Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kyoto är en fantastisk stad med många sevärdheter.
Kyoto är en fantastisk stad med många sevärdheter.
Kyoto är en fantastisk stad med många sevärdheter.
Kyoto är en fantastisk stad med många sevärdheter.

Resa till Kyoto – allt om hotell, sevärdheter och väder

Plötsligt reser alla till Japan! Damernas Värld hänger givetvis på trenden och har besökt Kyoto, som i över tusen år var Japans huvudstad. Än i dag är staden fylld av klassiska japanska kulturyttringar som geishor, teceremonier och tempel, men här finns också modern arkitektur, dataspel, shopping – och en alldeles egen rytm. Här guidar vi till hotell sevärdheter och måsten i Kyoto.

Reseguide till Kyoto – innehåll i artikeln:

Fakta om Kyoto och att resa i Japan
Damernas Världs Malin Ståhl guidar till Kyoto
Sevärdheter i Kyoto – 5 måsten
Boende i Kyoto – guide till bästa hotellen
Äta i Kyoto – guide till bästa restaurangerna
Shopping i Kyoto – guide till bästa köpen

Vackra Kyoto med spännande hotell och shopping. Foto: Sean Pavone 2014

Fakta om Kyoto och att resa i Japan

Kyoto är en av Japans mest kända städer. Staden ligger i en dal med gröna berg som en skyddande mur runtom 36 mil sydväst om Tokyo. Stadens centrum är lätt att röra sig genom tack vare två tunnelbanelinjer och gatornas rutsystem, inspirerade av feng shui. En bra utgångspunkt är Higashiyama i sydöstra delen av staden. Där finns Geishadistriktet Gion, tempel, museer och mängder av hantverksbutiker.

Väder och bästa tiden att åka till Kyoto

Under vår och höst är klimatet ofta milt och priserna är lägre på både flyg och boende. Kyoto är som vackrast under veckan i april då körsbärsträden blommar, men det kan vara svårt att få hotellrum då.

Flyga till Kyoto – så tar du dig hit

Finnair flyger dagligen från Stockholm till Tokyo via Helsingfors, liksom exempelvis Air France/KLM via Paris/Amsterdam. Det smidigaste sättet att ta sig från Tokyo till Kyoto är med tåg. Man kan köpa ett Japan Rail Pass hemma i Sverige innan resan, det kostar som en vanlig tur- och returbiljett Kyoto–Tokyo.

Fakta om att resa i Japan

Japans turistorganisation JNTO har en matig hemsida, här kan man också kostnadsfritt beställa ett urval broschyrer om att resa i Japan. seejapan.co.uk

Damernas Världs Malin Ståhl guidar till Kyoto

Låga tehus av trä längs en vindlande å kantad av körsbärsträd. Kvittrande näktergalsgolv i samurajens palats. En kimonoklädd geisha med röda läppar som med korta snabba steg försvinner runt ett hörn. Få städer är så omedelbart fantasieggande som Kyoto.

Första natten tillbringar vi på ryokan Tazuro, ett klassiskt japanskt pensionat vid floden. Vi utrustas med yukatas, tunna bomullsrockar, och vita strumpor med tåskåra. Jag får också ett par geta, traditionella japanska flipflops av trä. De är svåra att gå i, så jag fuskar och tar dem i handen när ingen ser mig.

Kyoto – lång tradition av bad i heta källor

Kyoto har en lång tradition av bad i heta källor och vi börjar med ett traditionellt bad i husets eget onsen. På takvåningen finns ett stort, vackert träkar, smakfullt nedsänkt i golvet. Utanför börjar det skymma och vi kan från vår upphöjda plats se hur terrasserna längs floden fylls med gäster och kimonoklädda servitriser.

Vi drar oss motvilligt upp ur badet, på med våra yukatas och voilà – färdigklädda för middagen! Ute på terrassen slår vi oss ner för en traditionell måltid, Kyo-ryori. Den består av många små rätter som lyfter upp de färska lokala produkterna, endast lätt kryddade för att råvarans själva essens inte ska övermannas. Varm, mild buljongsoppa, rökt tofu, lätt marinerade grönsaker i en genomskinlig gelébubbla och små bitar stekt fisk, allt upplagt i små eleganta lackskålar. Vi njuter av utsikten, den ljumma saken i keramikkopparna och den lite utlämnande känslan av att sitta tillsammans med andra gäster i bara bomullsrocken.

