tid för vila som för träning. Det ­gäller att du kan koppla av i hela ditt nervsystem. Det kan vara kalldopp, skogsbad, att sitta och tomglo på en blomma, meditera, bada i ett väldoftande badkar, vila på sofflocket eller bara pilla dig själv i naveln. Tryck på livets pausknapp, låt allt annat få vänta lite. Där startar du om hela systemet, för att orka ta dig an livet. Och jo, du har tid, annars kommer du att få ta dig ännu mer tid när du kraschar helt. 

Rensa upp på insidan för att släppa taget om det som skett dig eller det du har gjort mot dig själv.

8. Balans

Är du kvinna? Lev då ditt liv cykliskt. Sedan den dag jag började leva mitt liv och planera det utefter min menscykel har livet fått en helt ny dimension. Jag lever med hormonerna i stället för mot dem. Det kan låta stort och svårt men i min bok Kvinnokompassen förenklar jag allt. Du kommer att tacka dig själv efteråt. 

9. Rensa i ditt förflutna

Rensa upp i skåp, lådor och garderober. Rensa upp på insidan för att släppa taget om det som skett dig eller det du har gjort mot dig själv. Att bli fri från mörker i sin historia skapar ren frihet i nuet och även framåt. Hur man gör? Det finns en massa metoder, som terapi, samtal, coaching, kraftfulla meditationer, arbete med kroppen, energibehandling och så vidare. Det är så värt att lägga hösten på det. En gång för alla. Det är dags att städa upp för att leva mer!

”Försök öppna kärleken inom dig i alla lägen”, säger Ida.”Försök öppna kärleken inom dig i alla lägen”, säger Ida.”Försök öppna kärleken inom dig i alla lägen”, säger Ida.
”Försök öppna kärleken inom dig i alla lägen”, säger Ida. Foto: HANNA SKOOG / Hanna Skoog

10. Öppna hjärtat

Det går att leva med öppet eller stängt hjärta, med kärlek eller med rädsla. När du är stressad eller mår dåligt är det svårare, men det blir bara värre av rädsla och ett stängt hjärta. Försök öppna kärleken inom dig i alla lägen. Möt dig själv från den genuina plats som finns inuti dig, den som är en aldrig sinande brunn av kärlek och ljus. Det tar dig framåt, och i mötet med andra människor öppnar den dörrar du kanske inte trodde fanns. 

Du hittar Idas inspirerande blogg, om allt som rör inre och yttre hälsa, på damernasvarld.se. 

LÄS MER 8 trender för ett friskare liv 

LÄS MER Ida B Olsson: ”Maten som håller mig stark, lyckig och frisk”