Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Renée Voltaire delar med sig av sitt recept för att bygga ett friskare, gladare liv.Renée Voltaire delar med sig av sitt recept för att bygga ett friskare, gladare liv.Renée Voltaire delar med sig av sitt recept för att bygga ett friskare, gladare liv.
Renée Voltaire delar med sig av sitt recept för att bygga ett friskare, gladare liv. Foto: ANDRÉ GARCIA/Renée Voltaire AB

Renée Voltaire förändrade sitt liv med mat

Renée Voltaire har blivit synonym med grön och hälsosam kost. För Damernas Värld skriver hon om livsresan som la grunden till hennes matfilosofi. Och hur allt började med en krasch.

 

BERÄTTAT FÖR NINA HAMPUSSON

Mat har alltid legat mig varmt om hjärtat. Att äta god mat, mycket mat. Och att laga mat.  Jag har också alltid gillat att jobba. Och när man tycker att det är roligt att jobba är det viktigt att jobba med något som är kul, om ni förstår vad jag menar. Jag har velat hitta ett skapande i arbetet, ta det jag gör till en ny nivå. Har jag bakat en bulle har jag inte nöjt mig med att det är den godaste bullen, det ska vara ”bullen Bullen”, på det ena eller andra sättet.

Jag började tidigt att jobba med mina morföräldrar i deras konditori och blev därefter snabbt entreprenör i restaurangbranschen. Det var ”learning by doing” som gällde. Restaurangbranschen är tuff och som egen företagare har man kniven på strupen hela tiden. När det är tufft är man tvungen att jobba ännu mer, ännu hårdare och göra ännu bättre. Inte minst om det står ditt eget namn på dörren, så att säga.

Renée Voltaire har alltid älskat sitt jobb, men att jobba jämt tog ut sin rätt.Renée Voltaire har alltid älskat sitt jobb, men att jobba jämt tog ut sin rätt.Renée Voltaire har alltid älskat sitt jobb, men att jobba jämt tog ut sin rätt.
Renée Voltaire har alltid älskat sitt jobb, men att jobba jämt tog ut sin rätt. Foto: Renée Voltaire AB

Det är högt tempo, det är tungt för kroppen och är någon missnöjd får du veta det. Du är där vid öppning, du är där i rusningstid, du är där till städning och stängning. Inte blir det enklare för att man är ung kvinna i en ibland lite gubbig, eller i vart fall grabbig, bransch. Å andra sidan kommer jag aldrig att glömma de ”gubbar” som stöttade mig. Verkar visst förekomma mer i mansvärlden …

Tre dagar efter förlossningen satt jag på kontoret och räknade rikskuponger.

Jag älskade mitt jobb och var på plats från 06 till 20 i stort sett varje dag. Jag tackade ja till allt: Kungliga Bibliotekets nyinvigning, event, catering, frukostar … ja, ja, ja! Det var så mycket som var kul, men det hade en baksida. När du hela tiden tänker på alla andra tar du dig inte tid för dig själv. Du äter dåligt, sover dåligt, har konstant stresspåslag. Det går till en viss gräns, men det bryter ner en – det bröt ner mig.

Jag var sällan ledig, och när jag väl var det var jag konstant sjuk. Hade halsfluss fyra gånger per år och migränattacker som innebar att jag fick åka hem och mörklägga, för att sedan ligga och kräkas av smärtorna. Sedan fick jag barn. 

Tre dagar efter förlossningen satt jag på kontoret och räknade rikskuponger. Tack Gud att jag har världens snällaste mamma som hjälpte mig och min man. Och att min son gillade att vara med på jobbet (han jobbar med mig i dag). Visst kan jag ångra det där nu, men då var det som att jag befann mig i en torktumlare och inte kunde se vad som hände. Förrän jag fick en panikattack och insåg att jag behövde en rejäl förändring. I livet och i hur jag arbetade.

Läs också: Veganskt smink och vegansk hudvård – vad är det?  