Under middagen har våra sovkvarter ställts i ordning och tunna madrasser har rullats ut på tatamimattorna bakom papperstunna dörrar.

Mat och shopping på Nishiki-marknaden i Kyoto

Kyoto har en alldeles egen rytm med sitt myllrande folkliv som ändå känns lättsamt och avslappnat. På marknadsgatan Nishiki dori är det extra tydligt. Mängder av små stånd erbjuder läcker mat att prova, som grillad hel bläckfisk på pinne, friterat fläsk med majonnäs och sötstark sås, glass smaksatt med grönt te och nyfriterade munkar som tillsammans sprider en oemotståndlig doft längs hela gången. Små designshoppar som säljer handgjorda väskor och kläder samsas med sakebutiker och teförsäljare.

Marknadens mest kända butik är Artisugo, ett 450 år gammal familjeföretag som från början tillverkade svärd. I brist på efterfrågan specialiserar man sig numera på handgjorda kockknivar. Jag köper en outsägligt vass grönsakskniv och får mitt namn graverat med japanska tecken på bladet. Längst ner på den myllrande gatan ligger Tenmanguhelgedomen, ett rofyllt tempel där man kan koppla av några minuter.

Museum och sevärdheter i Kyoto

På Museum of Kyoto finns utställningar med modern konst i bottenvåningen. I huvudbyggnadens permanenta utställning visas hur det såg ut i Kyoto förr i tiden. Vill man i stället se det med egna ögon kan man ta sig till de gamla kvarteren runt Teramachi dori.

Längs väggarna på Kyotos äldsta tehus Ippodo står gamla urnor med te. Blankslitna trägolv och mörkbetsat tak ger en känsla av att kliva rakt in i 1500-talet. Här kan man köpa med sig te i lösvikt eller sitta ner i serveringen med en kopp grönt, vispat machate och liten mochi, en sötad bönbakelse. Mittemot Ippodo ligger pappersbutiken Kamiki Kakimoto som säljer washipapper, penslar och bläck, perfekta om man vill öva upp sina kalligrafifärdigheter.

Det mest kända kvarteret i Kyoto är annars Gion, hemvist åt stadens geishor, eller geiko som de kallas här. Man ser dem gå mellan de låga trähusen där röda papperslanternor svänger ovanför restaurangernas dörröppningar.

Japansk skönhet i Kyoto

Det Kyotobaserade skönhetsmärket Yojiya är oerhört populärt i hela Japan. Det finns ett tiotal butiker i Kyoto och den i Gion är nästan alltid fylld av kunder. En av Yojiyas mest populära produkter är tunna läskpapper som suger upp olja från huden. Yojiya har också bra solskyddsprodukter, foundations, lyxiga sminkborstar i olika storlekar och puffar mjuka som marshmallows.

En dag följer vi Filosofens promenad i östra Kyoto, en grusväg utmed den körsbärsträdskantade floden mellan Silverpaviljongen och Nanzenjitemplet. Här finns charmiga butiker, kaféer, vackra utsiktspunkter och några av Kyotos viktigaste tempel.

LÄS OCKSÅ: Den ultimata reseguiden till Japan – städerna, upplevelserna och maten

Teceremoni – ett måste i Kyoto

Ett besök i Kyoto är inte komplett utan en teceremoni. En formell teceremoni kan ta flera timmar, så de som erbjuds för turister är en koncentrerad version. Teceremonin handlar om att umgås och visa vördnad, så vi inleder med att presentera oss för de övriga deltagarna. En kvinna i kimono glider in med små steg och visar under en långsam, knäpptyst ritual hur man brygger och serverar sin gäst en kopp matchate.

