Regina Spektor: "Jag har alltid känt mig hemma i Sverige"
Den hyllade rysk-amerikanska artisten Regina Spektor är tillbaka med ett nytt album. Damernas Världs kulturredaktör träffade henne inför hennes spelning på Cirkus i Stockholm och pratade om Gud, kaviar och varför man ska ta Donald Trump på allvar.
Regina Spektor
Ålder: 36 år
Familj: Man och son, 2 år.
Bakgrund: Född i Moskva, flyttade med familjen till USA 1989 under perestrojkan, då judar tillläts emigrera. Albumdebuterade med Soviet kitsch 2004. Några av hennes mest kända låtar, Fidelity och Samson, har streamats mer än 100 miljoner gånger.
Aktuell: Med nya albumet, hennes sjunde, Remember us to life och konsert 31 oktober på Cirkus i Stockholm.
Med sin egensinniga pianopop är singersongwritern Regina Spektor, även upphovskvinna till ledmusiken i serier som Orange is the new black och Grey’s anatomy, tillbaka med sitt sjunde album.
Hon var bara nio år när hennes judiska familj tilläts emigrera under perestrojkan i Sovjetunionen. De hamnade i Bronx i New York 1989, men sina rötter har hon kvar i den ryska kulturen. Regina Spektor har varit i Sverige på flera festivaler och uppskattar Stockholm lika mycket som vi tycks gilla henne musik. Hon valde regissör Jonas Odell när hon spelade in en video utanför Stockholm, samtidigt som hennes konsert i Stockholm i oktober sålde slut rekordsnabbt.
Har du hunnit se något annat av Sverige än festivalscener?
– Ja, när jag är i Stockholm promenerar jag mycket, i Gamla stan och längs vattnet. Jag gillar att gå runt och upptäcka saker. Sist var jag här med en väninna som bor i Köpenhamn och vi satt under en vitamin D-lampa. Sådant har vi inte i New York även om det kan bli mörkt och kallt där också.
Jag gillar sillen och den där kaviaren i tub.
Varför tror du att vi svenskar gillar dig?
– Folk kanske hör att jag har mycket vinter i mig. Jag har alltid känt mig hemma här, jag gillar att ha det mysigt. Maten här är som min mat. Jag gillar sillen och den där kaviaren i tub. När jag är med andra amerikanska musiker ser jag dem tveka inför sill till frukost.
Hur viktiga är dina ryska rötter?
– Mycket. Ryska är min familjs språk, jag lyssnar mycket på rysk musik, fast inte den moderna, mer Vysotskij och Okudzhava. Mina föräldrars musik är också min. Jag går också mycket på klassiska konserter med ryska musiker. Och jag äter rysk mat.
Hur upplevde du anti-semitismen i Sovjet när du var liten flicka?
– Den var så inbyggd, så institutionaliserad. Som rasismen är i Amerika. De använder de dåliga orden för jude. Slänger dem omkring sig som slang. Anti-semitismen finns i luften och man bara suger in den. På mitt födelsecertifikat stod det under mammas namn att hon var jude, under pappas att han var jude och under mitt namn att jag var jude. Det är så inskrivet: behandla dessa människor som detta.
Jag kände mig mer vuxen när jag var sju, åtta år än jag gjorde när jag var 15.
Du har sagt att det finns ett före och ett efter 1989, när ni flyttade. Kände du redan då att det skulle bli en förändring?
– Jag kände mig så vuxen och medveten då. Nu när jag ser en åttaåring tänker jag ”wow, jag var den här lilla personen”. Jag kände mig mer vuxen när jag var sju, åtta år än jag gjorde när jag var 15. Jag tänkte stora saker, dramatiska. Det var som en skrattspegel på tivoli. Mina tankar var förvrängda, påminde om Antoine de Saint-Exupérys barnperspektiv.
[adSpace placement="manual"]
Är du religiös jude eller ”bara” kulturell?
– Både och.
Du skrev en sång om att Gud kan vara rolig även om ingen tycker det när de är på sjukhus, i krig eller när flygplanet börjar skaka…
– Det som är bra med sånger är att de kan vara från olika perspektiv. Ibland skriver jag en sång som inte speglar någon av mina övertygelser. Det roliga och speciella med konst är att man inte måste sitta fast i sig själv. Konsten tvingar en att titta på saker från en massa olika vinklar. Tänk på advokater som måste argumentera för saker de inte tror på bara på grund av lagen.
