Så gör du Pom & Floras frukostar hemma – 5 recept från kaféets meny
Folk köar för att äta på det lilla kaféet Pom & Flora på Södermalm (och numera även i Vasastan) i Stockholm. Nu vill grundarna Anna och Rasmus Axelsson lära oss att laga deras fräscha frukostmat hemma. Här är fem av deras smarrigaste recept.
Recept på Pom & Floras frukostar - innehåll:
1. Chiapudding & yoghurt med hallon och tahinilönnsirap
2. Brioche med sylt och nötsmör
3. Banana split med grekisk yoghurt
4. Pain au chocolat med tre smaker
5. Lyxig gröt med hjortronsylt
År 2012 slog portarna till den lilla hörnlokalen på Bondegatan på Södermalm i Stockholm upp, och kaféet Pom & Flora tog sina första stapplande steg ut på Stockholms matscen. I dag är grundarna Anna och Rasmus Axelssons frukost hela dagen-koncept en succé. Med hyllande recensioner från New York Times och en till lokal i Vasastan i ryggsäcken är det inte förvånande att makarna nu släpper sin kokbok Frukost hela dagen.
– Vi har fått förfrågningar om att skriva en kokbok tidigare, men det kändes inte rätt i tiden. Vi ville känna att vi hade något nytt att säga, och att vi hade skapat något konkret och lite unikt, säger Anna Axelsson.
Boken utgår från samma koncept som deras kafé – gott och hälsosamt, utan att för den skull vara dietmat. Förutom klassiska Pom & Flora-recept, som bowls, mackor och smoothies, innehåller boken en hel del matnyttig information om råvaror.
– Bland annat pratar vi om chiafrön från olika fabrikat. De kan verkligen bete sig helt olika.
Det var när Anna var föräldraledig med parets andra barn som tankarna kring ett kafé började gro. Både Rasmus och Anna kom från en bakgrund inom restaurangbranschen, och de sena kvällarna på jobbet kändes inte som ett hållbart alternativ med två barn.
”Vi tar frukosten på fullt allvar, och nu kan våra gäster testa att laga vår mat hemma.”
– Jag stod och tittade ut genom fönstret i vår lägenhet på den tomma lokalen på hörnet med min son i famnen. Jag räknade människorna som gick förbi på gatan och tänkte att om vi lyckades nå tio procent av dem borde vi ha en business. När Rasmus blev föräldraledig slog vi upp dörrarna.
En av de största utmaningarna var att hitta rätt namn.
– Det var viktigt att det var personligt, och vad är mer personligt än våra barn? Pom och Flora är namnen på barnen i Babar, vilket är vår äldsta son Henrys favoritsaga. Det var när han tittade på en gammal tecknad Babarfilm som det slog mig hur bra det lät.
Kvarteret välkomnade Pom & Flora med öppna armar redan från början. Rasmus och Anna kände att de ville fylla ett hål som de hade saknat bland Stockholms olika kaféer, men som de upplevde fanns överallt utomlands. De ville skapa en tillflyktsort för frukost, där maten lagades på beställning och servicen var lika hög som på middagskrogar.



– Det visade sig väldigt snabbt finnas en hög efterfrågan. Till en början hade vi öppet från åtta på morgonen, men på grund av trycket började vi öppna tidigare och tidigare. I dag öppnar vi klockan sju, säger hon.
För Anna och Rasmus har det varit viktigt att laga mat som är mättande och bra, inte bara för kroppen utan även för miljön. De bestämde tidigt att alla ingredienser som används på Pom & Flora skulle vara antingen helt ekologiska eller närproducerade. Framför allt för att de råvarorna helt enkelt smakar bättre. Men för paret var det viktigt att fortfarande hålla en human prisbild.
– Det ska inte vara en klassfråga huruvida man har råd att äta bra mat ute eller inte.
Förutom det medvetna valet av råvaror serveras det även mest vegetariskt på Pom & Flora. Det är inte för att Anna och Rasmus själva är vegetarianer, utan för att ta hand om både kropp och miljö. Det hade krävts enorma mängder kött för att mätta kaféets hungriga gäster. Även tänket bakom att beställa à la carte har vissa hållbarhetskopplingar.
”Tänk biff, bea och pommes – fast kanske snarare ägg, avokado och färskt bröd.”
– Det känns självklart för oss. Vi vill verkligen inte kasta mat, det finns inte ens på kartan att gissa oss till hur många mackor som vi ska göra på morgonen och sedan låta dem bli liggande hela dagen. Nej, det är mycket bättre att göra saker på beställning, för både miljöns och smakens skull.
Varför paret har valt att fokusera på frukosten säger Anna är för att det är otroligt viktigt hur man startar sin dag.
– Vi vill ge våra gäster rätt stämning direkt på morgonen. Vi tar frukosten på fullt allvar, och nu kan våra gäster testa att laga vår mat hemma. I boken förklarar vi bland annat hur enkelt det kan vara att bara utgå från tre riktigt bra råvaror. Oftast är ju alla goda ting tre, så är det även i det klassiska köket ... Tänk biff, bea och pommes – fast kanske snarare ägg, avokado och färskt bröd.
Recept 1: 50/50 Chia + yoghurt med hallon & tahinilönnsirap
"Alla gillar inte chiapudding. Det förstod vi snabbt när vi började servera den, så vi ville skapa en rätt där vi kombinerade den på ett lite oväntat sätt och därmed kunde smyga in puddingen och glatt överraska gästen. 50/50 är i dag en av våra topp tre-storsäljare."
