Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Res till paradisön Phu Quoc i Vietnam – lyxigt lugn och stränder i världsklass

Phu Quoc i Vietnam – vidsträckta stränder, kristallklart vatten och vajande palmer. Drömmen om den orörda semesterön lever än. Vi ger dig tipsen du behöver när du ska resa till Phu Quoc – från när vädret är bäst, till hotell, saker att göra, restauranger och shopping.

Guide till Phu Quoc i Vietnam – innehåll:

Damernas Världs Cecilia Billgren guidar till Phu Quoc

Bästa tiden att åka – väder och klimat

Tips och bra att veta om Phu Quoc

Flyg till Phu Quoc – reguljärt och charter

Boende – guide till bästa hotellen

Äta på Phu Quoc – guide till bästa restaurangerna

Att göra på – här är bästa aktiviteterna

Shopping på Phu Quoc – guide till bästa köpen

 

Eftermiddagsljuset silas genom den frodiga grönskan som kantar stigen. Jag passerar rosaröda hibiskusblommor, orange papegojblommor och stora gröna blad i fantasifulla former. I slutet av stigen – havet.

Jag kliver ut på den solvarma sanden och går mot vattenbrynet. Stranden sträcker sig så långt ögat når, åt båda håll. Long beach är verkligen värd namnet.

Long beach – kilometer efter kilometer av sandstrand

Ända sedan jag var här för sex år sedan har jag längtat tillbaka till den här stranden, och det gör mig glad att allt ser nästan exakt likadant ut som senast jag var här. Kilometer efter kilometer av sandstrand, några solstolar och en och annan skylt om massage eller mat. Precis lagom mycket människor.

Phu Quoc är en liten ö i södra Vietnam, precis på gränsen till Kambodja. Vietnam har länge varit en bubblare som resmål, och nu är Phu Quoc, med sina stränder i världsklass och sitt stabila väder, på väg att lanseras som landets främsta turistort.

På Phu Quoc börjar det nu byggas flera stora hotell för att kunna ta emot soltörstande turister, men det är fortfarande lugnt och vardagslivet som dominerar.

Runt om ön pågår stora byggprojekt, där hotellkomplex, golfbanor, safariparker och kilometerlånga linbanor ut över vattnet håller på att ta form. Allt är uttänkt och strategiskt planerat enligt en kommunistisk femårsplan. Den lilla bilvägen av röd sand som en gång ledde från öns huvudstad till Long beach har ersatts av en flerfilig asfalterad väg, och en ny flygplats har byggts för att ta emot fler och större plan med solsugna turister.

Men nere på den vackra stranden är allt så gott som oförändrat. Här går det fortfarande att leva lugnt barfotaliv och slappa sig igenom semestern med en god bok och en vietnamesisk iskaffe, endast störd av de söta tanterna med trekantshattar som säljer solvarm frukt. Njuta av långluncher med färska vårrullar fullspäckade med vitaminfyllda salladsblad och stora räkor. Släntra upp till hotellet för en massage när solen blir för varm, för att återvända till stranden lagom tills den rödflammande solen sänker sig i havet.

En av damerna som säljer frukt till C-vitaminbehövande gäster på stranden.

Vill man ha det ännu lugnare finns Bai Sao, en nästan lika vidsträckt strand med ännu vitare sand, på andra sidan ön. Här finns än så länge få hotell och stranden är befriande öde.

– Det känns som om vi är här i exakt rätt tid. Om vi hade väntat i fem år hade det nog varit för sent, säger britten Tom Heale, som jag träffar på Bai Sao en solig men lite blåsig dag.

Han och flickvännen Emelie Parsons har rest runt i Vietnam i ett par veckor, och Phu Quoc toppar listan över besökta platser.

– Åh, det är ljuvligt här, vi vill inte åka härifrån, säger Emelie. Jämför till exempel med Mui Ne, som alla sa var så fint. Det var ju bara skräpigt och fult. Ingen som badade. Här är det rent, lugnt och lovely!

Havet, bergen, grönskan... Phu Qouc är ett relativt orört paradis.

Ön har en oemotstådlig charm

De flesta jag möter säger samma sak: att nu är den bästa tiden att besöka Phu Quoc. Om alla byggprojekt blir verklighet riskerar ön att bli överexploaterad och förlora den oemotståndliga charm som den nu har. Men än så länge är Phu Quoc en perfekt kombination av lyxigt lugn, fantastiska stränder och Sydostasiens godaste mat.

 

Väder och klimat – då är bästa tiden att åka

Klimatet är tropiskt, vilket innebär att det är som allra bäst väder under november-mars, med mestadels solsken och runt 30 grader varmt på dagarna.

