Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Sommarens bästa och nya deckare 2020.Sommarens bästa och nya deckare 2020.Sommarens bästa och nya deckare 2020.
Sommarens bästa och nya deckare 2020.

Sommarens bästa nya deckare och spänningsromaner

Svenska deckare, utländska deckare, böcker om poliser, böcker med vanliga människor i centrum ... men alla med det gemensamt att de är riktiga nagelbitare och att du kommer ha svårt att sluta läsa när du har börjat. DV har kollat upp sommarens bästa deckare och spänningsromaner. 

Deckare, spänningsroman, kriminalroman, nagelbitare ... kärt barn har många namn. Hur som helst har hyllorna i bokhandeln nog aldrig varit så välfyllda med rafflande berättelser. Sverige har länge varit världsledande på området, en trend som vi självklart kan tacka Stieg Larsson och hans Millennium-böcker för. Liza Marklund, Camilla Läckberg, Mari Jungstedt ochJens Lapidus är bara ett axplock av de andra svenska författare som de senaste tio, femton åren sålt böcker i drivor. 

Eftersom vi vet att ni gillar spännande böcker har Damernas Värld valt ut några höjdpunkter bland säsongens mest engagerande deckare och kriminalromaner, både svenska och utländska. 

Väg 9 av Tina Frennstedt

Nu kommer äntligen den andra delen av Tina Frennstedts spännande Cold case-kriminalserie, inspirerad av verkliga fall. Denna gång hittas en konstnärinna liggandes död vid Stenshuvuds fyr på Österlen, och vid kroppen återfinns en konstig lera. Femton år tidigare hittades en ung pianist död i Ystad tillsammans med exakt samma lera. Kriminalinspektör Tess Hjalmarsson och hennes kollega lyckas inte hitta några kopplingar mellan de båda fallen, men när fler underliga händelser inträffar i området går det inte att undgå känslan att något inte står helt rätt till. (Utkommer den 18 mars.)
Läs mer och köp här.

Den före detta kriminalreportern Tina Frennstedt skriver svenska deckare inspirerade av verkliga olösta fall.Den före detta kriminalreportern Tina Frennstedt skriver svenska deckare inspirerade av verkliga olösta fall.Den före detta kriminalreportern Tina Frennstedt skriver svenska deckare inspirerade av verkliga olösta fall.
Den före detta kriminalreportern Tina Frennstedt skriver svenska deckare inspirerade av verkliga olösta fall. Foto: Pressbild

Ödesmark av Stina Jackson

2018 kom svenska Stina Jacksons debutroman, Silvervägen, som blev en stoooor succé med både fina deckarpriser och en massa läsare. Nu kommer Stinas nya bok där vi får träffa Liv, en kvinna i trettioårsåldern som lever tillsammans med sin åldrande far och sin tonårsson i en liten by i Norrlands avfolkningsbygder. Tillsammans är de en ganska säregen familj med många ögon på sig då fadern sitter på en stor förmögenhet. Människorna i trakten undrar varför Liv stannat kvar hos sin pappa och pratar om familjens utsatthet. (Utkommer 9 april.)
Läs mer och köp här.

En svensk spänningsroman som står högt på favoritlistan för våren: Stina Jacksons nya bok Ödesmark.En svensk spänningsroman som står högt på favoritlistan för våren: Stina Jacksons nya bok Ödesmark.En svensk spänningsroman som står högt på favoritlistan för våren: Stina Jacksons nya bok Ödesmark.
En svensk spänningsroman som står högt på favoritlistan för våren: Stina Jacksons nya bok Ödesmark.

Spår 7 av Louise Doughty

Louise Doughty är författaren till den omtalade romanen Kvinna inför rätta i vilken hon utforskar människans komplexa psyke. Nu är hon tillbaka med ytterligare en spänningsroman, vars historia har sin början på en tågstation. Det är en kall novembermorgon och vid spår 7 på tågstationen i den brittiska staden Peterborough sitter en man ensam på en bänk. När ett godståg närmar sig perrongen reser sig mannen hastigt och går med bestämda kliv fram till perrongens kant för att vänta in det ankommande tåget. För ett och ett halvt år sedan stod 36-åriga Lisa på samma plats och tog med ett beslutsamt kliv steget mot sin död. Nu går hon igen och delar med sig av sin fasansfulla historia. (Utkommer den 1 april.)
Läs mer och köp här.

