Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Hudterapeuten och frisören om hur man kan bemöta förändringen
2 AV 2
Foto: Alana da Silva / Sleeping Bear

Klimakterieaktivisten Monika Björn: “Så botade jag mina klimakteriesymptom – på 24 timmar”

Monika Björn kämpade med både fysiska och psykiska symptom länge innan hon insåg att hon var i klimakteriet. Sedan kom en ny lång kamp innan hon hittade lösningen – som gav henne livet tillbaka på 24 timmar.

AV MONIKA BJÖRN

Jag har drivit eget företag inom träning, hälsa och yoga i hela mitt vuxna liv. Min kropp är ett av mina viktigaste arbetsredskap. Jag jobbade internationellt med spinning i flera år, hittade sedan yogan och så småningom också styrketräningen. 

2014 var jag det starkaste jag någonsin varit, både fysiskt och mentalt. Jag hade landat i mammarollen (min son var 5), jonglerade ett flertal roliga projekt och livet rullade på bra. Jag minns hur jag tänkte: ”Wow! Hur kan man tycka att 44 är en ålder? Jag har aldrig mått så bra som nu!”

De berömda sista orden ….

Foto: Meddi Kabirzadeh / Sleeping Bear

Tre år senare försvann explosiviteten först. Längtan efter att lyfta tungt därnäst. Höll jag på att bli sjuk? Var jag stressad? Behövde jag extra vilodagar? 

Benen kändes blytunga även under de lättaste löprundorna, intervaller och långpass gjorde mig gråtfärdig. I stället för att uppleva den fantastiska releasen som bara träning kan ge kände jag mig grinig, nedstämd eller likgiltig efteråt.

MONIKA BJÖRN

GÖR: Författare, hälsoprofil, yogalärare och klimakterieaktivist.
ÅLDER: 50 år.
BOR: Göteborg.
FAMILJ: Gift med Peter, sonen Robin, hunden Trixie och katten Morris. 

AKTUELL: Med boken Stark 50+, ute den 10 augusti. 

INSTAGRAM @starkgenomklimakteriet @monikabjorn

Jag testade järnvärden, vitaminer och mineraler. Jag åt mer, vilade mer – men sov sämre och sämre. Kroppen svarade fortfarande inte och till slut satte det sig i huvudet: ”Vad är det som händer? Är mitt tidigare träningsliv över?”

Veckorna blev till månader, månader blev till ett år.

Monika Björn om klimakteriesymptomen

Jag hade precis skrivit klart min första bok om yoga, och var övertygad om att det var stressen över skrivandet som gjorde att allting kändes annorlunda. Men i stället för att bli bättre när boken var klar blev det sämre.

Mensen blev plötsligt oregelbunden och jag sökte hjälp två gånger under kort tid. Först kom inte mensen alls, därefter fick jag kraftiga blödningar sju veckor i sträck. Jag drabbades också av två täta urinvägsinfektioner, vilket ledde till akuta sjukhusbesök på grund av blod i urinen och feber. Jag hade aldrig tidigare haft urinvägsinfektion i vuxen ålder. 

LÄS MER: Boosta håret i klimakteriet – experttipsen och produkterna

Samtidigt dök mängder av andra märkliga symptom upp: ögonvaglar, muntorrhet, håravfall, torr och kliande hud. Min pollenallergi förvärrades, jag fick ledvärk och behövde gå upp och kissa mitt i natten.

Det som bröt ner mig allra mest var sömnproblemen

Men det som bröt ned mig mest och snabbast var sömnproblemen. Jag fick svårt att somna och vaknade också mitt i natten och kunde inte somna om. 

Foto: Meddi Kabirzadeh / Sleeping Bear

Mina psykiska symptom var svårare att sätta fingret på, eller ens inse att jag hade förrän jag kom ut på andra sidan. Jag har alltid stått stabil och trygg både i min självkänsla och mitt självförtroende, men plötsligt kunde jag få obehagskryp i kroppen och uppleva en tyngd över bröstet. Min hjärna gick på högvarv, men jag fick ingenting gjort. Jag började skjuta upp saker, tvivla på min egen förmåga, tveka på om jag var rätt person för jobbet. Både stresståligheten och kreativiteten påverkades.
Jag kände inte igen mig själv, och när jag ifrågasatte och felsökte kom jag fram till samma sak gång på gång: att jag borde vara världens lyckligaste människa.

Det som till slut fick mig att förstå vad som hände med mig var ”the Beyoncé of klimakteriesymptom” – värmevallningarna.
Jag befann mig mitt i det brinnande infernot klimakteriet.

Kosttillskott hjälpte mot klimakteriebesvären

Jag började skriva boken Stark genom klimakteriet i ren frustration över att:
1. Jag själv kunde så oerhört lite om klimakteriet!
2. Ingen av läkarna jag träffade ens nämnde ordet klimakteriet. 

Och när jag började göra research för boken föll alla pusselbitar på plats.

