Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tio kvinnor att hålla koll på 2021.Tio kvinnor att hålla koll på 2021.Tio kvinnor att hålla koll på 2021.
Tio kvinnor att hålla koll på 2021. Foto: MALIN HOELSTAD, WERONIKA BELA, MARICA ROSENGÅRD, FREDRIK PERSSON, MOA LINETTE, PAUL HANSEN, CARL LEMON, ANNIKA BERGLUND

På gång 2021 – 10 kvinnor du ska hålla lite extra koll på under året

Äntligen har vi lämnat 2020 bakom oss och kan börja blicka framåt. Damernas Värld gör det med hjälp av tio kvinnor som vi tror kommer att märkas lite extra under kommande år och sätta sin prägel på framtiden.

Partiledaren Nooshi Dadgostar (V): ”Det är viktigt att sprida hopp”

Nya vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill ge människor tillbaka tron på politiken.Nya vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill ge människor tillbaka tron på politiken.Nya vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill ge människor tillbaka tron på politiken.
Nya vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill ge människor tillbaka tron på politiken. Foto: MALIN HOELSTAD/SVD/TT

I oktober tog Nooshi Dadgostar över som parti­ledare för Vänsterpartiet efter populäre Jonas Sjöstedt. Att efterträda en framgångsrik partiledare är tufft, men hon känner sig redo. Och oavsett om det blir en Dadgostar-effekt eller inte har den nybakta partiledaren Politiksveriges ögon på sig.

Vad hoppas du på inför det första året som partiledare och vilken blir den roligaste uppgiften?
– Det roligaste är att träffa människor, höra folks historier och vad de tycker. Jag hoppas verkligen att vi kan ses på riktigt snart.

Vilka blir dina största utmaningar?
– Något av det viktigaste är att ge människor tillbaka tron på att politik faktiskt kan lösa problem. Det går att ordna en skola som är bra för alla elever, skapa jobb åt de arbetslösa och sluta förstöra klimatet. I dag är det många som tror att det är vi som individer som ska lösa allt sådant och då är det väldigt svårt. Men det går att göra tillsammans. Det tycker jag är viktigt – att sprida hopp om att det faktiskt går.

Och vilka är de viktigaste frågorna för dig?
– Anställningstryggheten är viktig, den måste vi försvara. Om man inte vet om man får ha kvar jobbet så blir det en stor otrygghet i hela tillvaron. En annan viktig fråga är att regeringen vill införa marknads­hyror, som skulle ge kraftigt höjda hyror. I stället behöver vi bygga bostäder så att fler får någonstans att bo.

Jag är optimist. Om vi alla gör det vi ska och det kommer ett nytt vaccin så blir det mycket lättare snart

Hur tror du att din ledarstil skiljer sig från Jonas Sjöstedts?

– Det avgör nog andra bäst. Jonas är både en väldigt bra politiker och en fin vän, men jag tror inte man ska försöka bli som andra. Jag är mig själv.

Vad oroar du dig mest för inför 2021?
– Det är klart att jag oroar mig för att pandemin ska fortsätta. Men jag är optimist. Om vi alla gör det vi ska göra och det kommer ett bra vaccin så kommer det att bli mycket lättare snart.

LÄS MER: DV har träffat Hillary Clinton: ”Det finns så många missuppfattningar om mig” 

Hur laddar du upp inför valrörelsen 2022 – och vad tror du vi kan förvänta oss av den?
– Jag förbereder mig framför allt genom att lyssna på folk, det är det viktigaste. Att höra om människors problem och drömmar. Valrörelsen tror jag kommer att handla mycket om vilka lärdomar vi ska dra av coronakrisen. Det har blivit så tydligt att det inte funkar att spara in på äldreomsorgen och sjukvården i år efter år. Vi behöver den gemensamma välfärden.

Vad ser du mest fram emot 2021?
– Jag tror vi alla hoppas på ett bra vaccin och en vanligare vardag. Och så hoppas jag det går bra för min dotter som precis börjat förskolan.  

