Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Känner jag mig sexigare i dag? Gud ja!”, säger Paulina Porizkova som önskar att fler vågade åldras fullt ut.
”Känner jag mig sexigare i dag? Gud ja!”, säger Paulina Porizkova som önskar att fler vågade åldras fullt ut.
”Känner jag mig sexigare i dag? Gud ja!”, säger Paulina Porizkova som önskar att fler vågade åldras fullt ut.
1 AV 2
”Känner jag mig sexigare i dag? Gud ja!”, säger Paulina Porizkova som önskar att fler vågade åldras fullt ut.
Foto: ADELINE LULO / TT
2 AV 2
Foto: ADELINE LULO / NYT TT NYHETSBYRÅN

Paulina Porizkova: ”Äldre kvinnor måste få synas”

Hon är en av världens vackraste kvinnor, med fyra decennier som supermodell på sitt cv, men trots det upplevde Paulina Porizkova att hon blev ”osynlig” för omvärlden när hon fyllde 50. Nu driver hon kampanj på Instagram för att kvinnor ska bli sedda och accepterade trots högre ålder, rynkor och grått hår.

Paulina Porizkova var en gång i tiden världens bäst betalda modell, men när hon fyllde 50 blev hon plötsligt osynlig, berättar hon. I dag är hon 56 år och går i bräschen för en ny våg av äldre kvinnor som syns i strålkastarljuset och på catwalken – och visar upp sig i bikini på Instagram. 

Paulina Porizkova

Gör Modell, författare och Instagram-aktivist.

Ålder 56 år. 

Bakgrund Född i dåvarande Tjeckoslovakien, växte delvis upp i Sverige och har bott större delen av sitt vuxna liv i USA. Började jobba som modell i tonåren och fick 1988 det högst värderade modellkontraktet någonsin, 55 miljoner kronor, i en affär med Estée Lauder. 

Aktuell Ansikte utåt för skönhetsmärket Laura Geller och driver kampanj på Instagram för att synliggöra äldre kvinnor. 

Alla vet att det är en riktigt dålig idé att kliva in på en fest i sällskap med en supermodell, men Paulina Porizkova bjuder in mig till att göra just det, eftersom hon har en poäng hon vill understryka. 

Paulina fotograferad i sitt hem i New York 2021. Foto: ADELINE LULO / NYT TT NYHETSBYRÅN

– Du måste följa med mig, insisterar hon. Ingen tror mig om de inte ser det med egna ögon. Mina väninnor trodde att jag skämtade, men nu har de alla sett det hända.

Så vad är det för partytrick som den 56-åriga supermodellen är så stolt över? Vilken kunskap har denna kvinna, som 1992 utsågs av Harper’s Bazaar till en av USA:s tio vackraste kvinnor, adderat till sin repertoar? 

Paulina på omslaget av Harper's Bazar.

– Nu för tiden är jag fullständigt osynlig, förklarar Porizkova. Jag går på fest, jag försöker flirta med män och de går helt sonika ifrån mig mitt i en mening för att jaga någon som är 20 år yngre än jag. Jag är väldigt singel, jag är uppklädd, jag har ansträngt mig – men det händer ingenting!

Kvinnor blir osynliga med stigande ålder

Vissa kvinnor säger att det händer vid 40, andra att det är när de beslutar sig för att låta bli att färga sitt gråa hår. Författaren Virginia Woolf beskrev fenomenet i sin roman Mrs Dalloway 1925, vid en ålder av 43. År 2005 summerade den då 47-åriga artisten Kate Busch det i låten How to be invisible med textraderna ”hem of anorak, stem of wallflower, hair of doormat”. Skådespelerskor vars rollerbjudanden blir markant färre, änkor som stryks från inbjudningslistor. Synligheten i barer som minskar, liksom nätverkandet och de sociala interaktionerna. Den kvinnliga osynlighetsmanteln faller tyngst över dem som har varit vana vid att bli tittade på och – eller i stället för – lyssnade på. 

Om du ser ut som den ålder du är, då kommer ingen att lyssna på dig, och om du vill bli lyssnad på kan du inte se ut som den ålder du faktiskt är.

– Det är en långsam nedgång, medger Porizkova. Som den där grodan som sitter i kokande vatten, man märker det inte förrän det redan är för sent. Det var vid samma tid som mitt äktenskap föll samman: min man var inte längre intresserad av mig, och när jag började se mig omkring insåg jag att jag var osynlig för stora delar av befolkningen. Det fick mig att må uselt. Det enda sättet att synas i vårt samhälle är genom att se yngre ut. Om du ser ut som den ålder du är, då kommer ingen att lyssna på dig, och om du vill bli lyssnad på kan du inte se ut som den ålder du faktiskt är. 

