Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 29, berättar och framgångar, rädsla och de viktiga vännerna hemma i KarlstadMikaela Åhlin-Kottulinsky, 29, berättar och framgångar, rädsla och de viktiga vännerna hemma i KarlstadMikaela Åhlin-Kottulinsky, 29, berättar och framgångar, rädsla och de viktiga vännerna hemma i Karlstad
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 29, berättar och framgångar, rädsla och de viktiga vännerna hemma i Karlstad Foto: ALASTAIR STALEY / LAT IMAGES /Extreme E, Rosberg X Racing

Racingstjärnan Mikaela Åhlin-Kottulinsky: ”Träningen kan kosta en halv miljon”

Hon var sex år när hon för första gången satte sig bakom ratten, men hon var ingen talang – då. I dag är racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky Sveriges snabbaste kvinna.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky är punktlig, på minuten dyker hon upp. Hon ser avslappnad ut, men verkar samtidigt vara 100 procent fokuserad. 

Hon är bra på det, ska det visa sig. När Mikaela har en viktig uppgift att utföra, då går hon in i en bubbla av total närvaro. Att tänka på annat under ett lopp är förenat med livsfara, och med åren har Mikaela jobbat hårt för att träna upp sin förmåga att fokusera. 

Mikaela Åhlin-Kottulinsky är Sveriges snabbase kvinna.Mikaela Åhlin-Kottulinsky är Sveriges snabbase kvinna.Mikaela Åhlin-Kottulinsky är Sveriges snabbase kvinna.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky är Sveriges snabbase kvinna. Foto: WERONIKA BELA

– Förr försökte jag göra allt själv. Jaga sponsorer, planera träningen … Numera har jag ett team omkring mig som hjälper mig att fokusera på min uppgift: att köra. Det gäller att vara helt lugn och närvarande i stunden, och när jag är det under ett lopp, då njuter jag, säger Mikaela.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky

GÖR Racingförare. 

ÅLDER 29 år. 

BOR Karlstad. 

FAMILJ Singel. 

INSTAGRAM @mikaelaakottulinsky

AKTUELL Andrapristagare i off roadtävlingen Extreme E, som körs på destinationer över hela världen. 

Mikaela är 29 år, men har redan skrivit in sig i racingportens historia. Hon har tävlat i en rad olika internationella mästerskap och i år leder hon, tillsammans med Johan Kristoffersson, den internationella terrängracingserien med elbilar, Extreme E. Hon har dessutom, som första kvinnliga förare, vunnit ett race i ett mästerskap supportat av Volkswagen – Volkswagen Scirocco R Cup 2014 – och fem år senare vunnit i STCC, Scandinavian Touring Car Championship. 

Det är alltså något av en legend jag har framför mig. 

Mikaela Åhlin-Kottulinsky var ointresserad av rally

Mikaela föddes mer eller mindre bakom ratten. Hennes morfar Freddy Kottulinsky tävlade i princip i allt förutom formel 1, och är den ende svensken som vunnit Paris Dakar. Mamma Susanne var rallyförare och Europamästare och även pappa Jerry tävlade i rally. 

– Brorsan visste nog från det att han var nyfödd att han skulle köra rally. För mig var det annorlunda, jag var inte alls intresserad. 

För egentligen är det något av ett under att Mikaela Åhlin-Kottulinsky ens är ett namn som nämns i racingsammanhang. 

Mikaela Åhlin-Kottulinsky leder tillsammans med Johan Kristoffersson off roadtävlingen Extreme E.Mikaela Åhlin-Kottulinsky leder tillsammans med Johan Kristoffersson off roadtävlingen Extreme E.Mikaela Åhlin-Kottulinsky leder tillsammans med Johan Kristoffersson off roadtävlingen Extreme E.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky leder tillsammans med Johan Kristoffersson off roadtävlingen Extreme E. Foto: Extreme E, Rosberg X Racing

– När jag var sex år fick jag testa min storebror Fredriks gokart. Jag var liten till växten och nådde inte gaspedalen. Pappa, som försökte vara fiffig, la en träkloss på gasen. Däremot tänkte han inte på att om man är så kort så att man inte når gasen, då når man inte heller bromsen, säger Mikaela och ler brett. 

Gokarten med den lilla Mikaela susade iväg, med en lätt skärrad pappa springande efter. Färden slutade med ett brak mot en stolpe, en omskakad Mikaela, en förstörd gokart och två gråtande barn – storebror Fredrik för att hans gokart var förstörd, Mikaela för att hon slagit sig. 

Efter den där ödesdigra första upplevelsen bakom ratten ägnade sig Mikaela åt dans och gymnastik i stället. Fram till dess att storebror Fredrik vuxit ur sin gokart och skulle sälja den. 