Friidrottaren Khaddi Sagnia: ”Jag drömmer om mästarnivå”

Khaddi Sagnia är hoppfull inför OS.Khaddi Sagnia är hoppfull inför OS.Khaddi Sagnia är hoppfull inför OS.
Khaddi Sagnia är hoppfull inför OS. Foto: Weronika Bela

Friidrottsstjärnan Khaddi Sagnias merit-ryggsäck är tung av SM-guldmedaljer i framför allt längdhopp, och hela Idrottssverige håller tummarna för att de snart får sällskap av en OS-medalj. I somras slog hon nytt personligt rekord i längdhopp med 6,92 meter, och nu hägrar den magiska sjumeterslinjen. Hon är dessutom nybliven bronsmedaljör i inomhus-EM.

Hur ser en typisk dag ut för dig?
– Träningen kör i gång 9.30, efter lunch har vi några timmars vila och sedan tränar vi igen fram till 19, då vi får massage.

Vad har varit den största utmaningen för dig under pandemin?
– Att inte få träffa nära och kära. Som idrottare måste man nästan leva som riskgrupperna, blir jag sjuk och borta från träningen i två veckor är det typ som att börja om från början sedan. Eftersom jag bor ensam blir det lite tomt, jag gillar att ha människor omkring mig.

OS är prio ett, jag har sett fram emot det länge

Varifrån kommer din inspiration?
– Min morsa. Hon har en kämpaglöd som jag aldrig har sett hos någon annan, och jag tror att det är därifrån mitt driv kommer. Hon uppfostrade åtta barn på egen hand, och trots motgångar fortsatte hon bara framåt och gjorde något bra av situationen.

LÄS MER: Flo-Jo: Den snabbaste kvinnan var också den mest moderiktiga 

Vad betyder dina över 200 000 följare på Instagram för dig?
– Väldigt mycket – jag är så glad att jag har dem och för det stöd de ger mig! Jag känner verkligen att jag kommit nära mina följare.

Vad ser du mest fram emot under 2021?
– OS – det är prio ett, jag har sett fram emot det länge. Och formen känns bra! Jag känner mig stark i kroppen och har tagit stora steg framåt. Det jag drömmer om nu är att nå nästa nivå – mästarnivån. Den där sjumeterslinjen har hägrat länge och nu tror jag att jag snart är där.  

Skådespelaren Dilan Gwyn: ”Jag drömmer om en actionroll”

Dilan Gwyn syns 2021 i nya tv-serien Två systrar.Dilan Gwyn syns 2021 i nya tv-serien Två systrar.Dilan Gwyn syns 2021 i nya tv-serien Två systrar.
Dilan Gwyn syns 2021 i nya tv-serien Två systrar. Foto: Marica Rosengård

De flesta känner kanske skådespelaren Dilan Gwyn som Elsa i Josephine Bornebuschs prisade serie Älska mig. Men på cv:t finns också filmer som Lyckligare kan ingen vara och Andra sidan, samt internationella produktioner som Beyond. I år ser vi henne i Viaplays dramaserie Två systrar

– Den handlar om två systrars kärlekar och relationer till sin familj, till varandra – men mest av allt till sig själva. Om man gillar relationsdrama kommer man att älska Två systrar, säger Dilan.

Vad var det i storyn som lockade dig?
– Jag tyckte om att den var centrerad på en systerrelation. Det är ganska ovanligt att få utforska. 

Jag ska ta igen tio år av inredningsdekoration

Vad har du mer i pipelinen för 2021?
– Förhoppningar om nypremiär för filmen Andra sidan när corona-restriktionerna lyfts, ett projekt med Clara Henry och en indiefilm av Robin Holm med Alexander Karim. Sedan får man hålla tummarna för en tredje säsong av Älska mig!

Vilken är din absoluta drömroll?
– Jag har fått göra en hel del slagsmålsscener, men det vore väldigt kul med en renodlad actionroll. Det har jag nog drömt lite om sedan jag var liten.

LÄS MER: Gizem Kling Erdogan och Ida Engvoll om nya serien Kärlek och anarki – och pressen på unga kvinnliga skådisar 

Vad ser du fram emot under året – utöver coronavaccin och en mer normal situation?
– Att boa in mig i Stockholm. Jag har levt som en nomad i olika länder i typ tio år, så jag ser fram emot att skapa ett mer permanent hem. Köpa krukväxter och böcker för en bokhylla … Det kan man inte när livet måste få plats i två resväskor. Nu ska jag ta igen tio år av inredningsdekoration.  

