Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sanna Nielsen: "Folk tror att jag är en tråkig och präktig person"

Sanna Nielsen är ständigt på gång – schlagerdrottning, folkkär programledare och musikalartist. I somras såg vi henne leda Allsång på Skansen och nu är hon aktuell som årets julvärd i SVT. Damernas Värld har tagit pulsen på Sanna Nielsen och snackat barn och giftermål med pojkvännen Joakim Ramsell, räktårtor, Abba-Benny och den sjuka Undo-succén.

Sanna Nielsen – fakta

ÅLDER: 32 år.

FAMILJ: Pojkvännen Joakim Ramsell, gitarrist.

BOR: I Stockholm.

BAKGRUND: Har sedan 1996 släppt elva skivor. Medverkat i Melodifestivalen sammanlagt sju gånger, samt varit programledare för programmet en gång. 2014 vann hon tävlingen med Undo och kom sedan trea i Eurovision Song Contest. 2015 blev Sanna programledare för Allsång på Skansen.

AKTUELL: Som årets julvärd i SVT.

Jag är helt säker på att man kan kombinera karriär och familj.

Sanna Nielsen slog igenom redan som elvaåring med låten Till en fågel som direkt tog en plats på Svensktoppen, och i år firar hon 20 år som artist. Hon är född och uppvuxen i Edenryd, som hon lämnade för livet och karriären i Stockholm.

Du var 21 år gammal när du flyttade från Edenryd. Varför gjorde du det?

– Jag var klar med Bromölla och Edenryd och hade haft ganska tuffa skolår under högstadiet. Jag kände att jag måste därifrån och börja leva mitt liv som jag ville. Jag fick också ett skivkontrakt i Stockholm plus att min dåvarande pojkvän bodde här, så man kan väl säga att det var det som drog mig upp hit.

Är tillsammans med gitarristen Joakim Ramsell

Hur är du som flickvän?

– Jag är väldigt kramig och jag hoppas att jag är omtänksam. Det är viktigt att visa att vi ser varandra vid alla tillfällen. Jag vill bara att han ska må bra. Han är så otroligt duktig på att vara pojkvän.

Vad gör du för att vara lite extra romantisk?

– Jag är värdelös på att planera dejter. Det är han som är romantikern och ofta överraskar mig. Jag gjorde en räktårta till honom när han kom hem från ett gig för inte så längesedan. Det är som att se lyckan hos ett litet barn.

Vill du gifta dig?

– Skulle frågan komma så tror jag inte att han behöver vara orolig för vilket svar han skulle få. Det är klart att det skulle vara jättemysigt. En symbolisk, fin grej. Men jag vet att det är vi två och att det kommer att vara så oavsett.

Hur fanken ska jag kunna hålla kvar fötterna på jorden om jag inte får ha ett privatliv?

Vill du ha barn?

– Jag älskar barn och det blir förhoppningsvis barn i framtiden, men jag vill gärna avdramatisera det. Jag vill känna att blir det så blir det och vi kommer att börja på det projektet i sinom tid. Jag är helt säker på att man kan kombinera karriär och familj.

Vilken är den största missuppfattningen om dig?

– Folk tror att jag är en tråkig och lite präktig person. Och jag är präktig också, jag vill komma i tid och göra mitt jobb korrekt. Men det klingar fel och känns jobbigt när någon säger det. Det är en bild som jag säkert har bjudit på i medierna, för jag är mån om att vara privat. Hur fanken ska jag kunna hålla kvar fötterna på jorden om jag inte får ha ett privatliv?

[adSpace placement="manual"]

Vad är det mest brottsliga du har gjort?

– Har jag över huvud taget gjort något olagligt? Det är nog att jag har gillat att köra bil fort. Nu är jag nästan livrädd för det och kör jättelagligt. Och jag har aldrig åkt fast. Jag är en väldigt bra förare och jag kände mig säker då, även om jag i dag inser att man aldrig kan vara för säker i trafiken.

Vad får dig ur balans?

– Stress. Jag är lite av en kontrollmänniska, och det är något som jag får jobba med hela tiden. Att inte stressa upp mig för mycket över saker. Det kan vara att jag ser i min kalender att de tre närmaste veckorna är så överbokade att det enda jag hinner göra utöver det är att äta en snabb lunch.

Jag har ringt Benny Andersson och frågat om han skulle vilja skriva en låt till mig.

Varför tror du att det är så?

– Det har hänt så mycket de senaste fem-sex åren och jag får så många möjligheter och chanser att visa vad jag gör. Då måste jag rida på den vågen.

Vem är den kändaste personen i din telefon?

– Det skulle väl vara Benny Andersson. Jag har ringt till honom och frågat om han skulle vilja skriva en låt till mig någon gång. Jag hade gått i flera år och tänkt den tanken, det vore så häftigt. Jag var jättenervös och hade laddat så mycket för samtalet att jag stammade. Svaret blev "kanske".

När blev du starstruck senast?

– När jag var i Las Vegas och tittade på Celine Dion 2007. Jag satt på fjärde raden och jag tyckte att hon såg mig rakt i ögonen och pekade på mig hela tiden. Jag reste mig upp och blev så jäkla amerikansk och bara skrek "hon tittade på mig".

Gjorde succé i Melodifestivalien och Eurovision Song Contest med Undo

Vad är det coolaste som har hänt i din karriär?

– Det är en sjuk upplevelse när jag gjorde Eurovision 2014 i Danmark med Undo. Det var final och jag var nervös, vilket jag inte brukar vara. Jag hann sjunga en rad, sedan hörde jag inte mig själv längre i mina lurar. Det var bara någonting som lät. När refrängen kom tittade jag ut över publiken och insåg att det var de som överröstade mig. Det var så jäkla coolt, jag kände att det här vill jag aldrig glömma.

Hur känns det att leda Allsång på Skansen?

– Det är nästan så att jag får nypa mig i armen – det är en sådan jäkla stor ära! Programmet är en tradition som är så rotad i den svenska folksjälen. Jag tar mig an uppgiften med stor vördnad.