Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Shoppingguide till London

Är det dags att boka in resan för höstlovet? Då ska du spana in det här. DV har bett popskribenten och journalisten Andres Lokko om en guide till London. I nästan sju år har han haft OS-staden London som sin hemstad och här avslöjar han sina absolut bästa London-tips. Vart ska du äta, vad måste du se, vilket hotell är trevligast och vart shoppar man bäst i London? Se svaren efter klicket.

Av: Andres Lokko

Foto: Visit London och Terese Andrén

Ingen storstad är så missförstådd som London. Det är ju en svårare destination än, säg, New York, Paris eller Berlin. London var tills nyligen mitt hem, i nästan sju år. Med en magisk trädgård – som faktiskt spelade något av en biroll i filmen Notting Hill – utanför sovrummet försökte jag lära känna den vidunderliga staden från grunden. Jag kom inte ens halvvägs. För den här stan tar inte slut.

London har ingen självklar kärna. Fråga valfri infödd Londonbo var stadens mest centrala punkt är och du får olika svar varje gång. Det enda som är säkert är att det inte längre är vare sig Piccadilly Circus eller Oxford Street. I dag är nog Londons sanna mittpunkt Liverpool Street Station, den stora tågstation som utgör gränsen till östra London, och som flankeras av skyskrapan The Gherkin, en byggnad som figurerat i så många stora Hollywoodfilmer att den bland yngre generationer i dag är starkare förknippad med London än någonsin Big Ben.

Vad vi så ofta gör – det gjorde jag med innan jag flyttade dit – är att envisas med att hamna i områdena kring Soho och Oxford Street. Mitt förslag är att undvika det helt. Det som gör London så missförstått är just detta. Vi ser inte hur London är uppbyggt av små byar som har växt ihop och bör upplevas så. Välj ett område per dag: Notting Hill. Shoreditch och Brick Lane. Hampstead Heath. Primrose Hill. Kanske till och med Brixton. Läs på hemma, boka bord och biljetter, åk direkt dit utan att passera Covent Garden. I London slinker man inte heller bara in på första bästa restaurang – här krävs planering. Få världsstäder har så många fantastiska Michelinstjärnbeströdda restauranger som London, men ingen har heller så många urusla. Allt det vackraste och mest unika London har att erbjuda finns blott ett stenkast bort, men det är så enkelt att missa om man inte kommer dit väl förberedd.

SHOPPA

Liberty 

Great Marlborough Street/Regent Street, W1

liberty.co.uk

Det är omöjligt att inte älska Liberty. Bara byggnaden i mock tudor-stil (svartvitt korsvirke) är i sig oemotståndlig. Men innehållet är snäppet bättre. Ska man bara besöka ett enda varuhus är det hit man ska ta sig. Glöm Harrod’s, Selfridges och Harvey Nichols – de har inte en chans mot Libertys perfekta urval på precis varje avdelning.



Dover Street Market

17–18 Dover Street, W1

Comme des Garçons-designern Rei Kawakubos Dover Street Market i Mayfair är lika mycket en exemplarisk modebutik med makalös fingertoppskänsla som det är ett samtida modemuseum. Men ingen annan klår vare sig utbudet av Kawakubos egna parfymer eller det faktum att hon får världens alla intressanta modehus och streetwear-märken för dagen att samsas om våningsplanen i detta kanske Europas – om inte till och med världens – bästa modevaruhus.

Rellik 

8 Goldborne Road, W10

relliklondon.co.uk

Snett över gatan från arkitekten Erno Goldfingers brutalistiska hyreshus Trellick Tower i norra Notting Hill ligger en av Londons mest briljanta second hand-butiker som har specialiserat sig på designer-kläder (endast dam) i allmänhet och Vivienne Westwood i synnerhet. Räkna med att få slåss om både utrymme och plagg med mängder av stylister med vässade armbågar.

Albam

23 Beak Street, W1

albamclothing.com

Alastair Raes och James Shaws herrmärke måste vara med här för att deras kollektioner knappt går att köpa i Sverige och de gör så till synes enkla men fina plagg att det är just här man hittar den perfekta presenten till äkta män, pojkvänner och tonåriga söner. Brittiska klassiker som ser betydligt dyrare ut än vad prislappen visar, alltid i säsongens korrekta material och färger. Lite som en brittisk motsvarighet till franska A.P.C.

