Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sarah Jessica Parker, Efva Attling och Titiyo är några av de kända kvinnor som ger sin syn på att bli äldre.Sarah Jessica Parker, Efva Attling och Titiyo är några av de kända kvinnor som ger sin syn på att bli äldre.Sarah Jessica Parker, Efva Attling och Titiyo är några av de kända kvinnor som ger sin syn på att bli äldre.
Sarah Jessica Parker, Efva Attling och Titiyo är några av de kända kvinnor som ger sin syn på att bli äldre. Foto: Foto: J Mayer/Shutterstock Karin Törnblom/TT, Johanna Sterling

Självförtroende, stil och sexaptit – kända kvinnor om fördelarna med att åldras

Strunta i ålderismen – omfamna och njut av din erfarenhet. Det är det samlade budskapet från 12 inspirerande mogna kvinnor som Damernas Värld låter visa vägen mot en ljusnande framtid. Det handlar om självkänsla, balans – och att helt enkelt inte bry sig så mycket om omgivningens åsikter.

Att vi lever i en ungdomsfixerad kultur och att det råder en dubbel standard för män och kvinnor som får gråa strån eller kråksparkar – där de ena ses som erfarna och distingerade och de andra som slitna – är ingen nyhet. Men på senare tid väljer allt fler kvinnor i offentligheten att vända sig mot ålderismen och både omfamna och hylla sin årsrikedom.

Läs de inspirerande tankarna och slagkraftiga kommentarerna kring att bli äldre, självsäkrare, klokare och sexigare – från 12 genomcoola kvinnor som vi mer än gärna tar emot råd av. 

Efva Attling, 69:
”Jag känner inte åren – bara erfarenheten”

Evfa Attling i fjäderklänning från Stylein. Kostymbyxor, Jon Allensten. Earcuff och armband, båda Efva Attling. Svarta pumps av kalvskinn, Acne Studios.Evfa Attling i fjäderklänning från Stylein. Kostymbyxor, Jon Allensten. Earcuff och armband, båda Efva Attling. Svarta pumps av kalvskinn, Acne Studios.Evfa Attling i fjäderklänning från Stylein. Kostymbyxor, Jon Allensten. Earcuff och armband, båda Efva Attling. Svarta pumps av kalvskinn, Acne Studios.
Evfa Attling i fjäderklänning från Stylein. Kostymbyxor, Jon Allensten. Earcuff och armband, båda Efva Attling. Svarta pumps av kalvskinn, Acne Studios. Foto: Nils Odier

Från formgivaren, stilikonen och allkonstnären Efva Attling finns mycket att lära ut om livsglädje och att äga sin ålder. I en stor intervju med Damernas Värld delar hon med sig av sina tankar och erfarenheter: 

– Ju äldre jag blir, desto bättre blir det. Jag ältar inte saker på samma sätt – för jag bryr mig inte. När man är ung är man väldigt ego, och behöver väl det för att ta sig fram. När man blir äldre känns det viktigare att att respektera andra, att vara en god människa. Jag tror att jag har blivit mer empatisk, fått bättre balans. Jag kan luta mig tillbaka i stället för att gå in i strid. Och jag ser saker i ett större perspektiv.

Och när det kommer till stil känner hon inte att åldern begränsar:
– Jag tänker inte på ålder. Period. Jag älskar att byta personlighet och att gå på dagskänsla. Ena dagen kostym med slips, nästa min rosa favoritklänning från Acne. Min garderob ger mig frihet att leka. Jag tror jag har ganska bra omdöme om vad jag kan bära, och om inte annat har jag en fru som kan säga: ”Nej, det där ska du inte ha.” 

LÄS MER: Efva Attling om kärleken till mode: ”Jag älskar att få förändra mig själv”

Eva Dahlgren, 61:
”Som tjej är det skönt att bli äldre”

Eva Dahlgren är glad för varje dag hon blir äldre.Eva Dahlgren är glad för varje dag hon blir äldre.Eva Dahlgren är glad för varje dag hon blir äldre.
Eva Dahlgren är glad för varje dag hon blir äldre. Foto: Peter Gehrke

Efvas fru, musikern Eva Dahlgren, har en liknande filosofi: 

– För varje dag jag blir äldre blir jag glad. Man förändras så klart, jag kan inte använda min röst på samma sätt längre. Det är frustrerande men jag får parera det, använda mig av det jag har. Men inuti huvudet är jag närmare min ursprungsmänniska, den jag föddes till, än någonsin. Jag är närmare mitt femåriga jag i dag än när jag var 35 och fortfarande sökte efter människan jag ville vara. Nu har jag hittat den som jag är och vill vara.

