Recept på nyttig banana split (som dessutom ger dig bättre hy!)
Skafferiet är minst lika viktigt som badrumsskåpet för att hålla hud och hår i toppform. Damernas Världs hälso- & skönhetsredaktör Maria Ahlgren delar med sig av fyra av sina bästa snyggrecept, bland annat ett recept på en helt fantastisk banana split (som du hittar längst ner i artikeln)!
Att säga att jag är besatt av hud är en underdrift. Jakten på Den vackra lystern är ett ständigt pågående projekt. Nästan 37 år gammal får jag fortfarande visa legitimation på Systembolaget. För det tackar jag mina föräldrar, mitt privilegierade badrumsskåp och mitt skafferi.
För i köket går det att skapa skönhetsmagi – och då pratar jag inte om ansiktsmasker av mosad banan eller hårkurer av ägg. Nej, det handlar om käket som tankar hud och hår med livsglädje inifrån. Jag älskar att stå i köket och experimentera fram recept som gör lika mycket för utsidan som för smaklökarna.
Med mat som spritter av vitaminer, nyttiga fetter och enzymer ger vi huden de bästa förutsättningarna att stråla.
För ekvationen är enkel – huden är celler, och friska, välnärda celler blir mer motståndskraftiga mot sol, avgaser och stress. Med mat som spritter av vitaminer, nyttiga fetter och enzymer ger vi hudkostymen de bästa förutsättningarna att stråla.
Jag bodde i Japan i många år, och i våra kvarter i Tokyo låg flera beautyfoodkaféer där varje maträtt beskrevs utifrån sina skönhetsfördelar.Tänk tomatsoppa med åldershämmande antioxidanter eller tofu för slät hy.
Att byta socker, snabba kolhydrater och hårdprocessad färdigmat mot färska grönsaker, nyttiga fettkällor och ekologisk frukt gör stor skillnad i spegeln. Här är några skönhetsrecept som jag gör om och om igen. Fler recept finns på #mariasbeautyfoods på Instagram.
Glowpacho – kall tomatsoppa



I mitt kvarter i Tokyo låg ett kafé som enbart serverade skönhetsboostande tomatbaserade rätter. Till just detta recept inspirerades jag av världens godaste raw gazpacho på restaurangen Flax & Kale i Barcelona. En sommarfavorit.
Tomat: Det röda färgämnet lykopen skyddar huden mot solskador och främjar kollagenproduktionen.
Morot: Superantioxidanten betakaroten omvandlas i kroppen till vitamin A, som motverkar torr hy och rynkor.
Gurka: Som att dricka världens bästa fuktcrème.
Ingredienser till 2 portioner
4 tomater
1 röd paprika, urkärnad
1 gurka
1 morot
1 citron
2 msk god olivolja
1 msk näringsjäst (kallas även B-jäst)
1 msk ekologisk lantbuljong (pulverform, ej kub)
1 tsk lökpulver
1 krm vitlökspulver
Salt och svartpeppar
Till servering
0,5 dl rostade pumpakärnor
1 dl finhackad gurka
Några persiljekvistar
Så gör du din glowpacho:
1. Grovhacka alla grönsaker och mixa slätt i en blender.
2. Tillsätt olivolja och smaka av med kryddorna.
3. Ställ soppan i kylen, gärna några timmar eller över natten så smakerna får "sätta sig".
4. Toppa med pumpakärnor.
[adSpace placement="manual"]
Snyggsallad med thaismaker