Jag har alltid varit intresserad av ekologisk mat och bra råvaror, så när jag läste en bok om raw food av Ann Wigmore blev jag nyfiken. Jag gick vidare till Gabriel Cousens böcker om mindful eating. Till slut behövde jag göra något drastiskt och beslöt mig för att besöka hans holistiska hälso­center i Arizonas öken. Inför resan var jag lite nervös över att jag skulle komma till något slags konstig sekt, men det var fantastiskt. Vi levde enkelt, mediterade och yogade i timmar. 

Äter du rent är det lättare att tänka rena, klara tankar.

Det var skitjobbigt, men samtidigt jättehärligt. Jag blev introducerad till det japanska teet matcha och provade också att cleansa – åt ingen mat på tio dagar. Till slut fanns ingenting kvar i kroppen som påverkade den. En fullständigt magisk känsla, det var som att vara hög! Där insåg jag att när du förändrar maten du äter förändrar du vem du är, hur du tänker. Äter du rent är det lättare att tänka rena, klara tankar. 

I Arizonas öken hittade Renée Voltaire tillbaka till sig själv.I Arizonas öken hittade Renée Voltaire tillbaka till sig själv.I Arizonas öken hittade Renée Voltaire tillbaka till sig själv.
I Arizonas öken hittade Renée Voltaire tillbaka till sig själv. Foto: Renée Voltaire

Att vara ensam med sina tankar, utan datorer eller telefoner, det ger utrymme för att fråga dig vem du är. Ofta gömmer man sig bakom ett varumärke, men här fick jag se vem som fanns bakom det. Vem jag tappat bort där i torktumlaren. Jag stannade i nästan en hel månad. Och kom tillbaka flera gånger åren efter.

Jag hade lovat mig själv att inte gå all in, så när jag kom hem mjukstartade jag genom att sluta dricka kaffe och började sova ordentligt. Sedan tog jag ett litet steg i taget. Tog bort mjölkprodukter och upptäckte hur lätt det är att göra egen växtbaserad mjölk. Provade mig fram, plockade bort saker och la till igen. Jag började också fundera över hur laddat det är med mat, och hur mycket kost-konstigheter folk har för sig. En del äter inget socker, andra bara socker. En del överäter, andra underäter – jag insåg hur mycket det finns att göra här. Hur mat i mångt och mycket är ingången till såväl fysisk som psykisk hälsa. Jag sålde min ena verksamhet och satsade på att jobba hemifrån allt mer. På det sättet minskade jag stressen och kunde vara närmare min familj. 

Renée Voltaire

GÖR: Driver livsmedelsföretaget Renée Voltaire, vars 

produkter du kan köpa i matvaru- och hälsokostbutiker,

i de egna restaurangerna/butikerna Pepstop och på 

reneevoltaire.se. 

ÅLDER: 54 år. 

BOR: Saltsjöbaden utanför Stockholm. 

FAMILJ: Man och två söner.

Visst var det jobbigt att stänga dörren till det som varit, men en ny öppnades: jag ville testa att sälja egna matvaror, under eget namn. Förändra och förbättra världen med kniv och gaffel, blev mitt motto. Min första produkt var fröknäcke som tog 48 timmar att göra. Jag fick inte direkt stående ovationer från min omgivning, en annan entreprenör i bekantskapskretsen sa: ”Ingen jävel kommer att köpa det där!” Men jag startade ändå mitt eget lilla livsmedelsföretag, och de där kexen finns faktiskt fortfarande i vårt sortiment, liksom i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker.

Ren mat, matcha-te och meditation är några av sakerna som ger Renée Voltaire energi.Ren mat, matcha-te och meditation är några av sakerna som ger Renée Voltaire energi.Ren mat, matcha-te och meditation är några av sakerna som ger Renée Voltaire energi.
Ren mat, matcha-te och meditation är några av sakerna som ger Renée Voltaire energi. Foto: Renée Voltaire AB

Läs också: Renée Voltaires perfekta lättlagade middag 

Jag började experimentera mer och åkte till Japan för att undersöka makrobiotisk mat. Där mötte jag en helt annan matfilosofi och blev tagen av respekten för maten och hantverket bakom. Allt lagas från grunden med kärlek och själ – inget fusk! 