Nu har jag hittat den som jag är och vill vara

Och hon ser särskilda fördelar med att vara i en mognare ålder just som kvinna. 

– Som tjej är det också skönt att bli äldre och slippa försöka behaga. Det har jag alltid tyckt har varit så förnedrande. Det kommer nog gradvis, och helt plötsligt känner man: Jaha, jag bryr mig inte! Kommer underfund med att man bara kan gå ut i världen och vara en människa – på lika villkor. Det är befriande.

LÄS MER: Eva Dahlgren: ”Det är skönt att bli äldre och slippa försöka behaga” 

Sarah Jessica Parker, 56:
”Vad ska jag göra ? Sluta åldras? Försvinna?”

Sarah Jessica Parker under inspelningarna av ”Sex and the city”-uppföljaren ”And just like that”.Sarah Jessica Parker under inspelningarna av ”Sex and the city”-uppföljaren ”And just like that”.Sarah Jessica Parker under inspelningarna av ”Sex and the city”-uppföljaren ”And just like that”.
Sarah Jessica Parker under inspelningarna av ”Sex and the city”-uppföljaren ”And just like that”. Foto: J Mayer/Shutterstock / TT

Skådespelaren Sarah Jessica Parker röt nyligen ifrån mot ålderismen i en intervju med Vogue. Det som får henne att höja rösten i frågan är reaktionerna i sociala medier inför Sex and the City-uppföljaren And Just Like That – kring skådespelarnas åldrande.
– Alla har något att säga. 'Hon har för många rynkor, hon har inte tillräckligt med rynkor' (...) Det känns nästan som att folk inte vill att vi ska kännas oss tillfreds med var vi är, nästan som att de njuter av att se oss må dåligt över vilka vi är i dag, oavsett om vi väljer att åldras naturligt och inte se perfekta ut, eller om vi väljer att göra något med våra utseenden som får oss att känna oss bättre, säger hon till Vogue.

– Det är så mycket misogyni som omger diskussionen kring serien. Det hade Aldrig. Hänt. Med. En. Man.

Serieförfattaren Samantha Irby understryker i samma artikel att det är just de här reaktionerna som gör det så viktigt att populärkulturen vågar skildra andra kvinnor än de som är 20-nånting:

– Det är revolutionerande att göra en serie om medelålders kvinnor och deras åldrande kvinnokroppar, säger hon.

LÄS MER: Sarah Jessica Parker ryter ifrån mot ålderismen: ”Vad ska jag göra? Sluta åldras? Försvinna?” 

Caitlin Moran, 46:
”Ha normala ligg och ta botox om du vill”

Författaren Caitlin Moran omfamnar medelåldern och det hon kallar för hagg-åren.Författaren Caitlin Moran omfamnar medelåldern och det hon kallar för hagg-åren.Författaren Caitlin Moran omfamnar medelåldern och det hon kallar för hagg-åren.
Författaren Caitlin Moran omfamnar medelåldern och det hon kallar för hagg-åren. Foto: Olof Andersson / TT NYHETSBYRÅN

Medelåldern var inte den semester den brittiska journalisten och författaren Caitlin Moran föreställt sig, men hon har också upptäckt många fördelar med att gå in i det hon kallar hagg-åren. Och hon tycker inte att vi behöver dra oss för att hjälpa naturen på traven om vi känner för det.

– Jag har tagit botox och det har uppenbarligen inte fått mig att se ut som J-Lo, men som att jag har sovit vid något tillfälle de senaste sex månaderna – vilket var vad jag ville [...] Det bästa vi kan göra är att berätta sanningen för varandra. Vi skulle må bättre av att veta att kändisar inte är så vackra av sig själva, utan för att de har massor av pengar och en bra doktor. 

