Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

Reseguide till Apulien – okända pärlan på Italiens "klack"

På Italiens klack ligger vackra Apulien, som är en relativt outforskad region för oss nordbor. Det må vara fattigare än andra turistmål i landet, men det är rikt på kultur, mat och stränder – vi listar våra bästa tips!

Resa till Apulien – guide med bästa tipsen för städer och charter

Om din bild av Italien är de lummiga, kuperade norra delarna av landet kommer Apulien, på den italienska "klacken" allra längst söderut, att bjuda på en helt ny upplevelse. Under de heta sommarmånaderna har regionens natur mer gemensamt med det grekiska landskapet, med en kargare växtlighet och ett torrare intryck. Apulien må vara mindre insmickrande vackert än många andra delar av Italien, men regionen har en ruffig charm som är svår att motstå.

LÄS OCKSÅ: Reseguide till Sicilien – ön som bjuder på det bästa av Italien 

I den sydligaste delen av Italien, som under lång tid setts som "den fattiga grannen från landet" av de rikare regionerna i norr, kan du glömma Milanos snofsighet och modemedvetenhet. Hit åker du i stället för att njuta av den tillbakalutade och vänliga atmosfären, de magiska stränderna och den sagolika maten.

Många turister fastnar i de norra delarna av regionen, nära storstäderna Bari och Brindisi, men det är väl värt att ta sig iväg söderut. Längs hela kusten ligger fina småstäder, som Polignano a Mare och Trani. Här finns inget överflöd av museer eller andra måsten som behöver bockas av. Charmen med Apulien är att driva runt på måfå, besöka en ny vacker strand varje dag, stanna till i en vitputsad by, äta gott och ta in mixen av hav, sol och natur.

Mysiga gränder i vackra Apulien.Mysiga gränder i vackra Apulien.Mysiga gränder i vackra Apulien.
Mysiga gränder i vackra Apulien. Foto: Getty Images/iStockphoto / jenifoto

Apulien – tips på boende och hotell

Ekovänlig pärla. Att bo på en masseria, det vill säga en renoverad bondgård eller liknande byggnad ute på landet, är väldigt populärt. Prova snygga och ekovänliga Masseria Moroseta i närheten av Ostuni för en avkopplande semester med nära till det mesta i den sydligaste delen av Apulien. Rum från 1 600 kr/natt.

Contrada Lamacavallo Sn, Ostuni. Läs mer här. 

Anrik lyx. Det femstjärniga hotellet Hotel Palazzo del Corso har perfekt läge längs med huvudgatan i Gallipoli. Hotellet är inrymt i två gamla och mycket ståtliga byggnader, men har all modern service som du kan tänkas behöva för en riktigt lyckad semester. Rum från 1 700 kr/natt.

Corso Roma 145, Gallipoli. Läs mer här.

De klassiska husen som pryder staden.De klassiska husen som pryder staden.De klassiska husen som pryder staden.
De klassiska husen som pryder staden. Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Tips på bästa restaurangerna och maten i Apulien

Stig in i grottan. Ristorante Grotta Palazzese besöker du framförallt för den spektakulära "lokalen". Restaurangen är placerad i en naturlig grotta i en klippa, med havet precis utanför. Kom bara ihåg att boka i god tid (du känner säkert igen restaurangen då bilderna på den cirkulerar på internet).

Via Narciso, 59, Polignano A Mare. Läs mer här.

Fina fisken. På fiskmarknaden i Gallipoli finns flera restauranger. På restaurangen Pescheria La Lampara kan du peka på den fisk och de skaldjur du vill ha, och så tillagas dessa i restaurangens kök. Det är ett enkelt ställe med plaststolar, men oavsett om du väljer bläckfisk, ostron eller sjöborrar kommer det att smaka mycket gott.

Via Porto, Mercato Ittico, Gallipoli. 

Tips på aktiviteter i Apulien

Titta på trullihus. Runt om i Apulien hittar du de regionstypiska, vitkalkade trullihusen med tak i form av uppochnedvända glasstrutar. I den lilla staden Alberobello kan man skryta med hela 1 400 trullihus.Besök en vingård.
Det finns ett stort antal vingårdar i regionen, och på många av dem kan du göra ett besök. Konsultera Google för de bästa i ditt område - det finns massor.

Foto: Getty Images/iStockphoto / peuceta

LÄS OCKSÅ: Reseguide till Rom – lev det ljuva livet i ”den eviga staden”