Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Från norr till söder: Sverige är fullt av bra utställningar i sommar. Stanna till och ta en titt!Från norr till söder: Sverige är fullt av bra utställningar i sommar. Stanna till och ta en titt!Från norr till söder: Sverige är fullt av bra utställningar i sommar. Stanna till och ta en titt!
Från norr till söder: Sverige är fullt av bra utställningar i sommar. Stanna till och ta en titt! Foto: Anders Sunna, Mats Gustafson, Ikram Abdulkadir

Mode, design och foto: inspireras av sommarens bästa utställningar

Ta en paus från stranden och se en utställning! Damernas Värld har valt ut tio av sommarens bästa utställningar, från norr till söder, som alla har potential att stimulera dina sinnen, väcka nya tankar och ge en stor dos inspiration. 

Reclaiming beauty

En couture-klänning från Dior, porträtterad av Mats Gustafson.En couture-klänning från Dior, porträtterad av Mats Gustafson.En couture-klänning från Dior, porträtterad av Mats Gustafson.
En couture-klänning från Dior, porträtterad av Mats Gustafson. Foto: Mats Gustafson

Den svenske illustratören Mats Gustafson har under 40 år jobbat för ett antal av världens största och lyxigaste märken, exempelvis Hermès, Tiffany & Co, Svenskt Tenn och Dior. Tillsammans med den amerikanske formgivaren Ted Muehling, som framför allt är känd för sina vackra smycken, ställer Gustafson nu ut verk på Millesgården på Lidingö utanför Stockholm. Reclaiming beauty visas från den 10 juni till den 10 september. 

Ner till norr: samtida konst i Arktis

Torne Styx av Anders Sunna, från 2021.Torne Styx av Anders Sunna, från 2021.Torne Styx av Anders Sunna, från 2021.
Torne Styx av Anders Sunna, från 2021. Foto: Bildmuseet Umeå Anders Sunna

Ämnen som klimatförändringar och kolonial historia står i fokus på utställningen Ner till norr: samtida konst i Arktis som visas på Bildmuseet i Umeå från den 26 maj till den 14 januari 2024. Konstnärer från bland annat Grönland, Färöarna och Kanada deltar, men även kända namn från Sápmi, som Anders Sunna och Máret Ánne Sara

Jag är Marina Kereklidou

Jag är Marina Kereklidou visas på Rian Designmuseum i Falkenberg.Jag är Marina Kereklidou visas på Rian Designmuseum i Falkenberg.Jag är Marina Kereklidou visas på Rian Designmuseum i Falkenberg.
Jag är Marina Kereklidou visas på Rian Designmuseum i Falkenberg. Foto: Tobias Regell / Rian designmuseum

En av Sveriges mest stilsäkra kvinnor, stylisten och designern Marina Kereklidou, uppmärk­sammas i en retrospektiv utställning på Rian Design­museum i Falkenberg. Från den 27 maj till den 3 december kan du besöka Jag är Marina Kereklidou och suga åt dig en stor dos stilinspiration. 

Design by nature

Design ny nature visas på Vandalorum i Värnamo.Design ny nature visas på Vandalorum i Värnamo.Design ny nature visas på Vandalorum i Värnamo.
Design ny nature visas på Vandalorum i Värnamo. Foto: Andy Liffner / Front Designstudio/Vandalorum

Under flera år har den svenska designstudion Front detaljstuderat skogar, sjöar och växter, bland annat med hjälp av 3D-skrivare, för att kunna återge naturens egen kreativitet i former och mönster, vilket i sin tur inspirerat Front-duon att skapa nya möbler och objekt. Design by nature visas på Vandalorum i Värnamo från den 3 juni fram till hösten.

I see home in you

Ikram Abdulkadir visar foton på Fotografiska.Ikram Abdulkadir visar foton på Fotografiska.Ikram Abdulkadir visar foton på Fotografiska.
Ikram Abdulkadir visar foton på Fotografiska. Foto: Ikram Abdulkadir / Fotografiska

Fotografiska i Stockholm har alltid bra utställningar med kända namn, men vi uppskattar även satsningen på talanger vi lär se mer av i framtiden. Först ut är Malmöbaserade Ikram Abdulkadir, som under namnet I see home in you visar två serier där familj och vänner får stort utrymme. Utställningen visas till och med den 23 juli. 

