Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: This content is subject to copyright.

Så kan Tinder förstöra ditt kärleksliv – forskarna om populära appen

Sedan dejtingapparnas intåg i våra liv har många av oss överlåtit ansvaret för våra kärleksliv till algoritmer i stället för att prata med nya människor på fester eller i andra sociala sammanhang. Praktiskt, visst, men är Tinder och de andra apparna verkligen rätt väg att gå för att hitta kärleken?

Hur var det nu, blev jag verkligen ihop med folk före 2012? Jo, men det blev jag. Men hur? Gick jag på fester? Nej, det tror jag inte, jag gillar inte fester. Jag gick definitivt inte på krogen, men kanske att jag träffade någon på någon kompis födelsedagsfest. Eller?

Dejtingapparna har fått oss att hela tiden tänka att vi inte ska nöja oss.

Det är ibland svårt att minnas att det fanns en tid då vi dejtade även före 2012, då dejtingappen Tinder lanserades. Vi vill ju gärna tro att vi levde i en mer romantisk tillvaro tidigare, innan en algoritm eller en högersvajpning (du svajpar höger på bilden på dem som du är intresserad av, och vänster för att leta vidare) fick avgöra framtiden för vårt kärleksliv. Ännu mer nostalgisk blir man när man minns att vi före tidigt 2000-tal inte ens hade mobiltelefoner att svajpa runt i, utan fick sitta hemma bredvid en stationär telefon och hålla tummarna.

LÄS MER: Då har du bäst chans att få napp via en dejtingapp

Vad har hänt sedan dess, beträffande dejting och kärlek? Mycket.

Användandet av nätdejting och appar har föga överraskande ökat markant de senaste fem åren. Exakt hur mycket har man försökt kartlägga i olika studier. Resultaten stannar på ungefär samma siffra i de flesta stora västländer inklusive Sverige: runt 30 procent av alla par som har gift sig eller flyttat ihop sedan 2009 träffades online. Före 2009 var den siffran knappt noterbar.

Vanligaste sätten att träffa en partner:

1. Genom vänner.

2. I en social situation, på krogen eller en fest.

3. På jobbet.

4. Genom en dejtingsida eller app.

Källa: Stanford University

Tinder, appen som låter oss välja och vraka bland singlar i vår närhet, går inte ut med hur många användare de har världen över, men källor (som Wikipedia) säger att det rör sig om över 50 miljoner aktiva. Och även om de är störst är Tinder inte den enda dejtingapp som finns – den får konkurrens av Bumble (en app där bara tjejer kan initiera en chatt), Happn (en app som visar vilka medlemmar som rör sig i din absoluta närhet) och olika lokala, nationella appar.

Summan av det hela är att det finns väldigt många singlar som använder sig av nätdejting och dejtingappar. Och som sagt, många av dem kommer att hitta en partner att ingå ett långsiktigt förhållande med. Inte konstigt att man som singel i dag främst vänder sig mot telefonskärmen när man längtar efter kärlek i sitt liv, i stället för att exempelvis börja tala med en snygg främling i en bar och riskera att bli nobbad ... Men här kommer ett överraskande faktum i sammanhanget: 30 procent må vara en hög siffra, men det absolut vanligaste sättet att träffa en partner är fortfarande på det gamla hederliga sättet "genom vänner", precis som det alltid har varit. Hela 50 procent av oss hittar fortfarande en partner på det viset.

Vi har mindre tålamod med relationer som inte verkar vara på väg någonstans.

Det som appar som Tinder har gjort för oss är alltså inte att underlätta för oss att bli kära eller att hitta rätt partner, bara att skaffa oss fler dejter. Tinder står inte för en ökning i kvalitativa kärleksrelationer, däremot en förändring i vårt beteendemönster.

Sociologen Michael Rosenfeld vid Stanford University i USA har kartlagt dessa beteenden, och funnit att den goda nyheten är att Tinder gjort oss mer effektiva när det kommer till dejting. Vi har mindre tålamod med relationer som inte verkar vara på väg någonstans, och gör oss av med dem direkt. Vi har inte tid med sådan bullshit, för vi vet att det finns andra potentiella matchningar bara några klick bort.

