Hemma hos Underbaraclara –
Hemma hos Underbaraclara – Foto: Lina Eidenberg Adamo

Hemma hos Underbara Clara – kika in i lantliga idyllen fylld av retroskatter

Entreprenören Clara "Underbara Clara" Lidström var en tidig favorit i den svenska bloggosfären, och hon har vid sidan av sin blogg gett ut flera böcker, startat ett klädmärke och driver en podd. Vi hälsar på hemma hos henne och maken Jakob i tvåvåningsvillan i Västerbotten och möts av mönstermagi, retroskatter och vackra utsikter i ett hem som är en hyllning till den svenska tanten.

Det tar cirka 50 minuter att köra från Umeå flygplats till byn Tvärålund, kanske 45 om man inte missar en avfart och får ta en kort omväg ... När vi kör fram till huset möter vi några grannar som kollar lite suspekt på den främmande hyrbilen, det kanske inte är så ofta som folk kommer på besök här i byn med drygt 300 invånare. Men när de gör det vet de flesta nog vilket hus de ska till.

CLARA LIDSTRÖM "Underbaraclaras"

ÅLDER 31 år.

GÖR Bloggare på Underbaraclaras.se, driver klädmärket Miss Clarity, författare, föreläsare, fotograf, krönikör med mera.

BOR Tvärålund, Västerbotten.

FAMILJ Maken Jakob Lidström, barnen Bertil, 6 år, och Folke, 3 år.

AKTUELL Boken Hjälp jag är utmattad släpps i april, ny kollektion för Miss Clarity, podden En underbar podd med Clara och Erica.

Clara "Underbara Clara" Lidström har över 68 000 följare på Instagram, en av Sveriges största bloggar och en populär podd. Hennes, Annakarin Nyberg och Anna Lidströms klädmärke Miss Clarity har släppt tre populära kollektioner, hon är en frekvent föreläsare och krönikör, uttalad feminist, har sommarpratat i radio, skrivit och plåtat kok-, barn- och inredningsböcker, och i den nya boken Hjälp jag är utmattad som släpps i april undersöker hon och Erica Dahlgren ett av vår tids största folkhälsoproblem. Att säga att hon har många strängar på sin lyra är en underdrift, hon spelar snarare harpa.

Hunden Melker slappnar av i vardagsrumssoffan. Foto: Lina Eidenberg Adamo

– Har du varit i Västerbotten förut? frågar Clara Lidström när hon sätter på kokkaffet på gasspisen i det mintgröna 1950-talsköket.

Det har jag inte. Men det är lätt att förstå att man trivs här.

Huset ligger vid en stor åker, och utsikten över den omgivande naturen från de spröjsade fönstren är helt oförstörd.

– Jag älskar att se landskapet förändras. I stan blir det grått och smutsigt. Men här är naturen bara naturen, det finns liksom inget dåligt väder på landet ... Eller, är det jättedåligt väder kanske man inte kan ta sig någonstans.

Men det var faktiskt avskildheten som lockade dem.

Clara Lidström sitter vid sin älskade punschveranda, som var hennes 30-årspresent till sig själv. Claras klänning kommer från det egna klädmärket Miss Clarity. Foto: Lina Eidenberg Adamo

– Vi flyttade hit när jag var runt 21-22 år gammal, berättar Clara (nu 31). Vi bodde i stan, min mamma hade precis gått bort och jag orkade inte jobba så mycket. Jag behövde ordna upp mitt liv och längtade bort från stan. Ja, Umeå är ju en rätt liten stad med era mått mätt, men jag ville ifrån stöket. Jag hade alltid drömt om ett slags Bullerby-tillvaro.

"Vi fick syn på badkaret på våra grannars uppfart. Det skulle slängas då det saknade ytterplåtar. Jag oljade in det med rå linolja, och nu är det rostiga badkaret en snygg detalj i badrummet. Och så är det så klart härligt att bada i också", säger Clara. Foto: Lina Eidenberg Adamo

När Clara och hennes man Jakob Lidström hittade villan i Tvärålund var det lite av ett ruckel. Husets golv var täckta av plastmattor, väggarna var antingen svampmålade eller hade ruskiga tapeter och 1980-talsköket var fuskskadat. Men med deras dåvarande ekonomi var priset på cirka 200 000 kronor vad de hade råd med. Så det fick gå.

– Vi har renoverat bit för bit, vi har bott här i nästan tio år och har väl en tredjedel av jobbet kvar. Det har fått ta tid, ibland har orken varit låg och då har renoveringen fått stå tillbaka. Nu ska barnen (Bertil, 6 år, och Folke, 3 år) få större rum, och jag ska bygga en ateljé där jag kan arbeta.

Clara beskriver själv sin stil som tantig. Och det är verkligen inget negativt.

– Jag gillar tanter, och älskar tantiga saker och kläder. Det finns väl en trygghetsfaktor i det, jag har alltid känt mig allra tryggast hemma hos mormor och farmor. Min stil gör att jag når ut både till äldre kvinnor som blir nostalgiska och till unga tjejer som är lika tanttokiga som jag. Sen är det ju först på senare år som vi har fått bättre ekonomi ... I början var det mycket av nöd och inte av lust som vi fick köpa gamla saker.

Den lilla soffan vid fönstret var Claras mormor och morfars. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jakobs stil är dock raka motsatsen till Claras.

– Min man är yogalärare, bonde och företagare, och han är jätteminimalistisk. Han skulle kunna sova på en futon på golvet och äga tre saker. Men han låter mig hållas.

Hunden Melker kommer glatt och hälsar på gästerna i köket. Man kanske kan tro att det klassiska 1950-talsköket är original, men så är det alltså inte.

