Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

MIKAEL LUNDBLAD / The Ode ToMIKAEL LUNDBLAD / The Ode ToMIKAEL LUNDBLAD / The Ode To
MIKAEL LUNDBLAD / The Ode To Foto: The Ode To

Inred med konst – så får du ett vackrare hem med proffsens knep

Konst kan lyfta ett rum och ge nya dimensioner till såväl alldagliga som lyxiga inredningar. Här är den perfekta guiden till hur du ska tänka när du vill inreda och försköna ditt hem med konst. Det är inte så svårt som du kanske tror.

Kärleken till vackra ting och inspirerande tavlor och föremål är vi många som delar. Men som konst-novis kan det vara svårt att veta var man ska börja. Vilka verk ska man satsa på och hur ska man kombinera dem med varandra?

Konst ska inte kännas svårt och dyrt, utan vara inspirerande och härligt

Helena Carlberg och Anna Lukins, som driver onlinegalleriet The Ode To, har alla tipsen för dig som vill börja samla på och/eller inreda med konst.

– Vi vill att konst inte ska kännas så svårt och dyrt, utan vara inspirerande och härligt. Sänk tröskeln – du måste inte sätta upp en hel tavelvägg på en gång. Bygg ut med en del i taget.  Vi tror att en lekfull attityd är nyckeln, säger Helena.

Anna Lukins och Helena Carlberg driver onlinegalleriet The Ode To.Anna Lukins och Helena Carlberg driver onlinegalleriet The Ode To.Anna Lukins och Helena Carlberg driver onlinegalleriet The Ode To.
Anna Lukins och Helena Carlberg driver onlinegalleriet The Ode To. Foto: MIKAEL LUNDBLAD / The Ode To

– Jag och Anna har en passion för konst, inredning och vackra ting, och har alltid lagt mycket tid på att leta efter unika objekt. Men vi tyckte att konstgallerier kändes både dyra och lite skrämmande. Plus att en väldigt stor del av dem främst visar konst av män – trots att en majoritet av dagens konstnärer är kvinnor.

LÄS MER: Snyggaste inredningstrendenar 2021 – massor av härlig inspo för ditt hem 

– Därför startade vi vårt eget galleri, med utvalda verk av kvinnliga konstnärer vi älskar. Intresset ökar i takt med att folk tänker mer hållbart. Man vill investera i något som kan älskas länge, och som man kanske sparat pengar till. 

Lys upp ditt hem med färgglad konst i olika former.Lys upp ditt hem med färgglad konst i olika former.Lys upp ditt hem med färgglad konst i olika former.
Lys upp ditt hem med färgglad konst i olika former. Foto: MIKAEL LUNDBLAD / The Ode To

Hur ska jag tänka om jag är nybörjare på konst?
– Börja med ett konstverk – vips är du konstsamlare! Och gå på magkänslan, försök inte köpa ”rätt” konst, utan välj det du gillar. Något som har en färg, form och komposition som du tycker om. Välj gärna något som får dig att tänka till, är det bara vackert blir det kanske inte så intressant – det måste finnas innehåll också.

– Satsa gärna på en skulptur, då slipper du fundera över var på väggen du ska placera konsten, köpa ram, leta borrmaskinen … den är bara att sätta fram och lyfter ett rum direkt. Skulpturala vaser är ett annat bra tips. De kan stå framme jämt – och bara bli ännu vackrare med blommor i.

En skulptur lyfter rummet och är lätt att placera.En skulptur lyfter rummet och är lätt att placera.En skulptur lyfter rummet och är lätt att placera.
En skulptur lyfter rummet och är lätt att placera. Foto: MIKAEL LUNDBLAD /The Ode To

Är det viktigt att köpa originalverk?
– Det är en särskild känsla i att ”det är bara jag som har den”, att det är mänskliga händer som format ditt konstverk i en digital tid. Det är också värdefullt att stödja konstnärer och unga talanger som kämpar. 

Och om man inte har möjlighet att investera i ett original?
– Då kan man satsa på editioner som görs i upplaga på 5–200 exemplar till en rimlig peng.  Sedan kan man mixa det med vintage, kanske något från konstskolornas marknader och massproducerade posters eller prydnadsföremål. Det är blandningen som är intressant!

