Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Imponera med en proffsig moussetårta.Imponera med en proffsig moussetårta.Imponera med en proffsig moussetårta.
Imponera med en proffsig moussetårta. Foto: Helén Pe

Så bakar du drömtårtan – expertens bästa tips

Inget toppar av festen som en riktigt lyxig tårta. Damernas Världs egen tårtexpert Cecilia Hagerling Larsson delar med sig av alla proffs-tipsen – och godaste receptet.

I Cecilia Hagerling Larssons bok Tårtor, lager för lager – steg för steg, delar hon med sig av några av sina härligaste recept. Men för att baka drömtårtan krävs mer än mjöl och grädde. Här tipsar Cecilia om sina bästa knep och prylarna som hjälper dig att lyckas. Recept hittar du längst ner i artikeln.

– Tårtor är härliga, vackra, och man kan göra så mycket med dem både när det gäller smak och dekoration. Jag gillar att man inte behöver välja, man kan kombinera många saker som man tycker är goda i samma bakverk, säger Cecilia Hagerling Larsson.

Cecilia Hagerling Larsson delar med sig av sina bästa tårt-tips.Cecilia Hagerling Larsson delar med sig av sina bästa tårt-tips.Cecilia Hagerling Larsson delar med sig av sina bästa tårt-tips.
Cecilia Hagerling Larsson delar med sig av sina bästa tårt-tips. Foto: Helén Pe

Vilka är dina bästa tårt-knep?
– Jag älskar mousse-tårtor, och för att få den perfekta formen behöver man en tårtring och tårtplast – det gör allt lättare.

Alla dina vackra dekorationer, hur gör du dem?
– Jag använder silikonformar som man kan gjuta olika former i. Perfekt när man vill dekorera med querneller, kupoler eller annat! Ett roterande tårtfat underlättar för att smidigt dekorera tårtan och göra enkla mönster i krämen.

Vad mer ska man tänka på om man vill att tårtan ska se så där konditoriproffsig ut?
– Ett lätt sätt att få tårtan att se avancerad ut är att spritsa snyggt. Använd spritstyllar i metall och öva för att få den proffsiga touchen. 

Vilka andra prylar kan vara bra att ha i sitt tårtkök?
– En palettkniv är väldigt användbar, liksom en bra slickepott.

En snygg bunke vill man ju ha också?
– Absolut, jag använder Margerethe-skålar från Rosti Mepal, men det finns massor att välja på.

Sedan vill man ju servera sin tårta på ett tjusigt sätt, vad rekommenderar du då?
– Ett stilrent tårtfat och så en vacker tårtspade till.

Det behöver du – Cecilias lista för att lyckas med drömtårtan

TÅRTRING

Tårtring från Blomsterbergs. Mer info – köp här (länk till återförsäljare). 

 

SILIKONFORM

Silikonform kupoler från Silikomart. Mer info – köp här (länk till återförsäljare). 

 

SPRITSTYLLAR I METALL

Blomsterbergs Spritstyllset i 24 delar. Mer info – köp här (länk till återförsäljare). 

 

PALETTKNIV

Vinklad palettkniv från Grimstorp, 24,5 cm. Mer info – köp här (länk till återförsäljare). 

 

TÅRTFAT

Tårtfat Swedish Grace från Rörstrand. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).  

 

TÅRTPLAST

Plastfolie 8 cm från Blomsterbergs. Mer info – köp här (länk till återförsäljare). 

 

TÅRTSPADE

Tårtspade Profile från Brabantia. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).  

 

SLICKEPOTT

Slickepott EASY från Rig-tig. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).  

 

SKÅL

Skål Margrethe 2 L från Rosti Mepal. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).  

 

ROTERANDE TÅRTFAT

Roterande Tårtfat, 28 cm, från Sweetly Does It. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).  

Cecilias drömmiga moussetårta

Foto: Helén Pe

KLADDKAKA TILL BOTTEN

Du behöver:
Springform, 18 cm i diameter
50 g smör
½ dl neutral olja
2 ägg
1 dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
½ dl ljus sirap
2 dlvetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
2 krm salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på springformen. Smöra och bröa kanterna med kakao för finare färg och godare smak.

2. Smält smöret och häll i oljan. Blanda ägg med strösocker och farinsocker i en bunke, men vispa inte luftigt.

4. Rör i resten av ingredienserna samt smörblandningen.

5. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter. 

