Varför snackar alla om sex just nu – och hur påverkar det oss?
Sex har blivit som (nästan) vilket ämne som helst i samtalsklimatet, och kvinnors lust får ta plats på riktigt. Men det räcker inte att prata mycket - vi måste också våga prata på djupet, menar författaren Caroline Hainer.
Författaren Caroline Hainer tar reda på varför alla snackar om sex just nu, och hur det påverkar oss:
Jag köpte boken
How to think more about sex för att jag gillade titeln. Jag var inne i en researchperiod för det som senare blev en essäsamling om dickpicks, Män visar kuken för mig, och intervjuade folk, mest kvinnor. Det var aldrig svårt att få i gång ett samtal. Alla verkade ha åsikter om tinderdejting, sexappar, slutshaming eller killar som blivit sexuellt mesiga på grund av för mycket feminism.
Jag drunknade i material, alla jag frågade ville dela med sig. I ärlighetens namn var männen inte lika pigga på saken, men det kanske hade med bokens titel att göra. För vi lever i den mest frigjorda av tider, där mossiga gamla tabun och värderingar vädrats ut. Där kvinnor äntligen har rätt att vara kåta. (Hallå, det behöver liksom inte ens påpekas!) I tv-serier som Sex education, Grace and Frankie och Wanderlust är kvinnans lust till och med drivande i handlingen. Och i svenska Lina Maria Mannheimers dokumentärlångfilm Parning berättar ungdomar födda på 90-talet öppet om dejting och sex på ett sätt som fått recensenter att jubla över den sex- och relationsrevolution som tycks pågå därute.
Tabun kastas åt sidan, vi välkomnar öppenheten
Det finns också en vilja att lära sig mer, både om sex och sexualitet. Webbsidan Omg Yes är en researchbaserad sida helt dedikerad till kvinnlig njutning, och svenska Fittlife är ett öppet diskussionsforum där man kan få råd och information. Tabun kastas åt sidan, vi välkomnar öppenheten.
LÄS MER: Höstens största nageltrender 2019 – längd, färg och form
Inom vetenskapen vigs mer forskning åt kvinnors sexualitet, något som varit chockerande underrepresenterat sedan man började forska i sexologi för 70 år sedan. Först nu slår man till exempel fast att kvinnor visst kan ha superont under samlag, och att det är fysiskt - inte på grund av att de är pryda och tråkiga.
Liten sexlektion!
Sex refererar till den fysiska upplevelsen. Sexualitet är ett bredare ämne som inkluderar sociala, kulturella aspekter. Alltså vårt sexuella beteende.
Men samtidigt som många har lätt att prata om sex och sexuella attityder, blir det svårare när det handlar om den egna känslomässiga relationen.
– Vi kan prata om sex i form av den fysiska upplevelsen och om attityder kring sexualitet i allmänhet, men vi pratar sällan om intimitet, förklarar Malin Drevstam som är sexolog och psykoterapeut.
Vi kan prata om fysiskt sex, men vi pratar sällan om intimitet
"Men det där stämmer inte", kanske någon tänker. "I mitt tjejgäng redogör vi alltid för den senaste Tinderdejten. Vi visar bilder som någon snubbe skickat i en chatt och har inga problem att prata om att ligga på en AW eller fika."
– Man kan vara öppen och samtidigt otrygg. Man kan vara lika ohämmad som en Paradise Hotel-deltagare, men samtidigt otrygg i sig själv. Det är ingen motsägelse. Hos en sådan person behöver inte sexet vara ett problem, men det kan kännas jättejobbigt att hålla handen, för det är för personligt. På samma sätt kan samtal om sex fungera: man kan vara oerhört frispråkig och öppen, men samtidigt ha svårt att uttrycka sina egna, känslomässiga spärrar, säger Malin Drevstam.
Boken jag köpte på grund av den härliga titeln sammanfattar det ungefär så här: Ja, sex finns överallt nu för tiden. Vi har sex, vi redogör för sexet vi har, vi tycker saker om sex, kvälls-tidningarna talar om för oss hur vi ska ha sex. Men vi utelämnar ofta känslor och händelser om vi är osäkra på hur de kommer att mottas, vi garderar oss för skam, skuld och fördömande.
Hur ska man säga till sin partner att det vi gjorde inte var skönt?
– Det finns fortfarande många aspekter av sex man våndas över. Hur ska man säga till sin partner att det vi gjorde inte var skönt, eller att sexfantasin du har skrämmer mig. Det är saker man inte är lika bekväm med att dela med sig av, ens bland vänner. För ska man ta upp någonting som är känslosamt så kan man inte ta upp det med någon som är dömande. Och det är knepigt för man kan inte alltid veta hur den andra ska reagera, eftersom reaktioner är spontana. Det där är någonting till och med terapeuter kämpar med, säger Malin Drevstam.
Att prata om sex - en generationsfråga?
