Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bad, mat, fest och kultur lockar på Gotland.
Bad, mat, fest och kultur lockar på Gotland.
Bad, mat, fest och kultur lockar på Gotland.
Bad, mat, fest och kultur lockar på Gotland. Foto: Stig Hammarstedt / TT IBL

Sommar på Gotland: Stor guide till hotellen, restaurangerna, stränderna och vintageshoppingen

Gotland är förmodligen Sveriges ljuvligaste sommarö, som bjuder på allt från högklassigt boende och spännande mat till naturupplevelser utöver det vanliga. Ta dig runt på två eller fyra hjul och upptäck vårt mesta, och bästa, semesterparadis.

Vi är många som har en relation till ”öjn” i öster. Om somrarna bokas färjorna fulla med soldyrkare och kalkstensfantaster som ska tillbringa dagarna med bad, crêpes och cykelturer på Sveriges största ö. Och oavsett om du är på besök några dagar eller hela sommaren har Gotland mycket att erbjuda, både innanför och utanför Visbys ringmur – från Ingmar Bergmans Fårö i norr till Hoburgsgubben i söder.

De omisskännliga Gotländska raukarna. Foto: Getty Images

Ta dig runt på cykel eller med bil, utforska många delar av den solsäkra ön (Gotland toppar oftast listan med landets soltimmar) och upptäck både festliga och folktomma stränder, mat i världsklass och unik natur. Här är vår bästa guide till Gotland:

Res till Gotland – med båt eller flyg

Båt: Ta båten från Nynäshamn, Oskarshamn eller Västervik. destinationgotland.se 

Flyg: Direktflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö, Ängelholm/Helsingborg. 

Ta dig runt: Med bil eller cykel tar du dig lätt till alla sevärdheter och badstränder. Det finns flera uthyrare i Visby.

 

Hotell och boende på Gotland

Fabriken Furillen – designhotell i unik miljö

Hotellet Fabriken Furillen på nordöstra Gotland var tidigare en kalkstensfabrik. Foto: Fabriken Furillen

I det månlika landskapet på den karga halvön Furillen ligger ett av Gotlands mest fotogeniska hotell – Fabriken Furillen. Här blev en gammal kalkstensfabrik ett lyxigt designhotell i industriell stil med 18 rum och en populär restaurang. För dig som vill ha total enskildhet erbjuds även två eremitkojor mitt i naturen på halvöns södra udde.

Fårösunds fästning – lyxig försvarspost

Foto: Fårösunds fästning

Ett av Gotlands vackraste och mest unika boenden ligger i norr. Fårösunds fästning byggdes på 1800-talet som en försvarspost då Krimkriget stundade. Nu är det dock ett hotell med 16 rum som kombinerar platsens historia med modern arkitektur. Här finns även spa med relaxavdelning, pool och bastu. Att vinkällaren är fylld med ekologiska viner är inte heller fel.

Pensionat Grå Gåsen – känt från tv

Bo som stjärnorna i Så mycket bättre på Pensionat Grå gåsen. Foto: Patricia Holmén, Pensionat Grå gåsen.

Ser namnet bekant ut? Inte så konstigt då det är på Pensionat Grå gåsen deltagarna i Så mycket bättre håller till. Här finns tolv rymliga rum, restaurangen Portal och Portal bar, samt pool. Boende får även låna cyklar för att utforska omnejden – picknickkorg ingår!

Hotell S:t Clemens – Bland blad och ruiner

Hotell S:t Clemens har en egen slottsruin.
Hotell S:t Clemens har en egen slottsruin.
Hotell S:t Clemens har en egen slottsruin.
1 AV 2
Hotell S:t Clemens har en egen slottsruin.
Foto: Hotell S:t Clemens
2 AV 2
Foto: Hotell S:t Clemens

 

I hjärtat av Visby sprider Hotell S:t Clemens ut sig över fem byggnader, varav den äldsta är från 1600-talet. Det familjeägda hotellet har två egna trädgårdar – och utsikt över Visbys botaniska trädgård – men även en alldeles egen liten kyrkoruin, där du bland annat kan yoga. Perfekt för en romantisk helg på Gotland.

