Nyttigt godis: 5 goda recept utan socker
Nyttigt godis och nyttiga snacks utan socker och mjöl, det behöver inte alls vara tråkigt! Här är fem goda och enkla recept på nyttigt godis med bland annat choklad, dadlar, nötter och lakrits. Varför inte byta ut julgodiset, påskgodiset eller lördagsgodiset mot nyttigare alternativ? Så gott!
Nyttigt godis: Snickerspraliner med choklad
• 100 gram mörk choklad
• 0,5 dl jordnötter
• 0,5 dl osötat jordnötssmör
Så här gör du nyttiga snickerspraliner:
Krossa jordnötterna lätt och blanda ihop dem med jordnötssmöret i en kastrull. Värm jordnötsblandningen på svag värme. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron. Häll sedan det mesta av chokladen (men spara lite!) i botten på små formar och låt den stelna i kylskåpet 10-15 minuter. Fyll sedan upp med formarna med jordnötsröran och toppa med den sista chokladen. Låt stelna i frysen innan du tar ut pralinerna ur formarna.
Nyttigt godis: Raw fudge med lakrits
• 12 urkärnade dadlar
• 1 msk kokosolja
• 1 msk kokosmjöl
• 2 msk lakritspulver
• 1 tsk vaniljpulver
• 1 krm flingsalt
Så här gör du nyttig raw lakritsfudge:
Mixa alla ingredienser till en jämn smet i en matberedare eller mixer. Smeta ut massan på en bit aluminiumfolie och forma till en fyrkantig kaka, cirka 1 cm hög.
Stoppa kakan i frysen och låt den stelna i en timme, skär sedan upp i lagom stora bitar. Lakritsfudgen förvaras bäst i frysen.
Nyttigt godis: Chokladdoppade frukter och dadlar
• Blandad frukt, exempelvis kiwi, jordgubbar, banan, dadlar
• Mörk choklad (gärna minst 70-procentig kakaohalt)
Så här gör du nyttiga chokladdoppade frukter:
Skär frukterna i två centimeter tjocka skivor (jordgubbarna kan vara hela) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, skärbräda eller form som får plats i frysen. Låt frysa i cirka en timme. Smält den mörka chokladen och doppa frukterna med hjälp av en gaffel, glasspinne eller grillpinne. Lägg sedan tillbaka de nu chokladdoppade frukterna på den iskalla plåten. Låt vila i cirka tio minuter innan du hugger in!
Nyttigt godis: Bärremmar (perfekt som lördagsgodis)
• 500 gram bär (välj den sort du tycker bäst om)
Så här gör du nyttiga bärremmar:
Mixa bären till en slät puré. Om du vill tillföra lite sötma till remmarna kan du även mixa ner en halv banan eller lite honung. Bred ut puréen till ett tunt lager på en plåt som du klätt med bakplåtspapper. Torka sedan puréen i ugnen tills den inte längre är kladdig. Torkningen tar cirka 5 timmar, men tiden varierar lite beroende på ugn och mängden juice i bären, och kan ta och upp till 6-7 timmar. Låt ugnsluckan stå lite på glänt under torkningen, du kan till exempel sätta ett grytlock eller en sked i springan, för att släppa ut fukten. När bärblandningen torkat och svalnat, klipp eller skär den i remsor, rulla ihop och förvara i en burk med tätslutande lock.
Nyttigt godis: Grönkålschips (perfekt som julgodis)
• Grönkål
• Olja (gärna sesamolja, även om olivolja och rapsolja också funkar bra!)
• Salt (och eventuellt chiliflakes)
Så här gör du nyttiga grönkålschips:
Dra bort grönkålsbladen från stjälken och riv dem i mindre bitar. Lägg sedan bladen i en skål och ringla lite olja över (testa gärna med sesamolja) och krama in oljan i bladen. Sprid ut bladen på en plåt så att de inte ligger i högar. Ställ plåten i ugnen på 200 grader i cirka fem minuter, chipsen ska bli krispiga. Håll dock ett halvt öga på grönkålschipsen hela tiden – de blir lätt brända. Krydda sedan med salt och chiliflakes och njut!
LÄS OCKSÅ: Recept på nyttig banankaka med bara 3 ingredienser (banan, kakao, bakpulver!)
Vill du få mer härlig bakinspiration? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inga smarriga recept!