Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: andresr

Studie visar: Popcorn är nyttigare än vissa grönsaker

Filmkvällen blev precis ännu härligare! Enligt en amerikansk studie är popcorn nämligen nyttigare än vissa frukter och grönsaker.

Anledningen till att popcorn är nyttigare än vissa frukter och grönsaker är att de är rika på polyfenoler samtidigt som de innehåller lite vatten. Den största boosten får du från de små skalbitarna, (de som annars mest irriterar när de fastnar mellan tänderna.) Det som gör skalen så nyttiga är att de har hög koncentration av friska antioxidanter och fibrer.

– Skalen är bra grejer. Det är inte den vita fluffiga delen som är det bästa, säger Joe Vinson, som ledde 

studien och är professor för kemiinstitutionen vid University of Scranton, till The Vancouver Sun.

Det som gör popcorn så nyttigt är polyfenoler, en antioxidant som kan sänka kolesterol. Popcorn kan enligt forskarna innehålla upp till 300 milligram polyfenoler per portion.

– Popcorn innehåller 100-procent obearbetade fullkorn och en portion kan ge 70 procent av det dagliga intaget av fullkorn och mängder med antioxidanter, säger Joe Vinson.

Just popcorn innehåller så mycket polyfenoler på grund av att de bara består av cirka fyra procent vatten, medan frukt och grönsaker ofta innehåller runt 90 procent. Vattenmängden gör stor skillnad då polyfenoler förlorar de flesta av sina hälsofördelar när de späds upp i vatten.

Ett vanligt motargument kring popcorns fördelar är att de försvinner om de poppas i micro eller är färdigköpta. Något studien motsäger. Däremot är de ingredienser vi gärna tillsätter som smör, olja och salt något som snabbt drar ner hälsoeffekterna.