Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto / fcafotodigital

Så kombinerar du vin och ost på rätt sätt – 5 enkla tips

Få kan motstå en gudomlig ost- och vinupplevelse.Vi har kartlagt fem enkla tips på hur du hittar den perfekta kombinationen mellan ost och vin.

1. Säkraste vinvalet i alla ostlägen är vitt

Vi serverar oftast rött vin till ost men har man otur kan den kombinationen faktiskt klinga falskt i gommen. Vitt vin däremot passar ofta till en mängd olika osttyper. Vitt vin med hög syra möter krämiga och feta ostar medan rundare och lite halvtorra vita viner är perfekta till de mer smakrika ostarna.

LÄS MER: Vin och choklad – här är de godaste kombinationerna

2. Torra och smakrika ostar vill ha ett lika smakrikt vin

Är du en rödvins-lover finns det självklart goda kombinationer även för dig. Välj till exempel ett vin från Rioja eller Beaujolais. Mjukt och bärigt med mycket smak hittar det sin själsfrände i en vitmögelost såsom till exempel camembert. Amarone och parmesanost är en annan smarrig kombination.

3. Den perfekta ostbrickan innefattar fem olika ostar ur olika ostfamiljer

Välj en vitmögelost (camembert, brie), en hårdost (pecorino, parmesan), en tvättad ost (taleggio, kittost), en getost (chèvre, crottin) och en grönmögelost (gorgonzola, roquefort). Servera ett vin till vardera ost eller välj ett som passar till så många av ostarna som möjligt. Se punkt 1.

RESA: Följ med på en lyxig mat- och champagnehelg med Mattias Larsson och Bollinger – läs mer här!

4. Vindruvor – nej tack!

Om det inte är i pedagogiskt syfte för att visa hur en enda vindruva kan mörda smaken av ett bra vin, plocka bort druvorna från ostbrickan. Fruktsyran krockar med syrorna i vinet. Tillåtet tillbehör till ostarna är bröd. Sylt och frukt kan man servera till om man vill men det är egentligen inte några smakbärare för vinet.

5. Testa dig fram och experimentera

Det finns några saker man ska vara försiktig med här i livet. Ost och vin tillhör inte dem. Våga prova, smaka dig fram och hitta den kombination som sjunger vackrast i din mun. Ingenting är fel om det är gott.

LÄS OCKSÅ: Ost och vin – 5 kombinationer som aldrig slår fel