1 portion
1 dl chiapudding
1 dl turkisk yoghurt, 10 %
2 msk hallon
2 msk nötkross
1 msk tahinilönnsirap
Chiapudding, grundrecept
ca 4 dl/2 portioner
1 dl ekologiska chiafrön
½ tsk kanel
1 nypa salt
4 dl havremjölk, 3 %
Tahini med lönnsirap
ca 1,5 dl
1 dl tahini
½ dl lönnsirap
2 msk hett vatten
1. Häll chiafrön, kanel och salt i en bunke.
2. Vispa i mjölken genom att tillsätta lite i taget och vispa. Beroende på vilket fabrikat av chiafrön du köper skiljer sig mängden mjölk du behöver tillsätta. Blandningen ska bli krämig, så tillsätt mer mjölk om den blir för fast. Tänk som när du gör en risotto – rör om ordentligt, och se till att mata fröna med vätska. Låt stå minst 1 timme i kylen före servering. Håller cirka 2 dagar i kylen.
1. Mixa alla ingredienser till tahinilönnsirapen i en blender. Konsistensen ska vara lös vid mixningen, men den stelnar och blir krämig i kylen och håller cirka 2 veckor.
2. Lägg hälften chiapudding och hälften yoghurt i en skål. Lägg på hallonen, toppa med nötkross och tahinilönnsirap.
Recept 2: M & M Musses macka
"Den här mackan är uppkallad efter vår första stammis på Pom & Flora Odengatan. Sylt och nötsmör är en klassiker på andra sidan Atlanten, det här är vår version."



1 portion
1 skiva brioche, ca 2 cm tjock
Mandelsmör
Valfri sylt
Mandelsmör med kardemumma
ca 3 dl
3 dl ekologiska mandlar med eller utan skal
2 krm havssalt
1 tsk mald ekologisk kardemumma
1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Rosta mandlarna på en plåt mitt i ugnen i 30-40 minuter. Låt svalna.
2. Mixa med salt och kardemumma i en matberedare 10-15 minuter, tills blandningen blir som yoghurt i konsistensen. Smöret stelnar lite när det blir kallt.
3. Rosta briochen.
4. Bred på så mycket mandelsmör du vill och toppa med ett lager av din favoritsylt.
Recept 3: Banana split
"Många frukter och grönsaker har kort säsong, men en frukt som man alltid kan lita på är bananen: mättande och rik på kalcium och kolhydrater."
2 portioner
3 ½ dl grekisk yoghurt, 10 %
1 dl kokoschips
2 ekologiska bananer
2 dl chokladgranola
2 tsk lönnsirap
Chokladgranola
ca 2 liter
1 liter ekologiska havregryn
2 dl hela skalade mandlar
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 tsk havssalt
1 dl kokosfett
1 ½ dl honung
2 msk ekologisk kakao
2 dl kokoschips
2 dl torkade, tärnade ekologiska aprikoser
½ dl kakaonibs
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
2. Blanda havregryn, mandlar, pumpakärnor, solrosfrön och salt i en bunke.
3. Smält kokosfett, honung och kakao i en kastrull. Häll det över grynen och blanda. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta cirka 30 minuter, rör om efter halva tiden. Låt svalna.
4. Blanda ned kokos, aprikoser och kakaonibs.
5. Vispa ihop yoghurt och kokos.
6. Skala bananerna, dela dem på längden och lägg dem i en djup tallrik. Lägg kokosyoghurten mellan bananhalvorna.
7. Strö granola över och droppa lönnsirapen på bananen.
Recept 4: Pain au chocolat med tre smaker
Tips! Du behöver inte baka egna croissanter för att lyckas med detta recept – köp dem från ett kvalitetsbageri och toppa med chokladen.
4 croissanter per smak
Hallon
Hallon
100 g vit choklad
1 msk frystorkat hallonpulver
Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Rör ut hallonpulvret i chokladen och doppa croissanten i chokladen. Lägg croissanten på ett galler tills chokladen har stelnat.
Matcha
100 g vit choklad
2 tsk matchapulver
Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Rör ut matchapulvret i chokladen och doppa croissanten i matchachokladen. Lägg croissanten på ett galler tills chokladen har stelnat.
Choklad
100 g mörk choklad, 70 %
Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa croissanten i chokladen. Lägg croissanten på ett galler tills chokladen har stelnat.
Recept 5: Tantens gröt
"Ordet gröt låter kanske lite alldagligt och tråkigt, men så behöver det inte alls vara. Grötens varumärke kan verkligen dammas av, för det kan bli riktigt kul om man vågar ta ut svängarna lite."
1 portion
1 dl havremjölk, 3 %
2 ½ dl gröt
2 msk hjortronsylt
1 msk skyr eller mild kvarg
Havregrynsgröt med steelcut oats, grundrecept
2 portioner
4 dl havremjölk, 3 %
2 dl vatten
1 tsk malen ekologisk kardemumma
2 krm havssalt
2 dl steelcut oats
2 dl ekologiska havregryn
1. Koka upp grötens havremjölk, vatten, kardemumma och salt.
2. Vispa i steelcut oats och låt koka upp, tillsätt sen havregrynen (försök att hitta havregryn som är tjockare skurna och därför har längre koktid) och koka 6-8 minuter.
3. Stäng av värmen och låt gröten stå några minuter före servering.
4. Värm havremjölken (till serveringen) i en kastrull.
5. Häll upp gröten i en skål, toppa med hjortronsylt.
6. Lägg på en klick skyr, och häll på den varma mjölken. Njut!