6. Låt kakan svalna helt, då är den godast och smakar mest choklad.

CHOKLADMOUSSE
Dubbla satsen om du vill gjuta chokladqueneller 

Du behöver:
2 ¼ dl vispgrädde
¾ dl strösocker
drygt 1 msk vatten
1 ägg
3–4 äggulor
160 g mörk choklad, 70 %

Gör så här:
1. Vispa grädden lätt i en bunke och ställ kallt.

2. Häll socker, vatten, ägg och äggula i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ bunken över ett vattenbad. Vispa hela tiden och låt blandningen tjockna tills den når 82 grader.

3. Vispa blandningen fluffig och sval med assistenten.

4. Hacka chokladen och smält i en bunke över vattenbadet tills den är cirka 55 grader varm.

5. När chokladen har rätt temperatur och äggvispet är svalt och luftigt: vänd ner 1/3 av grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan ner äggvisp och grädde växelvis i blandningen. Vänd försiktigt runt med slickepott tills allt är blandat.

6. Om du vill: gör queneller och frys in.

HALLONMOUSSE
Dubbla satsen om du vill gjuta dekorationer i silikonformar.

Du behöver:
2 gelatinblad
1 ¾ dl vispgrädde
175 g hallonpuré
1 äggvita
¾ dl strösocker
1 tsk pressad citron
½ krm salt

Gör så här:
1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten cirka 10 minuter. Vispa grädden lätt och ställ i kylen.

3. Värm upp hälften av purén. Krama ur gelatinbladen, tillsätt och rör tills de smält. Blanda med resten av purén.

4. Vispa äggvita, socker och citronsaft i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ den över ett vattenbad och vispa tills blandningen blivit 60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten tills du har en glansig och sval maräng.

6. Blanda samman maräng och puré, lite i taget. Vänd ner grädde och salt.

7. Om du vill: gjut kupoler och frys in.

MONTERING
1. Se till att bottnen är sval när du gör chokladmoussen.

2. Placera brownien i en justerbar tårtring och spänn fast tårtplast på

insidan. Strö över pekannötter. Häll på ett lager chokladmousse och låt stelna i frys eller kyl.

3. Gör hallonmoussen och fyll på med ett lager i formen. Frys hela tårtan så du sedan smidigt kan dra loss plasten.

5. Låt tina i kylen på ett fat.

6. Om du gjutit queneller och kupoler vränger du dem djupfrysta ur formarna. Placera dem på tårtans topp och spritsa eventuellt på ganache och dulce de leche. (??)

7. Låt moussekupolerna tina, strö över vaniljsmulor och vacker oxalis.

MJÖLKCHOKLADGANACHE

Du behöver:
225 g mjölkchoklad, 40 %
1 ½ dl vispgrädde
drygt 1 msk honung
15 g rumsvarmt smör
1 ½ krm salt

Gör så här:
1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och låt stå cirka 30 sekunder.

2. Rör om. Tillsätt smör, salt och eventuell smaksättning. Rör tills ganachen är mjuk och slät.

3. Lägg plastfolie direkt mot ganachen så den inte får kontakt med luft.

5. Låt  stå i rumstemperatur några timmar tills ganachen svalnat och stabiliserats,

VANILJSMULOR

Du behöver:
1 ½ dl vetemjöl
50 g kallt smör
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt vatten
½ tsk bakpulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa.

2. Lägg ut massan på en plåt med bakplåtspapper.

3. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Smulorna ska ha fått lite färg innan du tar ut dem.

Cecilias bok Tårtor, lager för lager – steg för steg.  Klicka på bilden för att komma direkt till återförsäljaren.Cecilias bok Tårtor, lager för lager – steg för steg.  Klicka på bilden för att komma direkt till återförsäljaren.Cecilias bok Tårtor, lager för lager – steg för steg.  Klicka på bilden för att komma direkt till återförsäljaren.
Cecilias bok Tårtor, lager för lager – steg för steg. Klicka på bilden för att komma direkt till återförsäljaren. Foto: Helén Pe / Förlagsbild/Norstedts

Fler av Cecilias härliga tårtrecept hittar du i hennes bok Tårtor, lager för lager – steg för steg. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).