Å andra sidan gör exakt detta beteende att vi har blivit mer kräsna. Ponera att din dejt säger någonting som du inte håller med om eller uppvisar ett beteende som du inte finner attraktivt – förr om åren skulle vi då kanske ha tagit oss tid att diskutera, kommunicera och försöka förstå personen i fråga innan vi avvisade hen helt, men i dag har vårt svajpbeteende gjort att vi hellre dumpar och går vidare. Ungefär som att ta bort en kontakt i telefonlistan, eller ett mejl i inboxen. Puts väck!

Vi vill undersöka alla möjligheter innan vi utesluter någon eller innan vi fördjupar vår relation med en speciell person.

Detta har i sin tur gjort att vi också blivit bättre på att ta ett avvisande. Att någon avbryter en chattkontakt eller börjar ghosta (plötsligt slutar att höra av sig) har vi i dag lättare att ta – vi har accepterat detta beteende som en del av nätdejtingens regler och blir inte nedbrutna.

Men desto allvarligare – om man pratar om vilken effekt Tinderkulturen har på oss – är frågan om valmöjligheter. Dejtingapparna har fått oss att hela tiden tänka att vi inte ska nöja oss, att det kan finnas en ännu bättre match precis runt hörnet. Vetenskapen och olika forskare har haft mycket att säga om detta.

Antropologen Helen Fisher har skrivit flera böcker om varför vi väljer den partner vi gör, till exempel Why him? Why her? och Anatomy of love. Hon har forskat kring hur vår biologi påverkar oss när det gäller kärlek, till exempel hur vår hjärna reagerar när vi står inför olika val. Enligt henne kan hjärnan bara hantera mellan fem och nio olika alternativ när vi ska välja någonting, vare sig det är en ny klänning eller en ny dejt. När vi presenteras med fler val än så, som vid svajpandet på Tinder, uppstår något som hon kallar för en "kognitiv överbelastning", och vi väljer till slut ingenting alls. Detta beror på att alltför många val gör oss osäkra och skapar känslan att vi väljer bort snarare än väljer. Översatt till dagens moderna dejtingkultur betyder det att vi har fler järn i elden, fler alternativa partners som vi chattar med och flirtar med online innan vi ses. Eller så dejtar vi flera olika personer utan att riktigt kunna bestämma oss för att gå vidare med någon av dem. Vi börjar leta efter fel snarare än positiva sidor, för att det ska bli lättare att utesluta någon. Andra forskare har kallat en sådan situation för det lite mer positivt klingande "slow love", det vill säga att vi vill undersöka alla möjligheter innan vi utesluter någon eller innan vi fördjupar vår relation med en speciell person.

Lyft blicken, krama dina vänner och höj en skål för vänskap och kärlek.

Det kan verka nedslående att höra att hur mycket vi än använder oss av Tinder är det bara mer dejting vi får ut av det. Vill vi träffa en partner är det fortfarande tidskrävande samtal och gemensamma beröringspunkter som gäller. Men det finns positiva aspekter av detta också. För de kvinnor som faktiskt är mer intresserade av dejting och känslan av att vara attraktiv och åtrådd kan Tinder ge en boost åt självförtroendet. Det kan även vara en plats för en utökad sexuell frihet för kvinnor, med friare sociala normer kring kvinnlig sexualitet.

Men i vår jakt efter en partner ska vi inte bli så chattfixerade att vi glömmer våra vänner, att umgås och att ta för oss i andra sociala sammanhang. Tvärtom, Tinder är snarare ett komplement till vårt kompisliv när det gäller att hitta kärlek. Ett litet tilläggsverktyg, för dig som vill. Tänker du så har du mycket att tjäna, då behöver du inte känna att du går miste om någonting när du hänger med tjejgänget eller går på en fest i stället för att bläddra på en telefon. Lyft blicken, krama dina vänner och höj en skål för vänskap och kärlek – var och hur du än träffar på den.