Alla kvinnor går igenom klimakteriet förr eller senare. De flesta hamnar i förklimakteriet någon gång i 40-års åldern och 75–80 procent av alla kvinnor kommer att uppleva symptom. Inte förrän vid 51 år går snittet genom menopaus, vilket innebär att man är mensfri 12 månader i sträck. Då har de flesta av oss haft olika symptom i flera år.

Meddi Kabirzadeh / Sleeping BearMeddi Kabirzadeh / Sleeping BearMeddi Kabirzadeh / Sleeping Bear
Meddi Kabirzadeh / Sleeping Bear

Värmevallningar och nattsvettningar är extra problematiska, då de stör sömnen. Sömnbristen förvärrar olika klimakteriesymptom, som hjärndimma, humörsvängningar, nedstämdhet, insulinresistens, viktuppgång, försämrade träningsresultat, oro, ångest, hjärtklappning, led- och muskelvärk.

Jag experimenterade hej vilt med olika kosttillskott, sömnprylar och tekniker för att få ordning på sömnen. Vissa saker fungerade en begränsad tid, andra inte alls.

Med kosttillskott fick jag bort i stort sett alla mina symptom i sju månaders tid, men jag visste samtidigt att det fanns en stor risk att de skulle komma tillbaka i takt med att min egen hormonstatus förändrades. 

Så mår du bättre under klimakteriet

• Ät näringsrikt och varierat. Drick tillräckligt med vatten.

• Minska intaget av socker, alkohol och koffein – triggers för värmevallningar.

• Vardagsmotionera – gärna utomhus i dagsljus.  

• Träna: variera mellan styrke-, konditions- och rörlighetsträning. 

• Vila och återhämta dig. Meditation, yoga och andningsövningar är bra alternativ. 

• Ta kosttillskott om du misstänker att du har brister.

• Se över dina relationer – omge dig med bra människor och gör dig av med energitjuvar.

• Bioidentisk hormonbehandling. Vill du testa – orka kämpa.

Monika Björn: ”Bioidentisk hormonersättning botade mina klimakteriesyptom”

Från att ha varit en stark hormonmotståndare i yngre år, då jag som så många andra kvinnor hade mått oerhört dåligt av syntetiska hormoner i form av p-piller, läste jag på och lärde mig mer. 

Till slut insåg jag att bioidentisk hormonersättning under klimakterieåren är något helt annat än syntetiska preventivmedel. 

Det första är till för att ersätta något som saknas i kroppen, på exakt samma sätt som en diabetiker behöver insulin för att fungera, medan det andra är till för att störa en normal funktion i kvinnokroppen för att undvika oönskad graviditet. 

På mindre än 24 timmar fick jag mitt liv tillbaka

I stort sett allt östrogen som skrivs ut i Sverige mot klimakteriesymptom är bioidentiskt. Det som är svårt är att få tag i bioidentiskt progesteron, som ger färre biverkningar än syntetiskt gulkroppshormon – så kallat gestagen. Ändå skriver vissa svenska gynekologer inte ut recept på preparat som Utrogest/Utrogestan. Jag upplever att det anses lite ”krångligt” och att det skulle ta mer tid än att skriva ut kombinationstabletter eller hormonspiral. 

Men jag var påläst och beredd att ta fighten. Så när symptomen återvände var jag beredd och satte in bioidentisk hormonersättning direkt. På mindre än 24 timmar fick jag mitt liv tillbaka!

Foto: Meddi Kabirzadeh / Sleeping Bear

Livet är för kort för att gå runt och må dåligt. Vi kvinnor är världsmästare på att bita ihop. Jag vill leva livet till fullo och må så bra som möjligt, så sent i livet det bara går. För även om det kan kännas som om livet är över när man mår som sämst i klimakterieträsket har vi, om vi har tur, nästan en tredjedel av livet kvar när vi kommer ut på andra sidan. 

Det är verkligen på tiden att klimakteriet blir mindre tabubelagt och att vi kvinnor får tillgång till den kunskap som krävs för att kunna göra pålästa, individuella hälsoval. Som klimakterieaktivist vill jag förbättra kvinnors hälsa genom att sprida kunskap till så många jag bara hinner och orkar. 

Tips på vägen

• Kunskap är makt – läs på. Det finns gott om böcker, poddar och bloggar om ämnet. 

• Sluta bita ihop, sök hjälp! Får du inte hjälp – byt vårdinrättning. 

• Bioidentisk hormonbehandling: Du som väljer östrogen i form av plåster, gel eller spray, plus bioidentiskt progesteron – gör dig redo att ta fighten.

• Se över din livsstil. Vi kommer undan med det mesta i 20–30-årsåldern, men från 40-årsåldern gäller ett annat mindset. 

• Bli vän med din kropp, med samarbete kan ni bli ett oslagbart team. 

• Kom ihåg: att åldras är ett privilegium. 

• Äg din ålder! Stå stark i din erfarenhet, mognad och klokhet. 

LÄS MER: Träningen som gör dig starkare, friskare och piggare (Ps! Extra viktigt för 40 plus)