Stjärnorna: Dags att ge klimakteriet en ny image
”Klimakteriet var en chock och ingen förbereder dig på det”, säger skådespelaren Naomi Watts, 54. Nu bryter hon och andra stjärnor klimakterie-tabut, för att prata om hälsa, sex och skönhet för mognare kvinnor.
Något håller på att hända med klimakteriet. Fler och fler kända kvinnor talar öppet om både sina besvär och om fördelarna med att mogna som kvinna. De sätter också ljuset på allt som kan och behöver göras för att hjälpa kvinnor att undvika onödigt lidande. Och allt börjar med att kunna prata öppet om saken.
Klimakteriet har blivit – ursäkta humornivån – hett.
Naomi Watts: ”Klimakteriet var en chock för mig”
Naomi Watts, 54, är en av flera Hollywoodstjärnor som på senare tid tagit bladet från munnen om övergångsåldern. Hon vill starta en klimakterierevolution och lyfta fram att övergångsåldern kan vara början på något nytt och fantastiskt för kvinnor.
– Det här har pågått för länge, säger Watts till Page Six. Kvinnor har tvingats tysta sig själva och känna skam. Men det här har varit planen för kroppen hela tiden. Det är inget misslyckande, det är ingen sjukdom.
Watts berättar för Page Six att hennes klimakteriesymptom började redan när hon var 36 år, och hon kände sig helt oförberedd på allt övergångsåldern kan innebära.
– Det var en chock. Jag hade i bakhuvudet att min mamma var tidig, men jag visste inte vad det betydde. Jag visste inte att du kunde vara i förklimakteriet i åtta år. Jag kände mig väldigt isolerad.
Vi står på randen till en klimakterierevolution
Ett av de största problemen hon upplevde var hudklåda, som störde henne i hennes arbete som skådespelare. Naomi upplevde det som svårt att hitta både information om klimakteriet och produkter som var utformade för kvinnor i hennes situation. Hon insåg snart att den fanns en vit fläck på hälso- och hudvårdskartan. Ingen skapade produkter som riktade sig specifikt till kvinnor i klimakteriet och förklimakteriet.
Hudvård för klimakteriet
Därför har hon nu, i samarbete med ett biotech-företag, själv skapat ett märke som gör just det – Stripes. Bland produkterna finns hudvård, hårvård, kosttillskott och probiotika-produkter för underlivet.
Under Stripes paraply finns också guidande material, wellness-magasinet Adulted och ett community där kvinnor kan dela sina berättelser, diskutera besvär och få tips och råd av andra.
LÄS MER: Specialistens metoder mot akne i klimakteriet – och produkterna som funkar
– Jag ville skapa en plats där människor kan skratta och gråta och bitcha och stöna och också må väldigt bra över den här delen av våra liv. Vi har gått igenom mycket, och vi är fortfarande här, säger Naomi till Page Six.
Och samtidigt som hon berättar om svårigheterna hon själv upplevt vill Watts också få kvinnor att förstå att tiden som kommer efter klimakteriet är befriande.
– Då kan du göra val som är autentiska och grundade.
”Klimakterie-revolutionen kommer”
Hon känner också att det redan har hunnit hända en del sedan hon själv gick igenom klimakteriet, även om det råder stor brist på representation av kvinnor i övergångsåldern både i Hollywood och i offentligheten i stort.
– Det är mycket mindre skam kring det nu […] Samtalet känns redan lättare, vi står på randen till en klimakterie-revolution.
En annan stjärna som öppnat upp om sina klimakterie-tankar är skådespelaren Gwyneth Paltrow, som befinner sig i förklimakteriet och bestämt sig för att söka hjälp för att preppa inför vad som komma skall. Hennes förberedelser innehåller både fysisk träning och kosttillskott, plus råd från läkare och medicinska experter.
– Jag är helt uppenbart i förklimakteriet. Allt är helt oregelbundet och det är överraskningar hela tiden. Och mina känslor är också all over the place, säger hon i en podcast skapad av hennes eget wellness-företag Goop.
Hon fortsätter:
– Ibland när jag lägger mig på kvällen får jag hjärtklappning. Hormonerna är verkligen inget skämt.
