Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
And Just Like That...-aktuella Sarah Jessica Parker.And Just Like That...-aktuella Sarah Jessica Parker.And Just Like That...-aktuella Sarah Jessica Parker.
And Just Like That...-aktuella Sarah Jessica Parker. Foto: Gotham / GC Images

Sarah Jessica Parker ryter ifrån mot ålderismen: ”Vad ska jag göra? Sluta åldras? Försvinna?”

Inför Sex and the City-uppföljaren And Just Like That... har det florerat elaka kommentarer i sociala medier kring de kvinnliga SATC-stjärnornas åldrande. Nu ryter de ifrån.

Det är i en intervju med tidningen Vogue som Sarah Jessica Parker, 56, och andra SATC-stjärnor reagerar på reaktionerna som uppstått i sociala medier kring deras åldrande – inför Sex and the City-uppföljaren And Just Like That... som snart har premiär, 20 år efter originalserien.

– Alla har något att säga. 'Hon har för många rynkor, hon har inte tillräckligt med rynkor' (...) Det känns nästan som att folk inte vill att vi ska kännas oss tillfreds med var vi är, nästan som att de njuter av att se oss må dåligt över vilka vi är idag, oavsett om vi väljer att åldras naturligt och inte se perfekta ut, eller om vi väljer att göra något med våra utseenden som får oss att känna oss bättre. Jag vet hur jag ser ut. Jag har inget val. Vad ska jag göra åt det? Sluta åldras? Försvinna? säger Sarah Jessica Parker till Vogue.

Sarah Jessica Parker och Cynthia Nixon i nya serien And Just Like That...Sarah Jessica Parker och Cynthia Nixon i nya serien And Just Like That...Sarah Jessica Parker och Cynthia Nixon i nya serien And Just Like That...
Sarah Jessica Parker och Cynthia Nixon i nya serien And Just Like That... Foto: RCF / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

– Det är så mycket misogyni som omger diskussionen kring serien. Det hade Aldrig. Hänt. Med. En. Man.
– Grått hår, grått hår, grått hår. Har hon grått hår? Jag sitter bredvid Andy Cohen, som har ett huvud fullt av grått hår, och han anses vara perfekt. Varför är det okej för honom?, säger Sarah Jessica Parker i intervjun.

I artikeln tas det även upp en studie, utförd av Geena Davis Institute on Gender in Media år 2020, som visat på hur genomgripande ålderismen är inom nöjesbranschen. Studien visade att kvinnor över 50 är mer benägna att få biroller istället för huvudroller, och att dessa ofta porträtteras som ensamma och deprimerade. Kvinnor över 50 framställs också ofta som asexuella och har tre gånger lägre sannolikhet att porträtteras i en sexscen jämfört med kvinnliga skådespelare under 50.

Sarah Jessica Parker under inspelningen av And Just Like That...Sarah Jessica Parker under inspelningen av And Just Like That...Sarah Jessica Parker under inspelningen av And Just Like That...
Sarah Jessica Parker under inspelningen av And Just Like That... Foto: Jose Perez/Bauergriffin.com / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

– Jag gillar att vi inte försöker föryngra And Just Like That... Vi inkluderar inte en 21-årig systerdotter, säger Cynthia Nixon, 55, som spelar karaktären Miranda Hobbes i serien, till Vogue.

Serieförfattaren Samantha Irby instämmer:

– Det är revolutionerande att göra en serie om medelålders kvinnor och deras åldrande kvinnokroppar.

Vi ser fram mot att se vad And Just Like That... har att erbjuda – är du sugen på mer av serien kan du under tiden spana in Carries nya outfits ur And Just Like That... här!