– Den här kökssoffan till exempel, säger Clara och pekar på den lilla soffan vid fönstret i matsalen. Den stod hos mormor och morfar, den var en del av deras allra första möblemang när de var nygifta. Bordet i matsalen är över 200 år gammalt, och många av möblerna är om inte jämngamla så i alla fall runt 100-årsstrecket.

Den antika vedspisen är mest dekorativ – men den fungerar. Foto: Lina Eidenberg Adamo

– Många nyproducerade saker är väldigt kortlivade, men de här gamla möblerna kommer att fortsätta att hålla sig fina om man vårdar dem rätt. Jag är inte ett fan av slit och släng-kultur. Såklart finns det en stor miljöaspekt i det, men framför allt föredrar jag verkligen äldre saker – jag tröttnar inte på dem på samma sätt som jag gör på nyproducerade prylar. Fast jag har två "nya" möbler, soffan och sängen, erkänner Clara.

Det gäller även porslin och köksattiraljer. Clara har väldigt, väldigt mycket porslin ("skåpen är proppfulla") och talar sig varm om att man måste våga använda finporslinet, annars är det ju ingen mening att ha det.

"Jag fick mitt 50-talskök av en bloggläsares mormor, och kompletterade med delar från en byggnadsvårdsbutik. Man måste inte köpa ett nytt kök för att det ska bli fint", säger Underbara Clara. Foto: Lina Eidenberg Adamo

– Funktion kommer i andra hand för mig. Det estetiska är viktigare. Vi har barn, men vi har piedestaler med vaser, finporslin, fotogenlampor ... Saker går sönder. Vi äter på vita dukar som vi spiller på – då kan man bleka dem. Är det något som man kan lära sig av den äldre generationen tanter är det att laga saker i stället för att köpa nytt hela tiden. Min mormor sköljde ur plastpåsar, tejpade trasiga burkar och stoppade strumpor.

Att saker blir lite nötta och stötta behöver ju faktiskt inte vara något negativt.

Väggen ute på punschverandan är dekorerad med en mix av fyndade tavlor och ärvda favoriter. Foto: Lina Eidenberg Adamo

– Perfektion är tråkigt. Det är konstigt att vi strävar efter att allt ska vara helt och rent, medan människor som vi tar till hjärtat ofta är lite trasiga. I Japan lagar man sprickor med guld. Det är fint tycker jag. I stället för att dölja det trasiga kan man ju faktiskt göra något vackert av det.

Vi flyttar oss ut till den röda punschverandan, som var Claras 30-årspresent till sig själv.

– Det har kostat både tid och pengar att få klart den, men det var så värt det. Jag har alltid velat ha en veranda, så jag frågade min kompis som är arkitekt och hon sa att det bästa var att köpa en gammal punschveranda. Jag hittade en på en byggnadsvårdsbutik. Det tog jättelång tid att få klar den, vi hade hjälp med själva bygget och jag tror jag la fyra veckor bara på att måla den invändigt och utvändigt. Nu kan man sitta där och läsa och gömma sig lite. Så är det ett bra kallskafferi på vintern också.

Över pianot syns förutom en antik lampa och speglar en nyare radio i retrostil. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Ett kallskafferi kanske inte är så vanligt i dag, men för Clara och hennes familj är det toppen då de odlar mycket själva och vissa månader är nästan självförsörjande. De odlar även till andra, och säljer grönsakskassar tillsammans med vänner från byn.

SHOPPA NYGAMMALT!

Sugen på att fynda antika möbler och second handpjäser? Här är tio hemsidor att börja jakten på:

svenskaloppisar.se

loppiskartan.se

redcross.se

myrorna.se

stadsmissionen.se

tradera.se

blocket.se

bukowskis.se

lauritz.com

facebook.com/marketplace

– På hösten kommer det mesta vi äter från oss själva. Då är det mycket kött från våra grisar eller från lokala jägare. Och mycket rotsaker. Har vi tur finns det fortfarande lite gurka, tomat och sallad kvar. Jag gillar att laga kåldolmar och annan husmanskost, även om jag blir sugen på sashimi ibland.

När man gör hemma hos-reportage måste man ofta flytta om lite för att få bilderna att bli så bra som möjligt när man ska fånga ett hems själ på några sidor. Men inte här. Allt är perfekt placerat.

Det är mycket svårare att inreda med vita väggar än med tapet.

– Jag jobbade i klädbutik i många år, och jag tänker lite likadant när jag inreder som när jag skyltade i butiken. Egentligen ser jag mig nog lite mer som en scenograf än som en inredare. Jag bygger liksom olika stilleben i huset, och inspireras mer av kostymdramer som Lotta på Bråkmakargatan och Fröken Frimans krig än av inredningstidningar.

"Jag gillar skönhet i små detaljer. Den här lilla kaffeservisen hittade jag på en loppmarknad. Kopparna är rätt opraktiska, man måste dricka väldigt snabbt för att kaffet inte ska hinna kallna, men jag älskar dem. Man kan aldrig ha för mycket porslin", säger Clara. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Underbara Claras bästa tips är dock att tapetsera.

– Om du inte känner dig så bra på inredning är det smart att sätta en lite finare tapet på väggen. Det är mycket svårare att inreda med vita väggar, även fast många tror att det är tvärtom.

Vad mer ska man tänka på för att få det ombonat och mysigt hemma?

– Kombinera färg med färg! Ös på med kuddar, plädar och gardiner –ta tio soffkuddar i stället för två! Sen älskar jag att inreda med massor av växter. Inte bara i fönster utan på golvet, på piedestaler och i bokhyllor ... Och böcker, såklart! Det är nästan den bästa inredningsdetaljen och får hemmet att kännas levande. Det verkar vara många som inte har böcker framme längre – jag förstår inte varför.