Det kan vara en generationsfråga. Studier visar att den generation vi luddigt kallar millennials tar betydligt lättare på sex än till exempel 70-talistgenerationen jag själv tillhör. Millenials är mindre dömande kring saker som tillfälliga relationer, analsex och trekant. De är också mer öppna med preferenser och läggningar. Podden Alla våra ligg känns som ett bra och illustrerande exempel på det. I den pratar Anna Dahlbäck och Amanda Colldén, som båda är strax under 30 år, om sina sexuella erfarenheter och tankar kring dem. De tar upp fetischer, trender och även tips på hur man får bättre sex. De har en prenumerationstjänst som heter Liggboxen för just det ändamålet.
LÄS MER: Författaren Katarina Wennstam vill ändra hur vi ser på kvinnliga offer
– Vi pratar väldigt detaljerat. Tidigare har det varit vanligare med känslomässigt och teoretiskt snack, och inte alls lika vanligt att prata konkret och detaljerat eftersom det ofta blir för grovt eller för uppseendeväckande på ett löjligt sätt, säger Anna Dahlbäck.
Anna och Amanda är båda av åsikten att allt sexsnack är bra sexsnack
Anna och Amanda är båda av åsikten att allt sexsnack är bra sexsnack. Det man pratar om blir mindre läskigt och främmande. Med det inte sagt att man kan prata med alla om sex.
3 FENOMEN SOM FÖRÄNDRAT SEXSNACKET
1. Sex and the city
Det går inte att komma ifrån att serien som fyller 21 i år var banbrytande. Av den enkla anledningen att den lät kvinnor prata om sex. Och inte bara det, Carrie och hennes vänner gjorde också det sexuella samtalet chict.
2. Fifty shades of Grey
Några intellektuella poäng vann E.L. James romantrilogi inte, och filmerna sågades vid knäna. Men det är irrelevant, boken debatterades på kultursidor och fick kvinnor världen över att testa nya gränser i sängkammaren.
Eller sexkammaren.
3. #Metoo
Att prata om gränsöverträdelser är att prata om var gränsen går, vilket är nog så nyttigt när man diskuterar sex. Metoo-berättelsernas tyngd låg i mängden kvinnor och mängden berättelser. De ledde till en bredare diskussion kring skam, skuld och makt.
– Våra föräldrar är chockade över våra ordval och tycker att det är väldigt hårt med ord som fitta, kuk och knulla. Det kan vi förstå och hålla med om, samtidigt så är det ett medvetet val eftersom det finns så få bra ord och vokabulären är viktig. Amandas äldre släkting sa en gång när de pratade om Alla våra ligg att han "inte var så intresserad av sånt där". Med "sånt där" menade han då sex. Den frasen tycker vi säger rätt mycket. Att han sa "sånt där" i stället för att säga sex, eller ens den mildare termen samlag. Det ska också läggas till att han har fyra barn, så han vet ju absolut vad sex är, säger Anna Dahlbäck.
– Men man får välja sina tillfällen och ha lite fingertoppskänsla. Och försöka tänka på sin bakomliggande intention. Pratar du om sex bara för att få uppmärksamhet? Då kanske det inte blir en så skön stämning. Vi ser sex som mat, det är en del av livet och alla har en relation till det. Det är väl mer konstigt att inte prata om det egentligen, säger Amanda Colldén.
Fler män får potenshöjande medel
Tillbaka till boken med den skojiga titeln och min egen research. Ta den här intressanta lilla faktabiten: Fler och fler män mellan 15 och 29 får potenshöjande medel utskrivet av läkare. Siffran har ökat med över 110 procent (!) de senaste tio åren. Samtidigt vet man att de allra flesta potensproblem hos unga män har psykologiska och inte fysiska orsaker. Alltså, i många fall är det samtal som behövs och inte piller. Ändå ökar pilleranvändningen medan färre män söker terapi. Varför då?
De allra flesta potensproblem hos unga män har psykologiska och inte fysiska orsaker
Det kan ha att göra med det som boktiteln är inne på: vi pratar så mycket om sex att allt som faller utanför samtalet, som till exempel de som inte har sex eller inte kan genomföra ett samlag, inte passar in. Det är ett skäl till att prata inte mer utan djupare om sex, om våra personliga upplevelser och känslor. Alltså intimiteten.
– Det finns personer som har sex för att undvika intimitet. Men intimiteten är en stor del av det som binder ihop oss som partner. Jag brukar därför dela upp intimiteten i psykologisk, fysisk och emotionell intimitet. Den psykologiska är det du delar med dig kring minnen, drömmar, längtan och förhoppningar. Den fysiska är förstås sex, men också beröring: att stryka ett hårstrå från ansiktet eller ge en spontan kyss. Det handlar om att närvara. Den emotionella intimiteten handlar om att vara lyhörd och transparent med känslor, behov och begär. Det här är saker alla tjänar på att prata om med sina partner, säger Malin Drevstam.
LÄS MER:
* Höstkappor 2019 – 25 snygga kappor för dam att älska länge
* Författaren Katarina Wennstam vill ändra hur vi ser på kvinnliga offer
* Guide: Höstens största nageltrender 2019 – längd, färg och form