FN-chefen Susanne Mikhail Eldhagen: ”Jag fokuserar på jämställdhet”

Susanne Mikhail Eldhagen är ny chef på UN Women för Nordafrika, Mellanöstern och Gulfen.Susanne Mikhail Eldhagen är ny chef på UN Women för Nordafrika, Mellanöstern och Gulfen.Susanne Mikhail Eldhagen är ny chef på UN Women för Nordafrika, Mellanöstern och Gulfen.
Susanne Mikhail Eldhagen är ny chef på UN Women för Nordafrika, Mellanöstern och Gulfen. Foto: FREDRIK PERSSON / SIDA

I 20 år har Susanne Mikhail Eldhagen jobbat med humanitärt arbete. I krigszoner och svältkatastrofer för Unicef, på Sida i Sverige och på FN-högkvarteret i New York. Nu är hon ny chef för UN Women för Nordafrika, Mellanöstern och Gulfen, med placering i Kairo. 

– Det blir lite som att komma tillbaka till hemmabasen för mig, efter fantastiska år med ett extraordinärt team på Sida. Det var på FN jag började och har jobbat större delen av mitt yrkesliv, säger Susanne.

– Och Kairo är inte främmande för mig. Mina föräldrar kommer från Egypten och jag växte upp både där och i Uppsala.

Berätta om ditt nya uppdrag!
– Jag kommer framför allt att fokusera på jämställdhetsfrågan. Regionen jag har ansvar för är speciell, trots att länderna i området inte är fattiga och befolkningen relativt välutbildad fortsätter jämställdhets-indikatorerna att ligga lågt. Flera länder i Nordafrika hade faktiskt en större jämställdhet på 1950- och 60-talen än i dag.

Det finns en positiv utveckling som vi inte får glömma

Det låter som en utmaning.
– Ja, men samtidigt finns en oerhörd potential. Befolkningen är ung och engagerad, många av kvinnorna är utbildade och minns sina mor- och farmödrar som starka och självständiga. Min egen mamma, som är kärnfysiker, sa vad hon ville och klädde sig som hon ville när jag växte upp. Det är de möjligheterna som vi kommer att fokusera på, och ekonomisk egenmakt för kvinnor.

LÄS MER: 7 saker vi kan lära oss av Ruth Bader Ginsburg 

I dag är behovet av humanitära insatser större än någonsin. Kan det kännas övermäktigt?
– Nej. Ibland har det känts tungt och mörkt, men aldrig övermäktigt. Det finns många länder, till exempel Rwanda och Sierra Leone, som för 20 år sedan var där Syrien är i dag. Nu ser det mycket ljusare ut där. Det finns en positiv utveckling som vi inte får glömma.

Vad ser du fram emot under 2021?
– Globalt: vaccin. Corona är en hälsokris i ordets rätta bemärkelse, men vi behöver också en återhämtning av ekonomin. Privat: att få landa med familjen i Kairo, som är en otroligt dynamisk stad full av liv. Och jobbmässigt: att tillsammans med UN Women skala upp arbetet med kvinnornas situation. 

Nätverksproffsen Amal Said och Deqa Abukar ”Fler ska få förverkliga sina drömmar”

Deqa Abukar och Amal Said är kvinnorna bakom organisationen Bling och nätverket Womenisa.Deqa Abukar och Amal Said är kvinnorna bakom organisationen Bling och nätverket Womenisa.Deqa Abukar och Amal Said är kvinnorna bakom organisationen Bling och nätverket Womenisa.
Deqa Abukar och Amal Said är kvinnorna bakom organisationen Bling och nätverket Womenisa. Foto: Moa Linette/SelmaStories

Bling är en organisation med förorten i fokus och Womenisa ett nätverk för kvinnlig utveckling och entreprenörskap. Bakom båda står Amal Said och Deqa Abukar, som prisats för att de främjar en jämställd tillväxt där alla kan starta på lika villkor, oavsett kön eller etniskt påbrå. 

– Jag kommer själv från en entreprenörsfamilj, så den biten kom naturligt för mig. Men jag har alltid frågat mig hur jag också kan göra något för att förändra världen till det bättre, berättar Deqa Abukar.

– Bling kom till för att skapa en positiv samhällsförändring genom entreprenörskap. Min egen mamma startade företag redan under sitt första år i Sverige, så jag har sett vilken stor roll företagande kan spela för integration, förändring och tillväxt. Amal kom till Bling med en idé som vi spann vidare på tillsammans, och som blev Womenisa.