Gwyneth Paltrow: ”Tänk på klimakteriet som ett nytt kapitel”
I ett videoklipp utvecklar hon ytterligare och säger att hon vill att klimakteriet ska ometiketteras. Hon känner själv många kvinnor i 40- och 50-årsåldern som mår fantastiskt, har underbara sexliv och upplever att de kan vara sig själva fullt ut.
– Jag tycker att klimakteriet har ett väldigt dåligt rykte och behöver lite rebranding. Jag tror inte att vi har något bra exempel på en ambitiös klimakteriekvinna i vårt samhälle.
Hon vill också lyfta klimakteriet som en möjlighet och en nystart i livet.
– Det finns faser i kvinnans liv som vi inte riktigt pratar om. Vi skäms för dem. Jag tror vi behöver sluta tänka på det som slutet på något, och mer som början av ett nytt kapitel.
Tillsammans med skådespelarkollegorna Cameron Diaz och Drew Barrymore har Paltrow också investerat i en hälsostartup, Evernow, som fokuserar på kvinnor i klimakteriet och förklimakteriet, och bland annat förmedlar läkarkontakter samt ger råd kring medicinering.
Den brittiska skådespelaren Helena Bonham Carter, 56, är ytterligare en kändiskvinna som valt att tala öppet om övergångsåldern och dess utmaningar. För The Sunday Times berättar hon att hon upplever att stigmat kring klimakteriet äntligen håller på att lätta.
– Det har funnits en skam kring det, som jag tror hängde ihop med den felaktiga idén att du är uttjänt när du inte producerar ägg längre, säger hon i intervjun, och fortsätter:
– Det är så orättvist, för folk kan verkligen bli helt rubbade på grund av hormonerna.
Experten: ”Vi kvinnor måste ställa krav”
Monika Björn, som skrivit boken Stark genom klimakterie, är coach, PT och klimakterieaktivist. Hon har egna erfarenheter av att få kämpa för att få rätt hjälp för sina klimakteriesymptom. Hon välkomnar kändisarnas nya öppenhet.
– Jag tror att det beror på att vi som är i klimakteriet nu är mer vana att ta för oss, säga ifrån och inte acceptera gamla, förlegade normer, säger hon.
Hur du ser på den här trenden?
– Redan när jag skrev Stark genom klimakteriet, 2018, tog jag upp det faktum att det måste till fler kända kvinnor som lyfter och talar om ämnet för att det ska bli mer accepterat i samhället, så i det stora hela ser jag positivt på trenden.
Vilken effekt du tror att den kan få på hur vi pratar om klimakteriet?
– Det kommer bli mer och mer normaliserat. Fler kvinnor kommer att förstå att klimakteriet för de allra flesta startar redan i 40-årsåldern, och kommer att söka kunskap i tid.
Om vi tar kampen för bättre klimakterievård kan vi påverka till det bättre för nästa generation
Tror du att det här på sikt kan påverka vården att fokusera mer på klimakteriesymptom?
– Både ja och nej. Det enda som kommer att få vården att fokusera mer på klimakteriesymptom är att vi kvinnor själva blir mer pålästa och ställer krav. Vårdapparaten är nästan komiskt stelbent och konservativ, men om vi som är 70-talister nu tar kampen för bättre klimakterievård har vi möjlighet att påverka till det bättre för nästa generation av kvinnor.
Flera av de här kända kvinnorna säljer också produkter som sägs hjälpa mot klimakteriebesvär – tror du att det kan påverka debatten?
– Som med så mycket annat: så länge de produkter som skapas och säljs faktiskt också fungerar och gör det de utlovar är det bra. Jag är dock säker på att vi även kommer att se helt urusla produkter som endast går ut på att tjäna pengar på en mycket köpstark och desperat grupp. Titta bara på mängden med klimakterie-appar som börjar dyka upp, där vissa apptillverkares enda mål (och inkomstkälla) tycks vara att sälja vidare kvinnors data till högstbjudande. Kom ihåg: om något är gratis är det ofta du som är produkten.
LÄS MER: Klimakteriesäkra huden – experternas bästa tips
LÄS MER: Klimakterieaktivisten Monika Björn: ”Så botade jag mina klimakteriesymptom – på 24 timmar.”
LÄS MER: Boosta håret i klimakteriet – experttipsen och produkterna