Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stellan Skarsgård: "Med bra fruar & barn klarar man sig långt i livet"

Stellan Skarsgård är så långt ifrån divalaterna en internationell stjärna kan komma, trots att han gjort över 125 filmer. Han strosar hellre omkring hemma på Södermalm än flashar runt i Los Angeles. Efter framgångarna i tv-serien River är han nu bioaktuell som rysk affärsman med hysteriskt ful frisyr och hemsk klädsmak i spionthrillern Our kind of traitor.

Den bleka vårsolen lyser försiktigt in genom den tunna nylongardinen och belyser

 Stellan Skarsgårds ansikte. Med ett allvarligt ansiktsuttryck tittar han ut genom fönstret medan fotografen vant knäpper bild efter bild. Stellan Skarsgård är filmstjärna, men här finns inga divalater. Han är ett fullblodsproffs som kommer i tid både till fotografering och intervju, skakar hand och presenterar sig med förnamn. Han är samarbetsvillig och förvånansvärt jordnära med tanke på sin internationella stjärnstatus.

STELLAN SKARSGÅRD

Ålder: 64 år.

Gör: Skådespelare.

Bor: I Stockholm.

Familj: Barnen Alexander, Gustaf, Sam, Bill, Eija och Valter (från sitt äktenskap med My Skarsgård) och Ossian och Kolbjörn med Megan Everett som han gifte sig med 2009.

Bakgrund: Uppmärksammades 1968 i tv-serien Bombi Bitt och jag. Arbetade på Dramaten 1972–1988. Slog igenom som filmskådespelare 1982 i Hans Alfredsons film Den enfaldige mördaren. Slog igenom internationellt i Will Hunting 1997.

Aktuell: I filmen Our kind of traitor, som har svensk biopremiär 20 maj.

– Mina barn håller mig på jorden. Med bra fruar och barn klarar man sig långt här i livet, säger Stellan Skarsgård och skrattar hjärtligt när han senare på dagen halvligger i en bekväm soffa på ett hotell med utsikt över Themsen.

Bioaktuell i Our kind of traitor

Stellan Skarsgård befinner sig i London för att göra pr för sin nya spionthriller Our kind of traitor, där han spelar en mystisk och karismatisk rysk affärsman, mot bland andra Ewan McGregor, Naomie Harris och Homeland-stjärnan Damian Lewis. Manuset är baserat på en roman av John Le Carré, som står bakom flera andra romaner som blivit långfilm, bland annat The Constant gardener och Tinker, tailor, soldier, spy. Susanna White har regisserat.

– Det var en rolig film att spela in, säger Stellan Skarsgård. Trevligt team och medskådespelare. Vi spelade in bland annat i Marocko, London, Paris och i franska Alperna. Min karaktär är olik dem jag brukar spela. Normalt är min skådespelarstil ganska underspelad, jag ’ligger lågt’ och försöker vara subtil. Men här fick jag göra en karaktär som är all over the place, utåtriktad och explosiv. Det var väldigt kul att ta ut svängarna för en gångs skull. Dessutom har han en hysterisk stil, ful frisyr, mycket blingbling och vidrig klädsmak.

Stellan Skarsgård som den ryske affärsmannen Dima i bioaktuella filmen Our kind of traitor.Stellan Skarsgård som den ryske affärsmannen Dima i bioaktuella filmen Our kind of traitor.Stellan Skarsgård som den ryske affärsmannen Dima i bioaktuella filmen Our kind of traitor.
Stellan Skarsgård som den ryske affärsmannen Dima i bioaktuella filmen Our kind of traitor.

Stellan Skarsgård hyllad i tv-serien River

Stellan Skarsgård tog även ut svängarna – fast på ett helt annat sätt – i det hyllade brittiska BBC-dramat River, som gick på svensk tv under vårvintern. Där spelar han huvudrollen som den plågade detektiven John River som försöker reda ut det brutala mordet på sin kollega.

London har världens bästa restauranger.

– Det var en fantastisk roll att spela, säger Stellan Skarsgård. Så komplex och annorlunda. John River tror sig kunna se och prata med de döda. Det är minst sagt udda, men aldrig löjligt. Som åskådare känner man empati med honom och accepterar hans sjukdom. Det var en väldigt annorlunda berättelse. Abi Morgan, som bland annat skrev Suffragette, Shame och Järnladyn, är en makalöst duktig manusförfattare. River är visserligen en polisserie men själva polishistorien är inte det viktigaste, det är människorna som står i fokus.

Under inspelningen av River bodde Stellan Skarsgård i centrala London och som den foodie han är gladdes åt alla fantastiska restauranger.

– London har världens bästa restauranger. Här hittar man de bästa indiska, kinesiska, italienska och så vidare. Jag har hört att det är trendigt med svenska köttbullar och kanelbullar också, fast det kan jag äta hemma!

Jag har sammanlagt åtta barn, men nu har jag gjort en vasektomi så nu blir det inga fler ungar.