Hotell Stelor – Klassiskt hotell

Klassiskt på Hotell Stelor vid Toftas badstrand. Foto: Hotell Stelor

Fem minuter från Toftas strandbad ligger det charmiga Hotell Stelor, som tidigare var en gammal gotlandsgård. Förutom de mysiga rummen serveras här även bra mat, och ibland grym livemusik. För träningssugna finns yoga och corepass på schemat.

Revolverhotel – Designoas

Unik interiör hos Revolverhotel i Visby. Foto: Revolverhotel

Visbys hemligaste hotell, Revolverhotel, har ingen skylt på gatan. Men det är värt lite krångel. Ägaren, stylisten och scenografen Ingela Tanaka Rohnström och Sophie Knapp har inrett alla rum i olika men sammanhängande stilar, och den mysiga innergården är Visbys bästa oas. 

Gotlands bästa restauranger & kaféer

Krakas krog – Gastronomisk höjd

Matnjut på Krakas krog. Foto: Krakas krog

I det gamla bankhuset från 1800-talet finns Gotlands gastronomiska mittpunkt – Krakas krog. Med plats för bara cirka 30 gäster gäller det att boka i god tid, men det är värt det. Här finns en egen trädgård och ett genomgående säsongstänk.
Kräklings 223, Katthammarsvik 

Krönet & Bodega – Tapas med utsikt

Krönet & Bodega har Visbys bästa utsikt har även en sangriabar. Släck törsten och stilla hungern på ett av stans trevligaste ställen. Kom i god tid före solnedgången.
Adelsgatan 41, Visby

Hablingbo crêperie – lätt som en plätt

Hablingbo crêperie satte Gotlandscrêpesen på kartan och är ständigt fullsatt – av en anledning. Så åk hit i god tid innan hungern slår till ordentligt. Här serveras galetter, crêpes, surdegsmackor, sallader och grillat kött. På sommarkvällarna tar Varieté Hablingbo över och underhåller i cirkustältet bredvid crêperiet.
Stora Burge 820, Havdhem

Surfers – Smaker från fjärran

Associerar du kinamat med fyra små rätter? Tänk om. Surfers Visby (som även öppnat filial i Stockholm) hyllar den kinesiska provinsen Sichuans kök. Det är kryddstarkt, färgglatt och fantastiskt gott.
Södra kyrkogatan 1, Visby

Isola Bella – Italiensk doldis

I Visbys smalaste gränd ligger italienaren Isola Bella, på lagom avstånd från turisttäta Stora torget. Här möter traditionell italiensk matkonst svensk medeltid i ett hus som har anor tillbaka till 1200-talet. De kan även stoltsera med Gotlands största utbud av grappa.
Södra kyrkogatan 20, Visby

Lilla Bjers – Ekologisk pärla

På Lilla Bjers är det hållbar odling och matlagning som står i fokus. Hitta fler restaurangtips på Gotlandstips.se. Foto: Gotlandstips.se

Strax söder om Visby ligger den ekologiska gården/restaurangen Lilla Bjers. Ett måste om du är intresserad av ekologiskt odlad mat, fantastiskt god sådan. Och det finns faktiskt ett hus att hyra på gården om du vill stanna över natten.
Västerhejde, Lilla Bjers

Kultur på Gotland – bästa tipsen

Visbys unika stadssilhuett ramas in av ringmuren. Foto: IBL

Stora Gåsemora – Ljuv musik

Sedan 2011 har det arrangerats konserter i anrika Stora Gåsemora på Fårö. I sommar kan du se artister som The Ark, Tomas Ledin och Bo Kaspers orkester här.

Burgsviks bio – Gotlands bästa bio

Burgsviks bio är belägen i ett gammalt stall från 1700-talet. Biografen öppnade 1956, och ser nästan likadan ut i dag. I salongen visas filmer under sommarmånaderna, och det är inte ovanligt att de efterföljs av livliga diskussioner.
Hoburgsvägen 36 B, Burgsvik

Bergmanveckan – Finkultur på Fårö

I juli går Bergmanveckan av stapeln på Bergmancenter på Fårö. Internationella och svenska regissörer, skådespelare och besökare samlas för att njuta av film, uppträdanden och diskussioner i Sveriges främsta regissörs anda.

