Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Programledaren Pernilla Månsson Colt har låtit håret blivit ljusare och påbörjat en övergång till grått hår. Till Damernas Värld ger hon tips för att påbörja en silverresa. ”Gå till en bra frisör skaffa en plan”.Programledaren Pernilla Månsson Colt har låtit håret blivit ljusare och påbörjat en övergång till grått hår. Till Damernas Värld ger hon tips för att påbörja en silverresa. ”Gå till en bra frisör skaffa en plan”.Programledaren Pernilla Månsson Colt har låtit håret blivit ljusare och påbörjat en övergång till grått hår. Till Damernas Värld ger hon tips för att påbörja en silverresa. ”Gå till en bra frisör skaffa en plan”.
1 AV 2
Jane Fonda, Helen Mirren och Michelle Visage glänser i silvriga modet
2 AV 2
Programledaren Pernilla Månsson Colt har låtit håret blivit ljusare och påbörjat en övergång till grått hår. Till Damernas Värld ger hon tips för att påbörja en silverresa. ”Gå till en bra frisör skaffa en plan”.
Foto: SVT pressbild

Pernilla Månsson Colt: ”Jag trodde jag skulle se mycket äldre ut i grått hår”

När Pernilla Månsson Colt inte jobbar i trädgården i SVT:s program Trädgårdstider eller sänder radio sommarjobbar hon i baren på makens restaurang. Damernas Värld pratar smultronställen, makeup-knep och responsen hon fått efter övergången till grått hår. 

Sommar och semester på ingång. Får du ledigt?

– I år blir det väldigt lite ledigt, jag ska sända lite radio och dessutom sommarjobba på makens restaurang (Bjerreds station) under de veckorna som vi kör konserter. Jag får stå i nån av barerna och hälla vin antar jag.

Vilket är ditt smultronställe i sommar i Sverige?

– Min fiskehodda i Klagshamn, det är budgetvänligt. Känner man sig rikare kan jag tipsa om PM i Växjö.

Pernilla Månsson Colt.Pernilla Månsson Colt.Pernilla Månsson Colt.
Pernilla Månsson Colt. Foto: svt pressbild

Övergången till grått hår engagerar Damernas Världs läsare och att låta sitt gråa svall ta plats har blivit en trend. Hur kom du fram till beslutet att gå över till silverblond?

– Beslutet har vuxit fram under flera år. Tror jag kanske var 35 år första gången jag funderade på hur jag skulle kunna bli gråhårig och när det skulle ske. På allvar började väl fundera på det när jag fyllde 50, men det har inte varit lätt. Jag trodde jag skulle se väldigt mycket äldre ut i grått hår. Vi får väl se om det blir så, jag har ju bara kommit halvvägs.

Hur känns det nu när du har fattat beslutet?

– Skönt! Jag var inte beredd på att jag skulle få så otroligt mycket pepp, men det verkar som att det är otroligt många som funderar på det här med grått hår. Särskilt kvinnor, i alla möjliga åldrar dessutom.

Vilka tips vill du ge till andra som funderar på att gå över till naturligt grått?

– Gå till en bra frisör skaffa en plan. För mig har du tagit ett par år faktiskt, och hade jag inte haft frisör Sofia så hade det nog inte blivit så här nu heller. Hon har varit envis och gjort mig ljusare och ljusare, så övergången blev inte så stor ändå.

Pernilla Månsson Colt är överväldigad över responsen och peppen hon fått efter inlägget där hon visar upp sin övergång till grått hår. ”Pepp och styrka åt oss alla silversystrar” skriver hon på Instagram.Pernilla Månsson Colt är överväldigad över responsen och peppen hon fått efter inlägget där hon visar upp sin övergång till grått hår. ”Pepp och styrka åt oss alla silversystrar” skriver hon på Instagram.Pernilla Månsson Colt är överväldigad över responsen och peppen hon fått efter inlägget där hon visar upp sin övergång till grått hår. ”Pepp och styrka åt oss alla silversystrar” skriver hon på Instagram.
Pernilla Månsson Colt är överväldigad över responsen och peppen hon fått efter inlägget där hon visar upp sin övergång till grått hår. ”Pepp och styrka åt oss alla silversystrar” skriver hon på Instagram. Foto: Instagram

Se Pernillas inlägg här

Du skriver på instagram att du testat det mesta i hårfärg – finns det någon du ångrat? Eller någon annan skönhetsmiss du vill dela med dig av?