– Mitt tips är att spara till ögongodiset och fylla ut med sådant som känns inspirerande just nu. Precis som med din garderob!

Damernas Värld erbjuder i samarbete med NOA Gallery numrerade och signerade konstverk skapade av kända illustratörer. Mer info och köp här – klicka på bilden (länk till NOA Gallery).Damernas Värld erbjuder i samarbete med NOA Gallery numrerade och signerade konstverk skapade av kända illustratörer. Mer info och köp här – klicka på bilden (länk till NOA Gallery).Damernas Värld erbjuder i samarbete med NOA Gallery numrerade och signerade konstverk skapade av kända illustratörer. Mer info och köp här – klicka på bilden (länk till NOA Gallery).
Damernas Värld erbjuder i samarbete med NOA Gallery numrerade och signerade konstverk skapade av kända illustratörer. Mer info och köp här – klicka på bilden (länk till NOA Gallery). Foto: JENS BERGSTRAND

Tänk så här när du köper konst

1. Välj ett första konstverk eller objekt så är du redan i gång.

2. Konst är värd investeringen – den flyttar med från hem till hem, medan annat byts ut.

3. Köp originalverk: fantastiskt att veta att det bara finns en enda, och har en charmig imperfektion som maskiner inte kan åstadkomma.

4. För en mindre peng kan du få ett limiterat tryck. Se till att det är signerat av konstnären och numrerat.

Låt konsten flytta in i varje vrå!Låt konsten flytta in i varje vrå!Låt konsten flytta in i varje vrå!
Låt konsten flytta in i varje vrå! Foto: MIKAEL LUNDBLAD / The Ode To

Inred med konst

1. Tänk på gyllene snittet när du hänger konst på vägg: Att hänga tavlan snett över soffan/sängen gör det lite mer intressant.

2. Balansera storleken. Häng en mindre tavla bredvid en större.

3. Häng konsten lågt, så att konsten blir en del av möblemanget.

4. Köp skulpturer – absolut enklaste sättet att lyfta ett rum. Ingen installation, bara att ställa fram.

5. Ha tredimensionellt på väggen, det blir genast mer intressant: en väggskulptur eller en tavla i textil eller trä.

Se vaser som skulpturer – satsa på sådana som är vackra även när de är tomma

6. Se vaser som skulpturer – satsa på sådana som är vackra även när de är tomma.

LÄS MER: Dekorera med keramik – förnya ditt hem med heta trenden

7. Luta konsten mot väggen: tavlan kan stå på bokhyllan, en stol – eller på golvet. Snabbaste sättet att få upp något vackert.

8. Bygg upp din konst successivt och sätt upp en i taget. Spara inte till en tavelvägg eller vänta på att du vet exakt hur allt ska hänga. Det måste inte vara perfekt från start.

9. Hitta nya platser för konst, som köket och badrummet. Eller luta en tavla på en hylla i bokhyllan.

I samband med Damernas Världs 80-årsjubileum har konstnären Elin Krönström skapat ljuvliga illustrationer.  Mer info och köp här – klicka på bilden (länk till NOA Gallery).I samband med Damernas Världs 80-årsjubileum har konstnären Elin Krönström skapat ljuvliga illustrationer.  Mer info och köp här – klicka på bilden (länk till NOA Gallery).I samband med Damernas Världs 80-årsjubileum har konstnären Elin Krönström skapat ljuvliga illustrationer.  Mer info och köp här – klicka på bilden (länk till NOA Gallery).
I samband med Damernas Världs 80-årsjubileum har konstnären Elin Krönström skapat ljuvliga illustrationer. Mer info och köp här – klicka på bilden (länk till NOA Gallery). Foto: Jonna Bergh / Damernas Värld

Så bygger du ett fint stilleben

• Blanda olika höjder, material och färger, det ger fin dynamik. 

• Ha ett udda antal – det blir mer harmoniskt för ögat

• Det blir oftast finare med många saker, bara två objekt kan kännas lite platt.

• Gör det inte för perfekt och centrerat – en gruppering på sidan är mer intressant än en vas i mitten av ett bord.

