Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: tvorec-xtra

5 orörda paradisöar i Asien – från Thailand till Indonesien

Turistanpassade resmål i all ära, men det är härligt att upptäcka platser där det inte går att få svenska köttbullar till lunch. Här tipsar vi om fem orörda asiatiska öar i Thailand, Malaysia, Filippinerna, Vietnam och Indonesien.

Gili Meno, Indonesien

Bali är Indonesiens främsta stjärna, men strax öster om den yogitäta ön ligger Giliöarna, tre bilfria atoller med kritvita sandstränder och fantastiska korallrev. Gili Meno är den minsta och lugnaste av de tre. Här finns inga stora hotell utan mest enkla bungalowställen. Här lever de indonesiska fiskarfamiljerna ett stilla liv endast avbrutet av en och annan dykbåt som hittat hit från mer välbesökta Gili Trawangan. Här väcks du av grannens tupp i soluppgången, och kryper in under myggnätet om kvällen och läser en bok i den medhavda ficklampans sken. Den mest avancerade attraktionen på ön står naturen själv för, med den spektakulära soluppgången över grannön Lombok och det höga berget Mount Rinjani.

Så åker du till Gili Meno:

Flera olika färjor och snabbåtar från Bali till Gili Trawangan, därifrån en tiominuterstur i en mindre fiskebåt till Gili Meno.

 

Palawan, Filippinerna

Palawan i Filippinerna är en ikonisk ö som lockar med lugnt häng.Palawan i Filippinerna är en ikonisk ö som lockar med lugnt häng.Palawan i Filippinerna är en ikonisk ö som lockar med lugnt häng.
Palawan i Filippinerna är en ikonisk ö som lockar med lugnt häng. Foto: Jui-Chi Chan

Det var här författaren Alex Garland fick inspirationen till bästsäljaren Beach, som senare filmades med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Palawan är en ö i västra Filippinerna som till stor del består av naturreservatet El Nido. Här dominerar orörda stränder, vackra laguner, vild regnskog och hisnande vattenfall. De flesta stränder är helt befriade från jetskis, försäljare och högljudda partyställen. Många obebodda småöar runt omkring bjuder på ännu mer lugn, och dessutom fantastisk dykning och snorkling.

Så åker du till Palawan:

Inrikesflyg till El Nido eller huvudorten Puerto Princesa från Manilla, eller färja från Manilla.

 

Koh Bulon Leh, Thailand

Ungefär mitt emellan de två välbesökta öarna Koh Lipe och Koh Lanta ligger denna pärla, en helt bilfri ö som är liten nog att gå runt på någon timme. På Koh Bulon Leh finns en helt makalöst fin strand, men också thailändskt lantligt vardagsliv med en liten fiskeby och gummiplantager. Ön har de senaste åren börjat upptäckas av fler resenärer, men än så länge hålls turismen, av helt naturliga skäl, nere. Ön är helt enkelt för liten för att här ska kunna byggas några stora hotellkomplex.

Så åker du till Koh Bulon Leh:

Cirka en timme med färja från Pakbara på thailändska fastlandet, ett par timmar med buss söder om Krabi. Vissa snabbåtar mellan Koh Lanta och Koh Lipe stannar till i vattnet utanför Koh Bulon eh, och har du bokat boende i förväg kommer en longtailbåt ut och hämtar upp.

LÄS OCKSÅ: Reseguide till Thailand – bland underbara dofter, smaker och solsken

 

Koh Rong, Kambodja

Koh Rong i Kambodja lockar dykare och snorklare.Koh Rong i Kambodja lockar dykare och snorklare.Koh Rong i Kambodja lockar dykare och snorklare.
Koh Rong i Kambodja lockar dykare och snorklare. Foto: master2

Norr om den Vietnamesiska ön Phu Quoc, inne i Thailändska bukten, ligger Kambodjas skärgård, ett knippe orörda småöar dit massturismen ännu inte nått. Koh Rong är en av de finaste i gruppen, med vackra vita stränder och ett turkosblått hav som lockar dykare och snorklare. Från att ha varit en välbevarad hemlighet bland ryggsäcksluffare, som helst sovit i tält på stranden i närheten av byn Koh Toch, har ön nu börjat upptäckas av allt fler. Ett par större hotell har börjat byggas på ön, så passa på att åka dit nu.

Så åker du till Koh Rong:

Koh Rong ligger utanför staden Sihanoukville i södra Kambodja. Enklast är att flyga till huvudstaden Phnom Penh och sedan ta buss eller taxi (cirka 3 timmar) söderut till Sihanoukville. Flera olika båtbolag kör dagliga turer ut till ön från Sihanoukville, en resa som tar under en timme med snabbåt.

Con Dao, Vietnam

Ögruppen Con Dao ligger precis som Phu Quoc i södra Vietnam, men är betydligt mindre välbesökt än Phu Quoc. Det är främst dykare som hittat hit eftersom ögruppen har Vietnams bästa dykvatten. Ett annat skäl att besöka ön är det fantastiska hotellet Six senses Con Dao. Ett ekohotell, harmoniskt inbyggt i naturen, där varenda detalj är noga uttänkt. Här bor man superlyxigt i villor med privat pool och egen butler, och priset är därefter, cirka 5 000 kronor/natt.

Så åker du till Con Dao:

Inrikesflyg med Vietnam air från Ho Chi Minh-staden flera gånger per dag.

LÄS OCKSÅ: Res till Zanzibar – allt om flyg, hotell och sevärdheter (stränder i världsklass!)

Av: Cecilia Billgren, Foto: IBL