– Jag var ju lillasyrra, och van vid att ärva precis allt. Så jag sa att jag ville ärva den, säger Mikaela, som då var 12 år.

Tog hjälp av mental coach

Det blev startskottet för hennes karriär som racerförare. 

– Men jag var absolut ingen stjärna. Samtidigt var det något inombords som sa ”Du kan det här, Mikaela”, och jag tog det steg för steg. Något som sedan dess varit mitt mantra. 

Ganska snart upptäckte Mikaela att hon trivdes bakom ratten. Och gjorde framsteg. 

– Jag märkte att jag mådde bra på fria träningar och på race, där var jag snabb. 

Jag har fått träna hårt för att ta för mig, säga ifrån och sätta gränser

Samtidigt var det något som skavde. För oavsett hur duktig Mikaela var på de fria träningarna låste det sig för henne när det var dags för tidskvalen. Det var ett problem. Hon visste ju att hon kunde det här, hon visste att hon var snabb. 

– Därför började jag tala med en mental coach. Då var jag bara 15 år, och för mig har det varit väldigt värdefullt, säger Mikaela. 

Att jobba med mental coachning har hjälpt Mikaela att bli säkrare på sig själv. För även om hon tävlade i en av de tuffare sporterna som finns var hon som ung både blyg och osäker. 

När Mikaela Åhlin-Kottulinsky har fullt fokus njuter hon som mest.När Mikaela Åhlin-Kottulinsky har fullt fokus njuter hon som mest.När Mikaela Åhlin-Kottulinsky har fullt fokus njuter hon som mest.
När Mikaela Åhlin-Kottulinsky har fullt fokus njuter hon som mest. Foto: Extreme E, Rosberg X Racing

– Jag har fått träna hårt för att ta för mig, säga ifrån och sätta gränser. 

Samtalen med sin mentala coach har Mikaela fortsatt med, och på hennes hemsida tackar hon sin coach Lennart Augustsson som hon jobbat med sedan 2017. Hans namn dyker upp flera gånger under vårt samtal, och det är tydligt att Augustsson spelar en stor roll för Mikaela. 

Om coachsamtalen inledningsvis till största delen handlade om att sätta gränser och våga ta för sig, har de på senare tid handlat mer om att träna på att fokusera. 

– Att vara här och nu och att njuta av det jag gör, samtidigt som jag känner trygghet i det. Där har Lennart hjälpt mig mycket, konstaterar Mikaela och lutar sig framåt över bordsskivan, som för att understryka det hon nyss sagt. 

Mikaela Åhlin-Kottulinsky om dyra träningen och skaderisken

Hon har precis varit och tränat, och berättar sedan, apropå det hon just sagt om att fokusera, att hon avsatt resten av dagen för intervjun. Men träning, när det kommer till racingsporten, är inte riktigt vad man kanske tänker sig. Att träna med bilen är extremt dyrt och något som bara händer en eller två gånger om året. 

– En träningsdag i Extreme E kan kosta uppemot en halv miljon kronor, så det är inte så att jag tar ut bilen och kör varje dag, förklarar Mikaela. 

I off roadrecet Extreme E tävlar Mikaela Åhlin-Kottulinsky för team Rosberg X Racing.I off roadrecet Extreme E tävlar Mikaela Åhlin-Kottulinsky för team Rosberg X Racing.I off roadrecet Extreme E tävlar Mikaela Åhlin-Kottulinsky för team Rosberg X Racing.
I off roadrecet Extreme E tävlar Mikaela Åhlin-Kottulinsky för team Rosberg X Racing. Foto: Extreme E, Rosberg X Racing

I motorsport är det viktigt att träna upp nacken, och när hon pratar träning är det nacke, styrka och kondition stort fokus.

– Just nacken är extra utsatt inom racingsporten, och för något år sedan fick min nacke sig en smäll under en provkörning, säger Mikaela, och demonstrerar några av de nackövningar hon brukar göra. 

Jag är inte rädd – men jag har respekt för det jag gör

Men för att orka med pressen tränar Mikaela även annat, som löpning, cykling, styrka och meditation. 

Det är en riskabel sport du tävlar i. Händer det att du är rädd?
– Allt man gör i den här sporten medför ju risker. Men så länge jag kör utifrån mina förutsättningar är jag inte rädd, säger Mikaela. 

Hon tystnar en stund, söker efter rätt ord innan hon fortsätter. 

– Nej, jag är inte rädd. Men jag har respekt för det jag gör. Ibland kan jag känna i kroppen när jag pushar mig för hårt, att till exempel andningen påverkas och kommer stötvis. 

Mikaela skrattar till. Säger att det där som låter så enkelt i själva verket är riktigt svårt. 

