Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kambodja är vackert att resa till – och billigt att leva i.Kambodja är vackert att resa till – och billigt att leva i.Kambodja är vackert att resa till – och billigt att leva i.
Kambodja är vackert att resa till – och billigt att leva i. Foto: 4FR

Res till Kambodja – det nya semesterparadiset i Sydostasien

Funderar du på en resa till Kambodja? Vi guidar till turism, stränder, citypuls, lyxiga hotell och historiska upplevelser i Sydostasiens nya semesterparadis – och ger information om praktiska saker som visum, valuta och flyg.

Kambodja, mittemellan Vietnam och Thailand, har rest sig som en fågel Fenix ur askan. Landet bjuder på fantastiska upplevelser för dig som gillar historia, äventyr, sol och bad. Det kanske inte är fullt lika bekvämt som i grannländerna, än, men här kan du å andra sidan bo på femstjärniga hotell för ett nattpris långt under tusenlappen.

Phnom Penh har kvar mycket av den franska arkitekturen och är full av god mat, trevliga barer och museer.

Kambodja blomstrade under det första årtusendet – som bevis på det finns det fantastiska templet Angkor Wat vid Siem Reap – fram till att landet invaderades av Thailand, och sedan blev del av franska Indokina. Svårt drabbat av bombningar under Vietnamkriget och det egna inbördeskriget under 1970-talet, då Röda khmerernas ledare Pol Pot i princip skickade tillbaka landet till stenåldern innan han och hans armé drevs ut ur landet, har Kambodja en tung historia som fortfarande är väl synlig. Men i och med att turismen började ta fart i början av 2000-talet är landet äntligen på väg att hitta fotfästet.

Kort fakta om Kambodja

Valuta: Kambodjansk Riel

Visum: Du kan antingen söka elektroniskt visum på www.evisa.gov.kh eller söka på flygplatsen när du kommer dit.

Resa till Kambodja: Det går inte direktflyg från Sverige till Kambodja, men det är enkelt att mellanlanda antingen i Europa eller i Asien på väg till destinationen.

Pris på mat, hotell och att leva i Kambodja: Det är billigt i Kambodja. En middag med alkohol kostar runt 70 kronor, ett hotell kan du bo på för en hundralapp och uppåt beroende på vilken standard du vill ha. Att ta bussen kostar ett par kronor och en taxi i Kambodja strax däröver.

Templet Angkor Wat utanför Siem Reap är det största religiösa monumentet i världen.Templet Angkor Wat utanför Siem Reap är det största religiösa monumentet i världen.Templet Angkor Wat utanför Siem Reap är det största religiösa monumentet i världen.
Templet Angkor Wat utanför Siem Reap är det största religiösa monumentet i världen. Foto: laughingmango

Huvudstaden Phnom Penh har kvar mycket av den tidiga franska arkitekturen och är full av såväl god mat och trevliga barer som museer. Siem Reap lever upp tack vare turistströmmarna till den gamla tempelstaden Angkor Wat, en otrolig byggnad mitt ute i djungeln som kanske mest känns igen från Tomb raider-filmerna där Angelina Jolie springer längs murarna. I staden finns ett flertal barer och restauranger som har öppet långt in på småtimmarna.

Vackra stränder i södra Kambodja

Det som dock lockar allra flest är den sydliga staden Sihanoukville längs Thailandviken. Här finns det betydligt färre turister än i grannlandet Thailand, och exploateringen är inte alls lika utbredd. Det finns många stränder runt staden: den vackra Victory Beach nära hamnen med vattensporter och ett kasino, Sokha Beach som tillhör hotellet Sokha är den lugnaste och kan användas även om man inte bor på hotellet mot en liten avgift, Serendipity beach är den mest turistiga men har gott om restauranger, barer och enklare shopping.

Vackra stränder hittar du lätt i Kambodja.Vackra stränder hittar du lätt i Kambodja.Vackra stränder hittar du lätt i Kambodja.
Vackra stränder hittar du lätt i Kambodja. Foto: Shutterstock/IBL

Resa till Kambodja med flyg

Thai Airways flyger från Stockholm till både Phnom Penh och Siem Reap via Bangkok, från 7 000 kr tur/retur. Air Asia flyger till Sihanoukville från Bangkok, från 1 500 kr tur/ retur. Du tar dig lätt och billigt mellan alla destinationerna med buss eller taxi – men räkna med en lätt skumpig färd.

Visum för turism i Kambodja

För att resa till Kambodja behöver du visum, vilket du kan ansöka om elektroniskt, vid ankomsten till Kambodja eller via Kambodjas ambassad i London.

Valuta

Kambodjas valuta heter riel, men det är bättre att använda sig av amerikanska dollar, som accepteras överallt.

Hotell i Kambodja – 3 bra boenden

LYXIGT VID STRANDEN 

Sokha Beach Resort

Street 2 Thnou, Sihanoukville sokhahotels.com 

Lyxigt hotell med en privat strand, två pooler, tennisbanor samt restauranger och barer. Dubbelrum från 995 kr/natt.

Prisvärd lyx på Sokha Beach Resort i Sihanoukville.Prisvärd lyx på Sokha Beach Resort i Sihanoukville.Prisvärd lyx på Sokha Beach Resort i Sihanoukville.
Prisvärd lyx på Sokha Beach Resort i Sihanoukville. Foto: Sokha Hotels

OAS I HUVUDSTADEN 

The Plantation

28 Street 184, Phnom Penh theplantation.asia 

Ett centralt läge i Phnom Penh gör hotellet med lummig innergård med pool och restaurang till en oas i huvudstaden. Dubbelrum från 615 kr/natt.

PÅ HISTORISK MARK 

Borei Angkor

National Road 6, Siem Reap boreiangkor.com 

Det plånboksvänliga lyxhotellet har en egen khmerrestaurang, pool och spa.

Dubbelrum från 650 kr/natt.

Restauranger – här hittar du bästa maten

UTSIKTSPLATS

Amanjaya Suites

Dekcho Damdin, Phnom Penh, amanjaya-suitesphnom-penh.com 

De flesta bra restauranger i landet ligger på de stora hotellen. Amanjaya Suites har ett brasseri i bottenplan och en takbar med stans bästa utsikt.

ANRIKA KLASSIKER 

Romdeng

Street 174, Phnom Penh 

Traditionell khmer-mat i ett vackert hus i kolonialstil med mysig atmosfär. Pool finns!

STRANDMAT 

Café Mango

Serendipity Beach Road, Sihanoukville 

Sugen på lite västerländska klassiker? Café Mangos tvårätterslunch, med pasta eller pizza, kostar cirka 50 kr.

Sevärdheter i Kambodja

ETT UNDERVERK I DJUNGELN 

Angkor Wat 

Ett besök på templet Angkor Wat utanför Siem Reap är ett måste. Boka med fördel en egen guide och bil. Från 400 kr/person.

angkortourguides.com

DAGSTUR TILL ÖARNA 

Koh Rong Sanloem 

En dagsutflykt till den vackra ön Koh Rong Sanloem utanför Sihanoukville tar 40 minuter med båt och kostar runt 100 kr. Det finns restauranger på ön, så ingen matsäck behövs.

Foto: IBL, iStock