Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
DV:s träningsexpert Ida B Olsson sprang sitt första maraton ihop med maken Daniel – och var så klart överlycklig när hon gick i mål.
DV:s träningsexpert Ida B Olsson sprang sitt första maraton ihop med maken Daniel – och var så klart överlycklig när hon gick i mål.
DV:s träningsexpert Ida B Olsson sprang sitt första maraton ihop med maken Daniel – och var så klart överlycklig när hon gick i mål.
DV:s träningsexpert Ida B Olsson sprang sitt första maraton ihop med maken Daniel – och var så klart överlycklig när hon gick i mål.

På startlinjen: DV coachar till ditt första tävlingslopp

Är detta året då du utmanar dig själv och ställer upp i ett lopp – trots att du kanske inte har tränat tillräckligt eller är perfekt förberedd? Jo, det går faktiskt. Fråga Damernas Världs träningsexpert Ida B Olsson.

Tillhör du dem som inte ens har tänkt tanken på att springa Göteborgsvarvet eller Vårruset eller åka Vasaloppet, eller någon annan fysisk tävling för den delen? Som kollar in hur andra lägger upp bilder på sociala medier som visar lika delar fullkomlig lycka och total utmattning efter att det kommit i mål? Ida B Olsson, Damernas Världs träningsexpert, menar att det är en känsla som är värd att inte bara titta på, utan även våga smaka på. 

Här hittar du Idas inspirerande blogg om träning och mental hälsa. 

– När jag var i 25–30-årsåldern hade jag inte en tanke på att springa ett lopp. Min bild var att det bara handlade om pulsklockor och alla snackade om olika tider de skulle klara. Det lät så tråkigt och inte alls inspirerande, berättar Ida.  

Min bild var att det bara handlade om pulsklockor och tider. Det lät så tråkigt och inte alls inspirerande.

Men för några år sedan anmälde hon (som är ganska vältränad i grunden, bör påpekas) sig ganska spontant till ett maratonlopp, bara tre dagar innan det gick av stapeln. Det rörde sig om Båstad maraton som också är ett av de tuffaste i Sverige eftersom höjdmetrarna är oändliga. 

– Det var ju totalt idiotiskt att göra så och jag rekommenderar ingen att göra det. Min man Daniel hade sprungit sådana lopp tidigare och han lovade att ta mig i mål. Och alltså... Det är en så häftig känsla att ta sig över mållinjen! 

Ida och hennes man Daniel under ett lopp hemma i Båstad. Foto: Privat

Två dagar att ladda – med kanelbullar (Nej, det är inte så bra...)

Ida hade två dagar på sig att förbereda sig för att springa 4,2 mil och en stor del av uppladdningen innefattade kanelbullar. I dag vet hon bättre när det gäller vilken mat som är bra innan ett lopp, men då hade hon hört att kolhydrater i form av bullar och bröd skulle vara bra. 

– Det var så peppande att åka till startområdet, få sin nummerlapp och se allt folk, höra musiken. Det var lite som att vara på en festival eller en konsert. Stämningen var på topp. Sen samlades man i fållan och körde lite uppvärmning tillsammans och jag kände att pulsen och adrenalinet gick upp. 

Nervös, men peppad och glad över att vara med i det stora sammanhanget, kämpade Ida sig genom sitt första maraton, en mil i taget. Det gick sakta och under det fem timmar långa loppet hann hon pendla mellan starkt lyckorus och djupa svackor, och vid flera tillfällen ville hon kliva av banan. När mållinjen närmade sig fulgrät hon de sista metrarna in i mål. 

Jag kände mig som en vinnare och när jag fick medaljen runt halsen kom tårarna igen.

– Jag kände att ”detta är det roligaste jag gjort i hela mitt liv” och armarna åkte upp i luften, det var en sådan otrolig känsla. Jag kände mig som en vinnare och när jag fick medaljen runt halsen kom tårarna igen. 

Härlig känsla av stolthet efter loppet

Känslan av stolthet som svämmar över en när man har genomfört ett lopp eller en tävling är värd att få uppleva. Ida förklarar att det blir till ett härligt minne som man kan bära med sig resten av livet. Att kunna känna stor stolthet över sig själv är bra att få vara med om, och varje gång man ser medaljen eller ser bilder från loppet kan man väcka känslorna av stolthet till liv igen. 

