Här är 2016 års hetaste resetrender (har du koll på bleisure och braggie?)
Vi blandar vardag med fritid, maraton med storstadsweekend och lokalitet med kravlöshet och maxar på så sätt resan under 2016. Självklart delar vi också våra unika upplevelser på sociala medier. Här är det hetaste resetrenderna i år.
Resetrender 2016: Bleisure – att förena nytta med nöje
I gränslandet mellan business och pleasure har det nya reseformatet bleisure vuxit fram, en sammanslagning av fritids- och arbetsresan. Tack vare teknikutvecklingen går många jobb att utföra lite varstans. Att dessutom den flexibilitetskrävande generationen millennials, personer födda mellan 1982 och 2004, blir allt fler på arbetsmarknaden gör att rörliga arbetstider blivit norm.
– Trenden handlar om att vi i allt större grad blandar ihop jobb och privat, inte bara på resa utan även i vår vardag, säger Malena Andersson, konsult och framtidsstrateg på Kairos Future. Om man reser med jobbet kanske man tar ledigt två dagar extra och stannar kvar. Det blir också vanligare att man åker på semester och jobbar två timmar på torsdag och en timme på fredag för att kunna komma iväg. Det handlar om att hitta flexibilitet så att man kan göra som man vill.
Att blanda affärsmöten med sightseeing och kultur ger oss en känsla av lyx och förhöjd livskvalitet, menar hon. Även semestern spås ändra form, anställda kommer att få två varianter av ledighet: en flexibel och en klassisk semester. Den flexibla versionen innebär att du fortfarande är kontaktbar, svarar på mejl och arbetar fast på lågvarv. Klassisk semester däremot går som tidigare ut på 100 procents avkoppling från jobbet, även virtuellt.
– Det handlar om att vi har det rätt bra, vi kommer leva ganska länge och vill maxa vår tid här på jorden, säger Malena Andersson.
LÄS OCKSÅ: Sugen på att åka på hälsoresa? Här är bästa tipsen inför träningsresan
Resetrender 2016: Hyperlokalitet – att låna någon annans liv
Den renodlade schablonen av turisten känns mer passé än någonsin. Vi vill inte längre semestra i en drömsk lyxtillvaro isolerade från verklighet och lokalbefolkning. I stället söker vi de genuina, lokala och unika upplevelserna.
– Det är en fråga om autenticitet, behovet har bara ökat och ökat och ökat, säger Sofia Ulver, docent och forskare i konsumtionskultur vid Lunds universitet. Det har nästan blivit absurt hur autentisk vi vill att resan ska vara! Samtidigt som vi bara vill ha det autentiskt på våra egna villkor, utan att tumma på bekvämligheten.
Som resenärer vill fantisera om att vi faktiskt bor i den där staden och lever det där livet. Återigen handlar det om att maximera tillvaron, vi hinner inte leva överallt, men genom en resa kan vi i alla fall få smakprov av andra verkligheter.
–Betydligt fler har en större disponibel inkomst. Därför har materiella ting tappat i exklusivitet, i stället väger upplevelser tyngre. På middagar pratades det förr om vilka fina sakerna man köpt, i dag pratas om unika upplevelser, förklarar Malena Andersson på Kairos Future.
Numera är alternativet att bo hemma hos reseortens lokalbefolkning allmänt vedertaget. Sajter som couchsurfing och Airbnb har ökat explosionsartat. I synnerhet Airbnb har använts av mer än 40 miljoner gäster och finns i över 34 000 städer. Genom att hyra någons hem tar vi klivet rakt in i lokalbefolkningens tillvaro.
Som en fortsatt utveckling på jakten efter lokalitet har fler och fler hemsidor med liknande koncept dykt upp. Med Rent a local friend kan man hyra en lokalbo för guidning och insiderinformation till reseortens guldkorn. Autenticitetsjakten har framför allt fallit den resande foodien i smaken; lokala vinodlingar, bryggerier och kvarterskrogar besöks allt flitigare av resenärer. Ett annat alternativ för matintresserade är sajten Eat with som erbjuder middagar lagade av lokala kockar hemma i deras privata kök.