"Jag trivs oerhört på Söder"

– Jag gillar att resa i jobbet och jag älskar mitt jobb som skådespelare, men det är alltid lika underbart att komma hem igen. Jag trivs oerhört på Söder. Jag är hemma för det mesta, faktiskt. Sedan jag slutade på Dramaten 1989, eller när det var, är jag hemma i Sverige ungefär åtta månader om året. Jag medverkar i många filmer men själva filmandet tar inte så stor tid. Däremellan släpar jag runt på matkassar, läser manus och förbereder middagen.

– Mitt liv är ohyggligt normalt. Min yngsta son är 3 och jag har en 6-åring som går i förskola. Jag har sammanlagt åtta barn, men nu har jag gjort en vasektomi så nu blir det inga fler ungar.

Jag är inte så orolig över vem jag är och vad jag ska göra med mitt liv längre.

Stellan Skarsgård fyller 65 i sommar men han tycker inte att det är jobbigare att vara småbarnsförälder nu än när han var yngre. Snarare tvärtom.

– Det är lättare nu. Jag är mycket lugnare. Jag är inte så orolig över vem jag är och vad jag ska göra med mitt liv längre. Det finns så många saker som man tycker är väldigt viktiga när man är 20 år som inte känns lika relevanta när man har blivit äldre. Jag börjar mer och mer att prioritera vad som är viktigt här i livet och där ingår ju barnen.

Morsar på gubbarna utanför systemet

Kanske beror en stor del av Stellans Skarsgårds skådespelartalang på det faktum att han lever ett förhållandevis normalt vardagsliv. En del skådespelare tappar verklighetsförankringen när de blir kända och förmögna och kan få svårt att porträttera nya roller på ett trovärdigt sätt.

– Jag skulle inte vilja bo i Los Angeles. På Söder morsar jag på gubbarna utanför systemet, snackar med tobakshandlaren och äter lunch i köpcentret Ringen. Det är vardagligt, precis som jag vill ha det.

Har du någonsin tankar på att lägga av skådespeleriet och gå i pension?

– Nej. Tycker du att det är dags?

Han skrattar hjärtligt.

– Jag känner att jag haft en så varierad kost genom livet, jag gör så väldigt olika projekt hela tiden och som sagt, jag jobbar inte dygnet runt och året om. Jag hoppar på de projekt jag känner för, det är härligt att ha möjligheten att kunna välja.

Stellan Skarsgård har åtta barn mellan 3 och 39 år. Fyra av dem har gått i pappas fotspår och är skådespelare.Stellan Skarsgård har åtta barn mellan 3 och 39 år. Fyra av dem har gått i pappas fotspår och är skådespelare.Stellan Skarsgård har åtta barn mellan 3 och 39 år. Fyra av dem har gått i pappas fotspår och är skådespelare.
Stellan Skarsgård har åtta barn mellan 3 och 39 år. Fyra av dem har gått i pappas fotspår och är skådespelare.

"Jag är kompis med alla mina barn"

Fyra av Stellan Skarsgårds söner är skådespelare: Alexander, Bill, Gustaf och Valter. På frågan om han känner sig bekymrad över barnens karriärväl rycker han på axlarna och skrattar.

– Nej, de har en sund inställning till yrkesvalet. De har inga illusioner om glamour eller något, de har ju växt upp med mig och de vet vad det handlar om. De fattar hur svårt och hårt det är att vara skådespelare. Alla fyra är väldigt duktiga och det är ju en jäkla tur. Om de gett sig in i branschen och varit obegåvade hade det varit smärtsamt för dem.

Barn som väljer samma yrke som en framgångsrik förälder riskerar att få prestationsångest.

– Precis, men jag känner att mina barn lever sina karriärer parallellt med min och inte i skuggan av min. De kan dessutom en massa saker som jag inte kan, för världen förändras ju blixtsnabbt och där hänger de med bättre än jag. Jag är kompis med alla mina barn. I går käkade jag middag med Bill här i London. Han var här på möte och på väg till Los Angeles. Vi hade väldigt kul. Jag träffar alla barnen ofta, de tittar ofta förbi och käkar middag.

Älskar att laga mat

Stellan Skarsgård var gift med läkaren My Skarsgård i 32 år. De har sex barn tillsammans. 2007 gick paret skilda vägar men är fortfarande mycket goda vänner. 2009 gifte Stellan Skarsgård om sig med tjugofem år yngre Megan Everett och har två barn tillsammans med henne: Ossian som är 6 år gammal och Kolbjörn som är 3. My och Stellan Skarsgård bor i samma bostadsområde och umgås ofta tillsammans med hela barnaskaran och Stellans nya hustru.

– Jag älskar att laga mat och att ha stora middagsbjudningar. Det räcker ju med att bjuda in ungarna och deras respektive så blir det ett tjog. Jag har ingen särskild paradrätt utan lagar allt möjligt. När jag har varit någonstans lagar jag något från det landet.

"Pojkar förväntas vara klädda i blått och flickor i rosa"

När han reser får han nästan alltid nyfikna frågor om Sverige.

