Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: This content is subject to copyright.

Skaffa dig en hobby – det kan boosta både karriären och självkänslan

IT-gurun Bill Gates spelar bridge, skådespelaren Meryl Streep älskar att sticka och popartisten Taylor Swift gör egna snöglober. En hobby berikar allas liv, storkändis eller inte. Dessutom kan den boosta både karriären och självkänslan.

En hobby är något som vi gillar att göra, på helt egna villkor. Just därför gör den oss mer kreativa och analytiska och faktiskt också till bättre ledare, enligt forskare vid San Francisco State University. När vi sysslar med något vi vanligen inte gör stimulerar vi andra delar av vår hjärna.

– Ju fler saker du använder hjärnan till, desto starkare och flexiblare blir den. Bokstavligt talat. Hjärnan mår bäst av att användas så mycket och så varierat som möjligt. Det finns forskning som visar att ju mer vi arbetar på ett och samma jobb, desto mindre använder vi hjärnan i förlängningen, och forskning som visar att ju mer vi fördjupar oss i en hobby, desto mer använder vi hjärnan i förlängningen, säger 

Micael Dahlén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Att göra något för sin egen skull fyller på med energi och motivation som smittar av sig på resten av livet

Även om företeelsen "fritidssyssla" har funnits länge blev hobbyn som störst under depressionstiden i USA, då man försökte hålla modet uppe och ta sig ur ledan. På 1950-talet var det stort även i Sverige att ägna sig åt ett intresse utanför jobbet, det tydde på välfärd och ekonomisk trygghet. I dag kan det nästan låta lite gulligt med en hobby, men det är bara en attitydfråga.

Baka praliner kan vara ett sätt att öka ditt välbefinnande. (Och så är det ju gott också.)Baka praliner kan vara ett sätt att öka ditt välbefinnande. (Och så är det ju gott också.)Baka praliner kan vara ett sätt att öka ditt välbefinnande. (Och så är det ju gott också.)
Baka praliner kan vara ett sätt att öka ditt välbefinnande. (Och så är det ju gott också.) Foto: This content is subject to copyright.

En hobby kan vara vad som helst som fördrivs i egenintresse på fritiden: modellen Karlie Kloss kodar dataprogram, hennes kollega Gigi Hadid lagar hamburgare (hon fick pris i amerikanska tv-programmet Master chef för sina hamburgerfärdigheter) och skådisen Leslie Mann cyklar enhjuling.

Hobbyn är en företeelse som inte bara respekteras av forskarna utan även av de nya, moderna företagsledarna. Richard Branson, multimiljardären bakom företaget Virgin, är en upptagen entreprenör, men han avsätter ändå tid för sina hobbyer. Han älskar äventyrssporter som kitesurfing, vilket lär honom att ta risker. Men mest av allt gillar han att spela schack. Det tvingar honom att tänka mer strategiskt, medan han samtidigt släpper tanken på jobbet och låter sinnet hitta lösningar på dragen.

Marissa Mayer är vd för Yahoo, ett annat megastort företag. Men hur upptagen och stressad hon än är ser hon till att ägna tid åt bakning. Speciellt älskar hon att baka cupcakes. Skapandet skiljer sig från det hon vanligtvis ägnar tid åt på dagarna, och främjar hennes fantasi.

Jag har aldrig träffat en enda person som inte vill ha en djupare kontakt med sitt inre.

Ekonomiprofessorn Micael Dahlén tog ett års ledighet för att ägna sig åt nya aktiviteter och att bryta 40 av sina invanda vanor av samma skäl – för att maxa sin fulla potential.

– Att göra något för sin alldeles egen skull fyller på med energi och motivation som smittar av sig på resten av livet, både hemma och på jobbet, säger Micael Dahlén. När musklerna ska återhämta sig brukar man rekommendera "aktiv vila". Detsamma gäller hjärnan.