Berätta om tanken med Womenisa.
– Vi vill stärka kvinnligt entreprenörskap och skapa fler kvinnliga ledare genom att nå ut till dem som inte känner sig inkluderade. Den viktigaste delen i det är att ha ett nätverk, och det handlar mycket om representation: att se att andra som ser ut som jag och kommer från samma typ av bakgrund kan lyckas. 

Vi vill stärka kvinnligt entreprenörskap och skapa fler kvinnliga ledare

Vilka effekter har ni sett så här långt?
– Fler vågar tro att de kan plugga, göra karriär, starta eget. Bara genom att träffa mig och Amal känner de: ”Kan du så kan jag också” – det smittar av sig.

LÄS MER: Entreprenören Siduri Poli om hur du lyckas i en vit mansdominerad värld  

Vilka områden satsar kvinnorna i nätverket på?
– Vi är jättebreda: tech, restaurang, kläder, kosmetik … Vi har också rektorer och andra typer av chefer, och alla lär sig av varandra.

Vad hoppas ni på under 2021?
– Vår förhoppning är att skapa fler möjligheter och förutsättningar för att få fler att förverkliga sina drömmar – oavsett startsträcka eller bakgrund.  

Artisten Esther: ”Jag måste kasta mig utför stup

Esther skriver ny musik som följer upp ep:n Better off sleeping with a parachute.Esther skriver ny musik som följer upp ep:n Better off sleeping with a parachute.Esther skriver ny musik som följer upp ep:n Better off sleeping with a parachute.
Esther skriver ny musik som följer upp ep:n Better off sleeping with a parachute. Foto: PAUL HANSEN/DN/TT

Efter att ha varit förband åt både Amason och Deportees släppte 21-åriga Esther Lennstrand i höstas den hyllade debut-ep:n Better off sleeping with a parachute. 2021 har alla förutsättningar att bli Esthers år.   

– 2021 är fortfarande lite av ett mysterium, det enda som känns säkert än så länge är att jag kommer släppa mer musik. Resten av planerna är än så länge bara förhoppningar – men jag hoppas på mycket roligt.

Har pandemin påverkat ditt låtskrivande?
– Absolut. Det positiva är att jag haft tid att snöa in på en massa grejer, lärt mig synthar som jag blivit inspirerad av … Och så har jag spelat mycket mer än tidigare – det känns som att det gjort att några spärrar har släppt i skrivandet. 

– Samtidigt har det varit perioder när det blivit tvärtom, att självförtroendet har sjunkit för att det känns som att ens jobb inte finns. 

LÄS MER: Artisten Agnes: ”Min paus handlade om att förstå vem jag var” 

Vad ser du mest fram emot under året?
– Jag ser fram emot att kanske få ett mer normalt liv igen. Jag saknar att spela live otroligt mycket och håller tummarna för att det kommer att gå så småningom. Jag längtar efter att träffa folk och slippa känna att karriären står på paus.

Jag saknar att spela live otroligt mycket

Du drar dig inte för att gå utanför din komfortzon och söker gärna upp obekväma situationer. Varifrån får du modet till det?
– Jag tror att det kan ligga i att jag tycker så otroligt illa om att vara uttråkad, men råkar bo i en kropp som väldigt lätt bestämmer sig för att vara det. 

– Jag måste liksom kasta mig utför stup lite då och då för att känna att det är roligt. Jag vill känna att det är lite svårt och läskigt, det sätter en skön press som gör att jag inte blir för bekväm och stannar upp. Jag vill framåt!

Vart tror du att det tar dig musikaliskt?
– Ja, det är väl också en del av det roliga – jag vet inte! Jag gillar verkligen världen min musik är i nu, men jag tänker samtidigt inte stänga dörren till att testa nytt. Det ska bli spännande att se vad som har hänt om ett år.

Entreprenörerna Thérèse Mannheimer och Estelle Joubert Westling ”Ännu fler kvinnor ska få bra vård”

Estelle Joubert Westling och Thérèse Mannheimer är grundarna bakon health-techbolaget Grace Health.Estelle Joubert Westling och Thérèse Mannheimer är grundarna bakon health-techbolaget Grace Health.Estelle Joubert Westling och Thérèse Mannheimer är grundarna bakon health-techbolaget Grace Health.
Estelle Joubert Westling och Thérèse Mannheimer är grundarna bakon health-techbolaget Grace Health. Foto: CARL LEMON

Thérèse och Estelle är grundarna av Grace Health – den första digitala hälsokliniken specifikt för kvinnor i utvecklingsländer. Kvinnor som ofta saknar tillgång till relevant vård och hjälp att förstå sin kropp – men har en telefon som nu ger dem tillgång till läkarkontakt och experthjälp. Nu skalar Grace Health upp sin verksamhet. 