• Mixa med annat du tycker om: vackra böcker, mormors ljusstake eller en loppisvas.

Bygg ett vackert stilleben genom att blanda olika höjder och material.Bygg ett vackert stilleben genom att blanda olika höjder och material.Bygg ett vackert stilleben genom att blanda olika höjder och material.
Bygg ett vackert stilleben genom att blanda olika höjder och material. Foto: MIKAEL LUNDBLAD / The Ode To

Här hittar du mer inredningskonst till ditt hem

1. Glasskulptur från Hay

Glasskulptur Knot 2, Hay.Glasskulptur Knot 2, Hay.Glasskulptur Knot 2, Hay.
Glasskulptur Knot 2, Hay.

Glasskulptur från Hay som formats som en knut. En vacker och unik inredningsdetalj som finns i flera färger. Mer info och köp här (länk till Nordic Nest). 

2. Originalmålning av Emma Wiik 

Målning Neck av Emma Wiik.Målning Neck av Emma Wiik.Målning Neck av Emma Wiik.
Målning Neck av Emma Wiik.

Originalverk av konstnären Emma Wiik. Tavlan ingår i en serie målningar med titeln Neck – en form av porträtt som går utanför det invanda. Emma upplever att det ger en större frihet och mindre utseendefixering att måla en persons bakhuvud än att måla ansiktet, enligt traditionen – samtidigt som det blir lika personligt. Mer info och köp här (länk till The Ode To). 

3. Stilfull vas från Cooee Design

Vas Drift, Cooee Design.Vas Drift, Cooee Design.Vas Drift, Cooee Design.
Vas Drift, Cooee Design.

Vacker vas i keramik med organisk form och en grov yta som ligger helt i tiden just nu. Finns i flera färger. Mer info och köp här (länk till Royal Design).   

4. Grapelampa i munblåst glas

Lampa i munblåst glas.Lampa i munblåst glas.Lampa i munblåst glas.
Lampa i munblåst glas. Foto: Solhem Inredning

Lys upp ditt hem med en kostfärdig Grapelampa/Cluster lamp av klart glas som munblåsts i en glasverkstad i Damaskus. Glasdropparna belyses från mitten eller underifrån och ger ett fint sken. Mer info och köp här (länk till Solhem Inredning). 

5. Illustration av Elin Krönström

Free – illustration av designern och illustratören Elin Krönström.Free – illustration av designern och illustratören Elin Krönström.Free – illustration av designern och illustratören Elin Krönström.
Free – illustration av designern och illustratören Elin Krönström. Foto: Cornelia Nordström

Free är en illustration av designern och illustratören Elin Krönström. I samband med Damernas Världs 80-årsjubileum har Elin skapat åtta ljuvliga illustrationer som var och en symboliserar varje decennium av Damernas Världs historia. Mer info och köp här (länk till NOA Gallery).

6. Skulptur från H&M Home

Skulptur i återvunnet papper, H&M Home.Skulptur i återvunnet papper, H&M Home.Skulptur i återvunnet papper, H&M Home.
Skulptur i återvunnet papper, H&M Home.

Vacker skulptur skapad av återvunnet papper med en mjuk, oregelbunden form som skapar en välkomnande atmosfär och drar ögonen åt sig. Mer info och köp här (länk till H&M Home).  

7. Skulptural vas från ByOn

Skulptural vas från ByOn.Skulptural vas från ByOn.Skulptural vas från ByOn.
Skulptural vas från ByOn. Foto: Ellos

Porslinsvas med vackert kvinnliga former. Funkar lika bra som skulptur som kärl för blommor eller annat vackert. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

8. Konstfull spegel, Oscar & Clothilde

Konstfull spegel, Abstrakt, från Oscar & ClothildeKonstfull spegel, Abstrakt, från Oscar & ClothildeKonstfull spegel, Abstrakt, från Oscar & Clothilde
Konstfull spegel, Abstrakt, från Oscar & Clothilde

Låt vardagsföremål och dekorationer bli en konstinstallation i sig. Spegel med små hopsatta rektangulära speglar reflekterar ljuset på ett vackert sätt och blir ett iögonfallande blickfång på väggen. Mer info och köp här (länk till Oscar & Clothilde).