Trenden är en blandning av imageskapande och sökande efter något nytt, något som särskiljer sig och får oss att känna oss lite mer speciella.
Resetrender 2016: Den uppgraderade hälsoresan – citysemester och träning i ett
Att vi vill röra på oss även under semestern har blivit självklart. Oberoende om du föredrar yogaretreats, surfläger eller maratonlöpning finns träningsresan du drömmer om redan färdigpaketerad. Likt andra resetrender vill vi även här maxa tiden genom att styra hälsoresan till en destination vi annars också velat besöka.
– Vi väljer evenemang efter vart i världen vi vill åka. I stället för att bara åka på en träningsresa vill vi maximera semestern och uppleva allt på en gång. Vi ser att fler reser till en storstad för att springa ett maraton. Fler städer satsar också på sportevenemang för att dra turister till staden. Många vill ha ett mål med träningen, Göteborgsvarvet har till exempel på tio år gått från 30 000 till 90 000 anmälningar, säger Malena Andersson på Kairos Future.
Att resa med hälsan i fokus innebär inte bara vanlig träning, nu vill vi också vårda vårt inre. Många drömmer om kravlösa resor utan måsten. Tysta resmål och stugliv efterfrågas mer som en följd av längtan efter både fysisk och psykisk återhämtning. Att promenera i naturen eller att resa till orter utan mobiltäckning och wi-fi har också blivit mer åtråvärt.
– Vi har rent statistiskt aldrig haft så mycket fritid som nu, samtidigt känns det som om vi har mindre tid eftersom vi försöker pressa in så mycket som möjligt i veckorna. Det kan i framtiden innebära att själva semestern tillägnas åt att göra precis ingenting, säger Malena Andersson på Kairos Future.
Resetrender 2016: Braggie – bilden styr semestern
Det nya fenomenet ”braggie” är en blandning av semesterbilder och skryt dolt i snygga Instagramfilter. Likt sin kusin ”selfien” har braggie-bilden som mål att visa en förskönad bild av verkligheten i sociala medier.
Reseindustrin har inte varit sen på att snappa upp trenden, som ju är en guldgruva rent marknadsmässigt. Denna virala variant av WOMM-reklam, word of mouth marketing, tillhör den mest effektiva formen av publicitet.
– I stället för att gå till Lonely Planet och fråga vad de tycker skriver vi på Facebook och frågar våra vänner i stället. Vi lyssnar hellre på våra vänner än på experterna. Om en kompis gillar samma saker som oss kommer vi högst troligen också att gilla det som hen rekommenderar, säger Malena Andersson.
Tack vare sociala media har avståndet mellan hotell och resenär minskat. Genom att dela tävlingar och rabatter på sina privata medieflöden blir gästen en representant för hotellet. Vissa hotell har gått så långt att de guidar gästen till hotellets bästa plats för den ultimata Instagram-bilden. Hotell 1888 i Sydney fångade tidigt upp trenden och erbjuder en gratis natt till gäster med över 10 000 följare på Instagram. Gäster med en mer normal mängd följare kan tävla om gratisnätter genom att ladda upp bilder från det fotogeniska hotellet med tillhörande hashtags.
För att optimera gästens vistelse gör hotell och resebyråer mer research online. Bli inte förvånad om ditt favorit-snacks finns på hotellrummet när du checkar in. Eller om hotellet erbjuder en personlig guide med tips utformade efter dina intressen. ”For me – semestern” är ett direkt resultat av braggien och kravet på genuina upplevelser.
– Det resenären egentligen är ute efter är att man vill känna sig unik. Här kommer det att hända grejer på servicefronten, säger Sofia Ulver, docent och forskare i konsumtionskultur.
