Pridetårta med vanilj och champagne (i regnbågens alla färger)
Äntligen är det dags för Stockholm Pride igen! En av sommarens mest färgstarka och glädjesprudlande händelser äger i år rum 25-31 juli. För att fira bad vi vår layoutchef och bakbloggare Cecilia Hansson att baka en Pridetårta i regnbågens alla färger. Och ja – den är precis lika god som den ser ut.
Champagne i bottnarna gör tårtan både saftig och festlig. En smak av lyx på tårtfatet
PRIDETÅRTA MED VANILJ OCH CHAMPAGNE
16 bitar
(Obs! Det blir en ganska stor sats då det behövs lite mer smet till varje botten när de gräddas var för sig.)
Tårtbottnar 6 st:
9 ägg
6 dl strösocker
3 tsk vaniljpulver
225 g smör
3 dl mjölk
9 dl mjöl
2 msk bakpulver
0,5 tsk salt
3 dl champagne eller mousserande vin
Food gel
1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och fluffigt.
2. Smält smöret och häll i mjölken i det smälta smöret, Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
3. Häll i smörmjölken i äggsmeten och rör försiktigt runt med en slickepott. Sikta sedan i mjölblandningen och blanda in med slickepott. Häll till sist i champagnen och rör till en jämn smet.
4. Häll ut i 6 bunkar, cirka 250 gram smet i varje. Blanda till regnbågensfärger i de olika bunkarna med hjälp av food gel. Det räcker med en knivsudd food gel av varje färg. Häll över smeten i en smord form (18 cm) och grädda i ugnen – varje botten för sig – i cirka 12 minuter på 200 grader. Låt bottnarna svalna helt innan du skär till dem och brer på frosting.
Vaniljfrosting:
400g helt rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
800 g philadelphiaost, gärna rumsvarmt för att undvika klumpar.
2-3 dl florsocker (beroende på hur söt frosting du vill ha)
2 tsk vaniljessens
1. Vispa smöret och vaniljsockret mjukt.
2. Vispa i philadelphia, florsocker och till sist vaniljessensen. Smaka av med så mycket florsocker du vill ha.
3. Fyll och spackla tårtan med frostingen. Dela upp den frosting som blir över i olika skålar och färga till valfria färger. Lägg i spritspåsar och dekorera tårtan.
Av: Cecilia Hansson