– Bland annat får jag ofta frågan om det är sant att svenska kvinnor är starka och självständiga och jag svarar stolt att det är sant. Många i till exempel Storbritannien har sett starka kvinnoroller i svenska tv-serier som Bron, och de fascineras över att det finns många kvinnor i chefsroller. Tuffa hjältinnor finns även i brittisk och amerikansk film, men i Sverige är det på ett mer naturligt, sätt. Hos oss blir det liksom ingen grej av det för vi lever i ett samhälle där jämlikhet är mer naturligt och då blir det exotiskt för britter och amerikaner.

Han säger vidare att han aldrig upphör att förvånas över att jämlikhetstänket inte kommit lika långt i andra länder.

– Till exempel en sån sak som att pojkar förväntas vara klädda i blått och flickor i rosa. Här i London lyste man upp Towern med rosa när en prinsessa föddes, och jag glömmer aldrig när min nu 6-årige son var tre år och vi var i New York. Han ville köpa stövlar så vi gick in i en affär och han valde ett par rosa stövlar. På stört kom expediten fram och tog ifrån honom dem och sa att det var flickstövlar. Helt otroligt! Det är så man märker barn från tidig ålder. Mig spelar det ingen roll om min son vill ha på sig rosa stövlar.

Längtar efter vardagen

Stellan Skarsgårds egen stil är inte rosa utan klassisk. I hans garderob är det mest svart, vitt och grått.

– Jag är nog ganska stillös, säger han och skrattar. Jag köper kläder jag gillar och råkar det vara märkesgrejer så spelar det ingen roll. I dag är jag klädd i Acne-jeans, strumporna är Paul Smith och skorna är Church Chelsea boots. Jag köper kläder jag gillar men det får inte bli för strikt.

Kostymen åker endast på när det är galapremiär eller liknande.

– Ja, då är det ju maskerad som gäller. Jag har inget emot att klä ut mig ibland, det kan vara roligt. Men jag längtar alltid efter att få komma hem, ta av mig masken och leva mitt i vardagen.

Stellan Skarsgård som rollfiguren Bootstrap Bill i Pirates of the Caribbean-filmerna.Stellan Skarsgård som rollfiguren Bootstrap Bill i Pirates of the Caribbean-filmerna.Stellan Skarsgård som rollfiguren Bootstrap Bill i Pirates of the Caribbean-filmerna.
Stellan Skarsgård som rollfiguren Bootstrap Bill i Pirates of the Caribbean-filmerna.

 

Stellan Skarsgårds filmer i urval

Stellan Skarsgård har spelat in över 125 filmer hittills under sin karriär – och dessutom varit anställd vid Dramaten under 16 år. Här är några av hans mest kända filmer.

Tv-serien Bombi Bitt och jag (1968)

Spelade karaktären Bombi Bitt och blev en riktig tonårsidol.

Den enfaldige mördaren (1982)

Efter att mest ha stått på teaterscenen slog Stellan Skarsgård igenom som filmskådespelare med huvudkaraktären Sven. Han belönas med en Guldbagge och dessutom Silverbjörnen vid filmfestivalen i Berlin.

Ormens väg på hälleberget (1986)

Bo Widerbergs film efter en roman av Torgny Lindgren. Stellan Skarsgård spelade mot bland andra Stina Ekblad, Pernilla August och Pernilla Wahlgren(!).

Kvinnorna på taket (1989)

Hans insats som Willy i den uppmärksammade filmen gav honom hans andra Guldbagge.

God afton, herr Wallenberg (1991)

Spelade Raoul Wallenberg i Kjell Gredes film om diplomatens sista veckor i livet. Stellan Skarsgård fick en Silver Hugo vid Chicago International Film Festival för insatsen.

Den demokratiske terroristen (1992)

Stellan Skarsgård hade huvudrollen som Carl Hamilton.

Will Hunting (1997)

Slog igenom internationellt som professor Gerald Lambeau. Vann utmärkelsen European Achivement in World cinema vid European Film Awards.

Breaking the waves (1996)

Den andra filmen som Stellan Skarsgård gjorde tillsammans med regissören Lars von Trier (de har hittills gjort sex filmer ihop). Filmen fick Juryns stora pris i Cannes ochutnämndes till Årets bästa film på European Film Awards.

Dancer in the dark (2000)

Spelar läkare i Lars von Triers musikalfilm som fick Guldpalmen i Cannes.

Pirates of the Caribbean: Död mans kista (2006)

Spelade pappa till Will Turner (Orlando Bloom). Året efter var han aktuell i uppföljaren Vid världens ände.

Mamma Mia! (2008)

Gjorde rollen som Bill, en av de tre potentiella papporna till huvudkaraktären Sophie (Amanda Seyfried). Mamma Mia! är den är mest framgångsrika musikalfilmen genom tiderna.

The Girl with the dragon tattoo (2011)

Spelade seriemördaren Martin Vagner i den hyllade filmen som bygger på Stieg Larssons roman Män som hatar kvinnor.

Avengers: Age of ultorn (2015)

Stellan Skarsgård syntes redan i den första filmen The Avengers (2012) som karaktären Dr. Erik Selvig. Filmerna har också koppling till Thor (2011) och Thor: The dark world (2013).

Our kind of traitor (2016)

Stellan Skarsgårds senaste film har biopremiär i Sverige den 20 maj.

Foto: Lowe H Seger