Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alcro

Så lyckas du med färg på väggarna – bästa tipsen för att hitta rätt nyans

Det är dags att ta upp penseln och gå loss i våra vita hem. Prisbelönta inredningsarkitekterna Note design studio tipsar om hur vi tar steget från femtio nyanser av vitt till färgsprakande värme – till och med i taket.

Susanne Wåhlin, Note design studio.

Även om vita väggar fortfarande dominerar i våra hem börjar fler och fler våga sig på att färgsätta sina bostäder med väggfärg i olika toner. Några som gått i bräschen för färg, och belönats för det, är svenska Note design studio.

Byrån, som funnits sedan 2008, har satt sin färgstarka prägel på möbler, inredning och butikskoncept, och nu inreder de även lägenheter och flerbostadshus. Vi pratade med Susanna Wåhlin, inredningsarkitekt på Note design studio, om hur våra hem kan bli mer färgsprakande.

Varför använder ni aldrig vitt i er design?

– För att det finns så mycket annat att välja på! Vi har alltid arbetat med färg, gärna riktigt rika paletter med många toner. Ett vitt rum kan för oss kännas som att man glömde den delen i inredningen, att man helt enkelt glömde bort att färgsätta det.

 

Missa inte Sköna hems webbkurs som handlar om hur du lyckas med dina färgval i hemmet!

 

Varför tror du att vi svenskar är så rädda för färg i våra hem?

– Vi har ju ett kallt klimat och ljus, och under en stor del av året väldigt lite ljus över huvud taget. Vi är ett återhållsamt folk på många sätt, i temperament, i vår samtalston, i hur vi inte gestikulerar så mycket... Vitt är tryggt. Visst kompletterar vi ofta med färgglada textilier och detaljer, men vi släpper ogärna den vita basen. Samtidigt är svenskarna ett öppet folk. Vi provar annorlunda mat och njuter av nya intryck när vi reser - så vi kan säkert lära oss att våga mer även i våra hem!

Ton i ton i värmande kulörer sätter stilen för Alcros nya färgkatalog. Här är taket målat i nyansen Landsord, väggen i Chianti, skärmen i Fudge och fönsternischen i Alabaster.

Vilket är det vanligaste felet folk gör när de målar om hemma?

– När man väl målar annat än vitt så målar man helst grått. Men om man ändå har bestämt sig för en ton som inte är vit finns det ju så oändligt många fler kulörer! Gå på samma mörkhet som den grå nyansen du har tänkt dig, men prova att lägga till lite gult, lite rosa, lite grönt ... Rummet kommer att kännas mer inramat och du får plötsligt en ordentlig bas till alla möbler. När du bestämmer väggfärg ska du vara uppmärksam så att den fungerar med tonen på ditt golv. Och kanske ska du prova att måla taket i samma ton?

Vilket rum är bra att börja med, för färgskygga?

– Sovrummet är ju ett mer privat rum, så det kan vara en bra start. Det är också ett rum som tål både en intensivare kulör och mer svärta, eftersom det ju kommer att vara mörkt en stor del av den tid du är där. Allt handlar om att våga, inget farligt kommer att hända, jag lovar! Du behöver inte panga på med snärtiga knallröda eller blå toner, prova i stället mjuka, dämpade kulörer. Testa dig fram och hitta din identitet.

Vad ska man undvika 2017?

– Ingenting. Vi vill förespråka att du går på din egen magkänsla. Det är ditt hem, då ska det kännas bra för dig. Strunta i trender, men låt dig gärna inspireras - det finns ju massor av vackra inredningar att titta på i magasin och på Pinterest. Se hur andra har gjort, men leta efter en känsla som du tror skulle passa med din personlighet.

Vilka färger vill ni på Note se mer av 2017?

– I år gillar vi rosa, tegelrött och mörkt grågröna toner på allt från väggar till möbler. Vi vill alltid förnya oss och utvecklas, och det betyder att lämna det man är trygg med och prova något som kittlar och pirrar lite lagom obehagligt. Det viktigaste är att följa sig själv, då blir det på riktigt.

 

Hitta rätt i färgdjungeln – guide med 5 snabba färgtips!

1. Målade tak

Att sätta färg på taket kan upplevas som inramande för rummet. Tänk bara på att en mörkare kulör kommer att suga ljus om den sitter i taket, eftersom takets vanligtvis vita yta annars reflekterar ljus till rummet.

2. Färgad fog

Fogen spelar roll när du sätter kakel och klinker, och det finns massor av toner att välja på som inte bara är ljus- eller mörkgrå. Välj en kulört fog som en kontrast till ditt kakel, eller kanske en som går ton i ton med plattorna, så kommer du bort från det rutiga intrycket.

3. I stället för vitt

Om vitt trots allt känns tryggt och bra så är ett tips att kolla in de riktigt ljusa färgerna som är nästan vita. De som har pyttelite rött, gult, blått eller grönt i sig. De ger samma ljusa känsla, men skapar mycket mer stämning i rummet.

4. Ytskikt och strukturer

Lek med materialen! Prova att kombinera en matt väggfärg, glansigt kakel och bord- och bänkskivor i natursten, terrazzo eller valchromat för att skapa djupa, rika rum. Dubbelkolla bara så att du behandlar dem rätt - många material behöver vaxas eller oljas för att hålla länge.

5. Förnya köket

Du behöver inte helrenovera för att förnya köket. Lämna in köksluckorna för omlackering och välj till exempel samma kulör som du har på dina väggar, eller en mörkare ton ur samma färgfamilj.