Margaret Howell 

34 Wigmore Street, W1

margarethowell.co.uk

Japaner vallfärdar till Howells butik ett kvarter norr om Oxford Street. Jag förstår dem. Hennes pålitligt stilrena kollektioner har en väldigt lyxigt avslappnande aura kring sig och man ångrar aldrig att man köpte ett Howellplagg. Dessutom är det en så vacker butik, som även säljer böcker och fina heminredningsdetaljer.

ÄTA

Barrafina 

54 Frith Street, W1

barrafina.co.uk

Det här är nog min favoritrestaurang i hela världen: En minimal supermodern tapasbar med 26 sittplatser vid en bardisk. Och trots att jag har besökt alla Barcelonas och Madrids bästa tapasställen är det inget av dem som når Barrafinas magiska enkelhet. Från de sandknastriga knivmusslorna i vitlök till den perfekta och prisvärda vinlistan är Barrafina perfektion in i minsta lilla detalj. Boka bord på hemsidan i god tid.

The Cow 

89 Westbourne Park Road, W2

thecowlondon.co.uk

Det är länge sedan gastropuben som fenomen var en nyhet, men Tom Conrans The Cow var en av de första och fortfarande en av de bästa. På övervåningen (som bör undvikas) serveras snofsig brittisk cuisine, men det är längst inne i den stökiga puben man ska äta ostron sittande, om man har otur, på lite löjliga stolar byggda av gamla tunnor. Men den enkla maten är oslagbar. Något av Notting Hills svar på Stockholms-krogen PA & Co.

Automat

33 Dover Street, W1

Tel +44 20 7499 3033

I Mayfair, mitt emot Acnes flaggskeppsbutik, finns möjligheten att för en afton lämna London för

New York. När man stänger dörren bakom sig och stiger in i Automat förflyttas man till en perfekt köttkrog med generösa drinkar i New Yorks meatpacking-distrikt. I alla fall känns det så. Till och med personalen pratar bredaste Brooklyn-mål.

St. John

26 St. John Street, EC1

Tel +44 20 3301 8069

stjohnrestaurant.co.uk

Den legendariske kocken Fergus Hendersons flaggskeppskrog är en klassiker i modern brittisk matlagning. Han uppfann det som kallas ”nose to tail eating” där alla delar av djuret används, och serverar också intressanta delikatesser som ekorre och grishuvud. Det är en upplevelse man kanske inte vill ha varje dag – men minst en gång i livet måste man ta del av Hendersons excentriska kokkonst. Är det fullsatt har Fergus en nästan likvärdig systerkrog i sitt nyöppnade St. John-hotell i Soho och en lysande konkurrent i Hereford Road på gatan med samma namn just där Bayswater övergår i Notting Hill.

The Wolseley

160 Piccadilly, W1

TEl +44 20 7499 6996

thewolseley.com

I ett före detta showroom för lyxbilar, bredvid The Ritz, ger The Wolseley intrycket av att alltid ha funnits men är i själva verket en ganska ny restaurang som snabbt – tack vare sin perfekta Gothamdesign – växt upp till en Londoninstitution. Hit går man helst på eftermiddagen när man har lyckats missa sin ”normala” lunchtid, tar en bloody mary i baren medan man väntar på bord och håller utkik efter alla de världskändisar som vägrar missa en måltid på The Wolseley under sitt Londonbesök.

BAR/PUB

The Polo Bar

57 Conduit Street, W1

Bästa post-shoppingbaren i centrala London. En mörklagd 1970-talsaktig bar som tillhör lyxhotellet

The Westbury, men som gör perfekta och oerhört generösa dry martinis. Omgiven av shoppingkassar från närbelägna Liberty och designerbutikerna längs Bond Street är det här man pustar ut med en drink

i en av The Polo Bars jättefåtöljer.

The French House

49 Dean Street, W1

En excentrisk liten pub som har fått sitt namn från andra världskriget då general de Gaulle ledde motståndsrörelsen i exil en trappa upp. The French House och dess stamklientel är en ypperlig liten påminnelse om ett bohemiskt Soho som egentligen inte finns längre. Därför råder här strikt mobiltelefonförbud och vin och öl serveras bara i små franska glas eller i halvpints. Har även en lysande restaurant, Polpetto, på övervåningen.

