Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Samms bikinibild togs bort från Instagram – nu uppmanar hon alla att älska sin kropp som den är

När Samm Newman, 19 år, postade bilder på sig själv i bikinitrosor och bh togs bilden snabbt bort av Instagram. Samm säger att det beror på att hon är överviktig och inte platsar i normen. Hennes historia har gett ansikte åt #bodylove och att vi måste våga älska och vara stolta över våra kroppar oavsett hur de ser ut.

Efter att ha blivit mobbad under hela sin uppväxt var Samm Newmans självförtroende i botten. Hon såg bara felen med sin egen kropp och kunde inte uppskatta den som hon ville. Vändningen kom i samband med att hon började på universitetet och hittade vänner online som stöttade henne. Tillsammans med dem valde hon att delta i en uppmaning på Instagram. Varje dag har hon postat bilder under hashtaggen #bodylove och i takt med att hennes självförtroende blivit bättre har hon fått fler följare.

Men när hon postade en bild på sig själv, iförd bikinitrosor och en bh fick hon ett mail från Instagram. Hennes bild hade tagits bort för att den bröt mot communityts riktlinjer. Samm blev upprörd och sökte snabbt upp hashtaggs med bilder på smala kvinnor som stod i betydligt mindre bikinis och mer utmanande poser än hon själv. För att statuera ett exempel rapporterade hon då in de bilderna och strax därefter loggades hon ut från sitt konto. Instagram hade tagit bort hennes konto för att hon återigen bröt mot reglerna.

När hon nästa morgon såg att alla de bilder hon själv hade rapporterat låg kvar blev hon arg och bestämde sig för att strida emot. Hon postade bilden som tagits bort på Instagram på sin egen blogg och delade med sig av sin berättelse:

"Jag kommer inte att tystas. Efter år av kämpande med min kropp genom depression, ångest och självskadebeteende, kommer jag inte låta en webbplats berätta för mig att min kropp ska censureras bara för att den är fet och har cellulliter och valkar."

Samms inlägg gav resultat och den amerikanska nyhetssajten NBC4 snappade upp hennes historia. Efter deras reportage beslöt Instagram att öppna Samms konto och be om ursäkt.  "När vårt team går genom rapporter från andra medlemmar på Instagram händer det att vi gör misstag. I det här fallet tog vi felaktigt bort innehåll och rättade till det så snart vi fick kännedom om det. Vi ber om ursäkt för de besvär det medfört."

Samms konto är återställt, och samtidigt har hon visat hur viktigt det är att våga säga ifrån när någon behandlar dig på ett sätt som gör att du inte mår bra. Alla har rätt att må bra i sin egen kropp och alla kroppar i alla dess former är värda att älska.