– Ja jag har nog haft alla färger. Min syrra tycker ju att panda-frisyren var den hemskaste, ni hade vitt hår uppe på och mörkt under till, den kanske inte var så snygg ha ha. Annars är nog den största skräcken den där gången när jag fick för mig att jag skulle permanenta mig, lite spontant sådär. Åkte till en frisör och satt med spolar i huvudet i flera timmar och kom ut som en värsta krulltott. Det var inte ens modernt. Nej det var ingen bra idé faktiskt.

Du har synts i tv i decennier – vilket är det bästa makeup-knepet du plockat upp av proffsen?

– Att alltid använda vattenfast mascara, den inte bara sitter bättre utan håller också formen bättre. Gnugga in den försiktigt mot fransrötterna så ser det ut som om man har tätare fransar också.

Hur tar du hand om huden på sommaren?

– Året runt solskyddsfaktor. Hatt eller keps på stranden. Gör rent ordentligt på kvällen och sov gärna med ansiktsmask.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Oj, har jag nån? Tycker om kläder men är lite periodare. Gillar att känna mig fin, men det kan vara i allt från en gammal klänning till ett par nya vida byxor. Tycker om att köpa nåt nytt, har svårt för att slänga så jag blandar hejvilt.

Hur nära ligger Trädgårdstider-stilen din egen?

– Det är ju jag som väljer mina kläder, men där är fokus på att vara praktisk snarare än fin. Ibland har jag tur och lyckas kombinera de bägge.  

Vilka är dina stilförebilder?

– Låter kanske konstigt men jag har aldrig haft några. Jag går efter eget huvud och smak, försöker anpassa det som är inne med det som jag själv har i garderoben. Sen är jag inte superlång eller hypersmal, så det som är snyggt på en bild är sällan lika fint på mig. 

Pernilla i SVT:s Trädgårdstider där hon ofta gör vackra buketter av snittblommor från trädgården.Pernilla i SVT:s Trädgårdstider där hon ofta gör vackra buketter av snittblommor från trädgården.Pernilla i SVT:s Trädgårdstider där hon ofta gör vackra buketter av snittblommor från trädgården.
Pernilla i SVT:s Trädgårdstider där hon ofta gör vackra buketter av snittblommor från trädgården. Foto: SVT pressbild

Vad har du för egna trädgårdsprojekt och husdrömmar på gång?

– Har alltid små och stora projekt på gång. Jag har grävt upp framsidan och ska plantera ett träd (en Cornus kousa ”Venus”) men den har varit svår att få tag i. Så rabatterna står och gapar tomma, ser inte klokt ut för tillfället.

Vilket är ditt bästa trädgårds- eller blomsterhack för en nybörjare som du kan skicka med oss in i sommaren?

– Leta rätt på en blomsterfakir, ett sånt där piggsvin, finns ibland på loppis. Jag har köpt mig en ny, stor, som en rund ring. Det behövs inte så många blommor för att det ska bli fint i en sån. Och det är lätt att byta ut den blomman som blommat över om man använder en sån.

Vilket är det bästa rådet du nånsin fått?

– ”Tro på dig själv”, sa alltid mina föräldrar. Men det säger väl alla föräldrar, förstås. ”Lär dig fickparkera som en gud”, sa min pappa. ”Ingen kille ska komma och racka ner på din bilkörning” tyckte han. Det var ett bra råd. Ett annat var en präst som jag känner som sa att ”du har två öron och en mun. Du ska alltså lyssna dubbelt så mycket som du pratar själv”. Också ett bra råd, särskilt till en som är pratsam.

LÄS MER: Glans och volym för grått hår – expertens tips och bästa produkterna

LÄS MER: Helen Mirren, 77: ”Det borde inte finnas skönhetsregler”