Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Reseguide till Sicilien – ön som bjuder på det bästa av Italien

Planerar du en resa till Sicilien? Italiens största ö lockar med sommarväder som sällan sviker, vackra stränder för charter-fantasten och städer med puls och spänning. Här listar vi våra bästa tips för resan till den Italienska pärlan.

Resa till Sicilien – guide med bästa tipsen för städer och charter

Sigmund Freud beskrev Sicilien som "den vackraste regionen i Italien: en fantastisk orgie av färger, dofter och ljus ... en stor glädje". Och han var inte fel ute.

En Sicilienresa kan bli så stor, eller så liten, som du vill. Satsa på en avslappnande semester vid havet, eller hyr en bil och passa på att uppleva citypuls, strandlunk, vingårdar och vulkanvandring – det är upp till dig. Norra och östra delen av ön är mest utvecklad, med ett pärlband av städer att utforska.

Väder på Sicilien

Sicilien har ett typiskt medelhavsklimat med högsäsong från april till oktober. Medeltemperaturen (dag) för april är 21 grader, maj: 25 grader, juni: 30 grader, juli: 33 grader, augusti: 33 grader, september: 30 grader och oktober: 25 grader. Under de varmaste sommarmånaderna är medeltemperaturen i vattnet 24-25 grader med mestadels regnfria dagar.

Palermo - storstaden med charm

Öns största stad, Palermo, ligger på den nordöstra kusten och har sin charm med restauranger, nattliv och kultur. Dock bör du vara lite försiktig kvällstid. Även om maffian sällan syns till är Cosa Nostra i allra högsta grad verksamma på ön. Cefalù, en timme österut från Palermo, är en mysig liten stad med en lång fin strandremsa att utforska.

Siciliens vackra huvudstad Palermo.Siciliens vackra huvudstad Palermo.Siciliens vackra huvudstad Palermo.
Siciliens vackra huvudstad Palermo. Foto: Getty Images/iStockphoto / gandolfocannatella

Taormina – jetsetparadis i öst

Taormina är jetsetparadiset i öst, beläget på en höjd med en linbana ner till de steniga men vackra stränderna. Att tillbringa en dag på en strandklubb, med solstol och parasoll, kostar runt 400 kronor. Vilket det kan vara värt det då det inte är optimalt att lägga sig direkt på handduken, eftersom underlaget är ojämnt och hårt. La Caravella (Via Nazionale, 174) är ett bra alternativ. Staden i sig är som plockad från en film, med snirkliga små gränder, glassbarer och mängder av mysiga uteserveringar att slå sig ner på för en svalkande Aperol Spritz, eller en krämig pastarätt. Nästa stopp, Giardini-Naxos, är en långsträckt badort på Siciliens ostkust - och granne med vulkanen Etna.

Lite längre söderut hittar du världsarvslistade hamnstaden Syrakusa. Stadens historiska centrum är i stort sett intakt, och som överallt längs den sicilianska kusten finns här vackra stränder.

Hamnstaden Syrakusa.Hamnstaden Syrakusa.Hamnstaden Syrakusa.
Hamnstaden Syrakusa. Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Precis som alla italienska regioner har Siciliens kök sina egna mästerverk. Rätten Pasta alla Norma föddes i Catania, Siciliens näst största stad, och består av tomater, aubergine, ricotta och basilika. Inmundigas med fördel tillsammans med ett glas rödvin – Nero d'avola är den populäraste druvan på Sicilien.

Sicilien – tips på boende och hotell

Lyxigt vid stranden. Fyrstjärniga Hotel Borgo Pantano ligger en bit utanför Syrakusa, precis vid vattnet, och har en privat strand. Dubbelrum från 995 kr/natt.

Traversa Fontana Mortella, 13. Läs mer här.

Aktivitetspärla. Två kilometer från Cefalù har det charmiga Hotel Kalura – förutom en egen strand och restaurang – cyklar att hyra, tennisbana, kajaker och dykutrustning. Dubbelrum från 1 900 kr/natt.

Via V. Cavallaro 13, Cefalù. Läs mer här.

Tips på bästa restaurangerna och maten på Sicilien

Klassiskt i Palermo. Restaurang Trattoria Piccolo Napoli må se enkel ut, men Coronafamiljen som har rattat trattorian sedan 1951 kan verkligen sin mat.

Piazzetta Mulino a Vento, 4, Palermo. Läs mer här.Strandmat. 
Det är två saker som gör Al Saraceno till ett måste-stopp för hungriga resenärer: utsikten över Medelhavet och Etna, samt den tunna, stenugnsbakade pizzan.

Via Madonna della Rocca, 16/18, Taormina. Läs mer här.

Himmelska mackor. På restaurang Caseifictio skapar mackmakaren Andrea Borderi gigantiska mackor fyllda med ostar, charkuterier, oliver, tomater, potatissallad, grönsaker... De proppfulla mackorna kostar bara runt 50 kronor.

Via Emmanuele de Benedictis, 6, Syrakusa. Läs mer här.

Tips på aktivitet i Sicilien: vulkanvandring

Vandra på vulkanen. Vare sig du vill se Etna tidigt på morgonen, tillbringa hela dagen där eller ta dig ända upp till toppen finns det en guidad tur för dig. Vill du slippa gå finns även helikopter- eller jeepturer.

Vy av vackra byn San Teodoro med Etna vulkanen i bakgrunden.Vy av vackra byn San Teodoro med Etna vulkanen i bakgrunden.Vy av vackra byn San Teodoro med Etna vulkanen i bakgrunden.
Vy av vackra byn San Teodoro med Etna vulkanen i bakgrunden. Foto: E+ / Getty Images / Salvatore Messina