Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lisa Pettersson hjälper dig att rensa garderoben med 9 enkla steg.Lisa Pettersson hjälper dig att rensa garderoben med 9 enkla steg.Lisa Pettersson hjälper dig att rensa garderoben med 9 enkla steg.
Lisa Pettersson hjälper dig att rensa garderoben med 9 enkla steg. Foto: Weronika Bela

Stylisten: så rensar du garderoben snabbt med 9 enkla steg

Dags att rensa bland dina kläder? Stylisten delar sina bästa tips för att skapa och bevara en fräsch och luftig garderob.

Att rensa garderoben är inte alltid det enklaste, men visst ger det alltid en enormt tillfredsställande känsla efteråt? Lisa Pettersson är stylist och har även jobbat som både modechef på Damernas Värld och butiksbiträde under sina år. Hon är ett proffs på hur man rensar garderoben snabbt, enkelt och smidigt. Häng med i hennes guide – nu kör vi!

Steg 1: Förberedelser och redskap

Har du tid så underlättar det att förbereda sig innan du börjar med själva rensningen. Köp på dig bra galgar som fyller sin funktion för de olika plaggen. Se till att ha ett gäng kartonger eller påsar redo. Utrensning av garderoben kan ta tid, så se till att viga en ledig dag åt syftet, så kan du rensa utan stress.

Steg 2: Ha rätt inställning

Gå in med inställningen att du måste vara tuff mot dig själv. Vissa plagg är svåra att skilja sig ifrån, men fråga dig själv vad plagget egentligen betyder. Har det ett affektionsvärde kan det vara en idé att spara det i en separat minnesbox. Hyser du ingen större kärlek för plagget längre, och det inte används kontinuerligt ska det bort! Skulle du däremot kunna sätta på dig plagget i morgon? Då är det en vinnare! Kom ihåg: det är bevisat att vi får en mer givande tillvaro genom att minimera och eliminera.

Lisas tips gör dig till en expert på att rensa garderoben.Lisas tips gör dig till en expert på att rensa garderoben.Lisas tips gör dig till en expert på att rensa garderoben.
Lisas tips gör dig till en expert på att rensa garderoben. Foto: Weronika Bela

LÄS MER: Så detoxar du garderoben – med hjälp av 10 enkla steg 

Steg 3: Lägg ut alla plagg

Lägg alla plagg från garderoben på sängen/soffan/golvet. Då får du en bra överblick över hur mycket kläder du egentligen har (förmodligen alldeles för mycket). Det ger en bra insikt som gör det lättare att börja rensa. Se till att damma och våttorka alla ytor.

Ut med det gamla och du kommer att uppleva en otrolig lättnad.Ut med det gamla och du kommer att uppleva en otrolig lättnad.Ut med det gamla och du kommer att uppleva en otrolig lättnad.
Ut med det gamla och du kommer att uppleva en otrolig lättnad. Foto: Jason Lloyd-Evans

Steg 4: Gå igenom en klädkategori i taget

Börja med att sortera upp alla dina plagg i olika kategorier. Byxor för sig, kavajer för sig, och så vidare. Gå igenom en kategori i taget. Det gäller nu att endast välja ut och spara de plagg som du svarar ja på frågan ”Skulle du kunna sätta på dig plagget i morgon?”. Sitter klädesplagget bra eller vill du slita av det så fort du provar det? Om svaret är det senare så är det bara att säga ”hej då!”. Om det däremot finns plagg som du gärna skulle vilja börja använda, men som har defekter (t.ex. för långa ben, ett hål, saknar en knapp), så lägg dem åt sidan. Ta med plaggen till skräddaren som hjälper dig på studs.

LÄS OCKSÅ: Förvara dina kläder smart – 6 tips du inte vill missa

Steg 5: Gör tre högar: återvinn, sälj, skänk

Plaggen du sorterar bort ska även kategoriseras i släng/återvinn, sälja vidare eller skänka till välgörenhet. Även om du har tröttnat på dina plagg så kanske det finns andra som skulle bli överlyckliga om de flyttade in i deras garderob. Så se till att ge dina kläder ett längre liv så att vi inte behöver konsumera så mycket nytt som människan faktiskt gör i dag. Vi har alla ett ansvar!

Steg 6: Anpassa garderoben efter säsong

Har du dåligt med plats i garderoben är ett tips att följa säsongen. Plocka bort vinterplagg om det börjar gå mot vår och sommar och tvärtom. De kan packas undan och ställas i en separat kartong eller påse i förrådet, för att sedan få flytta in igen när säsongen kommer tillbaka.

Steg 7: Häng och vik rätt

Nu börjar det roliga! När du väl ska börja hänga in plagg i din rena, luftiga garderob, så var noga med att göra det snyggt. Kolla Youtube för att lära dig hur man viker och hänger kläder rätt – det kommer du att ha nytt av i framtiden. Dessutom kommer det att spara så otroligt mycket plats, och garderoben blir mycket mer lättorienterad. Häng byxorna på en varsin galge med framdelen utåt (då får du en snygg rak linje). Häng plaggen i kategorier: skjortor för sig, kavajer för sig, byxor för sig... Kanske behöver du investera i mindre kartonger eller vackra boxar att ha i garderoben så att inte strumpor och underkläder ligger i en enda röra. 

Ordning och reda kommer göra underverk när du rensat garderoben.Ordning och reda kommer göra underverk när du rensat garderoben.Ordning och reda kommer göra underverk när du rensat garderoben.
Ordning och reda kommer göra underverk när du rensat garderoben. Foto: Weronika Bela

Steg 8: Vad behöver du nu?

När man gjort en utrensning så kan det vara så att du plötsligt saknar vissa plagg att matcha varandra. Då är det dags att investera i nya. Gör en lista över vilka basplagg du verkligen behöver (utgå från basgarderoben – läs vår guide här), och se till att investera i dessa plagg så snart som möjligt. Risken är annars att andra plagg blir liggande på grund av att du inte har något att matcha med. 

Steg 9: Håll efter och vårda

När du nu äntligen fått ordning på din garderob är det viktigt att inte börja addera onödiga plagg. Vårda de kläder du har genom att handtvätta det som behövs, lägg cederträkulor bland dina stickade tröjor så slipper du otrevliga små hål, stryk dina plagg så är de redo alla dagar i veckan. Alla har vi stått där och dissat favoritblusen på grund av tidsbrist på morgonen. Kanske hjälper dessa ord från japanska städ- och organiserings-gurun Marie Kondo när det suger i konsumtionsmagen: ”Livet blir besvärligt med många saker. Vi måste själva få plats”.

LÄS MER: Chefredaktören: ”6 stiltips för ett kyligare väder”

LÄS ÄVEN: Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du tightsen både sportigt och elegant”