Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Johanna Sterling

Neneh Cherry och Titiyo om stil och systerskap

När musikersystrarna Neneh Cherry och Titiyo äntligen möts i ett samarbete handlar det om något de båda älskar – kläder. Båda kan konsten att äga sitt uttryck, och de tror inte på att köpa en färdig look.

När det är så mycket som pågår i världen är det fint att få vara nära sina närmaste. Bara känna att här står vi – bredvid varandra, säger 

Neneh Cherry.

– I världen, fyller halvsystern Titiyo Jah i, och skrattar. De håller precis på att avsluta en lång dag framför kameran i Odd Mollys nya kollektion, som de plockat sina favoriter ur. Systrarna är märkets nya ambassadörer, och Titiyo är den första att hålla med när någon påpekar att hennes egen stil inte legat så nära märket tidigare.

– Jag var lite skeptisk från början, men sen kollade jag in hur deras kläder ser ut i dag, och det talade till det jag är mest sugen på just nu – färg, till exempel. Jag var i Sierra Leone i höstas, och när jag såg alla mönster och färger där kände jag att jag vill lämna allt det svarta och nordiskt strikta för nåt mer folklore-inspirerat, på ett fint sätt.

"Min mentalitet kommer från punken", säger Neneh Cherry."Min mentalitet kommer från punken", säger Neneh Cherry."Min mentalitet kommer från punken", säger Neneh Cherry.
"Min mentalitet kommer från punken", säger Neneh Cherry. Foto: Johanna Sterling

Neneh hade ett annat utgångsläge.

– Jag var nog mer öppen, och såg direkt att det fanns plagg som passade mig. Jag tycker att det är viktigt att använda kläder för att vara sig själv – mer av sig själv. Titiyo håller med. – Man förlänger sig själv med hjälp av kläderna. Förutsättningen för samarbetet var att vi skulle få göra vår egen grej. Det finns också en annan aspekt i att bli ambassadörer, påpekar Neneh:

Neneh Cherry

Ålder: 55 år.

Gör: Musiker och sångare.

Familj: Jättefamilj där de allra närmaste är maken och musikerkollegan Cameron McVey, döttrarna Naima, Tyson och Mabel, bonussonen Marlon, och tre barnbarn.

Bor: I London.

Aktuell. Spelar på festivaler som Way Out West, Roskilde och Glastonbury i i sommar, och är ny ambassadör för Odd Molly.

– Det är fint för oss, två kvinnor som fortfarande är aktiva, men som ändå är i den åldern vi är och dessutom inte blonda, att få frågan.

Neneh Cherry: Viktigt med familjetid

Samarbetet blir dessutom ett extra tillfälle att träffas. En bonus.

– Det har varit en väldigt skön familjestämning hela dagen, eftersom vi får jobba tillsammans, säger Neneh, och Titiyo berättar att det ofta är stökigt när de ses.

– Det brukar vara i samband med gig eller något annat. Vi har inte riktigt tid att umgås. Neneh nickar och lägger armen om lillasystern, som sitter nära i soffan de slagit sig ner i.

– Det saknar jag, nu när jag bor i London. Det behövs tid. Men alltid när vi ses ska vi in i köket och laga mat. Det är bästa hänget, och det godaste!

– Vi lagar helst grytor, gärna brasilianska feijoadas, fortsätter Titiyo. Och du lagar otroligt bra mat Neneh, avancerade rätter bara på en höft. Man får mycket kraft av att tänka på sin familj, tycker jag. När jag känner mig rädd för något är det betryggande att veta att de alltid finns där.

Läs också: Ursula, 52, och Britta, 52, är Balenciagas okända svenska modeller

Ikonisk stil

Den stil som Neneh Cherry främst förknippas med – än i dag – är nog den hon hade när hon släppte världshiten Buffalo stance och första albumet Raw like sushi. Den har blivit smått ikonisk, och inspirerat flera generationer av unga tjejer och kvinnor. Nu är den högaktuell igen, hur känner hon inför det?