Gotlands bästa stränder

På Fårö hittar du underbara stränder. Foto: STIG HAMMARSTEDT / TT

Norsta Aurar Fårö – Ett med naturen

Fårös allra vackraste strand är lite svårtillgänglig, men det ger dig gott om svängrum. Stranden börjar cirka 200 meter från Fårö fyr. Här finns inga faciliteter, utan du är ett med naturen. Det finns inte heller några papperskorgar, så gör alla en tjänst och ta med dig skräpet därifrån.

Sudersand Fårö – Folkkär strand

Fårös populäraste sandstrand är ofta välbesökt, men som tur är så är den halvmilslånga stranden bred nog för att svälja stora folkmassor. Den mjuka sanden och det svala vattnet är magnifikt sommartid, och runt omkring finns allt du behöver i matväg. Soliga dagar kan färjekön vara skrämmande lång, men väl på plats finns det sand nog till alla.

Tofta strand – Festligt och fint

Bara två mil från Visby ligger Tofta strand, som med fördel undviks under ”Stockholmsveckan”, vecka 29, då den överfylls med människor som antingen precis ska börja, eller just slutat, festa. Övrig tid är stranden ett perfekt utflyktsmål, med restaurang, kiosker och vattensporter att tillgå.

Blå lagunen – Kalkbrottsbad

I Ar på norra delen av ön har ett gammalt kalkbrott fyllts med vatten och blivit till en drömsk badplats. Det är blått, det är djupt och det är vackert – men långt till butiker, så ta gärna med matsäck. I närheten finns ytterligare två badvänliga kalkbrott: Lillträsk och Nyrajsu.

Nisseviken – Bäst i sydväst

Nisseviken på södra delen av ön stoltserar med Gotlands varmaste badtemperaturer. Här finns både en sandstrand och en lång badbrygga för dig som föredrar att hoppa i från kanten. Intill hittas både restaurang och kiosk.

Gotland – shopping, loppis & second hand

Fint o fult –Vintagehimlen

Vintagefynda på Fint o fult. Foto: Fint o Fult

Fint o fult i Bunge på Gotlands norra spets hittar du handplockad inredning från Sverige och Danmark, gotländskt kalkstensgods och annat smått och gott. Fint o fults webbutik är öppen året om, men den lilla affären som bara håller öppet om somrarna bör inte missas.
Utbunge 563, Fårösund

Kuriåsa – Stilfylld lada

Åsa Hallins vintagebutik Kuriåsa ligger i en lada precis intill hennes familjs 1800-talsgård. Här har hon ett kurerat urval av möbler och inredningsdetaljer, retrofynd och antikviteter.
Hemse Halldings 138, Hemse

Lyckliga gården – Glad gårdsshopping

Stockholmsbutiken Lyckliga gatan bytte landskap och blev Lyckliga gården i Eksta på Gotland. Här finns designprylar, retroinredning, porslin, lampor, gotländska lammskinn och mycket mer. Den mysiga gården är ett perfekt stopp på en bil- eller cykeltur längs öns västra kust.
Eksta Bopparve 151, Klintehamn

Akantus – Lokala favoriter

Akantus i Visby blandas nytt och gammalt i den charmiga hörnbutiken vid Sankt Hansplan. I sortimentet märks produkter från den gotländska formgivaren Tove Ardman, keramikern Ulla Ahlby och Klippan Yllefabrik.
Sankt Hansplan, Visby 

Leva kungslador – Allt och lite till

ALLT OCH LITE TILL

Leva kungslador

Hos härliga Leva kungslador finns allt från ekologisk mat till inredning. Foto: Leva Kungslador

 

Restaurang, bageri, husfabrik (ja, de bygger fantastiska hus) och gårdsbutik. På Leva kungslador kan du tillbringa många timmar och botanisera bland ekologiska råvaror och delikatesser, inredning, böcker och trädgårdsattiraljer, samt måla egna tavlor. Ett perfekt utflyktsmål bara en kort färd från Visby.
Toftavägen 20