Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krönika: Pojkflicka är ett vanligt begrepp – men var är flickpojken?

Journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarson tycker att det är dags att pojkflickan fick sällskap av den hittills osynliga flickpojken.

Iwas happy and proud to be with the boys, being a little girl.

 Under min uppväxt drömde jag om att vara pojkflickan i Abbas låt Me and Bobby and Bobby's brother. Texten igenom klättrar hon i träd, sportar och fajtas. Jag tänkte mig henne i keps och hängselbyxor, kavat och uppkäftig – tuffingen som får respekt och godkännande blickar av Bobby och Bobbys brorsa.

Pojkflickan dök titt som tätt upp i tv-serier, böcker och filmer, gärna som unikt inslag i ett gäng på fem. Eftersom killarna var i majoritet fick de varierande karaktärsdrag: bråkstake, tönt, prom king, snille, konstnärssjäl och så vidare. Det kvinnliga alibit var antingen pojkflicka eller bara ... flicka ... utan mer specifika egenskaper. Well, there was me and Bobby and Bobby's brother, wildest kids you could see. 

Valet mellan att vara avskalat opersonlig eller en högstatustyp tycktes enkelt, men för att kvala in som pojkflicka krävdes en vilja att leka med svärd och vråla rakt ut, vilket var dömt att misslyckas, då jag tyckte om att räcka upp handen och vägrade palla äpplen.

Var är låtarna om flickpojkarna? Finns ens begreppet?

Ibland hör jag kända kvinnor beskriva sig som pojkflickor, tävlingsmänniskor i killarnas liga. Men tvärtom då? Var är hiphopmännen och Snabba cash-snubbarna som lyfter fram hur de smält in bland tjejerna? Var är låtarna om flickpojkarna? Finns ens begreppet? Är kanske flickpojken han som inte pratar rakt ut i klassrummet? Tar han det platta träet i brännbollen? Inte vet jag, för jag har aldrig hört ordet användas på stoltaste allvar: "Han är då en riktig flickpojke!"

Eftersom kvinnor får lägre lön än män, har färre platser i styrelserummen, varför skulle någon enda kille vilja vara där vi är?

Eftersom kvinnor får lägre lön än män, har färre platser i styrelserummen, går ut med bättre betyg men ändå inte blir professorer, varför skulle någon enda kille vilja vara där vi är? Flytta ner till division 2? Vem vill titta på medan andra vinner?

Det beror så klart på vad vinsten består av. Aktuell forskning visar att när livet gungar har män sämre motståndskraft mot sorg och smärta. Många tjejer lär sig tidigt värdet av att finnas där för sin omgivning, lyssna, stötta och tänka ut presenter. På äldre dar kan många av oss plocka ut det osynliga kapital som förräntats på vår emotionella bank, vi blir generellt mer omhuldade av barn och barnbarn, kan koderna för att knyta nya vänskapsband på hemmet och dör mindre våldsamt än männen.

För mig framstår det som ett rejält framgångsideal, en dröm att sträcka sig efter. Well, there was me and Julia and Julia's sister, kindest friends you could see. Och vem vet, en dag kanske vi inte ens tänker på vem som klättrar i träd, väntar på sin tur, har vänner och blir äldst. En dag kanske vi slutar jämföra oss med stereotyper och blir precis de fria människor vi förtjänar att vara.

 

LÄS OCKSÅ: Dr. Mouna om att älska med hjärnan, att starta eget och framtidshopp

 

ANNA CHARLOTTA GUNNARSON

GÖR Journalist, författare, musiker.

ÅLDER 50 år.

BAKGRUND Har jobbat på Radio Göteborg, P3, ZTV, TV4, UR, SVT, SvD m m. Har bandet 500 mil med Christel Valsinger.

AKTUELL Med boken Kvinnorna som formade pophistorien. Sänder UR-serien Fejk i P4.