Thérèse Mannheimer berättar om hur idén först föddes:
– Det var två olika tankar som fördes samman. Den ena var att vi i dag lägger enorm kraft och energi på att mikrooptimera för folk som redan har allt: små festliga spel, tjänster och liknande – som inte behövs. Den andra var insikten att både jag och mina vänner hade chockerande dålig förståelse för vår egen kropp. När de två insikterna möttes började resan med Grace. 

LÄS MER: Dr. Mouna om att älska med hjärnan, att starta eget och framtidshopp 

Hur många kvinnor når ni i dag?
Estelle:
– 800 000 kvinnor använder Grace som sin digitala hälsoassistent. Våra största marknader är Nigeria, Ghana och Kenya.  

Under coronapandemin har man sett att kvinnor är en av grupperna som lider mest

Vilken hjälp söker de som vänder sig till Grace Health?
Estelle:
– De flesta vill förstå sin reproduktiva hälsa: mens, fertilitet, symtom kring sin cykel, och få utökad kunskap om preventivmedel. 

Vad hoppas ni på under 2021?
Thérèse:
– För oss är det här ett år då vi ska skala upp vår verksamhet och räckvidd för att kunna erbjuda en ännu bättre tjänst till ännu fler kvinnor.

Estelle: – Under coronapandemin har man sett att kvinnor, framför allt i tillväxtmarknader, är en av de grupper som lider mest. Genom minskade arbetstillfällen, otillgänglig vård – framför allt inom reproduktiv hälsa – våld i nära relationer och brist på tillgång till preventivmedel. När fysisk vård inte är tillgänglig gör det att fler vänder sig till digitala tjänster, och vi hoppas att fler hittar ett sätt att få den information och vård de behöver. 

Hudvårdspionjären Johanna Gillbro : ”Vi gör produkter för hudens bästa”

Hudforskaren Johanna Gillbro är hjärnan bakom nya hudvårdskonceptet Skinome Project.Hudforskaren Johanna Gillbro är hjärnan bakom nya hudvårdskonceptet Skinome Project.Hudforskaren Johanna Gillbro är hjärnan bakom nya hudvårdskonceptet Skinome Project.
Hudforskaren Johanna Gillbro är hjärnan bakom nya hudvårdskonceptet Skinome Project. Foto: ANNIKA BERGLUND

Johanna Gillbro är hudforskaren som skrev succéboken Hudbibeln, där hon slog hål på myter, lärde oss grunderna inom hudlära och vilka ingredienser som fungerar. Nyligen lanserade hon Skinome Project – ett världsunikt hudvårdskoncept baserat på hennes egen forskning och djupa kunskap om huden. 

Vad är det som gör era produkter så unika?
– Våra produkter är färsktillverkade med fokus på mikrobiomvänlighet – mikrobiom är hudens sammansättning av mikroorganismer. De kylförvaras direkt för att minimera onödiga tillsatser och säkra effektiviteten hos de aktiva ingredienserna. 

LÄS MER: Hudforskaren slår hål på 5 vanliga skönhetsmyter (vilka trodde du på?) 

Idén till konceptet fick Johanna när hon började jobba inom hudvårdsindustrin.

– Produkterna togs inte alltid fram för hudens bästa, utan för att hålla länge i rumstemperatur och tåla i princip allt. Så skulle vi aldrig tänka om livsmedel. Vi begär inte att crème fraiche måste kunna stå på diskbänken i ett halvår och ändå gå att äta. Vi ställer den hellre i kylen än att addera konserveringsmedel. 

– Vi vill driva på en positiv förändring och min förhoppning med Skinome Project är att vi ska kunna förändra förhållningssättet till hudvård och konsumentbeteendet. 

Vilken är bästa presenten till huden 2021?
– Att se den som ett eget organ som mår bra av samma saker som övriga organ. Se till helheten, minska stressen och tänk lagom är bäst. De senaste åren har det handlat mycket om att mest är bäst – ju högre koncentration av aktiva ingredienser, desto bättre. Men ofta är lagom bättre, precis som det inte är bra att ta för mycket vitaminer eller kosttillskott.