Startade kampanj på Instagram med lättklädda bilder

Den plötsliga osynligheten ledde fram till att Paulina Porizkova gav sig ut på Instagram: på sociala medier kan ju alla höra dig skrika. Och samtidigt som Porizkova känner att hennes synlighet i omvärlden har minskat har hon under de senaste två tre åren byggt upp en följarskara på närmare 700 000, människor som följer hennes personliga motståndsrörelse mot att försvinna tyst in i skuggorna. De kommenterar hennes bikinibilder, nakenbilder (ja, naken!) och selfies utan makeup, men kommentarerna är inte alltid snälla. Det finns de – mestadels men inte uteslutande män – som säger åt henne att hålla sig inne och sköta om hemmet, och sätta på sig kläderna. 

LÄS MER: Svenskan Paulina Porizkova, 56, pryder Vogue-omslag – 40 år efter debuten! 

– Jag började lägga ut samma sorts bilder som har tagits av mig sedan jag var 15 år, berättar hon. Jag ser bra ut. Men jag fattade inte att det ansågs chockerande för en femtiopluskvinna att posera i samma bikini som hon bar för 30 år sedan, en bikini som fortfarande passar. Det är alltså okej att stirra lystet på någon som skulle kunna vara ens dotter men inte på mogna kvinnor som känner sig själva och som med största säkerhet är mycket bättre på sex?

Det är på grund av detta som många av hennes singelväninnor väljer att dejta ”mycket mycket” yngre män som är mindre dömande och som ”vill lära sig”.

– Känner jag mig sexigare i dag? Gud ja! Men jag är inte längre feminin. Jag är inte en fladdrig, skyddslös liten varelse. Jag är en aktiv deltagare, en initiativtagare. Jag vet vad jag gillar och hur jag fungerar. Jag tycker om att ha kul. Jag vet vad jag håller på med. 

Hon skattar och lägger till: 

– Det får dem att springa all världens väg. 

Avstår skönhetsoperationer – och förstår ifrågasättandet

När jag tittar på det nätta, nästan helt symmetriska ansiktet med höga kindben, och det långa askblonda håret framför mig på Zoom (vi kommer inte att kunna gå på det där partyt ihop på ett bra tag) har jag svårt att tro att jag inte skulle notera Porizkova om vi var i samma rum. Kanske har de fester jag går på en lägre tröskel när det gäller skönhet. Kanske är sammanhangen man rör sig i mer förfinade när man är änka till en rockstjärna (Porizkova var gift med Ric Ocasek från bandet The Cars i 30 år, paret fick två söner) och nyligen var ihop med den hyllade manusförfattaren och regissören Aaron Sorkin (Vita huset, The social network).

Paulina med sönerna. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

– Jag kan förstå impulsen att fixa till saker i utseendet för att öka på självförtroendet när man börjar bli osynlig, fortsätter hon, samtidigt som det bildas pyttesmå rynkor i hennes ansikte medan hon pratar, ett ansikte med fantastisk lyster som hon enligt utsago aldrig har rört med fillers eller botox. 

– Men när du gör det eldar du samtidigt på det som du vill vara emot. Vi måste stå upp och insistera på att inte osynliggöras. Jag önskar att fler kvinnor lät sina marionettlinjer (de som går från utsidan av mungiporna – reds anm.) och pannrynkor och kråksparkar vara. Jag önskar att fler kvinnor vågade åldras. 

Jag önskar att fler kvinnor lät sina marionettlinjer, pannrynkor och kråksparkar vara.

Här måste det påpekas att det är lätt att vara modig när man har begåvats med den benstruktur som Porizkova har, och att vi andra kanske inte är så sugna på predikningar om åldrande från en person vars ansikte en gång gav sin ägare 55 miljoner för ett enda Estée Lauder-kontrakt. En person som otvetydigt är bländande vacker och alltid kommer att vara det.

Med mamma och brorsan Joachym i hemmet i skånska Dalby 1985, då Paulina påbörjat sin modellkarriär. Foto: ROGER TILLBERG/TT / ROGER TILLBERG TT NYHETSBYRÅN

– Jag får ofta höra det där, svarar Porizkova. ”Det är lätt att åldras när man ser ut som du gör.” Okej, det är en rättvis kommentar. En gång i tiden var jag hyllad för mitt utseende. Men ålder är en bra utjämnare och vi är allihop på väg åt samma håll – nedåt. Oavsett om du börjar högre upp eller längre ner, vi kommer alla att förfalla. Faktum är, när jag kommer in på ett party är jag lika osynlig som alla andra 56-åriga kvinnor.

