Natalie Portman: "Jag är så klart feminist"
Med Black swan brände Natalie Portman hål i populärkulturen och fick sin första Oscar. Hennes porträtt av Jacqueline Kennedy i Jackie höll på att ge henne en andra. Damernas Värld träffade den 35-åriga skådespelaren i Toronto för ett samtal om att vara en ikon – och skildra en annan.
Toronto International Film Festival är i full gång, och huvudgatan King street i Nordamerikas fjärde största stad kryllar av branschfolk, cineaster och helt vanliga Torontobor. Hollywood är i stan igen, och intill entréerna vid Torontos största hotell samlas horder av unga kanadensare med telefonerna i högsta hugg för att få en bild av några av världens största filmstjärnor. De mest hängivna dyker även upp på mer dolda ställen där de har fått nys om att skådespelare kan skymtas – som utanför ett diskret tegelhus på sidogatan Duncan Street. Där inne sitter jag i en stor sal med spegelväggar och trägolv och väntar på
Natalie Portman.
NATALIE PORTMAN
Ålder: 35 år.
Gör: Skådespelare, producent och regissör.
Bor: I Los Angeles och Paris.
Familj: Maken Benjamin Millepied, sonen Aleph – och ett barn på väg.
Bakgrund: Född i Jerusalem. Debuterade i Luc Bessons Léon 1994. Har medverkat i bland annat Woody Allens Alla säger I love you, George Lucas Star wars-prequels och Black swan, som gav henne en Oscar och en Golden globe. 2015 debuterade hon som regissör med A Tale of love and darkness.
Aktuell: I rollen som Jacqueline Kennedy i det biografiska dramat Jackie.
Kvällen innan har jag varit på visningen av Jackie, filmen där Natalie Portman gestaltar Jacqueline Kennedy – USA:s första dam mellan 1961 och 1963 genom sitt äktenskap med president John F Kennedy, som mördades den 22 november 1963 i Dallas, Texas. Filmen skildrar hur Jackie hanterar tillvaron dagarna efter tragedin, och Natalie Portman är fenomenal i sin sorgtyngda och eleganta rolltolkning. Drabbande, så där som bara hon kan vara, med den genomborrande inlevelse hon har tagit med sig från debuten Léon (1994), vidare till Closer (2004), och Black swan (2010) –filmen som gav Natalie Portman hennes första Oscar. I går var hon nominerad till en andra statyett, men föll på mållinjen när Emma Stone kammade hem vinsten i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i La la land.
Det finns ganska många likheter mellan mig och Jackie Kennedy.
Plötsligt dyker hon upp och går graciöst men försiktigt genom den stora salen. Det är ett utrymme som – med Natalie Portmans närvaro – inte helt osökt ger associationer till någon av de flotta regeringslokaler där Jackie Kennedy rör sig drottninglikt genom filmen. Länken mellan Black swan och Jackie är inte bara Natalie Portman själv. Darren Aronofsky har regisserat den ena filmen och producerat den andra. Även han är på plats i Toronto.
– Han kom med mig på premiärvisningen i går kväll. Det känns väldigt skönt att ha någon som jag känt så pass länge vid min sida, någon som jag dessutom har utvecklat ett underbart kreativt samarbete med.
Nu är dock inte Darren Aronofsky den man som Natalie Portman kom närmast under inspelningen av Black swan. Balettdansören Benjamin Millepied var filmens koreograf, och under inspelningen inledde de det som i dag är ett äktenskap. Tillsammans har paret den femårige sonen Aleph och ett barn till är på väg. Familjen har nyligen flyttat tillbaka till Los Angeles efter två år i Paris, där Millepied var chef för Parisoperans balett.
Även Jackie Kennedy tillbringade en period i Europa som ung, vilket Natalie Portman tror bidrog till att forma presidenthustruns distingerade persona. Båda kvinnorna är dessutom välutbildade. Jackie Kennedy tog en filosofie kandidat i fransk litteratur på George Washington university, medan Natalie Portman (allmänt känd som en av Hollywoods smartaste skådespelare) har en examen i psykologi från Harvard. Och det är inte det enda de två har gemensamt.
– Det finns ganska många likheter, skulle jag säga. I varje karaktär tar man så mycket från sig själv att slutresultatet oundvikligen blir till en del av en. En sak som vi definitivt delar, även om jag inte är en offentlig person i samma utsträckning som hon var, är medvetenheten om den barriär som existerar mellan den som andra tror att du är och ditt riktiga jag.
Jag värdesätter mitt privatliv och att kunna förbli opåverkad av vad andra tycker om mig
Natalie Portman är notoriskt vaksam mot journalister, och delar inte gärna med sig av personliga detaljer. Detta är, även om det gör mitt jobb lite svårare, ett karaktärsdrag som inger respekt. Hon är en ikon av sin tid – och hon vet om det. Det innebär också att hon vet att den offentliga bilden av henne till stora delar är en fantasi.