Deckare med hög spänningsnivå: Spår 7 av Louise Doughty.Deckare med hög spänningsnivå: Spår 7 av Louise Doughty.Deckare med hög spänningsnivå: Spår 7 av Louise Doughty.
Deckare med hög spänningsnivå: Spår 7 av Louise Doughty. Foto: Pressbild

 

Verkliga brott av Denise Mina

Den skotska författaren Denise Mina bjuder ännu en gång på en fantastisk thriller som är både överraskande och oupphörligt spännande. Denna gång får vi följa Anna som älskar att fly från sin struliga verklighet med true crime-poddar. Hon tycker att andra människors problem är mer spännande än hennes egna. Men så en dag spelas det upp ett fall som hon känner igen. Ett fall som har koppling till henne själv och hon är övertygad om att hon vet vad som har hänt. Snart står en oväntad besökare utanför hennes dörr och hon rycks tillbaka till en tid i livet som hon sedan länge bestämt sig för att glömma. (Utkommer den 3 april.)
Läs mer och köp här.

Deckardrottningen Denise Mina är tillbaka med en ny spänningsroman, Verkliga brott.Deckardrottningen Denise Mina är tillbaka med en ny spänningsroman, Verkliga brott.Deckardrottningen Denise Mina är tillbaka med en ny spänningsroman, Verkliga brott.
Deckardrottningen Denise Mina är tillbaka med en ny spänningsroman, Verkliga brott. Foto: Pressbild

 

Innan molnen kommer av Mari Jungstedt

Vi är många som med spänning har följt Mari Jungstedts många deckare från Gotland. Denna gång testar hon något helt nytt och tar med oss på ett spännande äventyr på den spanska solkusten. Den lilla bergsbyn Ronda ovanför Marbella skakas av ett oväntat mord när en man hittas död i en ravin. Lisa Hagel är nyskild och har nyligen köpt ett litet hus i bergsbyn. Efter att ha stött på polisen och änkemannen Hector Correa på en flamencokurs dras hon in i utredningen. Snart inträffar ytterligare ett mord som tycks vara skrämmande likt det förra och mycket tyder på att general Franco och Spaniens både mörka och blodiga historia har något med de båda morden att göra. (Utkommer den 1 juni.)
Läs mer och köp här.

Mari Jungstedt flyttar från Gotland till den spanska solen i nya deckaren Innan molnen kommer.Mari Jungstedt flyttar från Gotland till den spanska solen i nya deckaren Innan molnen kommer.Mari Jungstedt flyttar från Gotland till den spanska solen i nya deckaren Innan molnen kommer.
Mari Jungstedt flyttar från Gotland till den spanska solen i nya deckaren Innan molnen kommer. Foto: Pressbild

 

Den andra dottern av Alex Dahl

I sin nya roman Den andra dottern beskriver norska Alex Dahl på ett mycket gripande sätt hur familjelivet kan se ut i de mörkaste av stunder. Alison råkar ut för en förälders värsta mardröm – hennes dotter Amalie drunknar. När föräldrarna får frågan om de kan tänka sig att donera dotterns organ svarar de ja. Samtidigt får en annan mamma ett glädjande besked: hennes dotter Kaira ska få det nya hjärtat som de så länge väntat på. Alison lyckas ta reda på vem som har fått dotters hjärta och blir besatt av tanken på att det slår vidare i en annan liten kropp. Hon söker upp familjen och försöker hitta vägar för att komma så nära dem och dottern som det bara går. (Utkommer den 11 maj.)
Läs mer och köp här.

Alex Dahl är en ny deckarstjärna från Norge.Alex Dahl är en ny deckarstjärna från Norge.Alex Dahl är en ny deckarstjärna från Norge.
Alex Dahl är en ny deckarstjärna från Norge. Foto: Pressbild

Flickan i backspegeln av Kelsey Rae Dimberg

Flickan i backspegeln är Kelsey Rae Dimbergs första och redan hyllade spänningsroman. Den handlar om Finn Hunt som jobbar på ett dystert kontor och kämpar med att betala av sina studielån. När hon en dag tackar ja till ett jobb som barnflicka hos den perfekta familjen Martin är hon övertygad om att hon har fått sitt livs chans, hon trivs med den vardagliga lyxen och går bra ihop med de olika medlemmarna i familjen. Men snart upptäcker hon att det döljer sig en mörkare verklighet bakom den perfekta fasaden som även hotar hennes egna innersta hemlighet att komma fram i ljuset. (Utkommer den 24 april.)
Läs mer och köp här.

Kelsey Rae Dimberg har redan slagit stort i USA.Kelsey Rae Dimberg har redan slagit stort i USA.Kelsey Rae Dimberg har redan slagit stort i USA.
Kelsey Rae Dimberg har redan slagit stort i USA. Foto: Pressbild