Men Kyoto handlar inte bara om det förflutna. Trots sitt välbevarade arv omfamnar staden även framtiden. Området runt stationen är fullt av moderna byggnader, här finns flera universitet och en blomstrande it-bransch. Det var bland annat i Kyoto som spelsuccén Nintendo skapades. Kyoto är också hem för Japans internationella mangamuseum. Och geishorna vi möter på gatan har givetvis en mobiltelefon i handen. Det är bara att konstatera att Kyotos största charm är det faktum att staden lever både i historien och i nutiden med samma lätthet.

Guldpaviljongen i Kyoto Foto: 2011 Ulf Andersen

Sevärdheter i Kyoto – guide till platserna du inte får missa

SJUNGANDE GOLV

Nijo-palatset

541 Nijojocho

Det vackra Nijo-palatset var bostad för några av Kyotos främsta shoguns och stod klart 1603. Palatset är berömt för sin fantastiskt vackra arkitektur med skjutdörrar av trä och golv som låter som fågelsång när någon går på det, som en säkerhetsåtgärd mot inkräktare. I dag är palatset med på Unescos världsarvslista.

TEMPEL AV GULD

Guldpaviljongen

1 Kinkakujicho

Kinkaku-ji, guldpaviljongen, är en av Kyotos absoluta sevärdheter. Templet uppfördes på 1300-talet, men fick återuppföras 1955, efter att en tempelpräst bränt ner det. Templet är täckt med bladguld och är en exakt kopia av det gamla Kinkaku-ji.

GEISHORNAS KVARTER

Gion

De trånga, vackra gränderna i stadsdelen Gion är i sig väl värda ett besök. Mellan de låga trähusen finns flera marknader, många nattliga nöjen och möjligheten att få se geishor. Stadsdelen pulserar av liv med restauranger, tehus och butiker – det mesta i japansk tappning. Särskilt vackert är det kring Hanami-koji, en gata som kantas av traditionell japansk arkitektur med gamla restauranger och tehus som regelbundet har uppträdanden med geisha.

ZEN-TRÄDGÅRD

Ryōan-ji

ryoanji.jp

Berömd och ytterligt enkel zenträdgård med låga murar, femton stenar assymetriskt utplacerade på vitt grus.

PROMENERA LÄNGS FLODEN

Filosofens promenad

Sakyo-ku mellan Ginkaku-ji och Nyakuoji-jinja.

Tetsugaku-no-michi är namnet på en två kilometer lång promenad där filosofiprofessorn Kitaro Nishida en gång i tiden brukade vandra. I dag ligger många små marknader längs vägen och körsbärsträd växer längs promenaden vid floden.

Frukost på ryokan Tazuru

Boende i Kyoto – guide till bästa hotellen

TRADITIONELLT VÄRDSHUS

Ryokan Tazuru

179-1 Minoya-cho, Kiyamachi-dori-Matsubara-agaru, Shimogyo-ku

 tazuru.com

Ett ryokan är ett traditionellt värdshus där man sover på golvets tatamimattor, ofta med skjutdörrar av papper mellan rummen. Middag ingår ofta i priset. Ligger centralt vid floden och serverar japansk frukost och middag. Dubbelrum cirka 2 800 kr/natt.

NÄRA SEVÄRDHETER

Hyatt Regency Kyoto

644-2 Sanjusangendo-mawari, Higashiyama-ku

 kyoto.regency.hyatt.com

Lyxigt hotell söder om Gion, nära tågstationen och mittemot Nationalmuseum med stora samlingar av traditionell japansk konst. Många intressanta tempel runtomkring. Dubbelrum cirka 3 100 kr/natt

SOV I EN KAPSEL

9Hours

588 Teianmaeno-cho, Shijyo, Teramachi-dori, Shimogyo-ku

 ninehours.co.jp/en/kyoto/

Kyotos billiga kapselhotell är kanske inget för längre vistelser, men om man vill prova en natt rekommenderas nybyggda 9 Hours. Vitt, rent och fräscht, som hämtat ur en science fiction-film. Många kapselhotell riktar sig till män men detta har även en sektion för kvinnor. Ligger längs Teramachi, strax söder om Nishiki-marknaden. Enkelrum från 200 kr/natt.