Ett helt team av skönhetsboostande superstjärnor på en och samma tallrik. Dessutom är den här salladen beroendeframkallande god.
Avokado: Skönhetsmatens drottning. Vitamin E gör underverk för huden, liksom de nyttiga fettsyrorna.
Sötpotatis: Full av betakaroten, som försvarar huden mot solskador (läs: rynkor).
Mandel: Bidrar med vitamin E och selen, som skyddar huden och ger håret glans.
Spenat: En skönhetens rockstjärna med bland annat vitamin B, C och E, zink, kalcium, kalium och järn.
Ingredienser till 2 portioner
2 stora sötpotatisar (eller 3-4 små)
0,5 msk kokosolja, smält
3 stora morötter
1 röd paprika
70 g babyspenat
1 avokado
1 dl koriander, grovhackad
1 näve rostade mandlar
1 näve kokoschips, lättrostade
Dressing
0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl sesamolja, kallpressad
2 lime, juicen
1 msk röd thaicurrypasta
En nypa flingsalt
Så gör du snyggsalladen:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Skär sötpotatisen i kuber. Vänd runt i smält kokosolja och flingsalt. Lägg på en plåt och rosta tills gyllene och krispiga, cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Mixa ingredienserna till dressingen och smaka av. Ställ i kylen. 4. Finstrimla morötter och paprika, gärna med mandolin. Lägg i skål med babyspenat. 5. Vänd ner dressingen i salladen och blanda. 6. Addera avokado i tärningar. 7. Lägg upp i skålar, toppa med sötpotatis, koriander, mandlar och kokos.
Skön grön smoothiebowl



Grönhet ger skönhet! Med denna ljuvliga smoothiebowl får både du och huden en kickstart på dagen.
Vetegräs: Uppiggande, sätter även fart på kroppens naturliga reningsprocess, vilket bidrar till klarare hy.
Mango: Proppad med vitamin C, som triggar huden att bilda kollagen, som är nyckeln till ungdomlig spänst.
Ingredienser till 1 portion
40 g babyspenat
1 lime, skalad
1 citron, saften
1 tsk vetegräs
1,5 dl nötmjölk, t ex cashewmjölk
250 g mango
En knivsudd vardera av vaniljpulver, kanel och kardemumma
Topping
1 mango, skalad, skuren i kuber
1 näve blåbär
1 msk chiafrön
1 msk quinoapuffar
1 tsk bipollen
Så gör du din smootiebowl:
1. Mixa allt förutom mangon i en höghastighetsmixer.
2. Tillsätt mango tills smoothien är jämn, tjock och krämig.
3. Häll upp i en skål och dekorera med toppingen.
[adSpace placement="manual"]
Raw banana split med chokladsås



Snabbaste och snyggaste fredagsmyset. Chokladsåsen är världens godaste föryngringselixir.
Rå kakao: Flavanoler har i studier visat sig ha effekt på rynkor. Kakao är dessutom humörhöjande.
Banan: Rik på kalium, som med sin vätskereglerande effekt kan hjälpa mot påsar under ögonen.
Kokosolja: Boostar immunförsvaret och matsmältningen, som är A och O för hälsosam hud.
Ingredienser till 1 portion
Bananglass
4 frusna bananer, skurna i slantar
1 nypa vaniljpulver
4 msk rå kakao
Eventuellt en skvätt mandelmjölk, eller annan växtbaserad mjölk
Chokladsås
1 dl kallpressad kokosolja
0,75 dl flytande kokosnektar (kan ersättas med agave)
0,75 dl rå kakao
En nypa vaniljpulver
Till servering
1 msk rostade pistagenötter
1 msk rostad, riven kokos
Så gör du din bananasplit:
1. Rosta hackade nötter i en torr panna. Ställ åt sidan.
2. Fortsätt med chokladsåsen. Värm kokosoljan tills den precis blir flytande. Rör ihop med kokosnektar, kakao och vanilj till en slät sås. Ställ åt sidan.
3. Kör frusen banan och vaniljpulver till mjukglasskonsistens i en kraftfull mixer. Tillsätt en skvätt mjölk om knivarna har svårt att snurra. Skopa upp hälften av glassen i skålar.
4. Tillsätt kakaon och kör resten av bananglassen till chokladglass. 5. Ringla över chokladsåsen och strö över topping. 6. Ät direkt - glassen smälter snabbt.
Foto: Niklas Alm, Matstyling: Caroline Dafgård, Retusch: Sofia Cederström