Ibland påpekar folk att mina produkter är dyra, och ja, det är de kanske, men värdet måste vara och är alltid högre än priset. Det ligger ett hantverk bakom och råvarorna är de allra bästa. Folk har fattat det där när det gäller kläder – att hög kvalitet och hållbarhet kostar. Men många har tyvärr inte gjort samma koppling när det gäller mat ännu. 

Min kärlek till mat och jobb har alltså fortsatt att gå hand i hand, och min egen matresa har visat vägen i yrkeslivet. I dag äter jag 95 procent växtbaserat. Jag fubbar väl ibland med någon ost, men jag har blivit bättre på att lyssna inåt, jag sover gott på natten och jag har inte haft migrän på 17 år. Det är lite krångligare att laga helt växtbaserat, men jag ligger alltid steget före och förbereder dagen före om det behövs.

Receptet för att må bättre är egentligen ganska enkelt.

Receptet för att må bättre är egentligen ganska enkelt: äter du bra orkar du mer, tänker annorlunda, sover bättre och kan därför agera bättre. Och en sak till – om du tränar så blir du glad. Jag behöver träning varje dag, det är mitt sätt att stänga av jobbet. 

Att må bättre är enklare än du tror, menar Renée Voltaire.Att må bättre är enklare än du tror, menar Renée Voltaire.Att må bättre är enklare än du tror, menar Renée Voltaire.
Att må bättre är enklare än du tror, menar Renée Voltaire. Foto: Renée Voltaire AB

Att laga egen mat med vettiga ekologiska varor och att hänga med vettiga människor är viktiga ingredienser i mitt liv. Och att välja bort saker, man kan inte göra allt. Jag tycker mer om att göra mandelmjölk än att sminka mig, så då struntar jag helt enkelt i sminket på morgonen. Det handlar om prioriteringar. Att inte festa för mycket, lägga mig i tid och gå upp i tid är annat jag håller hårt på. Det låter kanske lite trist, men det funkar. Och kom ihåg att vardagen kan vara ganska najs – se till att den är det! Ät gott i vardagen, ha kul på jobbet, träna så ofta du kan och känner för det.

Ibland spårar man så klart ur, äter godis när man inte ska, missar träningen när man inte borde. Men det går fort att komma tillbaka på banan igen, till exempel genom en eller två dagars juicecleanse.

”Det var härligt att upptäcka hur enkelt och kul det är att göra växtbaserad mjölk”, säger Renée Voltaire”Det var härligt att upptäcka hur enkelt och kul det är att göra växtbaserad mjölk”, säger Renée Voltaire”Det var härligt att upptäcka hur enkelt och kul det är att göra växtbaserad mjölk”, säger Renée Voltaire
”Det var härligt att upptäcka hur enkelt och kul det är att göra växtbaserad mjölk”, säger Renée Voltaire Foto: Renée Voltaire AB

Problemen jag har i dag är säkert tusen gånger större än dem jag hade under torktumlartiden, men nu har jag handlingskraften att lösa dem utan att knäckas av stress och press. Jag tar inte saker på så stort allvar längre, framför allt inte mig själv. Det viktigaste i mitt liv i dag är att må bra, och mina barn (som nu är stora). Och jag behåller fokus på det genom att följa mina rutiner och njuta av mina innovationer.

Jag har börjat om tusen gånger – men det är aldrig för sent att börja om en gång till.

Att förändra sin kost och sitt liv är ingenting någon annan kan tvinga en till, det är bara man själv som kan fatta beslutet. Det är mycket två steg fram och ett tillbaka. Och det är okej att misslyckas. Jag har börjat om tusen gånger – men det är aldrig för sent att börja om en gång till.