BRA SERVICE

Tokyu Hotel

Gojo-sagaru, Horikawa-dori, Shimogyo-ku, Kyoto-shi

 kyoto-h.tokyu hotels.co.jp/en

I korsningen Gojo/Horikawa ligger detta fräscha hotell med bra service, på promenadavstånd från tågstationen. Dubbelrum från 2 500 kr

Nishiki-marknaden Kyoto Foto: Copyright Cristian Baitg

Äta i Kyoto – guide till bästa restaurangerna

NUDELRESTAURANGER

Längs shoppinggatan Kawaramachi Dori i centrala Kyoto finns flera små hål i väggen som serverar läcker nudelsoppa. Välj mellan udon eller sobanudlar, vegetarisk eller med fläsk.

KLASSISKT KÖK

Teppankappou Sou

Oonishi-BldⅡ-1F 216-2 Nishino-cyo, Higashiyama-ku

 teppankappou-sou.com

Det finns många varianter av det klassiska Kyo-ryori-köket, där några är så exklusiva att de närmar sig besatthet, och en måltid kan kosta många tusen kronor. En mellanklassrestaurang är Teppankappou Sou med sina sex sittplatser. Man sitter framför kocken som förbereder måltiden medan du väntar.

EXKLUSIVT KÖTT

The Grill

644-2 Sanjusangendo-mawari, Higashiyama-ku

 kyoto.regency.hyatt.com

En av Kyotos finaste restauranger är the Grill på Hyatt Regency. Exklusivt kumamotokött tillagas över den vedeldade spisen mitt i lokalen.

LOKALA RÄTTER

Nishiki-marknaden

Nakagyo-ku

Den spännande marknaden ligger mitt i centrala Kyoto och är en perfekt plats om man vill prova på flera lokala rätter. Här finns fantastisk plockmat med allt från grillade spett och färska ostron till friterade munkar med teglass.

VEGETARISK TEMPELMAT

Shigetsu

tenryuji.com

Ta en tripp ut till templet Tenryu-ji i Arashiyama, väster om Kyoto och ät buddistisk, vegetarisk mat.

EXPERTER PÅ SAKE

Yoramu

35-1 Matsuyacho

En av Kyotos bästa sakebarer. Här guidar bartendern gästerna genom sakens underbara värld av olika sorter, styrkor och smaker.

SUSHI PÅ RULLBAND

Musashi Sushi

28 Shichiku Shimo Hommachi Kita-Ku

 sushinomusashi.com

Ett roligt sätt att äta sushi är Kaiten-sushi, rullbandssushi. Vid en bardisk plockar man de bitar som ser läckra ut, och betalar för antalet tallrikar man plockat på sig. Tallrikarna kostar runt 11 kronor styck. Musashi vid järnvägsstationen är en av Kyotos bästa.

Tehuset Ippodo i Kyoto

Shopping i Kyoto – guide till bästa köpen

Kyotos kommersiella kvarter ligger mellan Shijo-dori och och Sanjodori respektive Kawaramachi-dori och Karasuma-dori. Traditionella Kyoto-hantverk är till exempel te, rökelse, solfjädrar, kimonor, knivar och trädockor.

ALLT FÖR TECEREMONIEN

Ippodo

Teramachi-dori Nijo, Nakagyo-ku

 ippodo-tea.co.jp

Färskt, grönt te förpackat i vackra turkosa burkar finns på Ippodo, Kyotos ikoniska tebutik med över 300 år gamla anor. Här kan man också köpa det traditionella machateet som används vid teceremonier, tillsammans med en bambuvisp.

BEGAGNADE KIMONOR

Nya kimonor är vansinnigt dyra, men begagnade går att hitta på marknader och i små stånd längs Filosofens promenad i östra Kyoto. Från 300 kronor för en begagnad kimono.

KNIVAR FÖR PROFFSEN

Världens främsta knivar sägs komma från Kyoto, kockar från hela världen vallfärdar hit för att köpa arbetsutrustning. Aritsugu på Nishiki-marknaden är en av de bästa, här ingår en namngravyr på knivbladet. Från 1 100 kr för en mindre grönsakskniv.

Körsbärsblomning i Kyoto Foto: Sean Pavone 2015


Av: Malin Ståhl Hefvelin
Foto: Reine Hefvelin, iStock