Det räcker faktiskt med 20 minuter vaniljsex så är jobbet gjort

När det kommer till sexlivet menar hon att lösningen är att inte krångla till det.
– Vi kvinnor tror att det är vårt jobb att vara sexuellt fascinerande och innovativa hela tiden, och det är ett heltidsjobb. Men i en långvarig relation, där vi har har en massa Netflix att titta på och en massa hushållsarbete att göra räcker det faktiskt med 20 minuters vaniljsex så är jobbet gjort. Har du mer tid och vill är det kanon, men den här idén om att du måste vara en Pandoras ask av njutning, under ständigt utveckling, är bara utmattande.

Självklart har hon också handfasta stiltips för alla kvinnor över 40, och några av måste-plaggen i hennes garderob är vida byxor, den dyraste kostym du har råd med och en härligt tillåtande maxiklänning.

Men den viktigaste nyckeln till en lycklig medelålder är kanske att acceptera sin egen kropp.
– Du har inget val! Det krossar mitt hjärta att kvinnor fortfarande tror att det är ett alternativ att inte gilla sin kropp. Det är det inte. Det här är den du är, du ska leva med den här kroppen för alltid. Bli vän med din kropp och uppskatta att den fungerar. Fokusera på helheten i stället för att peka ut problemområden. Du och din kropp är ett team och alla ska med, stoppa dig själv när du börjar tänka negativa tankar om en kroppsdel.

LÄS MER: Författaren Caitlin Morans bästa tips för medelåldern: ”Ha normala ligg och ta botox om du vill” 

Marie Göranzon, 79:
”Livet börjar vid 47”

Marie Göranzon fick en nytändning med serien ”Bröllop, begravning och dop”.Marie Göranzon fick en nytändning med serien ”Bröllop, begravning och dop”.Marie Göranzon fick en nytändning med serien ”Bröllop, begravning och dop”.
Marie Göranzon fick en nytändning med serien ”Bröllop, begravning och dop”. Foto: Fredrik Persson/TT /

Marie Göranzon fick en nytändning i karriären vid 77, när hon spelade in Colin Nutleys Bröllop, begravning och dop. Och när Damernas Värld frågar om vad som är bäst med att blir äldre kommer svaret utan tvekan:

– Att man är mycket mer avspänd, inte lika rädd och angelägen att vara till lags. Jag brukar säga att livet börjar vid 47. Man är mycket snällare mot sig själv, gillar personen man är. Det är skönt att få de här åren när man känner sig nöjd, tillfreds. Jag kanske inte har varit den bästa mamman eller skådisen, man jag har varit fullgod – jag har gjort mitt allra bästa.

Och om hon skulle skicka ett meddelande till sig själv som 30-åring råder ingen tvekan om budskapet:

– Lugna ner dig lite! 30 var en kritisk ålder, man trodde att man var gammal, att ”nu är det kört”. Man hann inte vara i ögonblicket en enda stund. 

LÄS MER: Marie Göranzon: ”Jag har fått en nytändning” 

Amelia Adamo, 74:
”Varifrån kom den intensiva sexaptiten?”

Amelia Adamo har ett sexpositivt budskap till mogna kvinnor.Amelia Adamo har ett sexpositivt budskap till mogna kvinnor.Amelia Adamo har ett sexpositivt budskap till mogna kvinnor.
Amelia Adamo har ett sexpositivt budskap till mogna kvinnor. Foto: Eero Hannukainen/TT

Tvärt emot vad många tror behöver inte sexlivet bli tristare med åren. Tidningsdrottningen Amelia Adamo menar i sitt sommarprat att hon vid 74 är i sina bästa år, och att dödens närmade skapar en ny intensitet – inte minst i sänghalmen.

– ”Vad är det egentligen som sker?” frågade jag min psykoterapeut-vännina med mycket hormonkunskap när mitt sätt att uppföra mig mer liknade en tonårings än en pensionär to be. Varifrån kom den intensiva sexaptiten? Jag ville veta vad som hände i den äldre förälskade kroppen. Hon svarade: ”Det är hjärnan som talar om för dig: njut av kyssen eller sexet nu – i morgon kan det vara för sent”, säger hon i Sommar i P1.