Resetrender 2016: Resor med mening
Som med alla trender svänger pendeln förr eller senare och anti-trendrörelsen tar vid. På senare år har man börjat prata om ”The big tech backlash-movement” som handlar om att skala bort surret av det moderna samhällets ständiga uppkoppling för att under resan återgå till naturen. Nästa år vill vi semestra i en bekväm lightversionen av filmen Wild med Reese Witherspoon i huvudrollen. Vi vill andas ren luft och matcha IPA-ölen och vegandieten med kroppsarbete. Med organisationen WWOF, world wide opportunities on organic farms, reser vi till bondgårdar och arbetar för mat och husrum. Trenden lockar främst resenären med förkärlek till ekologiskt och närproducerat.
Vi vill att våra resor ska ha mening. Helst ska det också se bra ut och vara en förlängning av vår politiska och ideologiska ställning. Vi väljer allt oftare att volontärarbeta på resan; hjälpa till på barnhem i Indien, rädda elefanter i Afrika eller sköldpaddor på Costa Rica.
– Vi kommer att se ännu fler volontärresor. Det handlar om att vi har det bra här i Sverige och i varje nyhetssändning får vi bilder på någonstans i världen där människor inte har det lika bra som vi, och då vill man dela med sig, säger Malena Andersson på Kairos Future.
Det blir allt vanligare att låta resan handla om medmänsklighet och flytta fokuset från sig själv. I somras valde många svenskar att lägga semesterdagar på att resa till Grekland för att hjälpa till under rådande flyktingkatastrof.
Att märka resor med Fair trade holidays och Green label holidays är en annan trend som spås öka för att garantera en ekologisk resa.
– Vi reser mer än någonsin och generellt är det fortfarande det snabbaste och billigaste ressättet som gäller. Däremot kan man redan nu se att personer födda mellan 1995 och 2000 har mer krav på hållbarhet. Så det går åt rätt håll, men det kommer ta tid, säger Malena Andersson på Kairos Future.
Resetrender 2016: Hit vill vi resa 2016
I regel är de destinationer som trendar nästa år platser som varit svåråtkomliga tidigare på grund av bland annat epidemier, krig och politiska oroligheter. Trots det står klassikerna fortfarande högt i kurs.
– Hos majoriteten är det London som alltid ligger i topp, direkt efter finns New York. Mest besökta länder är fortfarande Spanien, Italien och Turkiet, säger Malena Andersson på Kairos Future. Mathipstern åker till Peru, det är mycket som händer där nu i matväg. Hipstern åker fortsättningsvis till storstäder men har till exempel i New York lämnat Williamsburg och letat sig vidare till andra alternativa förorter med fokus på konst, kultur och mat. Åker hipstern till London är det Shoreditch som gäller.
1. Sri Lanka – Efter både flodvågskatastrof och inbördeskrig gör landet comeback med sin härliga mix av asiatisk kultur och paradisstränder.
2. Burma – Asiens doldis har under de senaste åren öppnat upp gränserna och satsat på turismen, framför allt det burmesiska köket lockar den resande foodien.
3. Colombia – Kriminalitetsstämpeln efter Pablo Escobars kokainvälde har äntligen suddas ut. Fram träder ett kulturrikt Colombia med allt från tropiska stränder och mayaruiner till snöbeklädda berg och salsa barer.
4. Afrika – Kontinenten genomgår en renässans, vi vill åka på safari i Tanzania och dyka med vithajar i Sydafrika.
5. Kuba – Femtio år av frostiga relationer med USA har gjort att det känns som om tiden stått still på denna karibiska ö. Nästa år passar vi på att uppleva det autentiska Kuba innan den amerikanska turismen tar över.
6. Alaska – Naturälskaren och äventyrs-junkien som söker nya oupptäckta resmål tar sig nu an USA:s nordligaste delstat.
7. Antarktis – När backpackern kryssat av sex av sju världsdelar finns det bara en plats kvar, Antarktis!
Av: Moa Lindstedt
Artikeln publicerades ursprungligen i Damernas Värld nummer 1 2016. Vill du vara säker på att inte missa fler liknande tester kan du prenumerera på tidningen. Just nu hittar du förmånliga erbjudanden här.