Har du någon livsfilosofi?
– Jag vill inte låsa mig till en livsfilosofi. Min önskan är att få vara med om många olika stadier, olika miljöer. Jag försöker kolla av vad jag vill just den här perioden. Jag kan äta grönsaker i tre veckor och sedan biff i två veckor. Eller bara vara väldigt uppkopplad, läsa böcker och se på tv en period och sedan bara vara i naturen. Jag är inkonsekvent vilket kan ibland vara dåligt men ibland också bra.
Är du tv-serie-knarkare?
– Jag är en tv-knarkare som inte äger en tv, och har inte haft någon på lång tid. Det var för svårt för mig att vara i samma rum som en tv, då fastnade jag där och ville titta. Men jag gillar serier som Orange is the new black, Mad men, Downton Abbey och West wing, en av de bästa i hela världen. Och så gillar jag Nollor och nördar.
Sångerna skrev jag medan jag var gravid och när jag precis hade fått mitt barn.
Vad kan du berätta om ditt nya album?
– Det är bara nya låtar, tidigare har jag blandat gammalt och nytt. Men de här sångerna skrev jag medan jag var gravid och när jag precis hade fått mitt barn. Det gav ett nytt perspektiv. Skulle jag kunna vara både artist och mamma? Ja, jag kunde till och med jobba bättre än innan. Jag koncentrerade mig, hade mindre tid men använde den bra.
[adSpace placement="manual"]
Barack Obama är ett av dina fans. Så – Trump eller Clinton?
– Oh my god. Självklart Clinton.
Är du intresserad av politik?
– Ja, för oavsett om man är intresserad eller inte styr de våra liv. Jag har kanske ett annat perspektiv än den har som är född i Amerika. Folk tar vissa saker för givna som jag inte tar för givna. Många tror att Trump bara är en galen person, de tar det inte på allvar. Men han är psykopat, har allvarliga mentala problem och hat. Jag har sett sådana människor få makten. Jag har sett folk leva under regimer styrda av galna människor. För mig är de så värdefullt att vi skyddar vår frihet. Amerika är inte perfekt men det finns frihet.
Om du hade politisk makt i en dag, vad skulle du göra?
– Åh vad svårt. Vad skulle jag inte göra? Det finns så mycket.
Vad skulle du sagt till dig själv för 15 år sedan, när du var runt 20?
– Jag skulle säga "lugna ner dig, allt blir bra.". För allt har sitt syfte. När man är ung har man mindre tolerans. Den där upprörda och frustrerande känslan ger en viss styrka även om den kan vara plågsam. Jag skulle nog säga att jag skulle använda min tid bättre. Inte skjuta upp så mycket. Det skulle jag säga till mig själv nu också. Och när jag är 80.
Vad betyder mode för dig?
– Som allt annat finns en dubbelhet. Det jag gillar är att kunna uttrycka mig med kläder. Att bära något unikt och speciellt kan vara en del av det jag håller på med eller hur jag känner mig. Men det mode gör i världen är som ett virus. Det presenterar en konstig idé om kvinnors kroppar, och mäns. Man måste köra ett antivirusprogram ibland annars kryper det in i en.
– Men jag blev inbjuden att göra musik till Oscar de la Rentas visning. Det var fantastiskt. Han var så intellektuell, och hade så många intressanta historier att berätta. Hans kreationer på modellerna var som rörliga skulpturer. Det var så vackert och inspirerande.
Ingen dag är komplett om man inte får soppa.
Vad har du alltid i kylskåpet?
– Ägg, vi äter mycket ägg och jag älskar stora frukostar. Sedan har vi alltid en stor soppa. Så växte jag upp. Ingen dag är komplett om man inte får soppa. Min son älskar borsjtj. Vi har ofta kycklingsoppa eller svampsoppa. Jag älskar svamp. Jag blir tokig när jag ser marknaden här utanför där det finns massor av kantareller. Och jag har ingen stekpanna!