Ida när hon sprang maraton på Kinesiska muren. Foto: Daniel Olsson

– Det är härligt att få känna ”Detta har jag gjort alldeles själv. Min kropp tog mig hit. Jag vågade utmana mig själv och jag vågade ställa mig på en startlinje. Och jag tog mig i mål.” Den där stoltheten ger också bra styrka och motivation till resten av träningen, säger Ida. 

Om man inte har sprungit något lopp tidigare tipsar Ida om att åka och kolla på ett lopp och kanske genomför det första loppet med någon som har testat på det förut. Och det kan ju vara allt från ett lokalt motionslopp på några kilometer till ett stort cykellopp, triathlon eller swimrun. 

Du kan strunta i tider och resultat

Ett annat tips som Ida trycker på är att inte fokusera så mycket på tider och resultat, utan i stället fokusera på själva upplevelsen. Tänk att du skapar ett minne åt dig själv, snarare än ett resultat som ska uppnås. 

– Jag bryr mig inte om resultatet, jag bryr mig bara om att jag klarar av att genomföra det. Om man fokuserar på tiden riskerar man att bli besviken, för dagsformen är alltid så otroligt olika. Resultatet kan också bero på var du befinner dig i din cykel, hur du har sovit och hur du förberett kroppen med näring. 

Om du är rädd för att inte orka springa hela vägen in i mål så hälsar Ida att det är helt okej att gå i mål, det är också en bedrift. 

Jag skulle rekommendera att kroppen får vila helt från träning minst 2 dagar innan loppet. Det är träningen månaderna innan som avgör loppet – inte träningen du gör ett par dagar innan.

– Det är så himla roligt oavsett om man springer, joggar eller går, och oavsett om det är 3 eller 10 kilometer. Man får så mycket pepp och hjälp från folk som är där och tittar och hejar på en, och som liksom lyfter en fram. Dessutom får man mycket härlig energi av alla andra som är med i loppet. Det gäller bara att hålla visionen om målfållan levande – att du ska över mållinjen. Det är värt allt slit! 

Ida och Daniel när de sprang New York City Marathon. Foto: Privat

 

Idas 8 bästa tips för dig som ska ställa dig på startlinjen

1. Var är du i din menscykel? Tänk på att du är tyngre innan blödning och piggare under ägglossning, så ha det i åtanke när du bokar in dig.  

2. Testa skor, strumpor och sport-bh som du har tänkt ha på loppet några gånger innan så att inget skaver.  

3. Om du springer ett långt lopp och behöver få i dig energiboostande snacks på vägen, testa även dem innan, så att du inte får problem med magen. Det är vanligt att man får löparmage (alltså diarré) på grund av att man äter något som man inte testat i skarpt läge i förväg. Tarmarna rör sig, man kan få magkramp och i värsta fall tarmvred av nervositet. Ta med snacks och annat som du vet att magen pallar.   

4. Testa all din mat någon vecka innan, alltså när du äter din frukost/lunch/middag innan loppet till exempel. Testa hur ofta du vill ha energi under loppet och i vilken form. Jag märkte enorm skillnad när jag hittade mitt facit till näring innan och under lopp.

5. Tänk på att tanka i slutet på ett lopp också med salt, socker och vatten. Ska du springa ett kortare lopp är det inte lika viktigt, men tänk på att äta 1,5 – 2 timmar innan loppet. 

6. Jag skulle rekommendera att kroppen får vila helt från träning minst två dagar innan loppet. Det är träningen månaderna innan som avgör loppet, inte träningen du gör ett par dagar innan. Vila också från den sport du tävlat i under en vecka efter ditt lopp, detta för att leder och mjukdelar ska hinna återhämta sig ordentligt. 

7. Bestämma dig innan loppet vilken fart du ska hålla, och som du vet att din kropp klarar av. Frångå inte det, trots att du troligen får en adrenalinskjuts och vill börja kuta jättefort i början. Det kan resultera i att du springer in i väggen, får mjölksyra och sen inte orkar ta dig i mål. Om du ser att alla springer ifrån dig – få inte panik. Det är bättre att öka på farten i slutet om du har krafter kvar.

8. Spring inte om du har en skada, eller om du känner att du håller på att bli sjuk. Men känn inte efter för mycket. Det är inte alls ovanligt att man känner sig lite sjuk några dagar före, men det är ofta bara nerverna som pratar.  

Vill du läsa mer? Här hittar du Idas inspirerande blogg.  

LÄS OCKSÅ Rulla i gång träningen! Ida B Olsson tipsar om livet på två hjul 

LÄS OCKSÅ Skidstjärnan Therese Johaug: ”Jag talade inte om för någon att jag tänkte sluta”