Dukes Bar 

35 St James’s Place, SW1

dukeshotel.com

Apropå dry martinis – denna kungen av cocktails – så har det oerhört diskreta och svårfunna hotellet Dukes i St. James en briljant martinibar som verkligen är värd en liten omväg.

The Owl & The Pussycat

34 Redchurch Street, E2

En perfekt mötesplats för en pint efter promenaden kring Brick Lane och Shoreditch, områdena som alltmer känns som det egentliga ”centrala London”. På innergården trängs man med kedjerökande kids

i alldeles för tajta byxor och deras åldrande och hårt tatuerade motsvarigheter i pösiga Supreme-chinos med obligatorisk skateboard under armen.

The Dolphin

165 Mare Street, E8

Ett av östra Londons säkraste kort om man inte vill följa den brittiska pubklockan och gå hem klockan 23.00. The Dolphin har alltid öppet och bokstavligen vad som helst kan hända därinne.

BO

The Covent Garden Hotel 

10 Monmouth Street, WC2

coventgardenhotel.co.uk

Jo, Covent Garden Hotel är dyrt. Men om man nu ska ha en magnifik helg i London och kanske vill bo så mysigt och romantiskt det bara går, så är detta diskret mossgröna hotell att föredra framför alla sina mer mytomspunna konkurrenter i Mayfair. De billigaste rummen går loss på £250.

The Hoxton Urban Lodge 

81 Great Eastern Street, EC2

hoxtonhotels.com

Med sina nakna betong- och tegelblottade väggar är det här något av östra Londons bästa budget-alternativ. Enkelrum med frukost från £49 är ett bra pris i en av världens dyraste hotellstäder.

The Zetter 

86–88 Clerkenwell Road, EC1

thezetter.com

Lite billigare än Covent Garden (rummen börjar vid sisådär £185) men med ett modernare läge en bit österut är The Zetter ett utmärkt alternativ, om än en smula kitschigare. Men de har också en så briljant bar att man egentligen knappt har några skäl att lämna hotellet över huvud taget.

The Portobello

22 Stanley Gardens, W11

portobellohotel.com

Är det något som saknas i mina gamla hemkvarter i Notting Hill så är det hotell. I grannområdet Bayswater kryllar det av mer eller mindre beboeliga charterhotell, men i Notting Hill finns det i skrivande stund ett enda alternativ: charmigt slitna och trånga Portobello Hotel. Men det är värt att övernatta här både för läget och för det faktum att Kate Moss och Johnny Depp tog ett bad i champagne i ett av rummen.

KULTUR

Borough Market 

Europas vackraste matmarknad, söder om Themsen, är ett måste. Oavsett hur intresserad man må vara av mat så är en tur ner hit relativt tidigt en fredag oförglömligt. Risken är överhängande att man åker hit för att äta frukost men stannar till både lunch och middag, samt kommer hem till hotellet med en nyskjuten fälthare i väskan.

Hampstead Heath 

Min absoluta favoritplats i London är toppen av Parliament Hill i den gigantiska park som är Hamp­stead Heath i norra London. Om molnen och vädret bara tillåter det så ser man hela London härifrån.

Tate Modern 

Oavsett vilka utställningar som pågår inne i Tate Modern är promenaden över Themsen från

St. Pauls längs Millennium Bridge i sig en upplevelse. Just här möts alla de tidsåldrar som är London.

Regent’s Canal 

Jag älskar den här småsorgliga kanalen som likt en sämre bemedlad lillebror till Themsen sträcker sig rakt genom London. Går man längs den från Ladbroke Grove till Primrose Hill får man dessutom en fascinerande snabblektion i brittiska klassklyftor.

BÄSTA TIDEN

Man ska bara undvika London i juli och augusti, då är det på tok för varmt. London och temperaturer över 25 grader är en urusel kombination. Mitt i sommaren är stan full av förvirrade turister som svettas och gömmer sig i mörka pubhörn eftersom möjligheten att ta ett dopp inte riktigt finns här, och luftkonditionering är en uppfinning som britterna fortfarande inte riktigt har omfamnat.

TA SIG RUNT

London är en av världens mest vidsträckta städer. Avstånden är gigantiska. Och det bästa sättet att ta sig runt är att åka tunnelbana. Det gör man enklast med ett Oyster Card, ett kort man köper för £3

på valfri tunnelbanestation och sedan fyller på det med pengar allteftersom i automater på stationerna eller i tidningsbutiker.