Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommarens bästa utställningar – njut av mode, konst och foto

Vissa dagar regnar det och ibland behöver du bara en paus från solstolen – då finns det gott om spännande utställningar att besöka den här sommaren. Damernas Värld har samlat ihop några guldkorn med allt från tavlor och fotografier till installationer och modeteckningar. Så mycket ögongodis!

Mamma AnderssonLouisiana, Humlebæk, Danmark

Swannery av Mamma Andersson från 2019. Foto: Lucy Dawkins

Hon är en av Sveriges och Nordens tveklöst mest omsusade och betydelsefulla nu levande konst­närer, så när danska Louisiana öppnar en stor utställning med verk från Karin Mamma Anderssons produktion de senaste 20 åren, ja då lär det bli rusning efter biljetterna. De stämningsskapande, historieberättande och fantasi­eggande tavlorna visas på konstmuseet i Humlebæk, strax norr om Köpenhamn, från den 17 juni till den 10 oktober. 

Svensk modeteckning 1920–2020, Teckningsmuseet, Laholm

Cecilia Carlstedt är en av de illustratörer vars modebilder visas på Teckningsmuseet i Laholm under sommaren.

I en tid när Instagram svämmar över av fashionabla bilder och modevisningar finns att se online är det lätt att glömma att mode inte alltid har varit lika tillgängligt, och att det förr ofta visades upp i form av teckningar snarare än foton. Detta gör å andra sidan att det finns en skattkista att ösa ur för den som är intresserad av modeteckning, och öser ur sagda skattkista är precis vad Teckningsmuseet i Laholm gör under sommaren. 

Vacker modeteckning gjord av Göta Trägårdh. Hon var även en av grundarna till Beckmans Designhögskola och framgångsrik textilkonstnär.

Fram till den 26 september bjuder man i utställningen Gestaltningar av sin tid: Svensk modeteckning 1920–2020 på en rik mix av teckningar, fördjupande texter och modehistoria. Kerstin Thorvall, Jane Bark, Mats Gustafson, Lovisa Burfitt, Cecilia Carlstedt, Göta Trägårdh och Kerstin Heintz är bara ett axplock av de konstnärer och illustratörer som medverkar, den sistnämna bland annat med flera teckningar som publicerades i Damernas Värld i slutet av 1940-talet.

Stig Lindberg, Millesgården, Stockholm

En ung fajansmålande Stig Lindberg: nu visas hans verk på Millesgården i Stockholm.

I oräkneliga hem i Sverige och övriga världen kan man se den mitt i vardagen, Stig Lindbergs fantasifulla design. Kanske är det mönstret Berså på en älskad temugg, eller tapeter med mönstret Herbarium som pryder väggarna. 

Stig Lindbergs mönster Melodi.

400 verk av den folkkära konstnären, formgivaren och designern (1916–1982), somliga tidigare inte visade offentligt, kan avnjutas på Millesgården på Lidingö fram till den 30 januari 2022.

Modets fotografi, Hallands Konstmuseum, Halmstad

Turning eighteen/Breaking free of the cells av Malin Griffiths, ett av de verk hon visar i utställningen Modets fotografi på Hallands Konstmuseum. Foto: Malin Griffiths

Denise Grünstein, Irving Penn och Malin Griffiths: tre sinsemellan olika fotografer, från olika tidseror och med olika syn på mode, men med det gemensamt att de via sina modebilder vill utforska något mer, något djupare. Fram till den 29 augusti visas verk av alla tre i utställningen Modets fotografi på Hallands Konstmuseum i Halmstad. 

Lynette Yiadom-Boakye, Moderna Museet, Stockholm

Tavlan Tie the temptress to the trojan av Lynette Yiadom-Boakye. Foto: MARCUS J LEITH PHOTOGRAPHER / MARCUS J LEITH

Den brittiska konstnären och författaren Lynette Yiadom-Boakye är känd för sina vackra och berörande personporträtt, men till skillnad från många andra konstnärer målar hon personer som bara existerar i hennes eget huvud, skapade av oskarpa minnen och ren fantasi. Utställningen Fly in league with the night på Moderna Museet i Stockholm visar verk från 2003 fram till i dag, och håller öppet under perioden den 3 juli till den 19 september. 

Hon målar personer som bara existerar i hennes eget huvud, skapade av oskarpa minnen och ren fantasi.

Resan som redskap, Vandalorum, Värnamo

Formgivaren Ilmari Tapiovaara med några av sina verk på en strand på Mauritius, 1974.

Resans betydelse för konstnärligt skapande, eller mer specifikt för nordiska formgivare, konst­hantverkare och arkitekter under perioden 1940–2020, det är temat för Vandalorums huvudutställning den här sommaren. Speciellt förr, när intrycken från den stora världen var få, hade resandet stor betydelse för att basen av influenser skulle fyllas på och breddas. Ingegerd Råman, Josef Frank, Alvar Aalto och Torun Bülow-Hübe är några av de kända namn som deltar med allt ifrån diverse föremål, filmer och bilder till dagböcker och vykort.  Utställningen visas till och med den 19 september. 

Evigt mode, Sofiero Slott, Helsingborg

Illustration av Linda Nurk.

I dag går frågan om hållbarhet inte att komma runt när vi talar om mode, och Evigt mode – en utställning om tid sätter den i fokus. Via kreationer från designers som Stine Goya, Rave Review, Cecilie Bahnsen och Jennifer Blom vänder och vrider man på frågeställningar kring hur ett mer hållbart modekonsumerande kan se ut. Utställningen visas till och med den 26 september. 

I dag går frågan om hållbarhet inte att komma runt när vi talar om mode.

Diana Orving – Närmanden, Varbergs Konsthall

Överskridande heter detta verk av Lovisa Burfitt. I sommar kan du se det live i Varberg.

Hon började som designer men har så klart alltid haft en konstnärlig twist på sina plagg. Diana Orving visar nu upp verk som inspirerats av mötet mellan mode och dans, där materialet spelar stor roll för att skapa en känsla av rörelse. Till och med den 29 augusti kan du ta en paus från Varbergs lockande stränder och fylla på inspirationstanken med både mode och konst.

LÄS MER: Stor guide till 99 (!) loppisar runt om i Sverige.