Det finns ett annat viktigt skäl att hylla hobbyn: självkännedomen som kommer med den. Den New York-baserade journalisten och författaren Ruby Warrington skriver i sin bok Material girl, mystical world att vårt behov av att dokumentera allt vi gör i dag resulterar i en tomhetskänsla. Det är inte "likes" som ger våra liv mening, det är upplevelser och känslan av att vi kan någonting. Hon slår därför ett slag för den självutvecklande hobbyn, som varken kräver fingerfärdigheter eller en tro, utan snarare bara nyfikenhet och ett öppet sinne, till exempel tarot, numerologi eller studier av den kinesiska visdomsboken I ching.

– Jag har aldrig träffat en enda person som inte vill ha en djupare kontakt med sitt inre. För mig har saker som astrologi, yoga, meditation och dans lett till just det.

Grejen är just att bara göra det: avsätta tid. Det blir aldrig tid över, det blir aldrig läge.

Att omdefiniera hobbyn är ett första viktigt steg till att hitta den där aktiviteten som höjer både medvetandet och välbefinnandet hos oss, den som i slutändan också ger oss fördelar både hemma och på jobbet. En hobby måste inte vara ett åtagande eller innebära en kvällskurs med krav på närvaro och prestation. Tvärtom, hobbyn kan vara en del av ett redan befintligt intresse. Är du en skrivande eller konstnärligt lagd person kan du utforska kalligrafi, marmorering eller bokbinderi för att utveckla ditt intresse. Själva hantverket kan sedan läras genom en handbok eller tutorials på internet om du inte har tid att gå en kurs.

– Grejen är just att bara göra det: avsätta tid. Det blir aldrig tid över, det blir aldrig läge. En får bara se till att ta sig den tiden, låsa kalendern från allt annat. I början kan det kännas stressigt och svårt, men snart kommer du att märka både att världen faktiskt inte går under bara för att du tar en stund ledigt och att du dessutom hinner mer resten av tiden för att du fyllt på med energi och motivation, säger Micael Dahlén.

Känner du att familjen kräver all din tid kan du välja en hobby som inkluderar dem, som att bygga ett terrarium ihop eller rita ett släktträd.

– Astrologi är ett underbart verktyg för att förstå vår relation med andra, och att göra en astrologikarta över dina barn är ett kul ingångssätt om du känner att du är en upptagen mamma som inte har tid för egna hobbyer, säger Ruby Warrington. Det finns globala klubbar och forum för virtuella workshops. Som Moon Club, som jag är medgrundare till. Våra medlemmar träffas online en gång i veckan, och om du inte kan vara med kan du få inspelningarna mejlade till dig.

Lär dig inreda med feng shui

Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare! 

I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

 

Att se hobbyn som en del av välbefinnandet och hälsan gör det också lättare att ta tid för hobbyn. Räcker det inte som motivation så här i början på ett nytt år, tänk på att en hobby ger livet extra mening. Det är ett sätt att stärka den egna karaktären och självförtroende. Men viktigast av allt: det ger dig möjligheten att helt fokusera på dig, något som vi människor gör allt mindre nu för tiden. Eller som Ruby Warrington säger:

– Det var först efter att jag lät mina intressen på riktigt komma in i mitt liv som jag insåg hur mycket av att vara människa som jag missat tidigare.

Sugen på att testa något nytt? Hitta en hobby här:

 KALLIGRAFI 

I en tid av datorskrivna meddelanden står ett handskrivet kuvert ut, och skrivet i kalligrafi blir det något att spara.

MÖBELSNICKERI 

Att snickra ihop och tapetsera om gamla möbler är en hobby som är både miljövänlig och stylish.

MOSAIK 

Krossat porslin, kakelskärvor eller vackert målade stenplattor kan omvandlas till både bruksföremål och hållbar konst.

REGNDROPPSMASSAGE

Att mjuka upp muskler och leder med aromaterapi har en lugnande och stimulerande effekt både på den som får massage och på den som ger.

DESSERTKURS 

Att baka en perfekt födelsedagstårta, glasera pepparkakorna eller blanda en fantastisk frosting är både avslappnande och fokuserande.

KOSTRÅDGIVNING 

Kostlära är inte längre detsamma som en trist mattriangel. Här finns massor att lära i form av matens inverkan på hud, kropp och själ.

NÅGRA PLATSER ATT BÖRJA SÖKNINGEN PÅ: 

kurser.se, folkuniversitetet.com, iderika.com