Njut av kyssen eller sexet nu – i morgon kan det vara för sent

Hon berättar också om hur en av hennes söner värjt sig mot information om Amelias kärleksliv i egenskap av mamma och farmor, och hur hon sagt till honom:
– Är det inte lite uppmuntrande med kärlek på äldre dar? Ni stressade småbarnsföräldrar slocknar mest i sängen efter allt ni måste hinna med, och så står jag här med mina lushormoner och visar att ”Vänta bara – er tid kommer”. Att åldras är mycket roligare än du tror!

Och för den som oroar sig inför sitt åldrande sprider hon budskapet om det härliga begreppet PMA – Positiv mental attityd – som ofta kommer över mogna kvinnor. Det handlar om självkänsla, frihet från ansvar och krav, och om att bry sig mindre om vad folk tycker.

Oprah Winfrey, 67:
”Jag köper inte propagandan om att jag inte spelar någon roll för att jag inte är ung”

Oprah Winfrey menar att ålder berikar oss som människor.Oprah Winfrey menar att ålder berikar oss som människor.Oprah Winfrey menar att ålder berikar oss som människor.
Oprah Winfrey menar att ålder berikar oss som människor. Foto: Armando Gallo / TT

Tv-oraklet Oprah Winfrey kritiserar på sin sajt Oprah.com den ungdomsbesatta kulturen i framför allt tv-branschen, som utesluter alla som är 55 och uppåt, och skickar signaler om att den som inte är ung och ”het” inte har någon betydelse. Hon skriver:

”Jag vägrar att låta ett system, en kultur, en förvrängd bild av verkligheten tala om för mig att jag inte spelar någon roll. Det blir bara sant om vi köper propagandan”

I stället uppmanar hon oss att äga vår ålder och vår personlighet och att leva livet fullt ut – oavsett ålder. Eftersom varje år vi lever berikar oss som människor.

”Jag firar det. Jag hedrar det. Jag vördar det. Jag är tacksam för varje ålder jag är välsignad att få bli”, skriver hon.

LÄS MER: Grått hår trendar på röda mattan – så får du stjärnornas silvriga svall 

Helen Mirren, 76:
”Njut av att åldras – du har inget val”

Helen Mirren på öppningen av Venedig-festivalen 2021.Helen Mirren på öppningen av Venedig-festivalen 2021.Helen Mirren på öppningen av Venedig-festivalen 2021.
Helen Mirren på öppningen av Venedig-festivalen 2021. Foto: Eric Catarina/Shutterstock / TT

Hyllade skådespelaren Helen Mirren, som är ansiktet utåt för L’oréal Paris, väkomnar skönhetsbranschens nya intresse för kvinnor över 50. Hon slog själv igenom på allvar när hon var 40 +, i tv-serien I mördarens spår, och för Vogue har hon förklarat sin syn på att bli äldre: 

– Min mamma brukade säga ”Oroa dig aldrig för att åldras. Jag vet att du tänker 'Herregud, vem vill vara 45, när du är 25. Men det fantastiska är att när du väl är 45 kommer du aldrig vilja vara 25 igen”. Och jag måste erkänna att hon hade helt rätt. Varje ålder har sina för- och nackdelar. Men du kommer bara att inse att du inte vill gå bakåt. Du vill vara exakt där du är, med allt du har upplevt.

Jag skulle ge mitt 21-åriga jag rådet att lära mig säga 'Dra åt helvete!'

Och att använda injektioner och andra föryngrande behandlingar är inget för Dame Mirren.

– Det är mycket bättre att åldras utan värdighet [...] Antingen dör du ung eller så åldras du. Det finns inget mellanting. Det är lika bra att njuta av det.

När hon i Damernas Värld fick frågan om vilket råd hon skulle vilja ge sig själv som 21-åring var svaret rakt på sak:

– Jag skulle ha gett mig själv rådet att lära mig säga ”Dra åt helvete”, haha. Men att använda det med gott omdöme, inte lite hur som helst. Ibland har du rätt att säga ”Nej, jag vill inte”.