Det är dock fler kvinnor över 50 på festen i dag än det brukade vara. Sex and the city-uppföljaren And just like that… har under den senaste tiden satt tre av dem i strålkastarljuset: Sarah Jessica Parker och Kristin Davis är lika gamla som Porizkova, Cynthia Nixon är 55. Saint Laurents kampanj för den nya säsongen har 65-åriga Jerry Hall som modell, och brittiska Vogue hade i januari den 57-åriga modellen Kristen McMenamy, med långt silvergrått hår, på omslaget. Och det här är bara ett axplock av de 50-pluskvinnor vi i dag ser i tv-serier, filmer, reklamkampanjer och på catwalken. 

De senaste åren har Paulinas följarskara på Instagram växt ordentligt. Foto: DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

En annan ljuspunkt att ta fasta på är att en växande skara i den yngre generationen inte verkar bry sig lika mycket om ålder utan snarare fokuserar på vad de kan lära sig av någon som har levt längre: 87-åriga miljöaktivisten, antropologen och schimpansexperten Jane Goodall är exempelvid populär bland Greta Thunbergs jämnåriga, och när nyligen bortgångna författaren Joan Didion var med i en kampanj för Celine 2015, då 80 år gammal, ökade försäljningen av hennes böcker kraftigt bland millenniegenerationen. 

För tillfället samarbetar Porizkova med skönhetsmärket Laura Geller och i en reklamfilm kan man se henne sittande vid en pool i bikini, chefande på ett kontor i en tajt pennkjol och orka betydligt mer än yngre kvinnor under en step-klass på gymmet. ”Let’s just say it: I’m getting older,” säger hon i filmen, och går sedan över till en rad affirmationsliknande budskap: ”Older is sexy, older is experienced, older is powerful.” Hon kastar lite med håret och avslutar: ”I’m the best I’ve ever been.”

https://www.youtube.com/watch?v=SKAHzVT8jSE

Ex-maken var kontrollerande – och hade ändrat testamentet 

Paulina Porizkova har varit igenom mycket de senaste åren. 2018 meddelade hon att hon hade separerat från Ric Ocasek. Efter hans bortgång 2019, på grund av en hjärtsjukdom, visade det sig att han hade uteslutit henne helt ur sitt testamente, trots att det före detta paret varit på god fot med varandra fram till hans död.

– Det var en riktig smocka, medger hon. 

I en podcast sa Porizkova nyligen att Ocasek hade varit kontrollerande kring hur hon klädde sig, vad hon gjorde och var hon befann sig, och att hon anpassade sig till det för att inte ”riskera att förlora hans kärlek”. 

Paulina med maken Ric på Metgalan 2009. Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

– Jag var en trofé, säger hon nu. Men jag kände mig inte som en trofé när jag var med honom, jag kände mig så åtrådd och älskad. Men när jag förlorade hans uppmärksamhet och ömhet och kärlek insåg jag att det kanske inte var den hälsosammaste sortens relation. När du är en högt värderad ägodel, i stället för en person som är älskad, då får du inte bli äldre. Du måste fortsätta att vara det som den andra personen är besatt av.

Foto: ALBANE NAVIZET / SYGMA VIA GETTY IMAGES SYGMA PREMIUM

Trots detta valde hon att inte ta till kirurgi. I ett Instagram-inlägg om ansiktslyft skrev hon nyligen: ”Bara för att du kan betyder det inte att du ska.”

I stället lägger Porizkova ut selfies när hon gör icke-invasiva behandlingar som plasma pen, ultraljudsterapi och hydra facial. Hon brukade träna boxning men artros i en höft har gjort att hon inte längre kan göra det. (”Det får mig att låta urgammal”, stönar hon.) I dag fokuserar hon i stället på att träna pilates och berättar att hon för första gången i livet har magrutor.

– Oh, jag är fåfäng, erkänner hon utan omsvep. Och jag ser inte bra ut i skarpt ljus längre. Faktum är att bra ljus spelar en stor roll i mitt liv. 

– Vi puttar en stor sten uppför ett berg just nu, fortsätter hon. Representationen har gått framåt för alla utom för äldre kvinnor, och det beror på att vi inte är fler som blir förbannade och kränkta. I stället för att sikta in oss på sådant som lovar att sudda ut våra ansikten borde vi köpa skönhetsprodukter som säljs med hjälp av kvinnor i vår egen ålder. 

Och Paulina Porizkova är naturligtvis öppen för erbjudanden – från dem som kan se henne, det vill säga.

Av: Harriet Walker/The Times Magazine/The Interview People

LÄS OCKSÅ: Nej tack till anti age – mogna kvinnors hy får ny status

LÄS OCKSÅ: Sarah Jessica Parker ryter ifrån mot ålderismen: ”Vad ska jag göra? Sluta åldras? Försvinna?”