Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: knape

Så julpyntar du rätt för ett harmoniskt hem – undvik vanliga misstagen

Vem vill inte ha en lugn myskänsla i hemmet under jul? Med hjälp av feng shui kan du få just det. Här ger inredaren och feng shui-konsulten Jannice Wistrand 5 enkla tips – om allt från hyacinter och mässing till färgtoner och granar – för en harmonisk jul.

Jannice Wistrand.

Feng shui är egentligen inte en inredningsstil utan en österländsk lära. Den grundläggande tanken är att vi alla påverkas av allt runtomkring oss – färger, former, material, möblering och energifält. Enligt feng shui gör inredning som efterliknar naturen och som innehåller de fem elementen eld, jord, vatten, metall och trä, oss mer harmoniska.

Så julpyntar du ditt hem enligt feng shui – 5 enkla tips:

1. Följ din färgton

Foto: AnjelaGr

Julpynt ska förhöja myset och stämningen i ditt hem, inte ta över det. Välj därför dekorationer som passar in i den inredningsstil och färgsättning du redan har. Går ditt hem i dämpade färger passar det till exempel bäst att välja en vinröd ton på julpyntet, medan det om du har ett modernt inrett hem passar kan passa bra med en klarare röd.

2. Skapa en varm känsla

Foto: AnjelaGr

Vintertid när det är mörkt och kallt ute är det viktigaste inom feng shui att tänka på att ta in eldelementet, som skänker en känsla av värme och ljus, i hemmet. Man kan beskriva det som att man ska “sätta raggsockor på sitt hem”. Bra saker att pynta med för att skapa en varm känsla är varma metaller såsom mässing, belysning, levande ljus och fårplädar.

3. Välj rätt gran och grönska

Foto: AnjelaGr

Inom feng shui ska man också försöka efterlikna naturen i sitt hem och här kommer grönskan in. Växtlighet i hemmet skapar mys. För att få en så harmonisk känsla som möjligt gäller det att välja rätt grön ton på växtligheten.

Precis som för de rödare färgsättningarna gäller det att hitta den gröna nyans som passar ihop med din övriga inredning. Har du en krispigt klar grön, tänk tulpangrön, hemma passar det bäst med en rödgran och annan växtlighet i samma ton som rödgranen. Går ditt hem mer i en lågmäld grågrön skala passar en silvergran bäst, och har du en kallare blågrön ton i din inredning så gör sig en kungsgran bäst.

[adSpace placement="manual"]

4. Fokusera – dutta inte överallt

Foto: AnjelaGr

För att skapa harmoni och ett lugnt uttryck är det viktigt att pyntet inte blir plottrigt. Tänk less is more. Ställ till exempel hellre en stor vacker bukett eller ett pampigt blomsterarrangemang på en central plats istället för att sprida ut en massa hyacinter lite överallt.

5. Välj ditt pynt med omsorg

Foto: AnjelaGr

Låt inte din jullåda bli en kartong som mest känns “full av en massa skit” – rensa, rensa, rensa! Tänk hållbarhet. Välj ditt pynt med omsorg och undvik att hamstra och byta ut ditt pynt hela tiden. Investera istället i några få vackra saker som du verkligen gillar och som fint smälter in i ditt hem.

LÄS OCKSÅ: Inred med en rumsgran – julens trendigaste (och vackraste) pynt!

Den här artikeln om hur du julpyntar enligt feng shui publicerades först på vår systersajt Sköna hem.