LÄS MER: Helen Mirren: ”Njut av att åldras – du har ändå inget annat val” 

Titiyo Jah, 54:
”Nu när jag är över 50 får jag bära hatt så mycket jag vill”

Titiyo, 54, är kvinna för sin hatt.Titiyo, 54, är kvinna för sin hatt.Titiyo, 54, är kvinna för sin hatt.
Titiyo, 54, är kvinna för sin hatt. Foto: Johanna Sterling

Artisten Titiyo har alltid haft en personlig och självklar stil, och upplever att hon bara blir tryggare med vad hon bär med åren:

– Jag har alltid gillat hatt, men märkt att folk kan bli irriterade på det, för att det uppfattas som pretentiöst: ”Jag är så speciell, jag har hatt”. Men nu, när jag är över 50, har jag bestämt mig för att jag får bära hatt så mycket jag vill – det har jag rätt till, säger hon till Damernas Värld.

Stina Ekblad, 67:
”Att bli äldre innebär att inte bry sig så mycket om vad folk tycker”

Skådespelaren Stina Ekblad efterlyser fler filmroller för äldre kvinnor.Skådespelaren Stina Ekblad efterlyser fler filmroller för äldre kvinnor.Skådespelaren Stina Ekblad efterlyser fler filmroller för äldre kvinnor.
Skådespelaren Stina Ekblad efterlyser fler filmroller för äldre kvinnor. Foto: Lisa Ekelund

För Damernas Värld berättar den ikoniska skådespelaren Stina Ekblad om sin syn på att bli äldre – som människa och i branschen. Bland annat om hur det är svårare att få intressanta filmroller som mogen kvinna:
– Vi gamlingar får ofta hoppa in som terapeut, advokat, fotvårdare eller president – funktioner. Det är roligt det också, men att få spela en människa som hänger samman och utvecklas – det är ovanligt. 

Situationen är lite av en paradox, eftersom det finns en stor marknad för berättelser om mogna människor.  

– Det finns massor av 65-åriga kvinnor som inte orkar gå på bio för att titta på 30-åringar som har det så jobbigt med sina barn och sin man, och så träffar de en ny när de lämnar sitt barn på dagis … Vi vill se berättelser om mogna människor med mogna problem och mogna glädjeämnen. Men vi är väl lite svårare att ljussätta, eftersom vi har så rynkiga ansikten. 

I ungdomen är ytlighet nödvändig, men det är tragiskt att stanna på ytan som vuxen

Privat hittar Stina däremot ett lugn i att bli äldre.

– Att åldras innebär perspektiv, erfarenhet, att inte bry sig så mycket om vad folk tycker om hur man ska vara. Jag har gjort så mycket, sett så mycket. Jag känner ingen stress att göra och hinna saker längre. 

Och hon vänder sig mot den släta ytan, det evigt unga ansiktet.

– Jag tycker om komplexitet och nyanser och uppskattar inte när allt är lättsmält och rör sig på ytan. I ungdomen är ytlighet okej och nödvändig, men det är tragiskt att stanna på ytan som vuxen. Man behöver bejaka det där suget nerifrån, inifrån, som säger att det finns mer.

LÄS MER: Stina Ekblad: ”Det var självklart att ta lika stor plats som männen” 

Jane Fonda, 83:
”Det finns ett helt nytt landskap på andra sidan krönet”

Jane Fonda älskar att åldras.Jane Fonda älskar att åldras.Jane Fonda älskar att åldras.
Jane Fonda älskar att åldras. Foto: MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Evigt vitala skådespelaren och aktivisten Jane Fonda säger till Forbes Magazine att hon vill ändra synen på åldrande:

– Det gamla paradigmet var: Du föds, du peakar i medelåldern, och sedan går du in i skröpligheten. Om du i stället ser åldrandet som att gå uppför en trappa finner du välbefinnande, själfullhet, visdom, förmågan att vara uppriktigt intim – och ett liv med mening.

Hon menar också att humor, tacksamhet, lekfullhet och anpassningsförmåga är några av de bästa egenskaperna för att få ett långt liv. Och till tidningen Vogue säger hon:

– Jag älskar ålder. Picasso sa att det tar lång tid att bli ung. Jag älskar att vara över krönet, för jag har upptäckt att här finns ett helt nytt landskap.

LÄS MER: Hollywoodkvinnorna som säger sig åldras utan filter och botox 

LÄS MER: 66-åriga makeupartisten: ”Här är bästa (och sämsta) produkterna för mogen hy”