– Jag tycker att det är roligt. Då, 1989, när jag jobbade med Judy Blame, så gjorde vi allt på intuition, kombinerade och mixade. Tog på en designerjacka till cykelbyxor.

När hon får frågan om hon kommer att dra på sig cykelbyxorna igen, nu när de är supertrendiga, skrattar hon högt och hissar upp sin långa vita kjol:

– Vissa saker bär man med sig för livet, andra gör man en gång. Nu för tiden är det spanx i stället, säger hon och visar stretchtyget.

"90-talet har präglat min stil", säger Titiyo."90-talet har präglat min stil", säger Titiyo."90-talet har präglat min stil", säger Titiyo.
"90-talet har präglat min stil", säger Titiyo. Foto: Johanna Sterling

Titiyo Jah

Ålder: 51 år.

Gör: Musiker och sångare.

Familj: Sambon Viktor Flumé och två döttrar.

Bor: I Stockholm

Aktuell: Med vårturné och som ny ambassadör för Odd Molly.

Att åldras med sin stil är inget som varken hon eller Titiyo upplever som problematiskt.

– Man får gå på känsla och blanda gammalt och nytt. Det ger ett djup, i stället för att hoppa i en färdig look, menar Titiyo.

– Annars blir det som att kläderna klär dig, nickar Neneh.

Titiyo: "Det värsta är när man står där över resväskan i sista stund"

Titiyo berättar att hon gärna ligger och tänker på vad hon ska ta på sig nästa dag när hon gått och lagt sig, och Neneh funderar mycket på hur magkänslan talar om för henne vad hon behöver för att känna sig rätt i ett sammanhang. Titiyo spinner vidare på samma tråd.

– Inför en spelning kan det vara svårt att visualisera hur den kommer att bli, tills man har bestämt vad man ska ha på sig. Då ser man allt helt klart för sig. Och om man inte hittar rätt kan det bli kris.

– Det värsta är när man står där över resväskan i sista stund och inte vet vad man ska ta på sig, säger Neneh. En gång när jag spelade i Australien var jag tvungen att rusa iväg och byta skor minuten innan jag skulle gå på scen. Det kändes bara inte som det skulle.

– Fy så hemskt, jag skulle aldrig vara så sent ute! utbrister Titiyo.

"Sisterhood är vackert"

Trots att de inte har vuxit upp tillsammans har de ett starkt band, som faktiskt märks på långt håll när man ser dem tillsammans.

– Sisterhood, det är vackert, ler Neneh. Vi kan vara ifrån varandra ganska långa perioder, men när man tittar in i de där ögonen och bara … åhhh. Och så har du den där to die for-rösten, oh my God!

Hon lutar sig mot Titiyo, som, lite rörd, säger:

– Och i hela mitt liv, när någon frågat mig vilka som är mina idoler, har jag svarat ”Min syster”. Det är bara att titta på min stil i början av min karriär – jag ser ju ut som henne!

– Och jag lär mig så mycket av Titiyo, lägger Neneh till.

– Vad skulle det vara? undrar hennes lillasyster.

– Du är kreativ på ett så vackert sätt. Och är så fokuserad och har total kontroll. Det framgår inte alltid.

– Nej, folk tror att jag är flummig, men jag är rätt fyrkantig, konstaterar Titiyo.

90-talet präglar stilen

Hon och Neneh är eniga om att det där 90-talet som präglade dem nog aldrig riktigt släpper greppet.

– Jag tycker att den här 80- och 90-talstrenden har legat och roterat i flera år nu. När min dotter Tyson firade sin 30-årsdag för ett tag sedan spelades det bara 80- och 90-talshit hela första timmen, berättar Nehneh.

Titiyo nickar.

– Och när man säger att man vill göra något med ”en doft av 90-tal” säger alla alltid ja. Det finns ingen som säger nej till 90-talet!

Läs också: Min stil med Jasmine Keivanlo: ”Jag satsar på hållbar modekonsumtion”