Svart sol

Karin Broos målningar visas på Liljevalchs i sommar.Karin Broos målningar visas på Liljevalchs i sommar.Karin Broos målningar visas på Liljevalchs i sommar.
Karin Broos målningar visas på Liljevalchs i sommar. Foto: Marc Broos

Vid en första anblick kan Karin Broos tavlor se väldigt stillsamma ut, nästan händelselösa. Men det är ett bedrägligt lugn, för stannar du och verkligen tittar börjar hjärnan skapa historier och situationer som inte alls är speciellt känslomässigt lugna. Under sommaren visar Liljevalchs i Stockholm den största utställningen någonsin av Broos konst under namnet Svart sol. Den som vill fördjupa sig ytterligare kan skaffa den nya boken Karin Broos, Ögonblick av liv som ges ut samband med utställningen. Svart sol visas från den 2 juni till den 27 augusti.

Frida Kahlo – her photos

Frida Kahlo utanför sitt hus, Casa Azul, 1944. Huset inhyser i dag Frida Kahlo Museum.Frida Kahlo utanför sitt hus, Casa Azul, 1944. Huset inhyser i dag Frida Kahlo Museum.Frida Kahlo utanför sitt hus, Casa Azul, 1944. Huset inhyser i dag Frida Kahlo Museum.
Frida Kahlo utanför sitt hus, Casa Azul, 1944. Huset inhyser i dag Frida Kahlo Museum. Foto: FOTOGRAF LOLA ÃÅLVAREZ BRAVO ©DIEGO RIVERA &

Den mexikanska konstnären Frida Kahlo (1907–1954) är så klart mest känd för sina personliga och färgstarka tavlor, men det förvånar säkert ingen att hon även var intresserad av fotografi och tog många tusen bilder under de alltför få år hon levde. Efter Fridas död valde hennes man Diego dock att behålla bilderna inom familjen, och det var först för 20 år sedan som de kom fram ur gömmorna och började visas runt om i världen. Nu har turen kommit till Sverige, där Fridas privata fotosamling visas i en utställning på Kulturhuset i Stockholm, en mix av porträtt, familjebilder och mer konstnärliga bilder, samt foton av Frida som tagits av kända vänner. Frida Kahlo – her photos visas till och med den 1 oktober.

Gyllene ögonblick

Lokala världsstjärnorna Marie och Per i Roxette.Lokala världsstjärnorna Marie och Per i Roxette.Lokala världsstjärnorna Marie och Per i Roxette.
Lokala världsstjärnorna Marie och Per i Roxette. Foto: Jari Välitalo / Hallandsposten Hallands Knstmuseum

Hallands Konstmuseum i Halmstad har djupdykt i Hallands­postens fotoarkiv och satt ihop en utställning full av kända ansikten från musik­världen, såväl inhemska förmågor som utländska besökare, från 1950-talet och framåt. Självklart riktas en extra stark strålkastare mot stadens eget rika musikliv, med band som Gyllene Tider och Roxette i spetsen. Utställningen Gyllene ögonblick visas från den 29 april till den 2 september. 

Nordiskt mode nu: Stickat och tryck

Looks från designern Tuuli-Tytti Koivula.Looks från designern Tuuli-Tytti Koivula.Looks från designern Tuuli-Tytti Koivula.
Looks från designern Tuuli-Tytti Koivula. Foto: James Cochrane / DV

Femton nya talanger som vi säkert kommer att få se mer av på modescenen i framtiden visar under sommaren sina kreationer på Röhsska Museet i Göteborg. I tolv olika projekt bjuds vi på en mix av plagg med tryck och stickade plagg, och säkert en rejäl dos inspiration för den egna garderoben.  

Lisa Larson

Lisa Larsons skapelser finns i många svenska hem, och ett urval ställs just nu ut på Vandalorum.Lisa Larsons skapelser finns i många svenska hem, och ett urval ställs just nu ut på Vandalorum.Lisa Larsons skapelser finns i många svenska hem, och ett urval ställs just nu ut på Vandalorum.
Lisa Larsons skapelser finns i många svenska hem, och ett urval ställs just nu ut på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell / DV

Under 1950-talet började konstnären och keramikern Lisa Larson att skapa med händerna, och med åren blev hon en av Sveriges mest kända och älskade kreatörer. Många är de svenska hem där hennes finurliga små keramikskulpturer och stengods finns respresenterade. Fram till den 5 november visar trevliga konsthallen Vandalorum i Värnamo en stor utställning där verk från Lisa Larsons sju årtionden långa karriär finns representerade, varav somligt aldrig har visats publikt tidigare.  

LÄS OCKSÅ Modekungen Karl Lagerfelds liv i bilder 

LÄS OCKSÅ Shima Niavarani: ”Min nya show är på liv och död”