[adSpace placement="manual"]

Tips och bra att veta

Phu Quoc är en liten vietnamesisk ö precis vid gränsen mot Kambodja. De största inkomstkällorna - förutom turismen - är fisksåstillverkning och pepparodling. Delar av ön är nationalpark. På den södra delen av ön finns ett fängelse som användes för att fängsla regimkritiker under den franska kolonialtiden.

Taxi är det enklaste och billigaste sättet att ta sig runt på ön, det kostar cirka 5 kronor/kilometer. Men välj ett etablerat taxibolag som använder taxameter, till exempel Mai linh som känns igen på sina gröna bilar.

Öns officiella turistinformation finns på phuquocislandguide. com. Mycket matnyttig info finns också på discoverphuquoc.com.

 

Flyg till Phu Quoc (både reguljärt och charter)

Direktcharter december-april med TUI från Stockholm, även reguljärflygpaket med Ving och Apollo. Prisexempel: En vecka med TUI och boende på nybyggda Blue star Novotel på södra delen av ön från 12 278 kronor/person.

På egen hand, reguljärflyg med minst en mellanlandning till Ho Chi Minh-staden med till exempel Thai airways eller Emirates, sedan inrikesflyg till Phu Quoc, pris från cirka 8 000 kronor/ person tur och retur.

 

Boende på Phu Quoc – guide till öns bästa hotell

ENKLA GUESTHOUSES

30 Thang 4 Street, Duong Dong

Tran hung dao, Long beach

Både inne i huvudorten Duong Dong och längs stranden Long beach finns många enkla guesthouses som tar från 50 kronor/ natt för en plats i en sovsal. Poppis bland ryggsäcksluffarna.

BRA BUNGALOWER

Mai house

118/7/8 Tran hung dao maihouseresortphuquoc.com

Charmigt franskägt bungalowställe längs Long beach som har funnits länge. Snyggt inredda bungalower med halmtak ligger utspridda på lagom avstånd i en stor trädgård vid stranden. Pris från cirka 900 kronor/natt för en bungalow för två.

PRISVÄRD LYX

La Veranda

Tran hung dao laverandaresorts.com

Snyggaste och lyxigaste hotellet längs Long beach, med en huvudbyggnad i kolonialstil och en veranda som gjord för en gin och tonic i solnedgången. Dubbelrum från cirka 2 000 kronor/natt inklusive frukost.

 

Det finns mycket gott att köpa på Phu Quoc, både på restauranger och marknader.

Äta på Phu Quoc – guide till bästa restaurangerna

LOKALA SMAKER

Nattmarknaden Dinh cau

Vid hamnen i Duong Dong ligger öns största nattmarknad. Längs den långa gatan som utgör marknaden finns många bra och prisvärda fisk- och skaldjursställen. Testa till exempel Quán mièn trung, ungefär i mitten av marknaden, där grillad bläckfisk med ris kostar 40 kronor och en stor Saigon-öl går loss på 8 kronor.

SMAK AV OMVÄRLDEN

Itaca

125 Tran hung dao itacalounge.com

Spanskinspirerad restaurang i en stor, mysig trädgård i södra utkanten av Duong Dong. Tapas, pasta, pizza med mera. Huvudrätter för under hundralappen.

SMÅRÄTTER OCH KAFFE

The Embassy

Tran hung dao embassy.niamondo.com

Trevlig svenskägd bar med bra vinlista och enklare tapasrätter på menyn. Har även italienskt kaffe för den som inte gillar det söta och lätt chokladdoftande vietnamesiska kaffet.

 

Att göra på Phu Quoc – guide till sevärdheterna du inte får missa

PEPPARODLINGAR

Den svartpeppar som odlas på Phu Quoc är ansedd som en av de finaste i världen. Smaken är lite blommigare och inte lika skarp som vanlig svartpeppar. Flera farmer längs 30 Thang 4 street i Duong Dongs utkant är öppna för turister, och där får man se hur odlingen går till.

[adSpace placement="manual"]

SÖDRA SKÄRGÅRDEN

Utanför öns södra udde finns ett pärlband av småöar, varav flera går att besöka för att bada, snorkla och dyka. Myndigheterna planerar en flera kilometer lång linbana från hamnstaden An Thoi ut till en av öarna, men innan den hinner byggas färdigt finns här orörda paradisstränder med riktigt fint undervattensliv.

VANDRA

Nationalparken på öns nordöstra sida består av lummig regnskog som lämpar sig bra för dagsvandringar. Det finns även flera berg att bestiga. Be hotellet om hjälp att hitta en pålitlig guide, och glöm inte att packa rejält med vatten.

Köp med en färgglad lampa hem från nattmarknaden Dinh cau.

Shopping på Phu Quoc – guide till bästa köpen

Dessvärre finns det inte mycket till shopping på ön än så länge. Nattmarknaden Dinh cau har det vanliga utbudet av souvenirer, armband och fina vietnamesiska lampor av sidentyg.

Text & foto: Cecilia Billgren