Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rojalist javisst? Här är 5 tv-serier om kvinnliga monarker

Att göra tv-serier om kvinnliga monarker har blivit populärt, speciellt de brittiska drottningarna. Här är ett gäng tv-serier att kolla upp om du gillar glänsande tiaror, smarriga intriger och förföriskt frasande klänningstyg.

Tv-serier om kungligheter är populära, och hittills har vi sett många serier om män, riddare och kungar. Här är fem serier där kvinnorna och drottningarna får stå i fokus.

5 tv-serier för dig som gillar kungligt

1. THE CROWN

https://www.youtube.com/watch?v=JWtnJjn6ng0

Den nuvarande brittiska regenten Elizabeth II står i fokus i den hyllade Netflix-serien The crown. I de två första säsongerna är det Claire Foy som spelar drottningen, men när säsong tre drar i gång senare i år är det Olivia Colman (som nyligen knep sin första Oscar för rollen som en annan drottning, nämligen den engelska 1700-talsdrottningen Anna i filmen The favourite) som får bära handväska och knäppekofta. The crown är enormt välgjord och välspelad och en ren fröjd för den som gillar mixen av 1900-talshistoria och vackra kläder.

2. THE WHITE QUEEN

https://www.youtube.com/watch?v=ydneyl2S30o

Denna brittiska serie blev svenska Rebecca Fergusons biljett till de riktigt stora rollerna, och gav henne en Golden Globe-nominering 2014. Serien utspelar sig under de engelska inbördeskrigen i mitten av 1400-talet, då ätterna Lancaster och York båda gjorde anspråk på den engelska tronen. Rebecca spelar Elizabeth Woodville, som senare gifte sig med kungen Edvard IV, från ätten York.

3. VICTORIA

https://www.youtube.com/watch?v=dwoHPrQ5M10

Jenna Coleman har gjort succé i rollen som den unga drottning Viktoria, som föddes 1837 och blev statsöverhuvud blott 18 år gammmal. Hon satt sedan på den brittiska tronen i nästan 64 år, ett rekord som dock har slagits av den nuvarande drottningen, Elizabeth II. Serien fokuserar på Viktorias unga år och mötet med den blivande - och högt älskade - maken och bundsförvanten Albert. Efter hans död, bara 42 år gammal, bar hon svart resten av livet.

4. THE SPANISH PRINCESS

https://www.youtube.com/watch?v=xQp27JgzJpg&t=19s

Den här nya C More-serien handlar om Katarina av Aragonien, som var Englands drottning 1509-1533. Hon föddes i Spanien och kom till England när hon var 16 år gammal, och serien fokuserar på just de här åren. Hon gifte sig med tronarvingen Arthur, som dog kort efter det, och några år senare gifte sig Katarina med hans yngre bror, den blivande kungen Henrik VIII. De var gifta i 20 år tills Henrik föll för Anne Boleyn och annullerade äktenskapet med Katarina.

5. REIGN

Foto: Ben Mark Holzberg/The CW

Det har gjorts många serier och filmer om Elisabet I, den ikoniska drottningen med det vitpudrade ansiktet. Hon är en av huvudfigurerna även i serien Reign, som berättar - mer eller mindre historiskt korrekt - om rivaliteten mellan den engelska regenten och hennes skotska släkting, Maria Stuart, som många ansåg var den som borde sitta på tronen. Reign lägger stort fokus på fulspel och intriger, och kan väl bäst beskrivas som en härlig såpoperna i 1500-talsmiljö med väldigt tjusiga kläder.