– Jag är inte intresserad av att helt kontrollera hur jag framstår, men jag värdesätter mitt privatliv och att kunna förbli opåverkad av vad andra tycker om mig. En del saker som folk gör och säger om en kan vara riktigt hemska och elaka, därför måste man bygga upp skyddande väggar. Samtidigt måste man balansera sin självbevarelsedrift med att tillåta sig själv att vara sårbar nog för att göra sitt jobb.
Dessa insikter tog Natalie Portman med sig i sin skildring av Jackie Kennedy och hennes extremt utsatta position i strålkastarljuset.
– Jag förstod redan från början att det här skulle bli ett väldigt detaljerat psykologiskt porträtt. Jag studerade henne intensivt och övade otaliga timmar på hennes röst och dialekt.
ANNONS
Hennes djupdykning i detta mytologiserade och omskrivna liv landade i en komplex bild av Jackie Kennedy – som bara var 34 år när John F Kennedy mördades, ett år yngre än Natalie Portman är i dag.
– När inspelningen började hade jag fått en väldigt nyanserad bild av Jackie. Intrycket som allmänheten har av henne som den glamourösa, värdiga och vältaliga modeikonen... allt det finns så klart med i filmen – men hon var en person som, precis som alla människor, var olika saker i många olika situationer. Kanske till och med mer än de flesta, på grund av de otroligt olika relationerna i hennes liv. Sedan tillkommer lagren av den hon var, den hon ville vara och den hon trodde att andra trodde att hon var.
Hon ville forma sin egen historia och inte bara bli en del av sin mans.
I snacket som uppstått inför filmens premiär har flera röster varit ivriga att läsa in något slags feministisk agenda i Natalie Portmans rolltolkning, och i Jackie Kennedy som person.
– Jackie definierade sig definitivt inte som feminist. Faktum är att det finns intervjuer med henne där hon talar väldigt nedlåtande om specifika feminister, vilket hon senare kom att ångra. När den här filmen utspelar sig var hon först och främst hustru, och förlikade sig med att hennes huvudsakliga uppgift var att stötta sin man. Detta trots att hon gjorde mycket som kan ses som feministiskt, som att hon ville forma sin egen historia och inte bara bli en del av sin mans.
Natalie Portman själv bär feministstämpeln med stolthet.
– Jag är så klart feminist. Men även om många talar om feministiska karaktärer som krigare tycker jag snarare att feminism handlar om att visa kvinnor att de kan bli vad som helst. Jag menar inte nödvändigtvis ett yrke, men att man kan visa vilken känsla och vilken egenskap som helst, och vara många saker samtidigt. Just så komplex var Jackie, och det var en gåva att få spela henne.
Jag nu inser att saker kan vara ologiska men rätt
Att Natalie Portman inte är rädd för utmaningar syns tydligt i hennes imponerande cv. I fjol visade hon det än tydligare, med sin manus- och regidebut A Tale of love and darkness – en filmatisering av den israeliske författaren Amos Oz självbiografi. En upplevelse som har gjort henne ännu mer villig att lita på visionen hos en regissör, till och med när hon inte förstår dennes motiv.
– Inom rimlighetens gränser, förstås, skrattar hon. Jag skulle inte göra något som var farligt, eller som går emot mina värderingar. Men rent känslomässigt behövde jag tidigare förstå logiken bakom något, medan jag nu inser att saker kan vara ologiska men rätt. Oftast handlar det, som i livet i stort, om att ta beslut utifrån både intuition och intellekt.
Natalie Portmans filmer i urval
Léon (1994)
Natalie Portman fick sin första roll som den aspirerande lönnmördaren Mathilda när hon var elva år, och gestaltar den med en veterans trovärdighet.
Star wars: Episod 1 – det mörka hotet (1999)
Den första av tre filmer där Natalie Portman spelar drottning Padmé Amidala, Darth Vaders hustru.
Garden state (2004)
I Zach Braffs melankoliska regidebut charmade Natalie Portman även den kräsna independentfilmpubliken.
Closer (2004)
Vänskapen mellan två par faller sönder i en nedåtspiral av otrohet, där Portmans sårbart komplexa tolkning av Alice gav henne en Golden globe-vinst och en Oscarsnominering.
V for Vendetta (2006)
I filmen baserad på den grafiska romanen som hackerkollektivet Anonymous inspirerats av spelar Natalie Portman en ung aktivist som vill störta en totalitär regering.
Den andra systern boleyn (2008)
Natalie Portman och Scarlett Johansson spelar de antagonistiska systrarna Boleyn, som tävlar om kärleken från kung Henrik VIII av England.
Black swan (2010)
Filmen som gav Natalie Portman hennes första Oscar, och där hon en gång för alla bevisade att hon med eftertryck kan porträttera ett avgrundsdjupt mörker.
Jackie (2016)
Natalie Portman Oscarsnominerades för sin roll som Jackie Kennedy, den sörjande änkan till USA:s president John F Kennedy.