Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nyckelhålsmärkning – så funkar det

Välj mat med Nyckelhålet – så får du i dig mer fullkorn och fibrer, men mindre av socker och salt.

Vi matas överallt med olika råd och rön om vad vi ska äta för att vi och våra barn ska hålla oss friska. Att komma ihåg alla riktlinjer och fatta rätt beslut när du handlar kan dock bli rätt knepigt i vardagen. Det du bär hem i matkassarna ska både gå snabbt att hitta, passa alla familjemedlemmar i smaken och även vara nyttigt.

Men det finns en enkel genväg. Förutom att se till att du och din familj får en varierad kost över veckan - leta efter livsmedel märkta med Nyckelhålet. Nyckelhålet är de nordiska myndigheternas gemensamma märkning av sundare mat. För att mat ska få märkas med Nyckelhålet ska till exempel frukostflingor uppfylla fastställda krav på bland annat högre halt av fibrer och fullkorn och samtidigt ha ett begränsat innehåll av socker, salt och fett.

Fullkorn är en viktig del av en balanserad och hälsosam diet. Matvaror som innehåller fullkorn är rekommenderad av hälsomyndigheter över hela världen – liksom av Livsmedelsverket, som står bakom Nyckelhålet i Sverige.

Oavsett om du är skolbarn, mitt i livet eller äldre är det viktigt att se till att ha en välbalanserad kost för att kunna föra ett aktivt liv. Ett bra sätt att börja dagen är därför att välja bröd, flingor och andra matvaror märkta med just Nyckelhålet.

FAKTA OM CHEERIOS

Havre Cheerios är smakfulla och spröda ringar av fullkornshavre, som innehåller hela 93 procent fullkorn och är märkt med just Nyckelhålet – en garanti för att du och din familj får i er bra mat, varje morgon.