Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Balazs Kovacs

Så kan en stund i naturen göra dig lyckligare och mer kreativ

Vinterlandskap, fågelkvitter, en solglimt och knoppar som brister. Naturen är en fenomenal plats för att insupa lugn och ro, men det är inte allt. Studier visar att en stund i naturen kan resultera i ökad kreativitet, stärkt immunförsvar, lägre puls och lägre blodtryck – naturen är med andra ord ett riktigt lyckopiller!

I Japan finns ett uttryck som heter "Shinrin-yoku" och som direkt översatt betyder skogsbada. Forskare vid Chiba universitetet i Japan gjorde en studie där de utforskade hälsoeffekterna av Shinrin-yoku. 280 deltagare delades i två stora grupper där ena halvan fick tillbringa dagen i en av 24 skogar, medan den andra gruppen spenderade dagen i en stad. Dagen efter bytte deltagarna plats så att de som varit i staden fick uppleva skogen och tvärtom, i slutet av båda dagarna mättes deltagarnas puls och blodtryck och resultatet var slående. För deltagarna som varit i skogen var nivåerna för såväl blodtryck som puls betydligt lägre.

Men du behöver inte avsätta en hel dag, en liten stund räcker långt! När forskare i Storbritannien bad 22 000 britter registrera sitt välmående med hjälp av en app visade det sig snabbt att det räckte med att vara ute i naturen för att deltagarna skulle känna sig lyckligare. Störst lycka av allt gav en solig helgeftermiddag vid vattnet.

Foto: Swissmedia

Vill du ha fler argument för naturens fenomenala krafter finns det även forskning som visar att en promenad i naturen kan sätta fart på din kreativitet. Forskare vid Universitetet i Kansas skickade ut 56 deltagare på hike. Längden varierade mellan fyra och sex dagar och gemensamt för alla deltagare var att man inte fick ta med sig någon elektronik. En svår utmaning i sig! Om resultatet framförallt beror på naturen, hiken eller bristen på elektronik är svårt att säga men när de kom tillbaka visade deltagarna en 50-procentig ökning av kreativitet och problemlösning.

Förutom det stärker en promenad i skogen våra muskler och sätter oss i rörelse. Positiva effekter vi är bekanta med sedan länge – men vad de flesta av oss inte vet är att en stund i skogen även gör att vi andas in phytoncides. Hur skrämmande namnet än kan låta är det lyckligtvis det motsatta, phytoncides är en kemikalie som utsöndras från träd och växter och japanska studier visar att den stärker vårt immunförsvar.

Någon mer som vill ta en promenad?

Glöm inte att gilla Damerans Värld på Facebook för fler liknande artiklar!

Tack för inspirationen Elite Daily.