– Men när allt sitter, när jag kör efter mina förutsättningar, inte pressar mig själv för hårt och när jag är lugn och fokuserad – då njuter jag!

Vänner och familj hemma i Karlstad viktiga 

Hemma på Hammarö utanför Karlstad var Mikaela under uppväxten den enda bland vännerna som tävlade i racing. 

– Jag umgås väldigt lite med folk i branschen och mina vänner där hemma, de bryr sig inte om vad jag gör. 

Nej, för vännerna hemma i Karlstad spelar det ingen roll att Mikaela Åhlin-Kottulinsky är en av världens bästa racingförare. För dem är hon bara Mikaela. 

Jag missar mycket här hemma, därför är det viktigt att umgås med kompisar och familj

Problemet är bara att Mikaela inte hinner träffa vännerna så mycket som hon skulle önska. För med en racingsatsning på elitnivå kommer ett intensivt resande och Mikaela hinner knappt packa upp mellan varven. Hon tar juni månad som exempel. Då tävlade hon på Irland, i Frankrike, Tyskland, England, Sardinien och Sverige. Och nu, när vi träffas, är det bara några dagar kvar tills hon ska åka till Chile och sedan vidare till Minneapolis. 

Mikaela Åhlin-Kottulinsky med lagkamraten Johan Kristoffersson i team Rosberg X Racing.Mikaela Åhlin-Kottulinsky med lagkamraten Johan Kristoffersson i team Rosberg X Racing.Mikaela Åhlin-Kottulinsky med lagkamraten Johan Kristoffersson i team Rosberg X Racing.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky med lagkamraten Johan Kristoffersson i team Rosberg X Racing. Foto: Extreme E, Rosberg X Racing

– Jag missar mycket här hemma, därför är det väldigt viktigt för mig att umgås med kompisarna och träffa familjen när jag är ledig. 

Tävlar i Extreme E – med fokus på klimatet

De senaste åren har Mikaela tävlat i den nya satsningen Extreme E, en off roadtävling för elbilar som går över hela världen och där teamet består av en manlig och en kvinnlig förare. Mikaela representerar, tillsammans med Johan Kristoffersson, den tidigare formel 1-vinnaren Nico Rosberg team. När vi pratas vid är det bara två deltävlingar kvar, och än så länge leder Mikaela och Johan. 

Jag vill fortsätta köra så länge jag kan, och bli första kvinnan som vinner en elektrisk rallycross-tävling

– Fokus ligger på miljö och noll klimatutsläpp. Bilarna fraktas mellan tävlingsländerna på ett fartyg, för att klimatavtrycket ska bli så litet som möjligt. Och i samband med de här tävlingarna gör vi alltid något för att förbättra på platsen där tävlingen arrangeras. Vi planterar träd, besöker välgörenhetsprojekt. 

Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson kör Extreme E i en rad länder, på flera kontinenter. Här på Sardinien, Italien.Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson kör Extreme E i en rad länder, på flera kontinenter. Här på Sardinien, Italien.Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson kör Extreme E i en rad länder, på flera kontinenter. Här på Sardinien, Italien.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson kör Extreme E i en rad länder, på flera kontinenter. Här på Sardinien, Italien. Foto: COLIN MCMASTER / Extreme E, Rosberg X Racing

Det är bara dagar kvar tills Mikaela ska köra den näst sista tävlingen i serien (och när sista loppet är över kommer hon och lagkamraten Johan Kristoffersson att ha kammat hem silvermedaljen). Snart går hon in i sin bubbla. 

Har du några drömmar kvar att uppfylla?

– Ja! Jag vill fortsätta köra så länge jag bara kan, jag har aldrig vunnit ett mästerskap. Och jag vill även bli den första kvinnan som vinner en elektrisk rallycross-tävling. 

Mikaela Åhlin-Kottulinsky i sitt rätta element.Mikaela Åhlin-Kottulinsky i sitt rätta element.Mikaela Åhlin-Kottulinsky i sitt rätta element.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky i sitt rätta element. Foto: COLIN MCMASTER / Extreme E, Rosberg X Racing

MIKAELAS 3 TIPS FÖR FRAMGÅNG

1. Hitta det som gör dig glad och får dig att må bra. Fråga dig själv för vems skull du kämpar.

 

2. Fundera över var du hittar kraft. Är det genom träning, vänner eller annat? Ta dig tid att göra det som ger dig energi och återhämtning.

 

3. Omge dig av människor som hjälper dig att fokusera på ditt mål och som du kan lita på.

LÄS MER: Therese Johaug: ”Jag talade inte om för någon, inte ens min pojkvän, att jag tänkte sluta”

LÄS MER: Advokaten Evin Cetin om gängkriminalitet, uppväxten och sitt nya projekt